Ένας ΠΟΡΤΟγαλικός Παναθηναϊκός!

Ένας ΠΟΡΤΟγαλικός Παναθηναϊκός!

Τα εύσημα αποδίδονται στον προπονητή για την μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού και το Onsports καταγράφει τις ομοιότητες του φετινού «τριφυλλιού» με την Πόρτο που δημιούργησε μεταξύ 2006 και 2010 ο «καθηγητής», Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Μπορεί να αμφισβητήθηκε κι αυτός, όπως όλοι άλλωστε σε αυτή τη χώρα που τα πάντα κρίνονται με προχειρότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων και ανάλογα με τα αποτελέσματα έρχονται δικαιώσεις και αναδιπλώσεις, ωστόσο φαίνεται πως ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μόνο… τυχαίος δεν είναι και με το ιδιότυπο 4-3-3 που εφαρμόζει στον Παναθηναϊκό από την αρχή του φετινού πρωταθλήματος σκοπεύει να κάνει Πόρτο το «τριφύλλι» και να το οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Μάλιστα, οι ομοιότητες του Παναθηναϊκού με την Πόρτο που είχε δημιουργήσει ο Φερέιρα, και που παραδέχθηκε ο Βίλας Μπόας ότι την παρέλαβε… έτοιμη, είναι αρκετές. Τόσο σε επίπεδο αλλαγής φιλοσοφίας, σε επίπεδο τακτικής και σχηματισμού στο χορτάρι, όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων, που φαίνεται να δικαιώνουν για την ώρα τον Πορτογάλο.

Οι αλλαγές σε τακτική και φιλοσοφία

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα γνωρίζοντας καλά τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Πόρτο στην ποδοσφαιρική αγορά, πήγε στο «Ντραγκάο» με σκοπό να φέρει ξανά επιτυχίες για τους «δράκους» αλλάζοντας φιλοσοφία στην ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Για άλλη μια σεζόν είχαν πουληθεί αστέρια της ομάδας (Άντερσον, Πέπε, Ρικάρντο Κόστα, Ούγκο Αλμέιδα) και είχαν γίνει συμπληρωματικές κινήσεις που συνολικά δεν ξεπερνούσαν σε κόστος το 1/6 των όσων είχε κερδίσει η ομάδα.

Ο Φερέιρα αυτό που έκανε ήταν να περάσει από την πρώτη του σεζόν (2006-07), στην οποία επίσης είχε πάρει το πρωτάθλημα, αλλά με όχι τόσο εντυπωσιακό τρόπο, σε αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των αγώνων πρωταθλήματος από την ομάδα του. Το 3-4-3 με την ιδιαίτερη προσοχή στα αμυντικά καθήκοντα πέρασε στο παρελθόν και εφαρμόστηκε το 4-3-3 με έφεση στη δημιουργία, στην κατοχή της μπάλας και το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Κάτι που έγινε σταδιακά από πέρσι και στον Παναθηναϊκό. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και πριν αποχωρήσουν οι Σισέ και Ζιλμπέρτο από τους «πράσινους», ο τρόπος με τον οποίο έπαιζε ο Παναθηναϊκός κυρίως από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν είχε αλλάξει. Ειδικότερα, φέτος στο «τριφύλλι» η φιλοσοφία που από την προετοιμασία περνάει στην ομάδα ο Πορτογάλος προπονητής είναι να «τελειώνουν» τα ματς πρωταθλήματος από την δημιουργική και επιθετική ικανότητα της ομάδας, έχοντας στα χέρια του ποδοσφαιριστές που μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες σε έναν αγώνα και να «τρομοκρατήσουν» τις αντίπαλες άμυνες.

Η ίδια λογική σε κατοχή και επιθετική λειτουργία

Ο Φερέιρα σε εκείνη την Πόρτο κράτησε ένα βασικό κορμό, με μικρό ροτέισον, στην αμυντική του γραμμή και έδωσε όλο το βάρος στη μεσαία γραμμή και την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του, γνωρίζοντας και έχοντας πάγια θέση ότι η επίθεση είναι αυτή που δίνει τίτλους σε πρωταθλήματα όπως της Ελλάδας αλλά και αυτό της χώρας του. Έτσι, είχε σε καθαρά ανασταλτικό ρόλο μόνο έναν ποδοσφαιριστή (Πάολο Ασουνσάο) και δυο ποδοσφαιριστές με οργανωτικές ικανότητες που όμως έχουν και χαρακτηριστικά «εξαριού» (Λούτσο, Μεϊρέλες).

Παράλληλα, από τη μέση και μπροστά πήραν παίκτες που μπορούσαν να παίξουν και στις τρεις θέσεις της γραμμής «κρούσης» (Λισάντρο, Ταρίκ, Κουαρέσμα τότε, Χουλκ, Φαλκάο, Ροντρίγκεζ αργότερα). Και αυτή η τακτική είναι αντιπροσωπευτική της λογικής του Φερέιρα και μάλιστα την είχε επαναλάβει όταν φέτος είχε ερωτηθεί για τις μεταγραφές του Παναθηναϊκού.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να κάνει και στους «πράσινους» φέτος ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Έχοντας τον Σιμάο σε καθαρό ρόλο «κόφτη», με τους Ζέκα και Κατσουράνη να τον βοηθούν, αλλά και να δίνουν την πρώτη πάσα για την τριάδα, αναστατώνει τους αντίπαλους αμυντικούς για την ώρα, αλλάζοντας διαρκώς θέσεις στην επίθεση, αποτελούμενη από τους Κλέιτον, Κουίνσι και Λέτο.

Μιλούν τα αποτελέσματα…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομοιότητα υπάρχει και στις επιδόσεις της δεύτερης σεζόν του Φερέιρα στον Παναθηναϊκό με την δεύτερη σεζόν του στην Πόρτο. Την πρώτη χρονιά στους «δράκους» ο 65χρονος σήμερα τεχνικός ξεκίνησε με 4 νίκες στο πρωτάθλημα και στις 2 Οκτωβρίου 2006 ηττήθηκε με 2-1 εκτός έδρας από την Μπράγκα, όμως τη δεύτερη σεζόν η Πόρτο που είχε δημιουργήσει όπως ο ίδιος ήθελε, πήγε… τρένο σχεδόν σε όλο τον πρώτο γύρο!

Η ομάδα του Φερέιρα είχε καταγράψει ένα ασύλληπτο ρεκόρ 13 αήττητων αγωνιστικών στο πρωτάθλημα, με 11 νίκες και 2 ισοπαλίες. Μάλιστα, ο Φερέιρα είχε κερδίσει τα ντέρμπι με Μπράγκα (2-1 εκτός), Σπόρτινγκ (1-0 εντός) και Μπενφίκα (1-0) εκτός, βάζοντας από νωρίς βάσεις τίτλου. Το απίστευτο σερί των «δράκων», ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 και σταμάτησε στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους με την ήττα από την Μαδέιρα με 1-0 εκτός έδρας.

Έτσι φαίνεται πως πορεύεται κι ο φετινός Παναθηναϊκός με 5 νίκες και 1 ισοπαλία στα πρώτα του έξι ματς στο πρωτάθλημα, έχοντας περάσει από δύσκολες έδρες (Ξάνθη, Περιστέρι) χωρίς να ηττηθεί και έχοντας πάρει το πρώτο από τα τρία ντέρμπι στη σειρά, τα οποία και θα καθορίσουν εν πολλοίς την τύχη της ομάδας στη διεκδίκηση του τίτλου. Σημαντικό πρέπει να θεωρηθεί και το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός του Φερέιρα, κάνει το καλύτερο ξεκίνημα του Πορτογάλου προπονητή σε πρωτάθλημα, από εκείνη την ονειρική σεζόν (2007-08) της Πόρτο που κατέκτησε την Liga Sagres με 20 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Σπόρτινγκ.

Η καλύτερη στατιστικά…

Η Πόρτο, που κατέκτησε τρία πρωταθλήματα με τον Φερέιρα στον πάγκο της, είχε ξεκινήσει μάλιστα εκείνη τη σεζόν με μείον έξι βαθμούς λόγω τιμωρίας για γεγονότα στη σεζόν… 2003-2004! Πάντως, η χρονιά αυτή παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ως τώρα ποδοσφαιρικές και στατιστικές ομοιότητες με το φετινό Παναθηναϊκό. Πέρα από την μεγάλη παραγωγικότητα και την καλή άμυνα (23-5 γκολ η Πόρτο σε 14 ματς, 16-5 ο Παναθηναϊκός σε 6 ματς), υπάρχει και το αήττητο σερί.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η πρώτη σεζόν του Φερέιρα (2006-07) ήταν μεταβατική και το αήττητο στο ξεκίνημα κράτησε για μόλις τέσσερα ματς, ενώ το 2008-09 η ομάδα ήταν πλέον δεμένη και σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, κάνοντας όμως μόλις πέντε ματς χωρίς ήττα. Όσο για την τελευταία χρονιά του Φερέιρα, η επίδοση στην αρχή της σεζόν ήταν ίδια με της πρώτης.

Οι εκκινήσεις του Φερέιρα, όταν πήρε τίτλο

Σεζόν 2006-2007

Αγώνας

Αποτέλεσμα

Πόρτο-Λεϊρία

2-1

Αμαδόρα-Πόρτο

0-3

Ναβάλ-Πόρτο

0-2

Πόρτο-Μπέιρα Μαρ

3-0

Μπράγκα-Πόρτο

2-1

Σεζόν 2007-2008

Αγώνας

Αποτέλεσμα

Μπράγκα-Πόρτο

1-2

Πόρτο-Σπόρτιγκ Λισαβόνας

1-0

Λεϊρία-Πόρτο

0-3

Πόρτο-Μαρίτιμο

1-0

Πάσος Φερέιρα-Πόρτο

0-2

Πόρτο-Μποαβίστα

2-0

Ακαντέμικα-Πόρτο

0-1

Πόρτο-Λεϊσόες

3-0

Πόρτο-Μπελενένσες

1-1

Αμαδόρα-Πόρτο

2-2

Πόρτο-Σετούμπαλ

2-0

Μπενφίκα-Πόρτο

0-1

Πόρτο-Γκιμαράες

1-0

Νασιονάλ Μαδέιρα-Πόρτο

1-0

Σεζόν 2008-2009

Αγώνας

Αποτέλεσμα

Πόρτο-Μπελενένσες

2-0

Μπενφίκα-Πόρτο

1-1

Ρία Άβε-Πόρτο

0-0

Πόρτο-Πάσος Φερέιρα

2-0

Σπόρτιγκ Λισαβόνας-Πόρτο

1-2

Πόρτο-Λεϊσόες

2-3

 

Να ολοκληρώσει τη «μεταμόρφωση»

Το θέμα για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα και τους ποδοσφαιριστές του πλέον, είναι να καταφέρουν να περάσουν με άριστα και τα άλλα δύο – πολύ δύσκολα και κρίσιμα – τεστ. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάρει το τρίποντο κόντρα στην ΑΕΚ θα πάρει με άλλο… αέρα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τόπο όπου πέρσι σφραγίστηκε η απώλεια του τίτλου με το αλήστου μνήμης ντέρμπι των δυο «αιωνίων».

Ο Πορτογάλος τεχνικός φέτος έχει καταφέρει να κάνει την ομάδα του μια «γροθιά» και θα περιμένει να μιλήσει ο ποδοσφαιρικός εγωισμός των παικτών του, αλλά και τα όσα έχει κάνει ο ίδιος από το φετινό καλοκαίρι και έπειτα, τα οποία έχουν συντελέσει στο να παρουσιάζεται κάθε αγωνιστική ο πλέον ανταγωνιστικός και ελκυστικός Παναθηναϊκός των τελευταίων χρόνων…

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved