Οι εξηγήσεις της «πράσινης» πρωτιάς

Οι εξηγήσεις της «πράσινης» πρωτιάς

Για τη μέχρι τώρα αξιόλογη πορεία και καλή εικόνα του Παναθηναϊκού υπάρχουν περισσότερες από μία εξηγήσεις. Πέρα απ' όλα όσα παρατηρεί όποιος έχει δει αγωνιζόμενους τους «πράσινους», την αλήθεια λέει και η στατιστική.

Εχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τη βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, παρουσία των παικτών του «τριφυλλιού» εντός των τεσσάρων γραμμών. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει αυτή τη στιγμή πολλούς παίκτες του φορμαρισμένους και αλλαγμένους προς το καλύτερο. Οσο κι αν βοηθούσε τα προηγούμενα χρόνια ο Σεμπάστιαν Λέτο, για παράδειγμα, τέτοια πράγματα μέσα στο γήπεδο δεν έκανε και βέβαια ουδέποτε είχε χτίσει τέτοια επαφή με τα δίχτυα. Ο Κλέιτον ήρθε από το πουθενά και χωρίς να τον υπολογίζουν πολλοί, δίνει πολύτιμες λύσεις αγωνιζόμενος σε μια θέση που κατά πάσα πιθανότητα υπηρετούσε μόνο στα παιχνίδια-αλάνας στη Βραζιλία όσο ήταν πιτσιρικάς.

Ο Σιμάο παρουσιάζει θεαματική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του και έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα αβίαστα λάθη. Παράλληλα, το ακατάπαυστο τρέξιμο του Μοζαμβικανού σε συνδυασμό με τις βοήθειες που δίνουν πλέον στην αμυντική λειτουργία οι εξτρέμ, έχουν δώσει τη δυνατότητα στον Κατσουράνη να κάνει πιο λίγα χιλιόμετρα και να μπορεί να εξοικονομεί δυνάμεις, ώστε να έχει περισσότερο καθαρό μυαλό στο επιθετικό κομμάτι και την ανάπτυξη.

Και βέβαια, σημαντικό ρόλο στην όλη εικόνα του Παναθηναϊκού έχει παίξει η συνεισφορά των Κουίνσι και Ζέκα. Αμφότεροι «βγήκαν» στον Φερέιρα και ειδικά ο δεύτερος είναι εξαιρετικός τακτικά, βοηθώντας πολύ και αμυντικά. Και οι δύο επίσης έχουν εύκολη την ντρίμπλα στο ένας εναντίον ενός και συχνά δημιουργούν ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σταθερότητα του Μπουμσόνγκ και η παρουσία του Καπίνο που παρά το νεαρό της ηλικίας του, δεν έχει υποπέσει στο παραμικρό λάθος.

Η ομαδική λειτουργία

Αφήνοντας τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών και περνώντας στη συνολική ομαδική λειτουργία, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ περισσότερη κατοχή συγκριτικά με πέρσι, είναι πολύ πιο ταχύς, επιτίθεται με τουλάχιστον τέσσερις ποδοσφαιριστές και κάποιες φορές και με πέντε και το σημαντικό είναι ότι την εκάστοτε αντίπαλη περιοχή πατούν περισσότεροι ποδοσφαιριστές σε σχέση με την περασμένη περίοδο, κατά την οποία ο Σισέ ήταν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (και ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν) απελπιστικά μόνος.

Από εκεί και πέρα, όπως έχει ήδη καταγραφεί, οι «πράσινοι» έχουν δουλέψει πολύ τις στημένες φάσεις και έχουν πάρει αρκετά γκολ, ενώ παρουσιάζονται συντριπτικά καλύτεροι σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν στον τρόπο με τον οποίο αμύνονται συνολικά, υπό την έννοια ότι η πρώτη ζώνη άμυνας ξεκινά από τους Λέτο, Κλέιτον, Κουίνσι και Ζέκα που με την πίεση που ασκούν, δυσκολεύουν την ανάπτυξη του αντιπάλου. Κάτι που ο Φερέιρα ζητούσε από πέρσι και απαίτησε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Οι αριθμοί

Όλα τα παραπάνω είναι θεωρία. Αποδεικνύονται, όμως και μέσω της στατιστικής. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει τη δεύτερη καλύτερη εκκίνησή του στο πρωτάθλημα από το 2004-05 και έπειτα, καθώς μόνο την περίοδο 2009-10, όταν και κατέκτησε τελικά το νταμπλ, είχε μπει τόσο φουριόζος. Τα έχει καταφέρει, δε, δίνοντας τέσσερα ματς μακριά από την έδρα του και μόλις δύο εντός.

Το εντυπωσιακότερο στατιστικό όλων, όμως, αφορά στην ευστοχία του και στις τελικές που επιτρέπει στους αντιπάλους. Οι «πράσινοι» καταγράφουν στα πρώτα έξι φετινά τους ματς μέσο όρο σκοραρίσματος ένα γκολ ανά τέσσερις τελικές (1/4). Η επίδοση αυτή είναι εντυπωσιακή και αρκεί να αναφέρουμε ότι ο κύριος αντίπαλος για την κατάκτηση του τίτλου Ολυμπιακός, έχει 1/6, παίζοντας με «κανονικό» φορ περιοχής.

Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι για να δεχθεί γκολ το «τριφύλλι», θα πρέπει ο αντίπαλος να καταγράψει 12 τελικές προσπάθειες. Αρκεί πάλι να αναφέρουμε το αντίστοιχο νούμερο που χαρακτηρίζει τους αγώνες του Ολυμπιακού, ο οποίος δέχεται γκολ ανά 6 τελικές!

Όπως, τέλος, μπορεί να δει κανείς και από τον παρακάτω πίνακα, ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει φέτος τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη χρονιά στους έξι πρώτους αγώνες του από το 2003-04 και έπειτα. Κάτι που μάλλον δεν περίμενε κανείς να συμβεί όταν το καλοκαίρι αποχωρούσε το βαρύ πυροβολικό. Η μόνιμη απορία φίλων και «εχθρών» ήταν από πού θα βρει ο Φερέιρα τα 23 γκολ του Σισέ. Κι όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σκοράρισμα μόνο πρόβλημα δεν αποτελεί.

Μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά έχουν παίξει δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την απουσία ευρωπαϊκών αγώνων και ο δεύτερος με την έλλειψη πίεσης που υπήρχε μέχρι τώρα στην Παιανία. Στον αντίποδα, ωστόσο,  κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η χρονιά ξεκίνησε χωρίς διοικητική σταθερότητα και με μεγάλη αβεβαιότητα. Και βέβαια, δεν μπορεί επίσης να μην καταγράψει ότι ο Φερέιρα δεν έχει στη διάθεσή του τους Νίνη, Χριστοδουλόπουλο, ότι ο Σεϊταρίδης είναι ανενεργός, ότι οι Βιτόλο, Τοτσέ, Ρούντολφ δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν, για διαφορετικούς λόγους.

Οι αριθμοί του Παναθηναϊκού στα πρώτα έξι ματς από το 2004-05 και έπειτα

ΣΕΖΟΝ                                  Ν-Ι-Η                     ΓΥ-ΓΚ

2004-05                                4-1-1                      11-3

2005-06                                3-2-1                      9-5

2006-07                                4-1-1                      11-7

2007-08                                4-1-1                      9-1

2008-09                                3-1-2                      10-6

2009-10                                6-0-0                      12-1

2010-11                                4-2-0                      11-5

2011-12                             5-1-0                      16-5

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
«Eγώ και εσύ απέναντι σε όλους»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Ενοικιάστηκε το κατάστημα στο σημείο δολοφονίας του Άλκη: «Νιώθουμε θλίψη που αποσύρουμε το μνημείο»
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved