Λέτο: «Δεν θέλω να φύγω από τον Παναθηναϊκό»

Λέτο: «Δεν θέλω να φύγω από τον Παναθηναϊκό»

Με τα καλύτερα λόγια για τον Παναθηναϊκό, τους φιλάθλους του και την Ελλάδα μίλησε ο, φετινός ηγέτης των «πράσινων», Σεμπάστιαν Λέτο.

{textlink02}

Ο Αργεντινός άσος του «τριφυλλιού» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Κ» της εφημερίδας «Καθημερινή», μίλησε… για όλους και για όλα. Ο Σεμπάστιαν Λέτο υποστήριξε πως ποτέ δεν ανήκε ουσιαστικά στον Ολυμπιακό και πως έχει δεθεί με τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ξεκίνημα της καριέρας του και τα δύσκολα παιδικά χρόνια του στην Αργεντινή της κρίσης και του ΔΝΤ.

Ο σταρ του Παναθηναϊκού έκανε τη σύγκριση ανάμεσα στις καταστάσεις που βίωσε η χώρα του το 2001 με τις καταστάσεις που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, ενώ παράλληλα μίλησε για την αλλαγή στον τρόπο του παιχνιδιού του με τη συμβολή του Ζεσουάλδο Φερέιρα που τον έχει κάνει πιο παραγωγικό και δημιουργικό, ενώ όπως τόνισε τον… διδάσκει καθημερινά πράγματα για να γίνει ακόμα καλύτερος.

«Μεγάλωσα στο Αλεχάντρο Κορν, μια μικρή πόλη, προάστιο του Μπουένος Άιρε , σε μια πολύ δεμένη οικογένεια. Ο πατέρας μου εργαζόταν ως φύλακας, η μητέρα μου δεν δούλευε. Είχα δύσκολη παιδική ηλικία, σε μια εργατική γειτονιά απλών ταπεινών ανθρώπων -μην φανταστείτε κάποιο γκέτο», είπε αρχικά ο Σεμπάστιαν Λέτο για τα παιδικά του χρόνια στην Αργεντινή.

Όσο για το πώς κόλλησε το… μικρόβιο του ποδοσφαίρου, ο Λέτο σχολίασε: «Την αγάπη για το ποδόσφαιρο μου την μετέδωσε ο πατέρας μου από τα πέντε μου χρόνια. Το πρώτο μου  επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψα στα δεκαεπτά μου.  Τριακόσια πέσος τον μήνα.  Αλλά θυμάμαι πάντα τα πρώτα χρήματα που πήρα από το ποδόσφαιρο -τα οδοιπορικά που μου έδινε η Λανούς από δέκα χρονών, ένα ποσό γύρω στα δέκα ευρώ για να πληρώνω το εισιτήριο στο τρένο».

Ο Λέτο δε θα μπορούσε να μην συγκρίνει την κατάσταση στη χώρα του το 2001 με την κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Το 2001 ξυπνήσαμε ένα πρωί και μας ανακοινώθηκε σε κάθε οικογένεια, πως όσα χρήματα είχαμε στην άκρη απλώς εξαφανίστηκαν. Για να επιβιώσουμε ανταλλάσαμε πράγματα μεταξύ μας. Και εδώ τα προβλήματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή -απεργίες, διαδηλώσεις, οι άνθρωποι αντιδρούν και υπάρχει μια ατμόσφαιρα κοινωνικού πολέμου. Στην Ελλάδα υπάρχει κρίση, λιτότητα, στην Αργεντινή όμως επήλθε κατάρρευση».

Παράλληλα, ο σταρ των «πράσινων» αναφέρθηκε στο πώς βίωσε ως παιδί την κρίση και πώς βιώνει την τωρινή κατάσταση στη χώρα μας, υποστηρίζοντας: «Τη βίωσα την κρίση, αλλά ως παιδί. Αυτοί που ένιωσαν την κρίση στο πετσί τους ήταν οι γονείς μου. Πολύ επώδυνη περίοδος.  Ο πατέρας μου έμεινε απλήρωτος για έναν ολόκληρο χρόνο  από την δουλειά του. Φανταστείτε τι συνέπειες είχε αυτό για την ζωή της οικογένειας, που ήταν απολύτως εξαρτημένη από τον μισθό του. Εκατομμύρια συμπολίτες μου βίωσαν παρόμοιες καταστάσεις. Δεν είχαν χρήματα για να καλύψουν ούτε τις  πιο βασικές ανάγκες  του ανθρώπου, το φαγητό και την ένδυση. Η αλήθεια είναι ότι η κρίση  στην Ελλάδα δεν με αγγίζει άμεσα. Δεν την αντιλαμβάνομαι καθημερινά, ίσως γιατί αποφεύγω το κέντρο της πόλης, όπου τα προβλήματα συσσωρεύονται. Ξέρω βέβαια τι συμβαίνει. Αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν την βιώνω».

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί και γύρω από το πέρασμα του Λέτο από τον Ολυμπιακό, αλλά και την απόφασή του να αφήσει το λιμάνι για τον Παναθηναϊκό και να γίνει μάλιστα ο νέος ηγέτης της ομάδας του «τριφυλλιού».

«Στην αρχή προβληματίστηκα. Είναι μεγάλοι αντίπαλοι και δεν είναι εύκολο αυτό το πέρασμα. Όταν στον Ολυμπιακό αρνήθηκαν να καταβάλλουν τη ρήτρα μου στη Λίβερπουλ και έχοντας την πρόταση του Παναθηναϊκού, αποφάσισα το καλύτερο για μένα. Και ήρθα σε έναν άλλο πολύ μεγάλο σύλλογο. Δεν έκανα λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο «Σέμπα».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ήξερα ότι στην αρχή μπορεί να φαίνομαι διαφορετικός , λίγο… «περίεργος» στον κόσμο. Αλλά δεν είχα υπογράψει ποτέ συμβόλαιο στον Ολυμπιακό. Αγωνίστηκα εκεί για μια χρονιά, όμως δεν ήμουν δικός του παίκτης, ανήκα στην Λίβερπουλ. Επίσης, θυμόμουν ότι πολλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού μου έλεγαν πόσο πολύ θα ήθελαν να με δουν στην ομάδα τους. Αναρωτιόμουν τι θα συμβεί τελικά, αλλά από την πρώτη στιγμή με υποδέχτηκαν τόσο θερμά, με τέτοια αγάπη. Εξεπλάγην πραγματικά».

Γιατί, όμως, ο Λέτο δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ; Ο Αργεντινός εξηγεί πως… «Η Λίβερπουλ δεν μου είπε ποτέ:«Λέτο βρες ομάδα, δεν σε θέλουμε». Το πρόβλημα ήταν εκτός ποδοσφαίρου, καθώς σύμφωνα με τον αγγλικό νόμο δεν μπορούσα να βγάλω άδεια εργασίας. Από κει και πέρα, ήθελα απλώς να αγωνιστώ σε σύλλογο που θα συμμετείχε σίγουρα στο Champions League. Πίστευα ότι η συμμετοχή μου στο κορυφαίο επίπεδο θα με βοηθούσε να παραμείνω και να παίξω ποδόσφαιρο στην Λίβερπουλ».

Η επόμενη ερώτηση προς τον άσο του Παναθηναϊκού, αφορούσε τις φετινές οικονομικές δυσκολίες του «τριφυλλιού» με τον Λέτο να απαντά: «Το καλοκαίρι όλοι έλεγαν ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα καταφέρει τίποτα, αλλά εμείς αποδείξαμε ότι αυτό που κάνουμε εδώ είναι ποδόσφαιρο.  Οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται αυτή την στιγμή στον σύλλογο γνωρίζουν καλά το μέγεθος του Παναθηναϊκού. Δεν κολλήσαμε ποτέ στο αν υπάρχουν χρήματα και στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα.  Το αντίθετο. Ακριβώς επειδή είχαμε πλήρη αντίληψη των προβλημάτων, ενωθήκαμε περισσότερο από ποτέ, πεισμώσαμε να αποδείξουμε ότι εμείς έχουμε τις δυνατότητες να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Και νομίζω αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ζωής, γιατί αποδεικνύει ότι δεν χρειάζονται μόνο λεφτά για να κερδίσει κάποιος αυτό που θέλει, ακόμη και το πρωτάθλημα».

Σε ερώτηση για το αν θέλει να πάρει μεταγραφή και αν ευσταθούν τα όσα ακούγονται για πιθανή πώλησή του, σχολίασε: «Έχω υπογράψει για πέντε χρόνια. Εάν ήθελα να φύγω θα έψαχνα τρόπο. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος στον Παναθηναϊκό και στην Αθήνα».

Πώς, όμως, άλλαξε φέτος ο ρόλος του Λέτο; Ο Αργεντινός απαντάει πως: «Ο κύριος Φερέιρα είναι πολύ έξυπνος και έμπειρος. Αισθάνεσαι πως ό,τι σου λέει είναι προϊόν βαθιάς γνώσης. Μια ζωή έπαιζα στο αριστερό άκρο της επίθεσης και μου άρεσε. Φέτος ο προπονητής με διδάσκει πως μπορώ να είμαι ένας παίκτης τριών σημείων αριστερά, δεξιά και στον άξονα. Αν βγαίνει κάποιος κερδισμένος πέρα από την ομάδα είμαι εγώ».

Για το πώς είναι να αγωνίζεται χωρίς τον Σισέ, επισήμανε: «Εγώ είμαι πιο τεχνικός, αυτός είναι δυνατός και γεννημένος γκολτζής. Ο Τζιμπρίλ δεν μπορεί να κάνει αυτά που κάνω εγώ μέσα στο γήπεδο και το ίδιο ισχύει και για μένα. Το ομαδικό παιχνίδι διαμορφώνεται από τον προπονητή, αλλά προκύπτει αυτόματα και από τα ατομικά χαρακτηριστικά των μελών της».

Όσο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Λέτο τόνισε: «Το ποδόσφαιρο είναι μια δουλειά που τη χαίρεσαι λίγο-λίγο. Θέλω το πρωτάθλημα αλλά δεν μπορώ να επιταχύνω τον χρόνο. Είναι μια διαδρομή που προσπαθώ να την χαίρομαι παιχνίδι με παιχνίδι και νίκη προς νίκη για να απολαύσω τελικά την μέγιστη χαρά».

Πώς νιώθει όμως ο Σεμπάστιαν Λέτο ακούγοντας τον κόσμο να φωνάζει το όνομά του και να τον αποθεώνει; Η απάντηση του Αργεντινού είναι πως: «Είναι απίστευτο συναίσθημα, μαγικό όταν  σαράντα, πενήντα χιλιάδες άνθρωποι να ζητωκραυγάζουν το όνομα μου Κοιτάζω πάντα προς το μέρος του κόσμου, μου δίνει ενέργεια. Δεν είναι ποδοσφαιρικός μύθος αυτός, υπάρχουν στιγμές που όλοι χρειαζόμαστε την βοήθεια των φιλάθλων. Συνθήματα, τραγούδια, το χειροκρότημα, όλα αυτά είναι μέρος της μαγείας και της γοητείας του ποδοσφαίρου».

Τέλος, ο Αργεντινός σταρ αναφέρθηκε στη ζωή του στην Αθήνα, λέγοντας: «Η Αθήνα μου αρέσει πολύ.  Έχει πανέμορφα σημεία, εξαιρετικό κλίμα και το σπίτι μου από την θάλασσα απέχει πέντε λεπτά. Είναι διαφορετική η ζωή εδώ από ό,τι στο Λίβερπουλ, όπου λόγω της βροχής δεν θέλεις να πας ούτε μέχρι την γωνία του δρόμου. Η Ελλάδα για μένα είναι η ομορφότερη χώρα της Ευρώπης και οι Έλληνες μοιάζουν πολύ με τους Αργεντινούς. Ζεστοί φιλικοί άνθρωποι που θέλουν να σε βοηθήσουν».

Διαβάστε επίσης:

Κάποιος… τον φώναξε Σεμπάστιαν (photos+video)

Σεμπάστιαν Λέτο: Ποιος να συγκριθεί μαζί του;

Ni filósofo ni el sistema. Sólo un loco




Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved