Παναθηναϊκός: First mission accomplished

Παναθηναϊκός: First mission accomplished

Μπορεί τα… σημάδια – ενός «φρέσκου» και εξαιρετικού Παναθηναϊκού – να είχαν φανεί εδώ και αρκετό καιρό, χθες όμως στην Τούμπα κατατέθηκαν τα διαπιστευτήρια. Το Onsports αναλύει τη δουλειά του «μαέστρου» Φερέιρα και το πάθος των «πράσινων» ποδοσφαιριστών για το «τρία στα τρία» στους αγώνες-φωτιά που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη.

Αν και η χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, με αποκλεισμό από την Ευρώπη κόντρα σε ομάδες που κάποτε τις είχε… για «πρωινό», με πωλήσεις και αποχωρήσεις των αστεριών της ομάδας (Σισέ, Ζιλμπέρτο) και κάτω από έντονη διοικητική και οικονομική αστάθεια, τελικά ο Παναθηναϊκός δίνει απαντήσεις και για την ώρα δικαιώνει τους Ζεσουάλδο Φερέιρα και Κώστα Κατσουράνη που στις αρχές Ιουλίου μιλούσαν για νέα ομάδα, με την οποία θα «τρίβουμε τα μάτια μας».

Το πρώτο θετικό μήνυμα για τον Παναθηναϊκό είχε έρθει από το ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι όταν παρά το γεγονός ότι η ομάδα έμεινε με δέκα παίκτες κατάφερε να μην ηττηθεί και να πάρει το βαθμό ακόμα κι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Πολλοί τότε στάθηκαν στην προσωπικότητα του Λέτο και στο ότι αναγκαστικά έχει γίνει ο νέος ηγέτης της ομάδας, ωστόσο «διαβάζοντας» καλύτερα το παιχνίδι φαινόταν πως η δουλειά του Φερέιρα στον Παναθηναϊκό αποδίδει και βασίζεται πάνω από όλα στην ομαδικότητα.

Όπως τον θέλει ο Ζεσουάλδο

Ο Παναθηναϊκός, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, γίνεται ομάδα του προπονητή του. Σταματάει να είναι η ομάδα του ενός ή των παικτών που θα πρέπει με την ατομική ποιότητα να καθορίσουν την μοίρα των παιχνιδιών. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα θέλει από τον Παναθηναϊκό να έχει την κατάλληλη επιθετική ανάπτυξη και το στοιχείο του απρόβλεπτου μέσα στο παιχνίδι του, κάτι που το πετυχαίνει με μια απολύτως δημιουργική, γρήγορη και τεχνική τριάδα από τη μέση και μπροστά.

Παράλληλα, όπως έκανε και στη δημιουργία της Πόρτο πριν κάποια χρόνια, ο Πορτογάλος θέλει από την ομάδα του να έχει ταχύτητα και νεύρο. Τα στοιχεία αυτά τα βρίσκει σε… αφθονία στον Κουίνσι, τον Ζέκα, τον Κλέιτον, τον Λέτο ακόμα και… στον Σιμάο, ως τώρα στο πρωτάθλημα και τον επιβεβαιώνουν όταν έλεγε από την προετοιμασία πως με σωστή επιθετική λειτουργία και πίεση στη μεσαία γραμμή θα έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στις περισσότερες ελληνικές ομάδες.

Οι ατομικές «μεταμορφώσεις»

Σημαντικό ρόλο ωστόσο, παίζουν και οι ατομικές… μεταμορφώσεις ποδοσφαιριστών. Κυρίως των δυο που «τραβούν το κουπί» στην επιθετική γραμμή της ομάδας το τελευταίο διάστημα, αλλά και επί μέρους χρήσιμων «εργαλείων» για τη σωστή λειτουργία της «μηχανής» που λέγεται Παναθηναϊκός. Ένας Κλέιτον… από τα παλιά έχει κάνει φέτος την εμφάνισή του στο «τριφύλλι» και δείχνει να δικαιώνει τον Φερέιρα που αποφάσισε να τον κρατήσει στην ομάδα και να του δώσει την ευκαιρία.

Εκτός όμως του Βραζιλιάνου που, τόσο με την προσωπική του δουλειά αλλά και τις συμβουλές του προπονητή του, έχει βελτιωθεί αισθητά, τη διαφορά στον Παναθηναϊκό κάνει για την ώρα ο Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Αργεντινός είναι ο ηγέτης του συνόλου, βοηθάει σε όλους τους τομείς και είναι ενδεικτικό το ότι έχει… φτάσει στο σημείο να πρεσάρει ακόμα και όταν η ομάδα του προηγείται με 3-1 μέσα στην Τούμπα και το ματς είναι στις καθυστερήσεις!

Μια ακόμα αλλαγμένη, προς το καλύτερο, παρουσία είναι κι αυτή του Σιμάο. Ο Μοζαμβικανός προοριζόταν εξαρχής φέτος να πάρει ρόλο αντί-Ζιλμπέρτο όσο κι αν αυτό ξένισε αρκετούς. Αποδεικνύεται ότι ο «καθηγητής», όπως αποκαλούν στην Πορτογαλία τον Φερέιρα, έφτιαξε όπως θέλει τον Σιμάο. Με τα τετ-α-τετ σε όλη την προετοιμασία, με τις συνεχείς οδηγίες μέσα στο παιχνίδι ακόμα και με την σιωπηρή τιμωρία των τριών αγωνιστικών που του επέβαλλε μετά το πειθαρχικό παράπτωμα του νεαρού Αφρικανού. Ενέργειες, που δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα…

Παράλληλα, στις «μεταμορφώσεις» μπορεί να προσθέσει κανείς και αυτή του Μπουμσόνγκ που για την ώρα δείχνει να είναι βάση σταθερότητας για την άμυνα των «πράσινων», την επιστροφή του Κατσουράνη στις ουσιαστικές εμφανίσεις και την συνολική άνοδο στην απόδοση των περισσότερων παικτών στην τελευταία τριάδα αγώνων του Παναθηναϊκού. Έτσι άλλωστε φαίνεται το ομαδικό πνεύμα του «τριφυλλιού», που φέτος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κυρίως στα αποδυτήρια μεταξύ των παικτών αλλά και στις σχέσεις τους με το προπονητικό τιμ.

Τα νέα πρόσωπα…

Όταν ο Παναθηναϊκός πραγματοποιούσε μεταγραφές, όλοι γνώριζαν πως τα πράγματα δε θα ήταν εύκολα και οι παίκτες που ήρθαν στην Παιανία αμφισβητήθηκαν πριν ακόμα τους δει κανείς στο χορτάρι. Το θέμα είναι ότι στο να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τους «νέους», συνηγόρησαν και οι αποκλεισμοί κόντρα σε Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ωστόσο, η ποιότητα που έχουν οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην Παιανία φαίνεται ότι θα φέρει σύντομα τις διαψεύσεις και τις… αναδιπλώσεις.

Για την ώρα, αυτό που αναφέραμε και νωρίτερα για την ταχύτητα είναι το μεγαλύτερο τους προσόν, ένας εξαιρετικός Κουίνσι που κάνει τη διαφορά σε όποιο από τα δυο άκρα κι αν χρησιμοποιηθεί κι ένας ώριμος Ζέκα – σαν να έχει φάει τα ντέρμπι «με το κουτάλι» παίζει ο νεαρός Πορτογάλος – δικαιώνουν απόλυτα τον Ζεσουάλδο Φερέιρα που ζήτησε την απόκτηση τους και τους επέλεξε από την λίστα που υπήρχε το καλοκαίρι στην «πράσινη» ΠΑΕ.

Βγάζουν «μαγκιά»!

Πέρα όλων των στοιχείων που έχει περάσει στην ομάδα του ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, σε επίπεδο τακτικής, δουλειάς στις προπονήσεις και πειθαρχίας μέσα στα αποδυτήρια, αυτό που φέτος κάνει τη διαφορά είναι πως οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού βγάζουν στο χορτάρι «ποδοσφαιρική μαγκιά». Η εμφάνιση στην Τούμπα ήρθε να πιστοποιήσει ότι οι «πράσινοι» δεν ήταν αυτό που φάνηκε τον Αύγουστο σε Champions και Europa League αλλά πραγματικά είχαν δυνατότητες όπως δήλωνε – ακόμα και τότε – ο προπονητής τους.

Η εμφάνιση κόντρα στον ΠΑΟΚ έδειξε πως η ομάδα έχει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση να τα καταφέρει. Χωρίς βασικούς της συντελεστές (Νίνης, Καραγκούνης, Κοτσόλης, Χριστοδουλόπουλος, Ρούντολφ), με έναν επιθετικό στον πάγκο, χωρίς κανέναν στο χορτάρι και με 17χρονο τερματοφύλακα, ο Παναθηναϊκός έπαιξε εντελώς «ακομπλεξάριστα» στην Τούμπα, έκανε το παιχνίδι του και πήρε την πιο πειστική του νίκη σε ντέρμπι εδώ και πολλά χρόνια.

Η συνέχεια των αποδείξεων

Η πρώτη… σφραγίδα στο MoU της πιστοποίησης ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να θεωρείται φαβορί για τον τίτλο, μπήκε στην Τούμπα. Για να επικυρωθεί για τα καλά το συγκεκριμένο… πιστοποιητικό, θα πρέπει να μπουν δυο ακόμα. Η πρώτη, έρχεται την Κυριακή στο γεμάτο όπως όλα δείχνουν ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ. Μια ομάδα που συσπειρώνεται στα ντέρμπι, έδειξε να συνέρχεται αγωνιστικά και έτοιμη να «πουλήσει» ακριβά το τομάρι της.

Ο Φερέιρα και οι ποδοσφαιριστές του γνωρίζουν καλά όλες τις παραμέτρους και παρουσιάζονται έτοιμοι για μια ακόμα νίκη-σφραγίδα. Αν πετύχουν κι αυτή, θα έχουν μπροστά τους το πλέον μεγάλο βήμα. Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», εκεί που θα πρέπει να δώσουν και τον τελευταίο αγώνα αποδείξεων αυτής της σειράς, που ξεκίνησε με απόλυτη επιτυχία – σκορπίζοντας χαμόγελα και αισιοδοξία για το μέλλον – από την Τούμπα.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Super League 2: Υποβιβάστηκε ο Ολυμπιακός Β’, κυνηγά θαύμα ο Παναθηναϊκός Β'
Super League 2: Υποβιβάστηκε ο Ολυμπιακός Β’, κυνηγά θαύμα ο Παναθηναϊκός Β'
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο κομβικός ρόλος του Εργκίν Αταμάν - Έκτο Final Four με τρίτη διαφορετική ομάδα
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο κομβικός ρόλος του Εργκίν Αταμάν - Έκτο Final Four με τρίτη διαφορετική ομάδα
Μεντιλίμπαρ: «Όλα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο»!
Μεντιλίμπαρ: «Όλα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο»!
Χόρεψε το «Zari» παρέα με τη Μαρίνα Σάττι
Χόρεψε το «Zari» παρέα με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved