Αυτός είναι ο «Φαίακας» Χάβι Γκράθια!

Αυτός είναι ο «Φαίακας» Χάβι Γκράθια!

Εποχή Χάβι Γκράθια, ανέτειλε στην Κέρκυρα! Ο Ισπανός τεχνικός πήρε και επίσημα το χρίσμα από τους Φαίακες και το Onsports, βάζει στο μικροσκόπιο και αποκρυπτογραφεί το προπονητικό προφίλ του διαδόχου του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς στον πάγκο της νησιώτικης ομάδας.

Ούτε ακόμη και σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Χάβι Γκράθια, την εξέλιξη της προπονητικής διαδρομής του στην Ελλάδα. Στις 7 Ιουνίου ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό Βόλου.

Από το «This is Volos» κιαι αφού πρόλαβε να κοουτσάρει μόλις σε τέσσερα όλα και όλα παιχνίδια τους «ερυθρόλευκους», πήδηξε τελευταίος σαν καλός καπετάνιος από το βυθιζόμενο θεσσαλικό καράβι.

Θλιμμένος  με όσα έγιναν, καθώς  το project του Βόλου του γεννούσε πολύ όρεξη, - όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη του στην Ισπανική «Αs» - σήκωσε άγκυρα από τον Παγασητικό και σάλπαρε για το νησί του Ιονίου αναζητώντας την χαμένη Ιθάκη του.

Μιας και ο 41χρονος προπονητής δεν πρόλαβε να συστηθεί στο ελληνικό κοινό και ασφαλώς οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι φίλοι της Κέρκυρας, αναρωτιούνται ποιες είναι οι πρακτικές, τα συστήματα και γενικότερα η φιλοσοφία του, το Onsports ανοίγει τον προπονητικό φάκελο του.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Φόρεσε για πρώτη φορά το κοστούμι του προπονητή το 2004, αναλαμβάνοντας τους «μπέμπηδες» της Βιγιαρεάλ. Εν συνεχεία πέρασε για κάποια...φεγγάρια από την Κόρδομπα και ακολούθησε η Πονταβέδρα (Γ΄Ισπανίας) την οποία οδήγησε σε δύο σερί μπαράζ ανόδου. Αμέσως μετά εργάστηκε στην Κάντιθ πραγματοποιώντας το προπονητικό ντεμπούτο του στην Segunda Division και στο… καπάκι η ομάδα Νέων της Βιγιαρεάλ στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Εχει να λεει πως συνεργάστηκε στην προπονητική καριέρα του, με τους   με τους Μανουέλ Πελεγκρίνι και Χοακίν Καπαρός.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αρέσκεται να παίζει με το 4-2-3-1. Επιδιώκει να βλέπει την ομάδα του να΄χει επιθετικούς προσανατολισμούς στο γήπεδο και σε καμία περίπτωση να μην κλείνεται στο καβούκι της, ανεξάρτητα από την δυναμική του αντιπάλου και την έδρα που αγωνίζεται. Οταν για τον οποιονδήποτε λόγο διακρίνει πως η ομάδα δεν «τσουλάει» με την συγκεκριμένη διάταξη, το γυρνάει σε 4-4-2 σε ευθεία, κυρίως όταν θέλει να τονώσει ακόμη περισσότερο την γραμμή κρούσης. Του αρέσει να εκμεταλλεύεται τον χώρο και έχει αδυναμία στους γρήγορους πλάγιους χαφ.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Μία από τις μεγάλες αδυναμίες του αποτελούν οι γρήγορες αντεπιθέσεις και η εκμετάλλευση του κενού χώρου. Για την ανάπτυξη του παιχνιδιού προτιμάει περισσότερο τα πλάγια και λιγότερο τον άξονα και έτσι άλλωστε δικαιολογείται και η αδυναμία του στους ταχύτατους χαφ. Ζητάει από τους παίκτες να πιέζουν ψηλά τον αντίπαλο και να μην κρατάνε άσκοπα την μπάλα. Θέλει από την ομάδα του να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, όσο το δυνατόν μεγαλύτερα διαστήματα. Α και για να μην το ξεχάσουμε είναι… αλλεργικός στις γιόμες.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΙΚΤΩΝ

Σε όλες τις ομάδες που εργάστηκε έριξε ιδιαίτερο βάρος στα τμήματα υποδομής, προφανώς επηρεασμένος από τις συνεργασίες που είχε ως προπονητής με ομάδες Νέων. Στην Βιγιαρεάλ ανάδειξε αρκετούς παίκτες ( Μάρκο Ρούμπεν, Χαβιέ Ματίγια, Χοσέ Καταλά, Νίκι Νίλσεν) οι οποίοι με δική του εισήγηση πήραν προαγωγή στην πρώτη ομάδα. 

 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Με μία λέξη επαγγελματίας. Στον Βόλο είχε φτάσει στο σημείο να πηγαίνει στις προπονήσεις, ακόμη και όταν το παρών έδινε αριθμός παικτών μετρημένος στα δάχτυλα του ενός χεριού. Χωρίς να είναι… φιλαράκι με τους ποδοσφαιριστές, έχει τον τρόπο να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους και να επιβάλει τον δικό του νόμο στα αποδυτήρια.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Λεβερκούζεν: Φεύγει ο Μπονιφάτσε - Κλείνει Μπέιερ
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR: Κυκλοφόρησαν κι εξαφανίζονται τα εισιτήρια για τα playoffs της EuroLeague
ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ: Σκληρή ανακοίνωση για περιστατικά μεταπώλησης εισιτηρίων στη ρεβάνς
ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ: Σκληρή ανακοίνωση για περιστατικά μεταπώλησης εισιτηρίων στη ρεβάνς
Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επιβράβευση για τους οπαδούς - Γενική είσοδος με Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved