Στο Εφετείο ο Ολυμπιακός για την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης

Στο Εφετείο ο Ολυμπιακός για την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης

Συζητήθηκε χθες (5/12), σύμφωνα με την εφημερίδα «Πράσινη», στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναστολής της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά απόφασης Εφετείου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο, για την υπόθεση τη Τράπεζας Κρήτης, το ποσό των 40 εκατ. ευρώ . Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ η κύρια δικάσιμος ορίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2012.

Φαίνεται ότι οι «μαύρες» σελίδες στην ιστορία του Ολυμπιακού, όταν στην προεδρία του βρισκόταν ο Γιώργος Κοσκωτάς, δεν έχουν κλείσει. Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε χθες (5/12), όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πράσινη», η αίτηση αναστολής της ΠΑΕ, κατά απόφασης Εφετείου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 40 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία, με απόφαση του Γιάννη Παλαιοκρασσά τον Δεκέμβριο του 1990, όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών, το Δημόσιο παρείχε εγγυήσεις μέχρι του ποσού των 2.6 δισ. δραχμών για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς την Τράπεζα Κρήτης. Τα χρέη δημιουργήθηκαν επειδή ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε υπεξαιρέσει χρήματα από τα ταμεία της τράπεζας και τα χρησιμοποιούσε, μεταξύ άλλων, στην Πειραϊκή ομάδα, στην οποία ο ίδιος ήταν πρόεδρος στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Το καλοκαίρι του 1995 οι Υπουργοί Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, Βιομηχανίας, Κ. Σημίτης και Δικαιοσύνης, Αν. Πεπονής, έβαλαν την υπογραφή τους στο νόμο 2330/95 που ψήφισε η Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης ΑΕ». Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 1996 και στην πράξη έφερε τον διαχωρισμό του «υγιούς» κομματιού της τράπεζας από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος, προκειμένου να μπορέσει να πουληθεί στη συνέχεια.

Το ενεργητικό της τράπεζας πέρασε στην «Νέα Τράπεζα Κρήτης», την οποία εξαγόρασε δύο χρόνια αργότερα έναντι 93 δισ. δραχμών ο όμιλος Λάτση. Έτσι, η υπό εκκαθάριση εταιρία «Τράπεζας Κρήτης» έμεινε να κυνηγά με αγωγή τις διάφορες οφειλές, ανάμεσα στις οποίες και αυτές του Ολυμπιακού.

Αυτή τη στιγμή έναντι της ΠΑΕ εκκρεμούν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Πράσινη», δύο υποθέσεις με την τράπεζα, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το περασμένο καλοκαίρι η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο λόγω της μεταβίβασης από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Για τη μία υπόθεση εκδόθηκε η 1446/2010 απόφαση, η οποία επιδικάζει στην υπό εκκαθάριση εταιρία το ποσό των 4,04 εκατ. ευρώ εντόκως από τη 2/1/1990.

Αν επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση τότε ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να καταβάλει τα 4,04 εκατ. ευρώ συν 15,5 εκατ. ευρώ σε τόκους. Συνολικά, δηλαδή, 19 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη υπόθεση που αφορά συνάλλαγμα. Τα διεκδικούμενα ποσά αναλογούν περίπου σε τρία εκατ. ευρώ, εντόκως και αυτά με βάση το δικαιοπρακτικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το ελληνικό Δημόσιο παρέστη και σε αυτή την υπόθεση (αν και η εγγύησή του καλύπτει και τις δύο) και το Εφετείο έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου 2012.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμά ότι η υπόθεση θα τελεσιδικήσει σε τέσσερα χρόνια και αναφέρει ότι «το ποσό καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη σχετική εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.



Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Ολυμπιακός: «Ερυθρόλευκο» το αεροδρόμιο για την υποδοχή των παικτών που «άλωσαν» την Πόλη (vids)
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved