Κούγιας: «Υπέρ του πρίγκιπα, αλλά με όρους»

Κούγιας: «Υπέρ του πρίγκιπα, αλλά με όρους»

Επιπολαιότητα χαρακτήρισε ενδεχόμενη αλλαγή του νόμου από τον Παύλο Γερουλάνο ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος όμως εξήγησε ότι είναι υπέρ της έλευσης του πρίγκιπα, αρκεί να βρεθεί τρόπος να ελεγχθούν τα χρήματα που θα επενδύση.

Ο γνωστός ποινικολόγος και ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής παραχώρησε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM με αφορμή την πιθανή αλλαγή της νομοθεσίας που θα επιτρέπει στον Σουλτάν Αλ Σαούντ να μπορεί να επενδύσει στον Παναθηναϊκό παρότι δεν είναι Ευρωπαίος υπήκοος. Ο Κούγιας δεν είναι αντίθετος με την έλευση του Σαουδάραβα επενδυτή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι επειδή στο ποδόσφαιρο έχουν συμβεί διάφορα τα τελευταία χρόνια, θα είναι σημαντικό να ελεγχθούν τα κεφάλαια που σκοπεύει να επενδύσει ο Αλ Σαούντ, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να μην βρεθεί σε δυσάρεστη θέση στο μέλλον και καταλήξει σαν τον Ολυμπιακό Βόλου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε…

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κούγιας:

«Δεν είμαι αντίθετος με τον πρίγκιπα. Το λέω για τον οποιοδήποτε άγνωστο και τα οποιαδήποτε άγνωστα χρήματα. Είπα τα αυτονόητα. Δηλαδή αυτά που πρέπει να γνωρίζει ο εκάστοτε αρμόδιος, υπουργός, πρόεδρος ομοσπονδίας, λίγκας και οι λοιποί αρμόδιοι.

Θα πρέπει ο υφυπουργός να γνωρίζει πριν μιλήσει και να πει ότι αλλάζει το νόμο. Ο νόμος δεν είναι ένα δημιούργημα που το κάνει κάποιος που έχει τη θεσμική ιδιότητα να τον φέρει στη βουλή. Ο νόμος ρυθμίζεται για κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν το κάνεις αν δεν μελετήσεις. Κι αν το κάνεις το κάνεις με απρόσκοπτο τρόπο να συνεχιστεί η κοινωνική ζωή σ΄έναν τόπο.

Είναι δύσκολο να αναλυθεί ένα νομικό πλαίσιο. Ο νόμος όταν είχε αποκλείσει τους ξένους τι ήθελε; Δεν πρόκειται για αγορά μια επιχείρησης. Δεν μπορεί ένας επενδυτής να μπει και να αγοράσει μια ομάδα επειδή έχει λεφτά.

Μ' αυτό το πνεύμα λειτούργησαν στην Ελλάδα τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Δεν μπήκαν άνθρωποι που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο. Ήταν κάποιοι που ήθελαν να δουν το όνομά τους στην εφημερίδα. Η επόμενη κίνηση, ήταν κάποιοι που μπήκαν με χρήματα. Κάποιοι άλλοι μπήκαν μετά κι αποφάσιζαν για την ομάδα λέγοντας «θα την πάρω και θα πάω αλλού», «θα κάνω εκείνο ή το άλλο».

Από το 1996 και μετά που μπήκαν τα πολλά λεφτά και δημιουργήθηκε η πρώτη παράγκα ξεκίνησε το πρόβλημα. Από τότε που μπήκαν τα πολλά λεφτά άρχισε το πρόβλημα. Όταν κατάλαβαν κάποιοι που μπορούσαν να μπουν χωρίς λεφτά ή κάποιες ομάδες χωρίς ιστορία, χωρίς κόσμο να παίζουν στο πρωτάθλημα.

Μόλις μπήκαν τα πρώτα λεφτά από την τηλεόραση, μετά μπήκαν τα χρήματα με την ακραία εμπορευματοποίηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μετά το Champions League. Μετά το προϊόν δεν ήταν για τους πρωταθλητές, μπήκαν κι άλλες ομάδες.

Φτάσαμε να μπούμε σε δυο τηλεοπτικά προϊόντα, ένα για την Ελλάδα κι ένα για το εξωτερικό. Η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου είναι να φέρεις κόσμο στο γήπεδο. Αν έχει κόσμο λογοδοτείς στον κόσμο. Δεν μπορείς να στήσεις ένα ματς με μια ομάδα που έχει λαό πίσω της. Αν όμως συμμετέχεις σε πρωτάθλημα με ομάδα που δεν έχει κόσμο, ο εγκληματίας παράγοντας που έχει ομάδα με 1000 άτομα, ή ο παράγοντας που έχει ομάδα που παρακμάζει. Αυτό που μας νοιάζει είναι να έρθει ο κροίσος και να πάρει ομάδα. Και τον κόσμο αυτό τον νοιάζει πλέον να μπουν λεφτά.

Όταν έγινε ο νόμος, στην αρχή έλεγε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένωση κεφαλαίων, αλλά με ένωση προσωπικοτήτων. Έχουν συναισθηματική δέσμευση με ό,τι συμβολίζει μια ομάδα. Δυστυχώς όταν εμφανίστηκε ο Βαρδινογιάννης, ο Γουλανδρής, ο Μπάρλος και μπήκαν τα πολλά λεφτά, όλοι ήθελαν τον κροίσο τους. Όταν ήρθαν αυτοί και δεν πήραν έργα και φύγανε, πέσανε οι ομάδες στο κενό.

Αρχικά ο νόμος ήταν σωστός. Όταν για παράδειγμα ήρθε η ΕNIC στην ΑΕΚ είχαν δώσει 120 εκατ. στον Τροχανά. Μου είπε ο Στράτος «έλα στην ΑΕΚ», δεν ήμουν ΑΕΚτζής, αλλά ήταν πρόκληση για μένα να συνεργαστώ με μια μεγάλη ομάδα.

Ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα ο Τροχανάς πούλησε την ΑΕΚ σε έναν οικονομικό κολοσσό. Ο Νικολάου έγινε πρόεδρος, ο Ραβούσης προπονητής, όλοι οι επιφανείς ΑΕΚκτζήδες θέλανε να έρθουν δίπλα στην ΕNIC.

Ποιος ήταν πρόεδρος από το 1997 μέχρι το 2004; Αποτέλεσμα; 150 εκατ. χρέη και το πείραμα με τον σωτήρα Νικολαΐδη.

Ο νόμος ήθελε πριν πάρει κάποιος τις μετοχές, πρώτα να τις πάρει ονομαστικά και να τις πάρει φυσικό πρόσωπο. Θα έπρεπε η ΕΕΑ να ψάξει να βρει τα φυσικά πρόσωπα.

Μπορεί να μου πει κάποιος ποιος πήρε τις μετοχές ΑΕΚ κι έπαιζε στα επαγγελματικά πρωταθλήματα; Που ήταν οι υφυπουργοί να ψάξουν να βρουν από που μπήκαν λεφτά; Από όπλα, ναρκωτικά, παράνομα πετρέλαια; Εψαξε κανείς;

Τώρα εμφανίζεται ένας πρίγκιπας. Η ΕΕΑ για πρώτη φορά έκανε τη δουλειά της. Φέτος έψαξε τι τρέχει με τον Βόλο, τον Ηρακλή και τις άλλες ομάδες. Για πρώτη φορά λειτούργησε η επιτροπή. Δεν έχει σχέση με το χρώμα του αγοραστού και την καταγωγή του.

Ηθελε ο νόμος Ελληνα υπήκοο για να ερευνήσει την κοινωνική του καταγωγή. Από που προέρχονται τα λεφτά του. Αυτός που τα φέρνει τι διαδρομή έχει στην Ελλάδα;

Θεωρείται ότι η εφόσον είναι ευρωπαίος είτε με τους κανόνες της ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε με το κράτος κατευθείαν, μπορείς να ερευνήσεις αν ο Τσάκας είναι παράνομος ή κάνει φορολογικές δηλώσεις τα 20 τελευταία χρόνια και μπορεί να έχει χρήματα να τα επενδύσει.

Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει ο νόμος για αλλοδαπό. Να ελέγχει η ΕΕΑ ποιος είναι κι από πού τα έχει. Αυτό είναι το βασικό.

Αν λοιπόν έρθει ένας όπως η ΕΝΙΚ που δεν βλέπεις φυσικό πρόσωπο και σε νοιάζει απλά να μπουν τα λεφτά. Με το που θα έρθουν λεφτά δηλαδή θα γίνει καλύτερο το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ο μεγάλος λαός δεν γίνεται ευτυχισμένος αν έρθει ο Σουλτάνος. Θα γίνει όταν έρθουν οι τίτλοι. Αν έρθουν από παράνομα λεφτά; Μετά από πέντε χρόνια είδαν οι Βολιώτες, Καβαλιώτες έγινε τερατούργημα οι δυο προαναφερθέντες να μην υπάρχουν καν!

Ο Σαούντ μπορεί να είναι λεφτάς, αλλά διεστραμμένος. Και ξαφνικά αρχίζει μέσω κάποιου Τσάκα να κάνει ένα κύκλωμα σαν τον Μπέο, τον Τσακογιάννη, τον Μητρόπουλο κι αγοράζει ματς. Αν ξαφνικά αποκαλυφθούν αυτά και πάει ο παναθηναϊκός στη θέση του Ολυμπιακού Βόλου τι θα γίνει;

Είναι επιπόλαιο να αλλάξει ο Γερουλάνος το νόμο. Το να αλλάξεις το νόμο χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες είναι χαζό. Το ποδόσφαιρο καταστρέφεται όταν χάσει την εντοπιότητά του. Ο Πλατινί κάνει προσπάθεια για να γίνει πιο εθνικό το ποδόσφαιρο των χωρών.

Δεν είναι δήθεν να έρθει ο Ροναλντίνιο ξαφνικά; Πρέπει να υπάρχει φυσιολογική πρόοδος, δεν μπορεί να έρθει να παίξει δίπλα στον Μαυρία. Φτιάξε γήπεδο, ακαδημίες και μετά ας έρθει.

Είμαι κάτοχος μετοχών. Ως κάτοχος βάζω ανθρώπους να διοικήσουν, να πάρουν προπονητή, να πάρουν αποφάσεις. Όταν αποφάσισα να πουλήσω τον ΠΑΣ ο πρώτος που μου χτύπησε την πόρτα ήταν ο Μάκης Ψωμιάδης. Μου έδινε τα διπλάσια και το αρνήθηκα. Ζώντας στην Ελλάδα, ντρεπόμουν να σκεφτώ ότι μετά από χρόνια θα έλεγαν οι Γιαννιώτες μας πούλησε εκεί και πήγαμε στα τοπικά για την τσέπη του.

Δεν μπορεί να μην σκέφτεσαι τα 2 εκατομμύρια Παναθηναϊκούς και να λες πουλάω σε όποιον έρθει, όπως κάνει ο Βαρδινογιάννης. Ενας λαμπρός προπονητής ο Φερέιρα, με παιδάκια από Ισπανία και Πορτογαλία έχει φτιάξει ομάδα-μοντέλο».

{textlink02}

 

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved