Το τέλος της εποχής Νικολαΐδη (video)

Το τέλος της εποχής Νικολαΐδη (video)

Η παραίτηση του Ντέμη Νικολαΐδη την 2η Νοεμβρίου του 2008 σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής αναγέννησης που ξεκίνησε το 2004, και εγκαινίασε μια εποχή αβεβαιότητας.

Το... πάρτι του 2004 τέλειωσε περίπου έναν χρόνο μετά στην ΑΕΚ. Η εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο, το γεμάτο ΟΑΚΑ, η στήριξη στους παίκτες ανεξαρτήτως αποτελέσματος διήρκησε μόνο τη σεζόν 2004-05 και η ομάδα, χωρίς ιδιαίτερα ποιοτικό υλικό, άγγιξε το πρωτάθλημα και την έξοδο στο Champions League. Όμως, τα επεισόδια στο Περιστέρι την πρώτη αγωνιστική της περιόδου 2005-06 προκάλεσαν τη ρήξη της σχέσης του προέδρου, Ντέμη Νικολαΐδη με τους οργανωμένους οπαδούς της Ένωσης. Η κίνησή του να «ανεβάσει» τις φωτογραφίες των υπαιτίων των επεισοδίων στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ, αποτέλεσε μια κίνηση… προδοσίας, που δεν ξέχασαν ποτέ οι φανατικοί οπαδοί. Επίσης, η άποψη του Νικολαΐδη ότι δεν μπορεί να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ψάχνοντας μάλιστα άλλες τοποθεσίες, υπήρξε επίσης αιτία κόντρας με μεγάλο κομμάτι των φίλων της ομάδας.

Παράλληλα, το πλάνο της εξυγίανσης της ΠΑΕ αρχίζει να χάνει τον… δρόμο του. Η εξαιρετική πορεία της ΑΕΚ την πρώτη χρονιά της πορείας της προεδρίας Νικολαΐδη, αναγκάζει την διοίκηση να κάνει κινήσεις για να παραμείνει η ομάδα σε τροχιά πρωταθλητισμού, με το άνοιγμα να παραμένει. Υστερα από δύο χρόνια, ο Φερνάντο Σάντος έφυγε και προσελήφθη στη θέση του ο Λορένθο Σέρα Φερέρ. Την πρώτη του χρονιά έκανε καλή πορεία με την ΑΕΚ, με την διοίκηση της ΠΑΕ να του ανανεώνει, με εισήγηση του Νικολαΐδη, το συμβόλαιό του για πέντε χρόνια με… ηγεμονικούς όρους. Ωστόσο, όταν αποφασίστηκε να τον απομακρύνουν από τον πάγκο, λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων, η Ενωση αναγκάστηκε να δώσει πολλά χρήματα για την αποζημίωση.

Νέα ένταση με τους οπαδούς αποτέλεσε η στάση της διοίκησης Νικολαΐδη στο θέμα που προέκυψε με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και την αντικανονική συμμετοχή του Βάλνερ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό την περίοδο 2007-08. Του χρεώνουν πως αν είχε κινηθεί πιο δυναμικά, η ΑΕΚ θα είχε πάρει το πρωτάθλημα και δεν θα το είχε χάσει στα χαρτιά. Και η συμμετοχή και τελικά ο διασυρμός της ΑΕΚ στα play off, έριξαν λάδι στη φωτιά.

Το καλοκαίρι του 2008 προσελήφθη προπονητής ο Γιώργος Δώνης, ενώ τέλος Αυγούστου έφυγε, ελεύθερος, ο Ριβάλντο. Η ομάδα στα πρώτα παιχνίδια δεν εμφάνισε καλό πρόσωπο, καθώς ούτε αποτελέσματα έπαιρνε, ούτε αγωνιζόταν καλά. Μάλιστα, η πρόθεση του Νικολαΐδη να αποχωρήσει από την προεδρία της ομάδας είχε γίνει γνωστή, όταν είχε δημοσιοποιηθεί e-mail που είχε στείλει στους μετόχους της ΠΑΕ, πως τον Μάιο του 2009 θα έφευγε.

Η οργή των οπαδών όμως, όπως αυτή εκφράστηκε στο παιχνίδι της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με τον Αστέρα Τρίπολης στις 2/11, επίσπευσε τις εξελίξεις. Οι Αρκάδες προηγήθηκαν και οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν, πολύ δύσκολα, να ανατρέψουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα και να πάρουν τη νίκη στις καθυστερήσεις με 2-1. Ωστόσο, οι οργανωμένοι οπαδοί έβριζαν εν χορώ τον πρόεδρο και τους παίκτες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Νικολαΐδη και μετά το τέλος της αναμέτρησης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΑΕΚ.

Η ζωή μετά τον Ντέμη

Κι ενώ αρκετοί πανηγύρισαν την αποχώρηση του πρώην άσου της ομάδας από την προεδρία, η εξέλιξη της διοικητικής ιστορίας της ΑΕΚ δεν τους… δικαίωσε. Οι υπόλοιποι μέτοχοι χειρίστηκαν με αμηχανία την κατάσταση. Αρχικά θέση προέδρου ανέλαβε ο Γιώργος Κιντής, που κίνησή του ήταν να απολύσει τον Γιώργο Δώνη και να προσλάβει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος ερχόταν για τρίτη φορά στην ΑΕΚ με σκοπό να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους οπαδούς. Όμως, σύντομα ο Κιντής παραιτήθηκε και τον διαδέχτηκε ο Νίκος Θανόπουλος. Τα οικονομικά της ομάδας δεν ήταν καλά, λόγω των ανοιγμάτων των τελευταίων χρόνων, ενώ ο Σέρβος τεχνικός δεν είχε την απόλυτη στήριξη της διοίκησης, ούτε υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για να δουλέψει. Και επειδή τα αποτελέσματα δεν έρχονταν, η γκρίνια εντός (διοίκηση, ομάδα) και εκτός (οπαδοί) μεγάλωνε. Ο Θανόπουλος έφυγε από την προεδρία της ΑΕΚ τον Μάρτιο του 2010, με τον Σταύρο Αδαμίδη να αναλαμβάνει αυτός, έχοντας την στήριξη των μεγαλομετόχων Παππά και Νοτιά.

Την ίδια ώρα, η κόντρα του Μπάγεβιτς με τους οπαδούς επέστρεψε πιο δυναμικά. Και τέλος Αυγούστου του 2010 σε ένα φιλικό της ΑΕΚ με την Καλλιθέα στο «Ελ Πάσο», οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν στον Σέρβο τεχνικό, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πως η κατάσταση στην ομάδα είναι κακή σε όλα τα επίπεδα. Ο Μπάγεβιτς παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, με τον Σταύρο Αδαμίδη να επιλέγει να επενδύσει σε λύση από την Ισπανία, τον Μανόλο Χιμένεθ. Τα οικονομικά προβλήματα δεν μειώνονταν όμως και το μόνο επίτευγμα της διοίκησης αυτής ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας 2011, σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την παραίτηση του Ντέμη Νικολαΐδη και η κατάσταση στην ΑΕΚ είναι πολύ πιο τραγική. Οι παίκτες είναι απλήρωτοι, η διοίκηση Αδαμίδη παραιτήθηκε και πλέον είναι στο χέρι του μεγαλομετόχου Νίκου Νοτιά να βρει λύση ή να οδηγήσει την ΠΑΕ σε λύση Πρωτοδικείου. Αγωνιστικά η ομάδα χαρακτηρίζεται ασταθής και αναξιόπιστη, με τον Νίκο Κωστένογλου να έχει αναλάβει το έργο να την οδηγήσει σε μια αξιοπρεπή πορεία, εν μέσω τρικυμίας. Η λίμνη που το 2004 ο Νικολαΐδης ονειρευόταν να τη μεγαλώσει, το 2011 έχει μικρύνει επικίνδυνα, με την ευθύνη να βαραίνει όλες τις διοικήσεις της τελευταίας επταετίας…

Η δήλωση της αποχώρησης του Ντέμη Νικολαΐδη:

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved