Κωστένογλου: «Θέλω τον κόσμο μας»

Κωστένογλου: «Θέλω τον κόσμο μας»

Αρκετά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νίκος Κωστένογλου στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την προετοιμασία, αλλά και την έκβαση του κυριακάτικου παιχνιδιού.

Ο Ελληνας τεχνικός ξεκαθάρισε πως δεν αντιμετωπίζει το παιχνίδι ως τοπικό ντέρμπι, αλλά ως παιχνίδι από το οποίο η ομάδα του χρειάζεται βαθμούς. Επέστησε την προσοχή στους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ο υπέρμετρος φανατισμός, αλλά και η πίεση για τους 15 βαθμούς σε τρεις αγώνες, επιμένοντας πως: «Αν πάμε στην προπαίδεια του 3Χ5=15 βαθμοί εντός, σας το λέω - πολύ αυστηρά - ότι θα πέσουμε στη Β' Εθνική. Αν πάμε στη λογική ότι έχουμε αυτή τη στιγμή το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου και - όχι πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε, αλλά πάση θυσία να έχουμε καλή εικόνα - να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι πολύ θετικό».

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

«Καταφέραμε να πάρουμε ένα πολύτιμο βαθμό στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι μας και συνεχίσουμε την προσπάθεια για τα ματς που ακολουθούν, τα οποία όσο κυλάει η σεζόν θα είναι και πιο σημαντικά. Από την αρχή της εβδομάδας έχουμε συγκεντρωθεί στην προετοιμασία του κυριακάτικου αγώνα. Από τη μία, είναι ευχάριστο ότι οι ποδοσφαιριστές είναι συγκεντρωμένοι, έχουν διάθεση και προετοιμάζονται κατάλληλα γι' αυτό το παιχνίδι. Από την άλλη, έχουμε κάποιους τραυματισμούς και ελλείψεις ποδοσφαιριστών, που δεν θα είναι σε θέση να μας βοηθήσουν. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα - με τον τρόπο που αρμόζει στην ΑΕΛ - για τον αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου»

-Ποιο αγωνιστικό στοιχείο του αντιπάλου θα πρέπει να προσέξει περισσότερο η ΑΕΛ;
«Ο αντίπαλος έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει αποσπάσει πολλούς βαθμούς στους εκτός έδρας αγώνες και θεωρώ ότι είναι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη ομάδα στις αντεπιθέσεις. Εμείς γνωρίζουμε τον αντίπαλο και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, ώστε να έχουμε μια σωστή παρουσία που θα μας οδηγήσει στη νίκη. Όπως, όμως, έχω πει στο παρελθόν η νίκη δεν θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Όποιος μπαίνει στη λογική ότι πρέπει από το πρώτο κιόλας λεπτό να κερδίζουμε έχει πρόβλημα Φορτώνει με επιπλέον άγχος τους ποδοσφαιριστές και δεν μπορούν να βγάλουμε τις πραγματικές τους δυνατότητες».

-Είναι ένας ματς που έχει ιδιαιτερότητες λόγω τοπικού χαρακτήρα. Πόσο επηρεάζει αυτό την ομάδα;
«Εγώ λέω ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα οποιοδήποτε ματς πρωταθλήματος. Θεωρώ ότι ο φανατισμός σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες αντιδράσεις, οι οποίος μπορεί κάποιες φορές να είναι καταστροφικές για την ομάδα. Δεν το βλέπουμε ως τοπικό ντέρμπι, αλλά ως έναν σημαντικό αγώνα πρωταθλήματος, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, που μας διακρίνουν στα τελευταία παιχνίδια. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε υψηλό επίπεδο απόδοσης θεωρώ ότι η ομάδα έχει κάνει αισθητά σημάδια προόδου. Γνωρίζουμε τις αρετές και τις αδυναμίες του αντιπάλου και προετοιμαζόμαστε για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς, τους οποίους αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερο ανάγκη».

-Μιλήσατε για θετικό αποτέλεσμα στην Τρίπολη. Αυτός ήταν ο σκοπός; Να πάρει η ομάδα την ισοπαλία;
«Αν κάναμε μια ανάλυση του ματς της Τρίπολης, θα έλεγα ότι ξεκινήσαμε άσχημα. Βέβαια, υπήρχε η ιδιαιτερότητα ότι το γήπεδο ήταν βαρύ και ο αντίπαλος εξοικειωμένος. Στη συνέχεια, δεχτήκαμε ένα γρήγορο γκολ. Στην εξέλιξη του αγώνα κάναμε δύο αναγκαστικές αλλαγές με συνέπεια από το 65' να έχουμε τελειώσει με τις αλλαγές. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ η ομάδα δεν κατέθεσε τα όπλα και αυτό είναι θετικό. Προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι, ισοφαρίσαμε με την πρώτη φάση που δημιουργήσαμε, όμως από το 60' και μετά ήμασταν μέσα στο γήπεδο η ομάδα που άξιζε να κερδίσει. Δεν είμαι ευχαριστημένος από την επιθετική ανάπτυξη, είναι δύσκολο η ομάδα να αποκτήσει σταθερότητα εντός και εκτός έδρας τη δεδομένη στιγμή, όμως πρέπει να το πετύχει. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και ταυτόχρονα το στοιχείο που θα τη βοηθήσει να παραμείνει στην κατηγορία. Όταν τελείωσε το παιχνίδι θα έλεγα ότι οι περισσότεροι έξω από την ομάδα ίσως να μην ήταν ευχαριστημένοι με τον ένα βαθμό. Επικρατούσε η άποψη - κυρίως από τους ουδέτερους παρατηρητές - ότι η ισοπαλία θα είναι καταστροφική και για τις δύο ομάδες. Βλέποντας, όμως, και τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής κάποιοι θεώρησαν ότι ο βαθμός ήταν αρκετά καλός για την ομάδα μας. Θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου - αν εμείς καταφέρουμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε - ο βαθμός θα αποδειχθεί πολύτιμος. Τώρα δεν φαίνεται. Σε ένα μήνα, όμως, θα φανεί».

-Πως εξηγείται το γεγονός ότι σε ένα κρίσιμο - όπως παραδέχονταν όλοι - ματς η ομάδα δεν μπήκε καλά στο ξεκίνημα;
«Κερδίσαμε τον Ηρακλή. Σίγουρα η εικόνα μας δεν ήταν καλή, όμως, προερχόμασταν και από επτά συνεχόμενες ήττες. Στο ματς με την Κέρκυρα ο αντίπαλος στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερος, στο δεύτερο ισορροπήσαμε, αλλά δεχτήκαμε γκολ και χάσαμε. Στο τρίτο ματς, με τον Πανσερραϊκό, θεωρώ ότι μόνο μία ομάδα υπήρχε στο γήπεδο. Άρα, βλέπουμε ότι βήμα - βήμα υπάρχει μια πρόοδος. Στο τέταρτο, στην Τρίπολη, η εικόνα μας δεν ήταν καλή στο πρώτο ημίχρονο. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφοροποίηση. Αλλάξαμε την τακτική μας, προσπαθήσαμε να δώσουμε πιο επιθετικό τόνο στην ομάδα και να πιέσουμε τον αντίπαλο πιο ψηλά. Διαφοροποιήσαμε την τακτική μας, γιατί - σε μερικά παιχνίδια - δεν ταιριάζει στην ΑΕΛ να παραμένει κλεισμένη πίσω. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις οι οποίες και ψυχολογικά και από πλευράς τακτικής να είναι πιο εποικοδομητικές για την ομάδα. Το να κάνουμε πολλές φάσεις δεν είναι εύκολο. Δεν μπορούμε πατώντας ένα κουμπί να αλλάξουμε όλη την εικόνα της ομάδας. Αν είχαμε σωστές επιλογές στις αντεπιθέσεις, σήμερα θα μιλούσαμε για τους τρεις βαθμούς. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται κριτική, αλλά να μην είμαστε πολύ αυστηροί».

-Για το γεγονός ότι όπως και στο ματς με τον Πανσερραϊκό, έτσι και στην Τρίπολη, υπήρξαν φαινόμενα ατομισμού από κάποιους παίκτες στην τελική προσπάθεια;
«Θέλω να διαχωρίσω τις περιπτώσεις. Οι δυο φάσεις που έγιναν στο ματς με τον Πανσερραϊκό διαφέρουν από την αντεπίθεση στο παιχνίδι με τον Αστέρα. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις ήταν πιο εύκολη η πάσα στον ελεύθερο συμπαίκτη. Στην Τρίπολη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Δεν έγιναν οι σωστές κινήσεις, οι σωστές τοποθετήσεις που θα έπρεπε από τους ελεύθερους επιθετικούς, ώστε ο ποδοσφαιριστής με τη μπάλα στα πόδια να έχει δύο επιλογές και όχι μία. Οι δύο από τους τρεις που συμμετείχαν στην αντεπίθεση κινήθηκαν προς την ίδια πλευρά. Δεν ήταν θέμα ατομισμού. Εγκλωβιστήκαμε και βγήκαμε σε αδιέξοδο στην συγκεκριμένη φάση».

-Το θίγουμε γιατί ένα γκολ μπορεί να ισοδυναμεί με μια κατηγορία.
«Το αντιλαμβάνομαι. Όταν παίζουμε μπάλα όλοι ρωτάμε ποιος έβαλε το γκολ. Όταν παίζουμε ποδόσφαιρο ρωτάμε ποιος έδωσε την πάσα. Αυτό ρωτάει ένας ποιοτικός φίλαθλος. Κι αυτό προσπαθώ να εμφυσήσω και στην ομάδα, στο διάστημα που βρίσκομαι εδώ. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ορατό στον αγωνιστικό χώρο αυτή τη στιγμή, αλλά θα γίνει κι αυτό»

-Γίνεται το σχόλιο γιατί η ομάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται 3 Χ 5 =15 βαθμούς και μια νίκη εκτός για να σωθεί. Και τα ματς με Τρίπολη, Κέρκυρα κτλ ήταν απέναντι σε θεωρητικά εύκολους αντιπάλους για να πάρει το πολυπόθητο διπλό.
«Στο ποδόσφαιρο τα εύκολα ματς υπάρχουν μόνο στη θεωρία. Κανείς δεν μου λέει ότι τα ματς με Άρη και Παναθηναϊκό - που θεωρητικά είναι πιο δύσκολα - δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε. Η προπαίδεια δεν έχει εφαρμογή στο ποδόσφαιρο. Αν πάμε στην προπαίδεια του 3 Χ 5 =15 σας το λέω - πολύ αυστηρά - ότι θα πέσουμε στη Β' Εθνική. Αν πάμε στη λογική ότι έχουμε αυτή τη στιγμή το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου και - όχι πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε, αλλά πάση θυσία να έχουμε καλή εικόνα - να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό»

-Υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για την ΑΕΛ εκτός από τη νίκη;
«Σας το υπογραμμίζω, ότι αν γίνει αυτοσκοπός η νίκη, δεν θα κερδίσουμε. Όταν μπαίνει στο ποδόσφαιρο το «πρέπει» και το «οπωσδήποτε» τις περισσότερες φορές δεν το πετυχαίνεις. Τι θα οδηγήσει στη νίκη; Η σοβαρότητα από την πρώτη μέρα, από την πρώτη στιγμή που θα τελειώσει ένα ματς όπως, για παράδειγμα, αυτό της Τρίπολης. Την ώρα που τελειώνει ένα παιχνίδι. Το πώς συμπεριφέρονται οι ποδοσφαιριστές μας μετά από ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, τη συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους, στις δηλώσεις τους, καθώς ταξιδεύουμε, όταν επιστρέφουμε στην πρώτη προπόνηση μετά από ένα ματς. Εκεί φαίνεται η δομή μιας ομάδας. Ο φίλαθλος βλέπει την τελευταία εικόνα. Ο προπονητής - αν θέλει να συγκροτήσει μια σωστή ομάδα - με το σφύριγμα της λήξης ενός παιχνιδιού σκέφτεται όχι το επόμενο ματς, αλλά το πώς θα κάνει πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη την ομάδα του. Στο πέρασμα του χρόνου διακρίνω ότι οι ποδοσφαιριστές μας είναι όλο και πιο υπεύθυνοι, όλο και πιο ευδιάθετοι, όλο και πιο επαγγελματίες. Φυσικά, επειδή τα αποδυτήρια είναι μια μικρή κλειστή κοινωνία θα εμφανίζονται και μικροπροβλήματα. Θα υπάρχουν και διακυμάνσεις από προπόνηση σε προπόνηση. Όμως, αυτό είναι φυσιολογικό. Συμβαίνει σε όλες τις ομάδες. Για μένα ένα είναι σημαντικό. Όταν φύγουμε από την προπόνηση θα έχουμε δώσει τα χέρια μας, θα έχουμε λύσει οποιαδήποτε παρεξήγηση και θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας με γαλήνια και ήρεμη την ψυχή μας πρώτα και μετά το μυαλό μας. Και την άλλη μέρα θα επιστρέψουμε με σοβαρότητα για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Όλα αυτά χτίζουν μια ομάδα σοβαρή και υπεύθυνη. Μην πούμε ότι εμείς οπωσδήποτε πρέπει να κερδίσουμε το ματς της Κυριακής. Δεν θα το καταφέρουμε. Η εν γένει καθημερινή μας συμπεριφορά θα επιβεβαιώνει ή θα αναιρεί το αν μπορούμε ή όχι να τα καταφέρουμε».

-Πιστεύετε δηλαδή ότι αν πούμε πρέπει να κερδίσουμε δεν θα συνηγορήσει το σύμπαν;
«Πάμε σε μια άλλη ερώτηση. Για εμένα δεν υπάρχει σύμπαν. Υπάρχει ανθρώπινη προσπάθεια και ο Θεός. Ο Θεός δεν μπορεί να παρουσιαστεί μπροστά μας αν δεν καταβάλουμε προσπάθεια. Τα λέω αυτά επειδή με θεωρούν όλοι θρησκευόμενο. Πάντως, να ξέρετε θρησκόληπτος δεν είμαι».

-Θα ήθελα να σας συγχαρώ γιατί δεν επιτρέψατε σε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, όπως είναι ο Βασίλης Ρέντζας να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά τα δύο παιχνίδια που τον χρησιμοποιήσατε και να μου πείτε δύο λόγια για τον συγκεκριμένο παίκτη.
«Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε κανέναν ποδοσφαιριστή ονομαστικά, είναι αρχή μου αυτή. Θεωρώ ότι είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και είναι λάθος των προπονητών να διαχωρίζουν νέους και έμπειρους. Από τη στιγμή που όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στο ρόστερ έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην ομάδα. Ανέφερα, όμως, ότι το έργο ενός προπονητή δυσκολεύει ή οι επιλογές του περιορίζονται διότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο και αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στο να παίρνω αποφάσεις πιο .αισιόδοξες. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω και περισσότερα νεαρά παιδιά και να τους δώσω και περισσότερο χρόνο, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο. Ως προς την «απαγόρευση» θα ήθελα να σας πω ότι είμαι ένας άνθρωπος που δίνω πλήρη ελευθερία σε έναν ποδοσφαιριστή, δεν είμαι ποτέ ο αστυνομικός, ούτε αυτός που θα επιβλέπει την προσωπική ζωή του παίκτη. Ήμουν όμως λίγο αυστηρός εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας και σε αυτές τις περιπτώσεις ο προπονητής θα πρέπει να λειτουργεί και ως παιδαγωγός αλλά και ως δάσκαλος. Του απαγόρευσα λοιπόν να κάνει δηλώσεις, επισημαίνοντάς του ότι θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσει τον δημοσιογράφο, γιατί αυτό είναι ένα μέρος της δουλειάς. Οι δημοσιογράφοι είναι ένα βασικό κομμάτι της κοινωνίας μας και δη στο ποδόσφαιρο, που έχουν έναν ρόλο πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα υπεύθυνο. Επιβάλλεται οι ποδοσφαιριστές να μιλούν με τους δημοσιογράφους και είμαι κατά της τακτικής ότι οι παίκτες δεν θα πρέπει να μιλούν, το θεωρώ αδιανόητο. Ο συγκεκριμένος παίκτης σίγουρα είναι ο πρώτος που πήρε ευκαιρία, δεν σας κρύβω όμως ότι αγωνιώ να δω κι άλλους ποδοσφαιριστές και αυτό θα το δείτε στο μέλλον. Θα προσπαθήσω, αλλά δεν θα το κάνω για να εντυπωσιάσω. Η επιλογή του Ρέντζα στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό δεν έγινε για να εντυπωσιάσω, απλά ήταν η ενδεδειγμένη λύση, με ρίσκο φυσικά, αλλά συνυπολόγισα και κάποιους παράγοντας. Μιλάμε για ένα εντός έδρας παιχνίδι, προηγούμασταν, ο Ρέντζας ταίριαζε με τον Γεωργιάδη, βρισκόταν από τη δική μου πλευρά και θα μπορούσα να τον κατευθύνω στο πώς να κινείται στον αγωνιστικό χώρο. Αθροίζοντας όλα αυτά και μη έχοντας άλλη επιλογή κατέληξα σε αυτόν, δεν κάνω τίποτα στην τύχη. Και πριν τον αγώνα προετοιμάζομαι για αρνητικές περιπτώσεις, αλλά στα δύο τελευταία παιχνίδια συνέβη το εξής παράδοξο, να «χάσουμε» δύο παίκτες με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου».

-Πού οφείλεται το γεγονός ότι στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα τραυματισμών; Μήπως στην προετοιμασία του καλοκαιριού;
«Εάν βρισκόμουν μακριά από την ομάδα και έβλεπα μυϊκούς τραυματισμούς θα έκανα ακριβώς το ίδιο ερώτημα, που το θεωρώ εύλογο. Ο Αμπουμπακάρι δεν είχε πρόβλημα, ήταν το πρώτο του παιχνίδι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα. Ο Ταλ είχε μία θλάση στον προσαγωγό, και ο παίκτης έχει ιστορικό στο συγκεκριμένο πόδι και σημείο. Για τον Ταυλαρίδη θα έλεγα ότι ήταν ξαφνικό. Ο Στάθης είναι πολύ καλός επαγγελματίας αλλά και ένα παιδί με ιδιαίτερη σωματοδομή που θέλει και ιδιαίτερη προπόνηση και το θέμα του προσαγωγού του ήταν ίσως τυχαίο γεγονός. Γι' αυτό και είναι πολύ μικρό το πρόβλημά του. Όσον αφορά στον Κατσιαρό, ήταν μία θλάση που θα τον κρατήσει εκτός για τρεις εβδομάδες και είναι όντως μία δύσκολη περίπτωση. Αλλά θεωρώ ότι εμείς διαφοροποιήσαμε την προπόνηση μας που είναι πιο πιεστική και σε βάθος χρόνου ίσως μας βγάλει κάποια προβλήματα. Όμως εγώ δεν μπορώ να κάνω την προπόνηση με τον συγκεκριμένο φόβο. Σίγουρα αξιολογώ την κάθε προπόνηση, αλλά πρέπει να κάνω πιεστική προπόνηση για να δούμε σιγά-σιγά και μία άλλη ΑΕΛ».

-Την Κυριακή θα απουσιάζει ο Κουζάν, ένας παίκτης που η ΑΕΛ έχει μάθει να παίζει με αυτόν. Έχετε κατασταλάξει στο ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του;
«Όλοι οι παίκτες είναι απαραίτητοι, και ίσως ένας προπονητής να θεωρεί αυτούς που παίζουν βασικοί πιο απαραίτητους. Εγώ δεν κάνω αυτόν τον διαχωρισμό. Η γενικότερή μου σκέψη είναι ότι όλοι είναι απαραίτητοι και τους χρειαζόμαστε. Από τη στιγμή που υπάρχει όμως ένα δεδομένο, όπως η απουσία του Κουζάν, είμαι υποχρεωμένος να βρω την καταλληλότερη και πιο ικανή λύση. Και πιστεύω ότι αυτό θα κάνω για την Κυριακή».

-Με την απόκτηση του Πανκράτ ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές της ομάδας. Πόσο ικανοποιημένους σας αφήνουν και κατά πόσο καλύφθηκαν τα κενά που υπήρχαν στην ομάδα;
«Είχα αναφέρει και παλαιότερα, ότι υπήρχαν δυσκολίες για να καλυφθούν οι αδυναμίες μας, γιατί είναι πιο δύσκολες οι μεταγραφές του Ιανουαρίου. Δεν θέλαμε να έρθουν και πολλοί παίκτες. Παράλληλα υπήρχε προδιάθεση από τον πρόεδρο να έρθουν ικανότεροι παίκτες με την καταβολή μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, αλλά δυστυχώς η βαθμολογική μας θέση ήταν απαγορευτική. Σίγουρα οι μεταγραφές έχουν κλείσει και εγώ αυτό το κομμάτι το αφήνω στην άκρη και άπαντες θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στους ήδη υπάρχοντες παίκτες για να τους βελτιώσουμε και σωματικά αλλά και ψυχικά. Και θα δείτε, κατά βάση, αυτοί οι παίκτες θα οδηγήσουν και σε έναν καλό δρόμο την ομάδα. Είναι δύσκολο να σας πω αν είμαι ικανοποιημένος από τους νέους παίκτες, γιατί ορισμένοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη. Όταν κρίνω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή θα χρησιμοποιηθούν και θα περιμένω την πιστοποίηση της αξίας τους. Πιστεύω ότι με βάση της αντιξοότητες καλύφθηκαν στο μέτρο του δυνατού τα κενά που υπήρχαν».

-Ήταν δική σας εισήγηση να περνά η ομάδα από εργομετρικά τους παίκτες που ήθελε να αποκτήσει;
«Νομίζω ότι αυτό συνέβαινε πάντα, όπως τουλάχιστον μου είχε πει και ο πρόεδρος της ομάδας».

-Με βάση το ρόστερ που έχει η ομάδα μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της;
«Μπορεί ας πούμε η ΑΕΛ να παίξει ένα 4-4-2; Είναι λίγο δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες για να συμβεί αυτό. Ας πούμε, από την αριστερή πλευρά, μπορεί να χρησιμοποιούμε πολλές φορές τον Βενετίδη, αλλά θεωρώ ότι είναι ένας παίκτης που είναι ακραίος μπακ. Είναι προς τιμήν του κάθε παίκτη όταν ο προπονητής του ζητά να κάνει κάτι και αυτός το κάνει με απόλυτη υπευθυνότητα, παρόλο που δεν του ταιριάζει ιδιαίτερα. Όταν λοιπόν γίνεται μία προετοιμασία και ένας προγραμματισμός του ρόστερ από το καλοκαίρι είναι δύσκολο να το διαφοροποιήσουμε κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Είμαι αναγκασμένος σε κάποια πράγματα να ακολουθήσω μία συγκεκριμένη τακτική που υπάρχει σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών. Δεν παραπονιέμαι όμως γι' αυτό το πράγμα. Ανάλογα με τους παίκτες που έχω χρησιμοποιώ και την κατάλληλη τακτική».

-Δεν θεωρείτε ότι με ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να είστε προβλέψιμος;
«Κάποια στιγμή, στην εξέλιξη του παιχνιδιού μπορεί να αλλάξουμε το σύστημά μας. Στο ματς με τον Ηρακλή σκοράραμε παίζοντας με δύο επιθετικούς, αλλά ήξερα ότι υπήρχε η επικινδυνότητα να το χάσουμε και γι' αυτό στο συγκεκριμένο ματς οι αλλαγές μου ήταν συγκρατημένες και «καθυστερημένες». Εάν τολμούσα, θα επιχειρούσα να ανοίξω το παιχνίδι νωρίτερα. Όμως, με την εικόνα που είχε η ομάδα σε εκείνο το ματς είμαι βέβαιος ότι θα χάναμε. Αλλά ήταν η στρατηγική μου τέτοια και τελικά ένας προπονητής δικαιώνεται από το αποτέλεσμα».

-Η ΑΕΛ κατάφερε με την παρουσία σας να κλείσει τη βαθμολογική «ψαλίδα» από τις υπόλοιπες ομάδες. Αυτό έχει επηρεάσει θετικά τους παίκτες;
«Όλοι αντιλαμβάνονται και περισσότερο οι παίκτες ότι κλείνοντας την «ψαλίδα» γεμίζουν με αυτοπεποίθηση και βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους και στην ομάδα. Εμείς όμως θα πρέπει να έχουμε μία σκέψη, ακόμη και μαθηματικά αν έχουμε «πέσει» συνεχίζουμε με την ίδια σοβαρότητα θα γίνει κάτι και στο τέλος δεν θα πέσει η ΑΕΛ. Η πίστη μετακινεί βουνά, ας μην πάρουμε τις περιπτώσεις της προπαίδειας. Αν σκεφτόμαστε σε βάθος χρόνου αυτό θα είναι καταστροφικό για μας. Έχοντας πίστη καθημερινά, ότι εμείς θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα το δούμε και στην πράξη. Αυτό θέλει μία καθημερινή προσπάθεια και θα δείτε ότι σιγά, σιγά θα βγαίνει και αυθόρμητα. Αυτό θα το ενθαρρύνει και θα το προωθούν και τα θετικά αποτελέσματα. Έχω πίστη αλλά είμαι και συγκρατημένος. Δεν θα πρέπει να βλέπουμε σε βάθος χρόνου. Έχουμε το παιχνίδι με τον Βόλο, θα τελειώσει, θα το αξιολογήσουμε και θα πάμε παρακάτω. Με το κομπιουτεράκι οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα».

-Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους φιλάθλους της ΑΕΛ εν όψει της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό Βόλου;
«Θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση. Παρόλο που βρίσκομαι στον χώρο του ποδοσφαίρου πολλά χρόνια και ενώ είχα αίσθηση όλο αυτό το διάστημα για τη Λάρισα, δεν το είχα σκεφτεί. Όμως, το ζω τώρα για πρώτη φορά: Ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα ενός παιχνιδιού από τον μικρότερο ως και τον πιο ηλικιωμένο, ασχολούνται με τον επόμενο αντίπαλό μας. Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την ομάδα. Γνώριζα για τη δυναμική της ΑΕΛ αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι μία πόλη κινείται και ζει με την σκέψη στον ποδοσφαιρικό αντίπαλό της. Αυτό με ικανοποίησε πάρα πολύ και με ξάφνιασε θετικά. Όσο αφορά στο κάλεσμα στον κόσμο, πάντα θα το κάνω και θα έλεγα ότι είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που ο κόσμος δίνει βροντερό «παρών» ανεξάρτητα από την βαθμολογική θέση της ομάδας και αξίζουν συγχαρητήρια στον κόσμο. Εγώ είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και από την παρουσία και την στήριξη προς τους ποδοσφαιριστές μας. Μπορεί να έχουν συμβεί κάποια γεγονότα στο παρελθόν, αλλά εγώ πιστεύω ότι η υπερβολική αγάπη οδήγησε σε αυτά τα γεγονότα και θεωρώ ότι είτε οι οργανωμένοι μας είτε οι απλοί μας φίλαθλοι, όλοι μία γροθιά με σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα πάντα. Το κάλεσμα θα γίνεται πάντα, σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι, αφού ζω την καθημερινή του αγωνία, θέλω να τον έχουμε κοντά μας. Και σίγουρα τον έχουμε, αλλά πάντα αναζητούμε το καλύτερο. Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές, ο κόσμος είναι όμως ο πρωταρχικός σε μία μεγάλη ομάδα. Όταν μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο, θέλω να βλέπω γεμάτο το Αλκαζάρ. Δεν με πειράζει το λάθος, φέρνουμε τις μνήμες μας από το Αλκαζάρ. Θέλω να βλέπω λοιπόν γεμάτο το νέο μας γήπεδο και θεωρώ ότι ο κόσμος της ΑΕΛ έχει δώσει με το παραπάνω την παρουσία του στην ομάδα. Ζητάω ως και το τέλος του πρωταθλήματος να είναι παρατεταμένη η παρουσία του για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση».

-Αν κάτι δεν πάει καλά στο κυριακάτικο ματς, είναι έτοιμοι οι παίκτες για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη «δοκιμασία»;
«Δεν είμαι προληπτικός, το να ξεκινήσει ένα παιχνίδι αρνητικά είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Αλλά αν το πιστεύουμε μπορούμε να ανατρέψουμε τα πάντα. Έχουμε καλούς παίκτες που μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε εικόνα ενός παιχνιδιού και το πιστεύω ακράδαντα. Και πιστεύω ότι η ΑΕΛ θα το δείξει στα επόμενα παιχνίδια. Δεν με φοβίζει τίποτα και θεωρώ ότι οι παίκτες είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

-Αφήσατε τους παίκτες σας να μπουν στην ψυχολογία του κόσμου εν όψει της κυριακάτικης αναμέτρησης;
«Είμαι από αυτούς που δεν τους αρέσουν να δημοσιοποιούν τα όσα γίνονται ή λέγονται εντός των αποδυτηρίων».

Λάρισα: Αναστασία Ψύρρα



Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved