Καλύτερος ο Παναθηναϊκός το 2011

Καλύτερος ο Παναθηναϊκός το 2011

Το Onsports αναλύει τους αριθμούς του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και εξηγεί το γιατί οι «πράσινοι» φέτος είναι αισθητά καλύτεροι.

{textlink02}

Το πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τον Παναθηναϊκό να έχει εμφανίσει μια εικόνα διαφορετική από αυτή που περίμεναν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί του, στο πρωτάθλημα κυρίως, «στρογγυλεύοντας» τις… μυτερές γωνίες που άφησε πίσω του ο διπλός αποκλεισμός από την Ευρώπη στο ξεκίνημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Οι αριθμοί των «πρασίνων», άλλωστε, που έχουν ακόμα τρία ματς για να ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, είναι αισθητά καλύτεροι σε σχέση με αυτούς που είχαν πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα.

Συνυπολογίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του και δύο βατά παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, συν την επικίνδυνη έξοδο στο Αγρίνιο στην τελευταία στροφή του πρώτου γύρου με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, το «τριφύλλι» παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το περσινό πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

Περισσότερο παραγωγικός

Ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την φετινή πορεία τίτλου που κάνει ο Παναθηναϊκός, είναι η επιθετική του λειτουργία και η παραγωγικότητα του «τριφυλλιού». Στον περσινό πρώτο γύρο του πρωταθλήματος οι «πράσινοι» είχαν σκοράρει 23 φορές και στα 15 παιχνίδια, τα οποία έγιναν ως τη διακοπή για τα Χριστούγεννα, επίδοση όχι άσχημη αλλά όχι και η καλύτερη που θα μπορούσε να έχει η ομάδα, αρχικά του Νίκου Νιόπλια και στη συνέχεια, του Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Αν αναλογιστεί κανείς πως φέτος σε 12 παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει 29 φορές, τότε αντιλαμβάνεται το πόσο διαφορετική είναι η επιθετική λειτουργία του «τριφυλλιού» και πόσο πιο αποτελεσματική και παραγωγική είναι η ομάδα, με συνέπεια να έχει καλύτερη συγκομιδή βαθμών σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, στον περσινό πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε σε τρία από τα δεκαπέντε ματς που έδωσε. Αν δηλαδή το «τριφύλλι» σκοράρει στα τρία εναπομείναντα φετινά ματς, τότε θα έχει ξεπεράσει και αυτόν τον αριθμό.

Μαζεύει πιο εύκολα βαθμούς

Με την επίθεσή του να πετάει… φωτιές, ο Παναθηναϊκός φέτος έχει καταφέρει να μαζεύει πολύ πιο εύκολα τους βαθμούς που θέλει στην προσπάθειά του για την κατάκτηση του τίτλου. Στο περσινό πρώτο μισό του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός είχε κάνει ίδιες νίκες με αυτές που έχει κάνει φέτος σε 12 παιχνίδια. Δηλαδή τα 9 τρίποντα που έχει πάρει το «τριφύλλι» φέτος το έχουν φέρει στους 29 βαθμούς, πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, ενώ πέρσι είχε 31 και στα 15 πρώτα ματς της σεζόν.

Στο περσινό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός με τη συγκομιδή που είχε στον πρώτο γύρο ήταν ωστόσο 8 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Φέτος, οι «πράσινοι» έχουν δυο ματς λιγότερα, τα οποία ευελπιστούν πως θα πάρουν στο ΟΑΚΑ, και είναι σε απόσταση… βολής από τον «αιώνιο» αντίπαλο που βρίσκεται στην κορυφή με μόλις δυο βαθμούς διαφορά από την ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Αν το «τριφύλλι» πάρει τις τρεις νίκες που θέλει ως το φινάλε του πρώτου γύρου, τότε θα είναι ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας εκεί που θεωρεί άλλωστε και η ομάδα ότι βρίσκεται.

Ο Λέτο, ο Σισέ και οι άλλοι

Το μοναδικό στατιστικό στοιχείο που παρέμεινε, σχεδόν ίδιο, είναι ο πλουραλισμός, αφού τόσο πέρσι, όσο και φέτος, ο Παναθηναϊκός έχει εννέα διαφορετικούς σκόρερ. Μπορεί, βέβαια, στα τρία ματς που απομένουν να σκοράρει και κάποιος παίκτης που ως τώρα δεν έχει βρει δίχτυα και να αλλάξει και αυτό, αλλά στο αντίστοιχο… ημερολογιακό διάστημα, οι σκόρερ παρέμειναν ίδιοι τον αριθμό.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το… κουπί τραβάει ο σταρ της ομάδας. Πέρσι σε 15 παιχνίδια ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να πάρει 13 γκολ από τον Τζιμπρίλ Σισέ, ενώ φέτος σε 12 ματς ο Σεμπάστιαν Λέτο έχει σκοράρει 14 φορές οδηγώντας την ομάδα από… το χεράκι στην κορυφή. Ένα ακόμα αξιοπρόσεκτο στατιστικό είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει μεν τον ίδιο αριθμό σκόρερ, αλλά πέρσι μόνο τρεις από αυτούς είχαν πετύχει περισσότερα από ένα γκολ. Φέτος, έξι από τους σκόρερ του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, σκόραραν πάνω από μια φορά!

Ο ρόλος και οι αλλαγές του Φερέιρα

Για να υπάρξει αυτή η θεαματική αλλαγή, χρειάστηκε η συμβολή του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, υπήρχε ήδη μια καλυτέρευση στην επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού ωστόσο το πολύτιμο έδαφος που είχε χαθεί δεν επέτρεψε στον Πορτογάλο να κάνει πολλές παρεμβάσεις και διατήρησε ένα συγκεκριμένο στιλ, έτσι ώστε να πάρει η ομάδα την πρωτιά στα πλέι οφ.

Φέτος, ο Φερέιρα έχει κάνει την προετοιμασία της ομάδας, έχει αλλάξει πολλά στον τρόπο που ο Παναθηναϊκός δημιουργεί παιχνίδι και αν μη τι άλλο έχει καταφέρει να πάρει το 100% από τους περισσότερους ποδοσφαιριστές του και κυρίως τον Σεμπάστιαν Λέτο.

Ο Αργεντινός πέρσι στο πρώτο μισό της σεζόν έπαιξε μόνο στα επτά από τα πέντε παιχνίδια, λόγω τραυματισμών, ωστόσο δεν είχε καταφέρει να σκοράρει σε κανένα από αυτά. Είχε πετύχει συνολικά 2 γκολ σε όλο το πρωτάθλημα και τα πλέι οφ, ενώ φέτος έχει σκοράρει 14 φορές πριν καν τελειώσει ο πρώτος γύρος κι αναγνωρίζει κι ο ίδιος την τεράστια συνεισφορά του Ζεσουάλδο Φερέιρα στην αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού του.

Οι αριθμοί του Παναθηναϊκού πέρσι και φέτος

Σεζόν

ΑΓΩΝΕΣ

ΒΑΘΜΟΙ

Ν Ι Η

ΓΚΟΛ

2010-2011

15

31

9-4-2

23-11

2011-2012

12

29

9-2-1

29-14

Οι σκόρερ πέρσι και φέτος

Σεζόν 2010-2011

Σεζόν 2011-2012

Σισέ 13 γκολ

Λέτο 14 γκολ

Πετρόπουλος 2 γκολ

Μπουμσόνγκ 3 γκολ

Κατσουράνης 2 γκολ

Κατσουράνης 3 γκολ

Σπυρόπουλος 1 γκολ

Ζέκα 2 γκολ

Νίνης 1 γκολ

Κουίνσι 2 γκολ

Βύντρα 1 γκολ

Κλέιτον 2 γκολ

Χριστοδουλόπουλος 1 γκολ

Τοτσέ 1 γκολ

Λουίς Γκαρσία 1 γκολ

Σαριέγκι 1 γκολ

Μπουμσόνγκ 1 γκολ

Νίνης 1 γκολ



Super League: Οριστικό! Τότε τελειώνουν τα play offs - Πότε θα γίνει το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Super League: Οριστικό! Τότε τελειώνουν τα play offs - Πότε θα γίνει το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved