Κλέιτον: «Ξέρουμε τι σημαίνει για τον κόσμο»

Κλέιτον: «Ξέρουμε τι σημαίνει για τον κόσμο»

Ο μέχρι το ξεκίνημα της σεζόν ξεχασμένος Σίλβα Κλέιτον αποτελεί πλέον ένα από τα μεγάλα όπλα του Παναθηναϊκού. Ο Βραζιλιάνος το διασκεδάζει και υπόσχεται ακόμα καλύτερη συνέχεια τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Αρχής γενομένης από το ντέρμπι του Καραϊσκάκη.

Ο… μπαλαντέρ του φετινού Παναθηναϊκού παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και μίλησε για την αναγέννησή του, για τη συμβολή του Ζεσουάλδο Φερέιρα σε αυτή, για την απώλεια των Σισέ και Ζιλμπερτο και την ποιότητα του νυν ρόστερ, για τη μεταμόρφωση του «τριφυλλιού» και βέβαια για το ντέρμπι του ερχόμενου Σαββάτου με τον Ολυμπιακό…

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κλέιτον στο «Βήμα»

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αήττητος στην κορυφή της βαθμολογίας και εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του. Πώς εξηγείς την αγωνιστική μεταμόρφωση συγκριτικά με το αρνητικό ξεκίνημα της ομάδας το καλοκαίρι, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τους δύο ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς;

«Το καλοκαίρι η ομάδα ψαχνόταν. Εφυγαν σημαντικοί παίκτες όπως ο Σισέ και ο Ζιλμπέρτο και οι νέοι παίκτες προσπαθούσαν ακόμη να προσαρμοστούν. Κανείς δεν ήθελε να αποκλειστούμε, αλλά αυτοί οι αποκλεισμοί μας πείσμωσαν, γιατί πιστεύαμε στις δυνατότητες της ομάδας. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στον Παναθηναϊκό και ένας καλός προπονητής που ξέρει τι θέλει και τι ζητάει. Συνεχίσαμε να δουλεύουμε καθημερινά και πολύ σκληρά και αυτή η δουλειά βγαίνει πλέον στο γήπεδο. Εχουμε βρει τον ρυθμό μας και έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας»

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής;

«Νομίζω το πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια και η ομαδικότητα. Επίσης, πιστεύω πολύ στην ψυχολογία του ποδοσφαιριστή. Αν νιώθεις καλά, αυτό σε βοηθά να παίζεις καλύτερα. Και εμείς νιώθουμε καλά. Υπάρχει εμπιστοσύνη και πιστεύουμε ο ένας στον άλλο. Η διοίκηση έχει στηρίξει την ομάδα και τον προπονητή, ο προπονητής στήριξε εμάς, εμείς πιστεύουμε τον προπονητή. Κάπως έτσι βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν μυστικά»

Δεν είναι όμως μόνο τα αποτελέσματα που είναι θετικά, αλλά και οι εμφανίσεις καθώς ο Παναθηναϊκός αποδίδει εντυπωσιακά καλό ποδόσφαιρο…

«Όταν υπάρχουν καλοί παίκτες, είναι ευκολότερο να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Αυτό που βγαίνει στο γήπεδο δεν είναι προϊόν ενός παίκτη, αλλά όλης της ομάδας. Κι εμείς έχουμε τον Λέτο, τον Κουίνσι, τον Ζέκα, τον Κατσουράνη. Προσπαθούμε να παίξουμε μοντέρνο ποδόσφαιρο, απλά, γρήγορα και με τη μία. Αλλάζουμε διαρκώς θέσεις και έχουμε συνεχή κίνηση. Προσπαθούμε επίσης να αρχίζουμε την πίεση από ψηλά και να μην δίνουμε χώρους στον αντίπαλο. Στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες πρέπει πλέον να τρέχουν πολύ μέσα στο γήπεδο»

Λένε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θεωρείς ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποδώσει ακόμα καλύτερο ποδόσφαιρο;

«Σίγουρα μπορούμε γιατί ξέρουμε τις δυνατότητες αυτής της ομάδας. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε εδώ. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά στις προπονήσεις για να είμαστε σε κάθε παιχνίδι και καλύτεροι. Το θέμα δεν είναι να κάνεις ένα ή δύο καλά ματς, αλλά να έχεις διάρκεια.»

Ανησυχείς μήπως η υπεραισιοδοξία που υπάρχει πλέον στην ομάδα οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, στην υπεροψία και στη χαλάρωση όπως φάνηκε στο ματς με την ΑΕΚ μετά το 3-0;

«Με την ΑΕΚ χαλαρώσαμε και της δώσαμε το δικαίωμα να πιστέψει ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Γι αυτό πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και στη δουλειά μας. Νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε»

Είσαι αισιόδοξος ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Ναι, πιστεύω πολύ στην ομάδα. Εχουμε καλό σύνολο, καλούς ποδοσφαιριστές, καλό προπονητή, αλλά πάνω από όλα έχουμε πνεύμα νικητή. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί σε όλα τα ματς και όχι μόνο στα ντέρμπι. Βήμα βήμα πρέπει να δίνουμε μάχη για να κατακτήσουμε τον τίτλο»

Πάντως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν ότι ο Παναθηναϊκός θα κατέρρεε αγωνιστικά μετά τη φυγή των Σισέ και Ζιλμπέρτο...

«Σίγουρα έφυγαν κάποιοι σημαντικοί παίκτες. Ηρθαν όμως κάποιοι άλλοι. Ετσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Πλέον δουλεύουμε πολύ ο ένας για τον άλλον και προσπαθούμε να είμαστε πιο ομαδικοί»

Πόσο επηρέασε το παιχνίδι του Παναθηναϊκού η αποχώρηση του Σισέ, ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ την τελευταία διετία;

«Αυτή τη στιγμή η ομάδα παίζει άλλο ποδόσφαιρο, πιο γεμάτο. Αναπτύσσεται γρήγορα από το κέντρο, από τα άκρα, με μακρινές και κοντινές πάσες και οι παίκτες αλλάζουν θέσεις. Γενικώς, είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να αντιμετωπίσει αυτό το παιχνίδι γιατί είναι πιο απρόβλεπτο»

Ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει το νικηφόρο σερί στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου;

«Γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει αυτός ο αγώνας για την ομάδα και για τους φιλάθλους μας. Και να είναι σίγουροι ότι θα δώσουμε το 150% των δυνατοτήτων μας ώστε να νικήσουμε και να αυξήσουμε τη διαφορά. Τα ντέρμπι είναι ανοικτά και απρόβλεπτα παιχνίδια και χρειάζονται υπομονή. Εχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες για να ηρεμήσουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα γι αυτό το μεγάλο παιχνίδι»

Τι γνώμη έχεις σχηματίσει μέχρι στιγμής για τον Ολυμπιακό;

«Είναι μια δυνατή ομάδα, με καλούς παίκτες και τους σεβόμαστε. Εμείς όμως πρέπει να κοιτάζουμε τη δουλειά μας και όχι τον αντίπαλο».

«Ο Φερέιρα με εμπιστεύθηκε και το ανταποδίδω»

Ο Κλέιτον μίλησε και για τον προπονητή του «τριφυλλιού»., Ζεσουάλδο Φερέιρα, την εμπιστοσύνη που αυτός του έδειξε και τη δική του προσπάθεια να ανταποδώσει στον Πορτογάλο.

Η δική σου παρουσία στην ομάδα αποτελεί για πολλούς την έκπληξη του φετινού Παναθηναϊκού, διότι ως το καλοκαίρι ήσουν με το ένα πόδι εκτός ομάδας. Πώς νιώθεις;

«Είναι καλό να παίρνεις ευκαιρίες και να σε εμπιστεύονται. Ο κ. Φερέιρα με εμπιστεύθηκε και μου έδωσε αυτοπεποίθηση. . Δεν είναι εύκολο το έργο του ποδοσφαιριστή όταν δεν έχει συνέχεια και ρυθμό. Βρίσκομαι τέσσερα χρόνια στον Παναθηναϊκό και πάντα προσπαθούσα και προσπαθώ. Όταν όμως έχεις παιχνίδια στα πόδια σου, έχεις και καλό ρυθμό. Ο προπονητής μου δίνει τις ευκαιρίες που χρειάζομαι και εγώ θέλω να τον ευχαριστήσω ανταποδίδοντας με την απόδοσή μου»

Βρέθηκες σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση το προηγούμενο διάστημα στον Παναθηναϊκό. Πώς την αντιμετώπισες;

«Σίγουρα δεν ήταν εύκολη κατάσταση. Σκέφτηκα ακόμα και να φύγω, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ηταν όμως σχολείο για μένα όλα αυτά τα προβλήματα. Νιώθω ότι μεγάλωσα και ωρίμασα με όσα έγιναν»

Πόσο σε βοήθησε η παρουσία του κ. Φερέιρα;

«Με βοήθησε πολύ γιατί πίστεψε σε μένα και μου έδωσε ευκαιρίες. Πιστεύω όμως ότι το σημαντικότερο είναι η αυτοπεποίθηση που έχει περάσει ο κ. Φερέιρα στην ομάδα γενικότερα»

{textlink02}

 

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ



Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved