Τα λεφτά τον κάνουν φαβορί!

Τα λεφτά τον κάνουν φαβορί!

Το MoU που ήρθε στη δημοσιότητα αποδεικνύει πως η καταβολή των 15 εκατ. ευρώ, αλλά και η παρουσίαση εγγυήσεων για τα 55 εκατ. ευρώ από την πλευρά του πρίγκιπα, καθιστούν το Σαουδάραβα φαβορί για να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και – όπως αναλύει το Onsports – να γίνει κυρίαρχος του «τριφυλλιού».

Ο πρίγκιπας Σουλτάν Αλ Σαούντ είναι πλέον αυτός που έχει πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα στην «κούρσα» της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το οποίο και παραχωρεί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ναι μεν η Arboris Capital υπάρχει ακόμα στο «παιχνίδι», με τις τελευταίες εξελίξεις όμως στο ΔΣ και τη ΓΣ αλλά και την υπογραφή του MoU, όμως ο πρίγκιπας γίνεται αυτόματα έτσι το φαβορί.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές του MoU

Οι όροι της συμφωνίας των δυο πλευρών είναι πλέον λίγο ως πολύ γνωστοί, ωστόσο διαβάζοντας προσεκτικά τις διατάξεις του μνημονίου συνεργασίας των δυο πλευρών, καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά το πόσο σημαντική είναι η καταβολή των χρημάτων από την πλευρά του πρίγκιπα έτσι ώστε να προχωρήσει το θέμα και να γίνει το «αφεντικό» του Παναθηναϊκού.

Σε πολλά σημεία των όρων του μνημονίου γίνεται αναφορά στα χρήματα που πρέπει να καταβάλει ο πρίγκιπας, τόσο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όπως αυτή ψηφίστηκε χθες (04/11) όσο και για την αύξηση που θα ακολουθήσει στο τέλος της σεζόν και για την κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό.

Οι ενδεικτικές ημερομηνίες

Σημαντικό κομμάτι του μνημονίου είναι οι ημερομηνίες που αναφέρονται σε αυτό. Όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα deal, σαφώς και τέτοιο αποτελεί η μεταβίβαση μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, υπάρχουν δικλείδες με βάση τις ημερομηνίες στις οποίες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αυτό που διευκρινίζουν και οι δυο πλευρές, κυρίως λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στη χώρα, είναι ότι οι ημερομηνίες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές. Για αυτό άλλωστε έχει υπάρξει και όρος να μην μπει «penalty» ή ρήτρα για την μη κύρωση της συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο, αφού ούτως ή άλλως πλέον θα πρέπει να περιμένουμε να πάει τέσσερις με πέντε μέρες πίσω η οριστική μεταβίβαση των μετοχών από τη στιγμή που καθυστέρησε να αρχίσει ο οικονομικός έλεγχος και πάει πίσω όλη τη διαδικασία.

Η ώρα του χρήματος

Το MoU αναφέρει πως τα 15 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μπουν σε μεγάλη ελληνική τράπεζα ως τις 21 Νοεμβρίου και θα πρέπει να μείνουν δεσμευμένα ως το τέλος της ΑΜΚ, προκειμένου στη συνέχεια με τη δέσμευση και της τράπεζας να μπουν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κάτι που έχει βρει απόλυτα σύμφωνους τους ανθρώπους του πρίγκιπα και του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Όσο για τα 55 εκατ. ευρώ, οι διαβεβαιώσεις που ορίζει το MoU πως πρέπει να δοθούν – σύμφωνα με την πλευρά του Σουλτάν Αλ Σαούντ – ήδη είναι διαθέσιμες για την πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη και το τυπικό σκέλος είναι αυτό που αποτυπώνεται στο μνημόνιο συνεργασίας των δυο πλευρών.

Έχει προβάδισμα και μπορεί να κάνει match-up προσφοράς!

Ένας από τους πλέον σημαντικούς όρους που υπάρχουν στο MoU και που καθιστά τον πρίγκιπα φαβορί, είναι ο συγκεκριμένος: «Θεωρείται εκ των ουκ άνευ ότι αν οι όροι άλλης πλευράς είναι ευνοϊκότεροι για το Σύλλογο, ο Υποψήφιος Επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να ισοφαρίσει τους όρους».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν εμφανιστεί άλλος υποψήφιος επενδυτής και προσφέρει π.χ. 20 εκατ. ευρώ για να πάρει τις μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο Σουλτάν Αλ Σαούντ έχει τη δυνατότητα δίνοντας κι αυτός ίδιο ποσό να έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό συνέβη προφανώς για να διασφαλιστεί η θέση του πρίγκιπα έναντι σε πιθανή πρόταση που μπορεί να φέρει η Arboris ενώ ήδη η εν λόγω εταιρία έχασε νέο έδαφος μετά τις αποφάσεις του τελευταίου ΔΣ της «πράσινης» ΠΑΕ.

Ο ρόλος του νόμου και των πολιτικών εξελίξεων

Στο MoU αναφέρεται ρητά πως… «Κατά τη διαδικασίας αποπεράτωσης των όρων του Υπομνήματος ο Υποψήφιος Επενδυτής καλείται να συμμορφωθεί στους νόμους, τη νομοθεσία, τους κώδικες πρακτικής και τις υποχρεώσεις της εγχώριας Κυβέρνησης ή κυβερνητικών υπηρεσιών», άρα αυτό σημαίνει ότι με την παρούσα κατάσταση στη χώρα και όσο δεν προχωρά η τροπολογία για το καθεστώς ιδιοκτησίας των ΠΑΕ στην Ελλάδα, υπάρχει θέμα.

Σαφώς και οι δυο πλευρές προβληματίζονται, ωστόσο έχουν εναλλακτικό πλάνο, για αυτό και γίνεται λόγος για τις ημερομηνίες. Παράλληλα, υπάρχει ξεκάθαρη διάταξη που τονίζει ότι δε θα πληρώσει καμία πλευρά ρήτρα ή ποινή, από τη στιγμή που δε θα τηρηθούν αυτολεξεί οι όροι του MoU. Επίσης, επειδή ο πρίγκιπας θα πρέπει να βάλει 15 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια να πάρει στην κατοχή του το αντάλλαγμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη, αφήνεται στη διακριτική του ευχέρεια το αν θα αποσύρει τα χρήματα σε περίπτωση «ναυαγίου» της συμφωνίας.

Θα γίνει απόλυτο αφεντικό…

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον όρο που υπάρχει για δικαίωμα προτίμησης του πρίγκιπα να πάρει τις μετοχές των άλλων μετόχων στην ΠΑΕ σε περίπτωση που αυτοί αποφασίσουν να αποχωρήσουν, τον καθιστούν φαβορί να γίνει μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού αλλά και «αφεντικό» στην επόμενη μέρα των «πράσινων».

Ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς πως δύσκολα οι άλλοι μέτοχοι της «πράσινης» ΠΑΕ θα πάρουν μέρος στην ΑΜΚ, γίνεται αντιληπτό ότι το ποσοστό που θα έχει στις αρχές Δεκεμβρίου ο Σουλτάν Αλ Σαούντ μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ το 54,7% και να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του Παναθηναϊκού…

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved