Αυτή είναι η Nordea Bank…

Αυτή είναι η Nordea Bank…

Η καλύτερη τράπεζα στη Δανία για το 2010, και μία από τις καλύτερες στη Βόρεια Ευρώπη, είναι η Nordea Bank στην οποία φέρονται να μπαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ του πρίγκιπα για τον Παναθηναϊκό. Το Onsports σας παρουσιάζει τον μεγάλο τραπεζικό όμιλο από τη Σκανδιναβία που μπήκε στην «πράσινη» επικαιρότητα.

{textlink02}

Το θέμα του πρίγκιπα και της μεταβίβασης των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Σαουδάραβα, κρέμεται από ένα… bank commitment. Από το χαρτί δηλαδή που θα δείχνει την κίνηση χρημάτων από το λογαριασμό του πρίγκιπα σε αυτόν που θα ανοιχθεί για... λογαριασμό των «πρασίνων». Το που θα ανοιχθεί, έγινε γνωστό αργά χθες (13/12) τη νύχτα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η τράπεζα που θα εξυπηρετήσει τη συναλλαγή είναι ο Σκανδιναβικός «κολοσσός», NORDEA BANK.

Η Nordea Bank ιδρύθηκε μετά από τη συγχώνευση τραπεζών από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία που ξεκίνησε από το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2000. Οι τράπεζες που συγχωνεύτηκαν ήταν οι Nordbanken, Merita Bank, Unibank και Kreditkassen με τράπεζες από τις χώρες της βαλτικής να έχουν μπει εσχάτως στον όμιλο.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nordea σήμερα, είναι η Sampo μια ασφαλιστική εταιρεία από τη Φινλανδία που κατέχει το 20% του ομίλου ενώ εκτός του δείκτη Nasdaq η μετοχή της έχει θέση και στα χρηματιστήρια της Στοκχόλμης, του Ελσίνκι και της Κοπεγχάγης.

Κεφάλαια ύψους 671 δις ευρώ

Η Nordea έχει επεκταθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με στόχο να γίνει ένας από τους πλέον δυνατούς τραπεζικούς ομίλους σε όλη την Ευρώπη. Στη Βόρεια Ευρώπη ήδη κυριαρχεί με κεφαλαιοποιημένα χρήματα που αγγίζουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ και με συνολικά κεφάλαια που φτάνουν τα 671 δισεκατομμύρια ευρώ την ώρα που ο δείκτης Tier 1 για την Nordea είναι στο 11%!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος έχει 1400 υποκαταστήματα σε Σκανδιναβία και Βαλτική ενώ οι πελάτες της έχουν φτάσει πλέον τα 11 εκατομμύρια σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Σημαντικές κινήσεις έχουν γίνει για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Nordea σε Ηνωμένες Πολιτείας και Βρετανία, με περισσότερα από 30 roadshows κάθε χρόνο σε «οικονομικές πρωτεύουσες» του πλανήτη να διοργανώνονται από τον όμιλο.

Θύμα κλοπής!

Μια ιστορία που είχε προκαλέσει τα φώτα της δημοσιότητας και τα έστρεψε πάνω στη Nordea, ήταν αυτή που έγινε το 2007 και είχε να κάνει με την ηλεκτρονική… κλοπή των πελατών της Nordea. Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν τότε το ποσό που χάθηκε σε εκείνη την ιστορία έφτασε τα 8 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες, ενώ ο δράστης μέσω e-mail κατάφερε να εξαπατήσει περίπου 250 πελάτες της τράπεζας σε διάστημα 15 μηνών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Nordea αποζημίωσε όλα τα θύματα και αμέσως μετά εγκατέστησε νέο σύστημα ασφάλειας τραπεζικών συναλλαγών έτσι ώστε να αποφύγει παρόμοια περιστατικά, κάτι που ως τώρα έχει καταφέρει.

Σε εννέα αγορές

Η Nordea πλέον έχει επεκταθεί και σήμερα δραστηριοποιείται σε 9 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Υποκαταστήματα και υπηρεσίες της υπάρχουν σε Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρωσία.

Εκτός όλων αυτών, η Nordea είναι μέλος του Euro Banking Association, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 κορυφαίων εταιρειών στη Φινλανδία, των 30 κορυφαίων στη Σουηδία και μεταξύ των 50 μεγαλύτερων τραπεζών στη Ρωσία!

Πρόεδρος από τη Sampo

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Nordea, είναι ο Μπιόρν Γουόλρους, ο οποίος κατέχει Ph.D στα οικονομικά από το 1979 και είναι πρόεδρος της Sampo Plc. η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών (20%) της εταιρείας.

Πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, είναι ο Κρίστιαν Κλάουσεν, κάτοχος Master στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών και του Οργανισμού Τραπεζών της Σουηδίας...

Αρκετά τα βραβεία…

Όπως είναι φυσικό ο συγκεκριμένος όμιλος έχει καταφέρει να πάρει αρκετά βραβεία. Από το 2006 κι έπειτα κάθε μήνα σε διαφορετικές συναντήσεις και συνέδρια η Nordea πάντα καταφέρνει να κερδίσει κάποια διάκριση λόγω των δραστηριοτήτων της με τα πλέον σημαντικά να είναι αυτά της κορυφαίας τράπεζας σε Σκανδιναβία και Βαλτική.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία τριετία η Nordea αναδεικνύεται από το Financial Times ως η καλύτερα τράπεζα της χρονιάς για τις Σκανδιναβικές χώρες.



«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
«Πάρτι» της Παρί Σεν Ζερμέν στη Βαρκελώνη και ραντεβού με Ντόρτμουντ στα ημιτελικά
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Θρίαμβος για το Περιστέρι του Σπανούλη - Ιστορική πρόκριση στο Final Four του BCL
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γνώριμοι στην Ελλάδα οι διαιτητές στις ρεβάνς ΠΑΟΚ - Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
Γκάφα ολκής από οπαδούς της Μπαρτσελόνα - Επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας τους (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved