Το προφίλ του Αντνάν Κασόγκι

Το προφίλ του Αντνάν Κασόγκι

Την κάτω βόλτα έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική ζωή του Αντνάν Κασόγκι, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που εκπροσωπείται από τον Γιάννη Βλάχο και θέλει να αποκτήσει την ΑΕΚ.

Μάλιστα, το ΒΗΜΑGAZINO είχε δημοσιεύσει στις 6 Δεκεμβρίου του 2009 ένα αφιέρωμα, το οποίο είχε πηγές από τους «Times» της Νέας Υόρκης και αναφερόταν στη ζωή του Σαουδάραβα επιχειρηματία, που φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, να θέλει την ΑΕΚ.

Το αφιέρωμα ανέφερε αναλυτικά:

«Σε ηλικία 74 ετών και με μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πριν από πέντε χρόνια, ο Αντνάν Κασόγκι δεν είναι παρά μια σκιά του παλαιού εαυτού του. Ο σαουδάραβας «μεσολαβητής» (για να το πούμε κομψά), ο οποίος βρισκόταν στο πρόσφατο παρελθόν πίσω από όλες τις μεγάλες συμφωνίες αγοραπωλησίας όπλων και για ένα διάστημα εθεωρείτο ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει χάσει όλα τα μεγαλεία του παρελθόντος και μαζί τα τεράστια πλούτη που είχε αποκομίσει.

Φτωχός φυσικά δεν είναι, αλλά ο Μάικλ Σλάκμαν των «Νew Υork Τimes», που τον συνάντησε πρόσφατα στο Ριάντ, μάλλον απογοητεύτηκε από αυτό που είδε: Εναν άνθρωπο κουρασμένο και αδύναμο, ο οποίος προσπαθεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Σε αυτή την ηλικία, που άλλοι θα έπαιζαν με τα εγγόνια τους, ο Κασόγκι συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους: παρέχει συμβουλές και αντί για προμήθειες προτιμάει, όπως λέει ο ίδιος, να δέχεται «κίνητρα»!

Κάποτε είχε το δικό του αεροπλάνο- ένα DC-8- για να μετακινείται. Σήμερα ταξιδεύει με τις εμπορικές πτήσεις. Κάποτε είχε σπίτια σε όλες τις «σωστές» διευθύνσεις. Σήμερα διαμένει σε ένα μάλλον αδιάφορο σπίτι στη Ριάντ. Κάποτε το κότερό του- η περίφημη «Νabila»- ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος στον κόσμο. Σήμερα τον έχει ξεπεράσει ο Αμπράμοβιτς και σε αυτό. Κάποτε φώναζε τους «Queen» για να τραγουδήσουν στα πάρτι του. Σήμερα τον έχουν ξεχάσει σχεδόν όλοι.

Παρόλα αυτά ο Αντνάν Κασόγκι δεν το βάζει κάτω. «Δεν μετανιώνω για πράγματα που συμβαίνουν, καλά ή κακά» λέει στους «Νew Υork Τimes». «Τα αποδέχομαι σαν το πεπρωμένο μου. Αυτή είναι η νοοτροπία μου». Πιστός υποστηρικτής της άποψης ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πιστεύει ακόμη ότι το χρήμα κινεί τα πάντα και δεν ντρέπεται να παραδεχτεί ότι οι πλούσιοι- οι πιο πλούσιοι από αυτόν για να ακριβολογούμε- χρειάζονται ανθρώπους σαν τον Κασόγκι για να τους βοηθάει: να τους γνωρίζει ανθρώπους, να τους ανοίγει πόρτες, να προωθεί τα συμφέροντά τους. Με το αζημίωτο, φυσικά.

Αυτή είναι σήμερα η δουλειά του ανθρώπου που κάποτε έκλεινε τεράστιες συμφωνίες μεσολαβώντας ανάμεσα σε κυβερνήσεις και βιομηχανίες όπλων. «Οταν σου χτυπάει την πόρτα η ευκαιρία, πρέπει να είσαι σε θέση να τις ανοίξεις» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Σε μένα χτύπησε. Τι άλλο να πω;» Πράγματι, η ευκαιρία του χτύπησε πολλές φορές το κουδούνι. Και εκείνος ασμένως απάντησε. Ο Κασόγκι θα μείνει περισσότερο γνωστός- πέρα από την πολυέξοδη ζωή του και το προκλητικό lifestyle του- για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρα» στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Για τους νεότερους, ας θυμίσουμε ότι το σκάνδαλο αυτό συντάραξε τότε τον Λευκό Οίκο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης πουλούσαν όπλα στο Ιράν κατά παραβίαση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στους μουλάδες μετά την Ισλαμική Επανάσταση και την επιδείνωση των διμερών σχέσεων που έφερε η σύλληψη των αμερικανών ομήρων στην πρεσβεία της Τεχεράνης.

Τα χρήματα από τα όπλα αυτά πήγαιναν για τη χρηματοδότηση των (δεξιών) ανταρτών που πολεμούσαν το (αριστερό) καθεστώς της Νικαράγουας. Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν είχε ακόμη τελειώσει και ο Ρίγκαν έπαιζε τότε με επιτυχία έναν ακόμη ρόλο στην πλούσια καριέρα του: του προστάτη του ελεύθερου κόσμου. Στις σκοτεινές αυτές δοσοληψίες ο Κασόγκι ήταν φυσικά παρών, συνελήφθη μάλιστα και κρατήθηκε για ένα διάστημα, για να απελευθερωθεί στη συνέχεια.

Το όνομα του Κασόγκι αναμείχθηκε επίσης σε μια άλλη ιστορία εκείνης της εποχής: τη λεηλασία του κρατικού πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Μάρκος και την οικογένειά του. Δικάστηκε μάλιστα από αμερικανικό δικαστήριο- παρέα με την Ιμέλντα Μάρκος - για την υπόθεση αυτή και αθωώθηκε.

Ο Κασόγκι δεν γεννήθηκε φτωχός, όπως ίσως περίμενε κανείς. Ο πατέρας του ήταν ο προσωπικός γιατρός του βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος ίδρυσε το σύγχρονο κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Γεννημένος το 1935 στη Μέκκα, πήγε σχολείο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έκανε κάποιες- μάλλον αδιευκρίνιστες- σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες ποτέ δεν ολοκλήρωσε γιατί το ενδιαφέρον του είχε από νωρίς στραφεί στις μπίζνες.

Ηταν η εποχή- τέλη δεκαετίας του 1950- που το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να αποκτά ενδιαφέρον για εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Κασόγκι ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε τη διαμεσολάβηση μεταξύ ενός πάμπλουτου κράτους και των εξαιρετικά πρόθυμων με τέτοιους καλούς πελάτες αμυντικών βιομηχανιών. Ετσι απέκτησε τη φήμη του ανθρώπου που ήξερε να «τακτοποιεί» όλες τις δουλειές.

Κέρδιζε πολλά- τόσα πολλά που ο Τύπος της εποχής του έδινε διαστάσεις ενός σύγχρονου Μίδα-, αλλά το πιο σωστό ίσως θα ήταν να πούμε ότι έγινε πιο γνωστός επειδή ξόδευε περισσότερα. Οταν το «Τime» τον έκανε εξώφυλλο, το 1987, έγραψε ότι ο Κασόγκι δαπανούσε τότε 250.000 δολάρια την ημέρα για να διατηρήσει το υψηλό στάτους του. Ποσό ίσως υπερβολικό, αλλά δεν πρέπει να απέχει πολύ από την πραγματικότητα αν θυμηθούμε τις βίλες, τα κότερα, τα πάρτι, τα κολ γκερλ και όλα τα άλλα συμπαρομαρτούντα των ανθρώπων του επιπέδου του.

Κάπως έτσι κινήθηκε σε όλη του τη ζωή ο Κασόγκι. Μέσα ή πίσω από σκοτεινές ιστορίες με πολύ χρήμα πάντοτε, αλλά στο τέλος πάντοτε κατάφερνε να γλιτώσει. Ισως να οφείλεται αυτό στις εξαιρετικές ικανότητές του, ίσως στους ισχυρούς φίλους και προστάτες του. Η ουσία πάντως είναι ότι πάντοτε «έβγαινε λάδι»- κατά το κοινώς λεγόμενο- από όλες τις αμφιλεγόμενες ιστορίες στις οποίες είχε αναμειχθεί. Και σήμερα; Σήμερα, στο λυκόφως της ζωής του, επιμένει ότι δεν έκανε ποτέ τίποτε κακό και υποστηρίζει ότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συμπεριφέρθηκε ανήθικα, αλλά για «ηθικούς λόγους», όπως συμπληρώνει».



ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved