«Είναι φερέγγυος ο Ξενιάδης»

«Είναι φερέγγυος ο Ξενιάδης»

Για την οικονομική ευρωστία αλλά και τη φερεγγυότητα του Βασίλη Ξενιάδη, μίλησαν οι νομικοί του εκπρόσωποι, Λάμπρος Σινανιώτης και Στέφανος Δεληκωστόπουλος.

Οι δύο καθηγητές Νομικής, εξέφρασαν τη σιγουριά τους πως ο υποψήφιος αγοραστής της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ έχει τα κατάλληλα προσόντα να βοηθήσει την ΑΕΚ, όμως οι νυν μέτοχοι του συλλόγου, του θέτουν συνεχώς εμπόδια.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξή τους στην εφημερίδα «Goal»:

Είστε από τους λίγους που ξέρουν καλά ποιος είναι ο Βασίλης Ξενιάδης. Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον κόσμο αφορά την οικονομική ευρωστία του επιχειρηματία που εκπροσωπείτε και έχει ενδιαφέρον η άποψή σας...

Λ.Σ.: «Η εκπροσώπησή μας για τον κ. Ξενιάδη αυτήν τη στιγμή αφορά μόνο την υπόθεση της ΑΕΚ. Δεν έχω κάποια ειδικότερα στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση. Πιστεύω, όμως, πως ένας άνθρωπος που ξεκινά να κάνει μια τέτοια επιχειρηματική προσπάθεια θα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις».
«Οι μέτοχοι της ΑΕΚ ζητούν λεφτά»

Εχετε ωστόσο κάποια ένδειξη, κάποια απόδειξη της οικονομικής του φερεγγυότητας;

Λ.Σ.: «Δεν είναι δική μου δουλειά να ζητώ από τον πελάτη μου έγγραφα για την οικονομική του κατάσταση. Το θέμα αυτό ετέθη από την ΑΕΚ. Εγώ, όμως, συμβούλεψα τον κ. Ξενιάδη να μη δείξει κανένα χαρτί. Γιατί η ΠΑΕ, όπως εμφανίστηκε στο γραφείο μας, δεν νομίζω πως έχει την πλειοψηφία των μετοχών. Αυτοί μιλούν με ξένο πορτοφόλι, διότι η πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ βρίσκεται στα χέρια της Morgan Stanley. Αυτοί επιθυμούν να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να δημιουργηθεί νέα πλειοψηφία και αυτή στη συνέχεια να πουλήσουν. Αλλά για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει αφενός πως υπάρχει συγκατάθεση της Morgan Stanley και αφετέρου πως οι υπάρχοντες μέτοχοι θα παραιτηθούν του δικαιώματος προτιμήσεως».

Ωστόσο, ανεξάρτητα με την υπόθεση της Morgan Stanley, τα ερωτηματικά για τον κ. Ξενιάδη παραμένουν...

Σ.Δ.: «Υπήρξαν πολλές απαντήσεις από τον κ. Ξενιάδη και στην τηλεοπτική του παρουσία. Νομίζω πως λησμονούν ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η ΑΕΚ και η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Το ζητούμενο για τον κ. Ξενιάδη, όμως, ήταν και είναι να αποδείξει πως έχει μεγάλη οικονομική δυνατότητα...

Σ.Δ.: «Ο κ. Ξενιάδης απήντησε σε αυτό ευθαρσώς και είπε: πάμε στην τράπεζα. Πάμε στη Morgan Stanley»

Λ.Σ.: «Τους είπαμε να πάμε στην τράπεζα, να μας δείξουν το 51% και να παρουσιάσουμε εμείς αποδεικτικά των χρημάτων. Η διοίκηση της ΑΕΚ ξεκίνησε να κάνει στη ΓΣ μια μικρή αύξηση των 2,5 εκατ. ευρώ. Τους ρώτησα, λοιπόν: ποιος βλάκας θα έρθει να δώσει 2,5 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ για να πάρει το 20%. Δεν μου είπαν καν πως τους έχει απαγορευθεί μεγαλύτερη αύξηση έπειτα από έγγραφο του υπουργείου Εμπορίου. Βλέπετε, όμως, πως δεν είναι καθαροί στις συζητήσεις.

Τους πρότεινα να κάνουν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για ποσό 10.250.000 ευρώ, έχοντας τη συγκατάθεση της Morgan Stanley και των υπόλοιπων μετόχων ότι δεν θα ασκήσουν δικαίωμα προτίμησης και θα έρθει ο Ξενιάδης να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο. Τώρα έμαθα πως αυτό επιχειρούν να κάνουν. Η πιο σωστή λύση είναι να πάμε στη Morgan Stanley και να πούμε στην τράπεζα: πάρε τα χρήματά σου, απελευθέρωσε τις μετοχές και εμείς ταυτόχρονα θα δώσουμε το υπόλοιπο ποσό στο ταμείο της εταιρείας. Και να προχωρήσουμε εμείς στην εξυγίανση της ΑΕΚ».

Γνωρίζετε ποιος είναι ο όμιλος που φέρεται πως εκπροσωπεί ο κ. Ξενιάδης;

Λ.Σ.: «Δεν το γνωρίζω, αλλά και να το ήξερα δεν θα σας το έλεγα. Διότι, το πρωτεύον που θέτει η πλευρά Ξενιάδη είναι να πάμε στη Morgan Stanley και αυτή η τράπεζα θα λάβει πληροφορίες περί της οικονομικής του κατάστασης, παραδίδοντας παράλληλα το 51%. Είναι μια απλή διαδικασία, την οποία η διοίκηση της ΑΕΚ δεν θέλει! Δεν μπορεί να ζητά η διοίκηση της ΑΕΚ στοιχεία για την οικονομική δυνατότητα του Ξενιάδη, όταν οι ίδιοι δεν εκπροσωπούν τίποτα. Ποιοι είναι αυτοί που ζητούν αποδείξεις;».

Δεν θεωρείτε πως θα ήταν πιο απλό στη διαδικασία να επιδείκνυε ο κ. Ξενιάδης την οικονομική του δυνατότητα, όπως δεσμεύθηκε και δημόσια;

Λ.Σ.: «Οχι. Διότι στη συνέχεια θα πήγαιναν με την επίδειξη των χρημάτων του Ξενιάδη και θα έκαναν διαπραγματεύσεις με άλλους! Ζητώντας να βάλουν παραπάνω χρήματα για να μην πάρει την ΑΕΚ ο Ξενιάδης. Αυτά δεν γίνονται. Τα καθαρά παιχνίδια σε τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι απλά. Θα πάμε στην τράπεζα και η Morgan Stanley θα ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία. Στην τράπεζα εμείς θα δώσουμε όλες τις αποδείξεις. Στον Α και τον Β που εμφανίζεται να εκπροσωπεί την πλειοψηφία δεν δίνουμε τίποτα».

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει για τον κ. Ξενιάδη είναι αν τα χρήματα που φέρεται πως διαθέτει είναι «καθαρά».

Λ.Σ.: «Αν δεν ήταν καθαρά, δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν. Δηλαδή, πού τα έχει; Σε κάποιο μπαούλο; Οταν έχεις χρήματα σε τράπεζα, όπερ και έτσι είναι όπως μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δεν μπορεί να μην είναι καθαρά. Αν καταθέτεις σε μια τράπεζα εκατομμύρια, σου ζητούν πόθεν έσχες. Δεν νοείται να έχει χρήματα στο σεντούκι και να επιχειρήσει μέσω της ΑΕΚ να κάνει ξέπλυμα. Αποκλείεται να υπάρχει μαύρο χρήμα. Εδώ πρόκειται περί εκατομμυρίων. Θα τα φέρει από τον ουρανό; Από τράπεζα θα έρθουν, που δεν μπορεί να έχει δεχθεί χρήματα μη νόμιμα».

Ο κ. Ξενιάδης δεσμεύθηκε πως θα παρουσιάσει τα χρήματα εντός τεσσάρων ημερών...

Λ.Σ.: «Εφόσον το είπε, εγώ δεν μπορώ να έχω αντίρρηση. Προφανώς πιέστηκε και προκειμένου να καθαρίσει το πρόσωπό του ο άνθρωπος απηύδησε και είπε να εμφανίσει το ποσό. Δεν νομίζω πάντως πως είναι σωστό».

Λέγεται πως ο κ. Ξενιάδης δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα στοιχεία που απαιτεί η ΕΕΑ για να εγκρίνει την είσοδο κάποιου επενδυτή. Ποια είναι η άποψή σας;

Λ.Σ.: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν έχει ποινικό μητρώο. Οι δηλώσεις είναι μηδενικές, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Οι περισσότεροι Ελληνες εφοπλιστές, από την πείρα του γραφείου μας, αν και τους κατηγορώ γι' αυτό, δηλώνουν μηδέν εισοδήματα. Τα έχουν όλα σε off shore εταιρείες. Αυτό είναι άνευ σημασίας».

Εκτιμάτε δηλαδή πως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος με τα στοιχεία;

Λ.Σ.: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι σκόπελος καν αυτός».

Ο κ. Ξενιάδης κάνει λόγο για κεφάλαια από την Κίνα, για όμιλο εταιρειών. Πώς μπορείτε να μας διαφωτίσετε για τη δυναμική του;

Λ.Σ.: «Δεν έχουμε ιδέα. Δεν γνωρίζουμε. Μιλά για όμιλο, ξέρουμε πως εκπροσωπεί όμιλο εταιρειών, αλλά ειδικότερα δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο. Ούτε έχουμε κανένα λόγο να ρωτάμε ποιος είναι μαζί του».

Είναι γεγονός πως ο Ξενιάδης έχει δεχθεί έντονη κριτική και αμφισβήτηση. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση;

Σ.Δ.: «Δεν βλέπω να έχουν κάποια σοβαρότητα. Είναι μια διαδικασία μικροπολέμου. Αυτά είναι συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα, προς οποιονδήποτε επιχειρεί να κάνει κάτι. Είναι σκύβαλα. Δεν έχω ακούσει κάτι ώστε να βάλει και εμένα σε θέση να τον ρωτήσω ευθέως για τις δραστηριότητές του».

Ο κ. Οικονομόπουλος παρουσίασε στοιχεία για πέντε καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του κ. Ξενιάδη...

Σ.Δ.: «Εάν παρουσίασε οποιοδήποτε έγγραφο, ας πάει να τον πιάσει η αστυνομία. Εάν έχουν αυτή την αντίληψη στην ΑΕΚ, πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Εάν κάνουν πόλεμο, ας πουν πως δεν συζητούν με τέτοιον τύπο».

Είναι σχήμα οξύμωρο αυτή η πρακτική της ΠΑΕ ΑΕΚ...

Λ.Σ.: «Δεν μπορεί να διαρρέουν αυτά τα πράγματα και στη συνέχεια να έρχονται και να διαπραγματεύονται την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Από τη μία να παρουσιάζουν έγγραφα και από την άλλη να τον θεωρούν ''απατεώνα''. Τι σημαίνουν αυτά; Με βάζουν σε άλλες σκέψεις, που δεν τιμούν κανέναν από αυτούς».

Ποια πιστεύετε πως είναι τα κίνητρα των παραγόντων της ΠΑΕ;

Λ.Σ.: «Ο πόλεμος στις αθλητικές εταιρείες είναι μεγάλος και κρύβονται συμφέροντα που αφορούν οικονομικούς λόγους, πρεστίζ, κοινωνική προβολή. Ενας τέτοιος πόλεμος είναι νοητός, αλλά όχι να φτάνει στα άκρα».

Θεωρείτε πως σε αυτό τον «πόλεμο» εντάσσεται και το επεισόδιο της σύλληψης του κ. Ξενιάδη;

Λ.Σ.: «Αυτά δεν γίνονται. Για το ΙΚΑ χρωστούν δισεκατομμύρια και δεν συλλαμβάνονται και πάνε να πιάσουν τον Ξενιάδη για ελάχιστα χρήματα; Αυτό δεν αντέχει σε κανένα λογικό έλεγχο. Και γεννούνται ερωτήματα για το πώς ενεργεί η αστυνομία. Αυτά δεικνύουν πως γίνεται ένας κρυφός πόλεμος, ώστε να αποφευχθεί η αγορά της ΑΕΚ από τον Ξενιάδη».

Εκτιμάτε πως διαδραματίζουν ρόλο στην υπόθεση και όσα εκτυλίσσονται παράλληλα με τον κ. Ψωμιάδη;

Λ.Σ.: «Δεν νομίζω. Ο Ψωμιάδης έκανε ό,τι έκανε στην ΑΕΚ. Υπάρχουν εκκρεμείς δίκες με τον Ψωμιάδη, αλλά δεν αφορά καθόλου τον Ξενιάδη. Αφορά απαιτήσεις της ΠΑΕ προς τον Ψωμιάδη».

To κεφάλαιο «Morgan Stanley»

Ο κ. Ξενιάδης δεν απέκλεισε να έρθει σε απευθείας επαφή με τη Morgan Stanley, ενώ υπήρξαν πληροφορίες πως το έχει ήδη πράξει. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Λ.Σ.: «Δεν είναι αληθές κάτι τέτοιο. Δεν κάνουμε τίποτε πίσω από τη διοίκηση της ΑΕΚ, έστω κι αν δεν εκπροσωπεί τίποτε επί της ουσίας. Είπαμε καθαρά τι θέλουμε. Ο Οικονομόπουλος είπε πως δεν μπορούμε να πάμε στη Morgan Stanley, γιατί έτσι δεν θα μπορούν να πάρουν λεφτά οι μέτοχοι. Δηλαδή, θα βάλουμε λεφτά στην ΑΕΚ για να τα πάρουν οι μέτοχοι; Το 51% είναι η απλουστέρα διαδικασία. Θα βάλει τα χρήματα και θα πάρει το 51%».

Ο κ. Ξενιάδης, όμως, είπε πως ξεκίνησε τη διαδικασία για να πάρει την ΑΕΚ από το Λονδίνο. Δεν τον εκπροσωπούσατε τότε;

Σ.Δ.: «Τον εκπροσωπούσαμε. Εννοεί πως επί του θέματος έχουμε κάνει κάποιες επαφές, κάποια προεργασία ώστε να ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας».

Υπήρξαν πληροφορίες πως είστε σε συνεργασία με το γραφείο του κ. Μπερνίτσα προκειμένου να έρθετε σε συμφωνία με τη Morgan Stanley...

Λ.Σ.: «Με το γραφείο του καθηγητή κ. Μπερνίτσα έχουμε καλή σχέση. Ως δικηγόρος έκανε το ομολογιακό δάνειο της Morgan Stanley και με τη παρέμβαση του κ. Θανόπουλου, ο οποίος ήταν και μέλος του ΔΣ της ΑΕΚ, προχώρησε η διαδικασία».

Ο κ. Οικονομόπουλος επέμεινε πολύ στο θέμα των μετοχών, τονίζοντας πως η κυριότητα παραμένει στους μετόχους. Συμφωνείτε με αυτό;

Λ.Σ.: «Να με συγχωρείτε, αλλά ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Στους όρους του δανείου αναφέρεται ότι εναπόκειται στο αγγλικό δίκαιο. Το ενέχυρο των μετοχών δεν είναι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Αν τους πει η Morgan Stanley να δώσουν τα λεφτά και δεν το κάνουν, τους θέτει σε υπερημερία και μπορεί να πουλήσει τις μετοχές μόνη της».

Εσείς γνωρίζετε να υπάρχει κατάσχεση των μετοχών από την πλευρά της Morgan Stanley;

Λ.Σ.: «Μα δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Αφού έχει ρίξει το δάνειο σε υπερημερία, μπορεί να πουλήσει τις μετοχές. Αυτή είναι η διαφορά».

Αν συνεχιστεί η αμφισβήτηση από την πλευρά της διοίκησης, θεωρείται λύση μια απευθείας επαφή με τη Morgan Stanley;

Λ.Σ.: «Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Θέλουμε τη συναίνεση της διοίκησης κι ας μην έχει την πλειοψηφία. Να δώσουμε τα χρήματα στο ταμείο της ΑΕΚ και να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ που ανέρχονται σε 34-35 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ξενιάδης δεν πρόκειται να κάνει έλεγχο των εγγράφων, αλλά θα κάνει σαφές πως τα χρέη είναι 34 εκατ. ευρώ και αν διαπιστωθεί πως είναι παραπάνω θα δεσμεύουν εκείνους με την υπογραφή τους».

Γνωρίζετε να έχει υπάρξει οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του κ. Ξενιάδη;

Λ.Σ.: «Δεν γνωρίζουμε κάτι για το συγκεκριμένο θέμα».

Κατά την εκτίμησή σας, ποιος είναι ο λόγος που ο Ξενιάδης ενδιαφέρεται για την ΑΕΚ και επιμένει για την υπόθεση;

Λ.Σ.: «Δεν βλέπω κανέναν απώτερο σκοπό, πλην της αγάπης του για την ομάδα. Ο Ξενιάδης έχει ενδιαφέρον για την ΑΕΚ και το μέλημά του είναι να έχει την ομάδα στην κατοχή του. Το έχω δει και από άλλους παράγοντες κατά το παρελθόν. Μπορεί να θέλει να είναι ανταγωνιστικής του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού. Αλλά αυτό είναι θεμιτό».

Εχετε εικόνα περί των εταιρειών και του κύκλου εργασιών που έχει ο κ. Ξενιάδης;

Λ.Σ.: «Οχι, όχι. Γνωρίζουμε κάτι, αλλά όχι κάτι ειδικό».

Σας ενοχλεί που αμφισβητούνται ακόμα και οι τίτλοι σπουδών του κ. Ξενιάδη;

Λ.Σ.: «Μα αυτά είναι απίστευτα πράγματα. Κορυφαίοι επιχειρηματίες υπήρξαν αγράμματοι. Είναι ίδιον των νεόπλουτων να εμφανίζεται πως είναι γραμματιζούμενοι. Δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χλευασμού».

Σύμφωνα με τις δικές σας συμβουλές, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία;

Λ.Σ.: «Η απλουστέρα λύση είναι να πάμε στη Morgan Stanley μαζί με τη διοίκηση, να δώσουμε τα λεφτά και να τελειώσουμε. Να γίνει διαπραγμάτευση, να υπάρξει ένα κούρεμα στο ποσό των 7 εκατ. ευρώ που οφείλεται. Θα πρέπει η ΠΑΕ να έχει κάνει προεργασία για το ποσό. Ο κ. Ξενιάδης θα καταβάλει το ποσό, παράλληλα θα δώσει το υπόλοιπο ποσό έως τα 10,250 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει όλα τα χρέη της ΑΕΚ. Θα έχει την απόλυτη ευθύνη των υποχρεώσεων».

Θα τον συμβουλεύατε να βοηθήσει οικονομικά την ΠΑΕ στην άμεση ανάγκη χρημάτων που αντιμετωπίζει;

Λ.Σ.: «Οχι. Να χάσει τα λεφτά του δηλαδή; Τι θα πάρει με τα 2,5 εκατ. ευρώ; Τους πρότεινα να μας δώσουν μετοχές και να δώσουμε τα χρήματα. Είναι προσβλητικό να του ζητούν να δείξει τα χρήματα, όταν δεν έχουν να του πουλήσουν κάτι. Είναι θέμα πρεστίζ, αλλά και πώς θα το εκμεταλλευθούν. Αμφιβάλλω αν θέλουν να πουλήσουν πραγματικά την ΑΕΚ. Ο Ξενιάδης δεν θα τους φέρει μόνο 10 εκατ. ευρώ, αλλά πολλά περισσότερα. Θα τους θαμπώσει. Θέλουν να πάρουν λεφτά κάτω από το τραπέζι για τους μετόχους. Γι' αυτό δεν θέλουν να πάνε στη Morgan Stanley. Θα πάρουν τα λεφτά του Ξενιάδη και θα πάνε στον άλλο ενδιαφερόμενο που υποτίθεται πως έχουν, για να του πουν να βάλει περισσότερα. Το πρώτο που θα πει η Morgan Stanley αν πάμε εκεί είναι να δείξουμε τα λεφτά και εκεί ο Ξενιάδης θα δείξει τη δυνατότητά του».

Σ.Δ.: «Η αμεσότητα που προτείνει το γραφείο μας είναι εξασφαλιστική. Εκανε ένα λάθος ο Ξενιάδης. Αρχισε να απαντά σε θέματα μικροπολέμου. Είναι αστεία πράγματα να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Βγήκε πολύ κερδισμένος από την εμφάνισή του. Λέμε να πάμε αύριο το πρωί και να κινήσουμε τη διαδικασία».



Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Η απονομή του χρυσού στον Λευτέρη Πετρούνια
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved