Γκράθια στο Οnsports: «Δεν με τρομάζει η πίεση» (photos)

Γκράθια στο Οnsports: «Δεν με τρομάζει η πίεση» (photos)

Ο Χάβι Γκράθια εμφανίστηκε στην Κέρκυρα, πριν από τους μάγους με τα δώρα! Με συστατική επιστολή τα θετικά δείγματα γραφής από την σύντομη (λόγω ανωτέρας βίας) θητεία του στον Βόλο, ανέλαβε το τιμόνι της νησιώτικης ομάδας, ωστόσο εν αντιθέσει με τους μάγους και τον Αγιο Βασίλη, το προσωπικό του δώρο προς τους Φαίακες, έχει… χρονοδιακόπτη! Η «ώρα μηδέν» δεν είναι προγραμματισμένη την «ανατολή» του 2012, αλλά με το πέσιμο της καρό σημαίας του πρωταθλήματος, τότε που φιλοδοξεί να΄χει διασφαλίσει την παραμονή της Κέρκυρας στην… Ιθάκη της Super League.

Ο Ισπανός τεχνικός έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στο Onsports, από την στιγμή που ανέβηκε στο καράβι των Φαιάκων. Αυτή την φορά, εν αντιθέσει με το «ναυάγιο» του Βόλου, θεωρεί ότι η ιστορία θα είναι καλή μαζί του, διότι σκοπεύει να την γράψει μαζί με τους παίκτες του, από εβδομάδα σε εβδομάδα, παιχνίδι με το παιχνίδι, κάτι που δεν του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει στον Παγασητικό! Και ξέρετε, στο ποδόσφαιρο, τα καλύτερα δώρα έρχονται πάντα την Ανοιξη!

- O ερχομός στην Ελλάδα συνιστά την πιο θεαματική αλλαγή όχι μόνο στην καριέρα, αλλά και στην ζωή σας, δεδομένου πως δεν είχατε εργαστεί άλλη φορά εκτός Ισπανίας;

«Σίγουρα είναι μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή μου, για μένα και την οικογένειά μου και όχι μόνο σε ό,τι αφορά το αθλητικό κομμάτι. Μέχρι τώρα, έχω περάσει καλά στην Ελλάδα. Συνάντησα εξαιρετικές συνθήκες, τόσο στο Βόλο, όσο και στην Κέρκυρα. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι μου φέρονται άψογα, ενώ οι σωστές επαγγελματικές συνθήκες, κάνουν πιο εύκολη την δουλειά μου».

- Συμβιβαστήκατε πλέον με την ελληνική πραγματικότητα, έπειτα από την περιπέτεια ή εάν θέλετε την εμπειρία του Ολυμπιακό Βόλου;

«Το καλοκαίρι στον Βόλο, δεν ήταν εύκολο. Από την άλλη, δεν μετανιώνω για τίποτα από αυτά που έχω κάνει. Αισθάνομαι περήφανος για τον κόσμο του Βόλου και για την συνεργασία με την συγκεκριμένη ομάδα. Στην καινούργια μου ομάδα, αισθάνομαι εξίσου καλά. Τώρα πλέον είμαι σε μια νέα επαγγελματική φάση και ελπίζω η δουλειά μου να αποδώσει τα αποτελέσματα που θέλω τόσο εγώ, όσο και οι άνθρωποι, οι οποίοι με εμπιστεύτηκαν».

 - Αισθάνεστε μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ισπανία και τις προηγούμενες επαγγελματικές σας συνεργασίες;

«Την πίεση την βάζω εγώ ο ίδιος, στο επαγγελματικό μου περιβάλλον. Την χρειάζομαι για να κάνω σωστά την δουλειά μου και να γίνεται η ομάδα ολοένα και καλύτερη μέσα από τις προπονήσεις. Εχθρός του καλού, άλλωστε, είναι πάντα το καλύτερο, είτε δέχεσαι κριτική από πολλούς, είτε από λίγους φιλάθλους, από πολλούς ή από λίγους δημοσιογράφους. Συνεπώς δεν με τρομάζει η πίεση».

- Ποιες ομοιότητες και διαφορές υπάρχουν μεταξύ Κέρκυρας και Ολυμπιακού Βόλου;

«Πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες, οπότε δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία της σύγκρισης. Θα ήταν άδικο εκ μέρους μου και δεν το θέλω».

«Εξαιρετική η οργάνωση της Κέρκυρας»

- Τώρα που «συστηθήκατε» καλύτερα με το έμψυχο δυναμικό της Κέρκυρας, ποιο κατά την γνώμη σας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και μειονέκτημα της ομάδας;

«Όταν ήρθα στην Κέρκυρα και βλέποντας την θέση της στην βαθμολογία, έλεγα ότι μόνο καλύτερα θα μπορούσε να πάει. Πρόκειται για ένα σύλλογο με εξαιρετική οργάνωση. Η θέληση των ανθρώπων της να βοηθήσουν την ομάδα και η θέληση που βγάζουν οι παίκτες, είναι κάτι άκρως σημαντικό για την επίτευξη των στόχων της. Από εκεί και πέρα, θα προτιμούσα να μην μιλήσω για κανένα μειονέκτημα. Προτιμώ να μην δω τίποτα κακό».

- Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σπεύσατε να αλλάξετε στην ομάδα;

«Εκτιμώντας την δουλειά του προηγούμενου προπονητή, είναι φυσιολογικό όταν έρχεται ένας καινούργιος τεχνικός, να θέλει να αλλάξει ορισμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Διέκρινα πως η ομάδα χρειαζόταν έναν καλύτερο ρυθμό στο παιχνίδι της, περισσότερη δυναμικότητα και μεγαλύτερη θέληση, πέρα από κάποιες αλλαγές στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι».

«Ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης»

- Ποια είναι η φιλοσοφία που θέλετε να περάσετε στην Κέρκυρα;

«Ο κάθε προπονητής κάνει τα πλάνα του, σύμφωνα με την δυναμικότητά του υλικού που έχει στην διάθεσή του. Ολοι θα ήθελαν να παίζουν σαν την Μπαρτσελόνα ή την Εθνική Ισπανίας, δυστυχώς όμως δεν γίνεται. Στις ομάδες που εργάζομαι επιδιώκω να υπάρχει καταρχάς μια ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Κατοχής μπάλας, καλές στημένες φάσεις, γρήγορες αλλαγές και επιστροφές στην άμυνα».

- Στα τελευταία παιχνίδια πάντως, παρατηρείται μια ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης.

«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Εχουμε αποκτήσει καλύτερα πατήματα στην άμυνα, κάτι που το δείχνουν και τα νούμερα, εάν θυμηθούμε πόσα γκολ δεχόμασταν προηγουμένως. Για να καταφέρουμε να κερδίσουμε αγώνες, θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στην επίθεση. Η άμυνα άρχισε να δουλεύει καλά, οι γραμμές αρχίζουν και κλείνουν, όμως επαναλαμβάνω δεν φτάνει μόνο αυτό».

«Οι μάγοι με τα δώρα…»

- Να περιμένουμε αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ της ομάδας τον Ιανουάριο;

«Τα Χριστούγεννα έρχονται οι μάγοι με τα δώρα. Τότε, θα δούμε εάν θα περάσουν και από την Ελλάδα. Από εδώ που είμαστε τώρα όμως μέχρι τα Χριστούγεννα και τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, υπάρχει ακόμη δρόμος και δύσκολα παιχνίδια. Οφείλουμε να βγάλουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς. Ελπίζω οι παίκτες μου να τα πάνε καλά και να στείλουμε μια μικρή κάρτα για δώρα στον Αγιο Βασίλη… (γέλια)»

- Εδώ και αρκετές ημέρες πάντως, έχετε μπροστά σας «κλειδωμένο» το κουτί με το δώρο του Χουάν Μαρτίν…

«Από την μια πλευρά, είναι τύχη να έχουμε τον Μαρτίν στην Κέρκυρα και να κάνει προπονήσεις μαζί μας. Από την άλλη, όμως, είναι κρίμα να μην μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στα παιχνίδια. Θα τον περιμένουμε. Εμπιστεύομαι 100% τους παίκτες μου και σίγουρα θα είμαι ο τελευταίος που θα μιλήσω άσχημα για το ρόστερ της ομάδας μου».

- Πόσο δύσκολος είναι ο στόχος της παραμονής στην Super League;

«Αυτό θα φανεί μέσα από την πορεία του πρωταθλήματος. Γνώμη μου είναι πως εκτός από τις μεγάλες ομάδες, από εκεί και πέρα όλες οι υπόλοιπες είναι λίγο έως πολύ ισοδύναμες. Η Κέρκυρα θα μπορούσε να είχε μαζέψει περισσότερους βαθμούς. Δεν το έκανε και τώρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Παρά το ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας, θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να παραμείνουμε στην Super League».

«Σκέφτομαι μόνο το επόμενο παιχνίδι»

- Φαντάζεστε τον εαυτό σας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κέρκυρα;

«Οταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πήγα στον Βόλο, ήμουνα πολύ ευχαριστημένος. Σε καμία περίπτωση, δεν περίμενα αυτό που ακολούθησε. Τώρα είμαι τρεις εβδομάδες στην Κέρκυρα. Περνάω καλά μαζί με την οικογένειά μου και δεν θέλω να σκέφτομαι τίποτε περισσότερο από το επόμενο παιχνίδι».

- Στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει η φιλοδοξία της συνεργασίας με μια μεγαλύτερη ελληνική ομάδα;

«Στο μυαλό μου υπάρχει πάντα να χαίρομαι την δουλειά μου. Μπορώ να αισθανθώ ικανοποιημένος και χαρούμενος, είτε εργάζομαι σε έναν μεγάλο σύλλογο, είτε σε έναν μικρότερο. Στα 15 χρόνια που έπαιξα ποδόσφαιρο στην Ισπανία, πέρασα από μεγάλες και μικρές ομάδες και ήμουνα εξίσου χαρούμενος σε όλες».

- Αντιμετωπίζετε την θητεία σας στην Ελλάδα ως μια καλή ευκαιρία να «φτιάξετε» το όνομά σας και να επιστρέψετε στην Ισπανία;

«Αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει, είναι να κάνω καλά την δουλειά μου χωρίς να σχεδιάζω για το αύριο. Εχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Οταν τελειώσει η σεζόν θα κάνουμε το ταμείο μαζί με τους ανθρώπους της Κέρκυρας. Από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε μαζί ή εάν θα πρέπει να ψάξω για καινούργια ομάδα».

«Είχα προτάσεις και από άλλες ομάδες»

- Δεχτήκατε πρόταση από άλλες ομάδες όταν πλέον στον Βόλο το πράγμα έδειχνε ότι φτάνει στο τέλος του;

«Είχα προτάσεις και από την Ελλάδα και από την Ισπανία. Οι πρώτες κρούσεις έγιναν στην αρχή του προβλήματος στον Βόλο, στις οποίες δεν έδωσα καμία σημασία, αφού είχα συμβόλαιο με την ομάδα. Στην πορεία και όταν πλέον τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα, δέχτηκα προτάσεις από άλλες ομάδες, ωστόσο δεν θα ήθελα να τις ονοματίσω αφού πλέον έχουν άλλους προπονητές».

- Ποια είναι τα προγνωστικά σας για την μάχη του τίτλου; Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός ή ενδεχομένως κάποια τρίτη ομάδα;

«Εάν ήξερα ποια ομάδα θα κερδίσει το πρωτάθλημα θα προσπαθούσα να το χρησιμοποιήσω, αλλά δεν το ξέρω… (γέλια). Νομίζω πως θα πάμε σε μια μάχη στήθος με στήθος, μέχρι το φινάλε. Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι την Κέρκυρα και όχι ποια ομάδα θα τερματίσει πρώτη. Εκτός πάντως από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, υπάρχουν και άλλες καλές ομάδες, όπως είναι η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Ατρόμητος και ο ΟΦΗ».

- Τι είναι πιο δύσκολο τελικά; Το επάγγελμα του προπονητή, ή του ποδοσφαιριστή;

«Η ζωή του προπονητή είναι πιο δύσκολη, διότι είναι λιγότερες οι στιγμές της δικαίωσης. Πάντα υπάρχει το καλύτερο και πάντα σου λείπει».

- Το ερχόμενο Σάββατο (10/12) υπάρχει στο πρόγραμμα το Clasico της Ισπανίας. Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα;

«Δεν είμαι μάγος και δεν έχω κάποια σφαίρα μπροστά μου, για να μπορώ να γνωρίζω εκ προτέρων τι θα συμβεί. Η Ρεάλ δείχνει φέτος πιο δυνατή από την περασμένη σεζόν. Το πρωτάθλημα φέτος στην Ισπανία είναι πιο δύσκολο και περισσότερο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα χρόνια».

Τι δώρο θέλετε να σας φέρει ο Αγιος Βασίλης ενόψει του 2012;

«Θα ήθελα να αρχίζουν να λύνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες και να αποκτήσουμε όλοι μας, καλύτερη ποιότητα ζωής. Αλλα δώρα, δεν χρειάζομαι».



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved