Rewind στην υπόθεση Σουλτάν Αλ Σαούντ

Rewind στην υπόθεση Σουλτάν Αλ Σαούντ

Μετά την οριστική συμφωνία του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Σουλτάν Αλ Σαούντ για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το Onsports σας θυμίζει όλη την εξέλιξη της υπόθεσης, από την ημέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον πρίγκιπα ως σήμερα.

Πέρασε περισσότερο από διάστημα ενός μήνα από την ημέρα που στο ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εμφανίστηκε ο Βλάσης Τσάκας και κατέθεσε το έγγραφο με την πρόταση του πρίγκιπα για την απόκτηση των μετοχών που είχε θέσει σε αδράνεια ο Γιάννης Βαρδινογιάννης λίγες μέρες νωρίτερα.

Η αρχή έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, απόγευμα Δευτέρας, όταν όλοι έμαθαν πως από… το πουθενά εμφανίστηκαν Σαουδάραβες για να πάρουν τον Παναθηναϊκό και πως έχουν μάλιστα Έλληνα εκπρόσωπο που είναι στα γραφεία της ΠΑΕ για να συζητήσει το θέμα!

Έτσι άρχισε το story

Αν και υπάρχουν – ανεπιβεβαίωτες – πληροφορίες ότι η πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη είχε κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές από το καλοκαίρι με επιχειρηματίες από τον αραβικό κόσμο για να παραδώσει τις μετοχές του αποχωρώντας από τον Παναθηναϊκό, καλό είναι να πάρουμε τα πράγματα από την «επίσημη» έναρξη της υπόθεσης του πρίγκιπα.

Όπως αναφέραμε, ήταν 19 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα ΔΣ για τον Παναθηναϊκό, όταν ο Βλάσης Τσάκας βρέθηκε στα γραφεία της «πράσινης» ΠΑΕ και μετέφερε την πρόταση. «Βάζει 20 εκατ. ευρώ άμεσα, 50 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι και 150 εκατ. ευρώ για το γήπεδο στο Βοτανικό ή όπου αλλού γίνει», δήλωνε ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα, για τον οποίο είχε ήδη αρχίσει «σαφάρι» για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Τα πολλά ονόματα, άλλωστε, του Σουλτάν Μπιν Νάσερ Μπιν Αμπντουραχμάν (Αλ Σαούντ) – αυτό το όνομα χρησιμοποίησε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας μόλις χθες (27/10) – προκάλεσαν αρκετά μπερδέματα και ακόμα περισσότερη καχυποψία. Τις πρώτες μέρες κυριάρχησαν οι δηλώσεις του Βλάση Τσάκα, μια φωτογραφία του πρίγκιπα που απεστάλη από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και αρκετή… αμφιβολία για το όλο θέμα.

Η αντίδραση Βαρδινογιάννη

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη, αφού ο πρίγκιπας είχε ορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο τον Παναγιώτη Πετρόπουλο, ήταν να δώσει μια διορία δυο ημερών έτσι ώστε να δει υπογεγραμμένο και επικυρωμένο το πληρεξούσιο έγγραφο του Σαουδάραβα προς τον Έλληνα δικηγόρο. Παράλληλα, η αμφιβολία ακόμα και για την ύπαρξη του πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ είχε μεγαλώσει ιδιαίτερα, όμως μια αποκάλυψη της φωτογραφίας του διαβατηρίου του έβαλε κάπως σε τάξη το θέμα.

Το κύριο θέμα συζήτησης ωστόσο από τις 22 Σεπτεμβρίου και για περίπου μια εβδομάδα, ήταν το πληρεξούσιο. Ο Βλάσης Τσάκας υποστήριζε πως επρόκειτο για ένα τυπικό θέμα που θα λυθεί, κάτι που έγινε επίσης, ενώ οι προσπάθειες για να βρεθούν περαιτέρω στοιχεία οδήγησαν ως την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας που όμως τόνισε ότι ενημερώνεται από τον Τύπο για τις εξελίξεις.

Στις 27 Σεπτεμβρίου με γραπτή δήλωση του πρίγκιπα έγινε γνωστό ότι το πληρεξούσιο είναι στα χέρια του Παναγιώτη Πετρόπουλου και άρχισε να φαίνεται… φως στην όλη ιστορία. Η πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη υποστήριζε πως έγινε ένα βήμα για την οικονομία των επαφών των δυο πλευρών και πλέον άρχισε να μπαίνει «νερό στο αυλάκι». Την ίδια μέρα μάλιστα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και δυο νέες φωτογραφίες του πρίγκιπα, έτσι ώστε να «διαλυθούν» τυχόν αμφιβολίες.

Θέμα και στο εξωτερικό

Η υπόθεση άρχισε να γίνεται πλέον πολύ σοβαρή, από τη στιγμή που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ζήτησε και ενημερώθηκε από τους νομικούς εκπροσώπους του στις 30 Σεπτεμβρίου και φαινόταν να έχει ικανοποιηθεί από τα όσα παρουσίασε σε αυτούς ο Παναγιώτης Πετρόπουλος εκ μέρους του πρίγκιπα Σουλτάν.

Ένα τέτοιο θέμα βέβαια, δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έκαναν αρκετές αναφορές σε αυτό το χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη προσπάθεια του Σαουδάραβα πρίγκιπα να αποκτήσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Το αξιοσημείωτο είναι πως όχι μόνο στον αραβικό κόσμο αλλά ως και στο CNN έγιναν αναφορές για το εν δυνάμει deal των δυο πλευρών.

Προβάδισμα παρά τους άλλους ενδιαφερόμενους

Στις 30 Σεπτεμβρίου είχε προκύψει και το ενδιαφέρον της Arboris Capital για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι εξελίξεις ωστόσο πλέον στο θέμα του πρίγκιπα «έτρεχαν» πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα στις 6 Οκτωβρίου και μετά την απόφαση του ΔΣ της ΠΑΕ που έγινε εκείνη την μέρα, να έχει πάρει σαφές προβάδισμα στην άτυπη κόντρα των δυο προτάσεων.

Ενδεικτικό ήταν μάλιστα πως ο Βλάσης Τσάκας έκανε αναφορές στις άλλες προτάσεις που προέκυψαν, αφού στις 10 Οκτωβρίου εμφανίστηκε και η Axiom Capital, λέγοντας ότι κάθε φορά που έκανε ένα σημαντικό βήμα για την συμφωνία η πλευρά του πρίγκιπα προέκυπτε και νέος ενδιαφερόμενος για τον Παναθηναϊκό, κάτι που είχε προκαλέσει εντυπώσεις.

Όσο για τον πρίγκιπα, στις 10/10 είχε κάνει την πρώτη του… τηλεφωνική επαφή με όσους Έλληνες συναδέλφους επικοινωνούσαν με τον Βλάση Τσάκα και τελικά στις 11 Οκτωβρίου παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στον ελληνικό Τύπο, τονίζοντας ότι πλέον θέλει να έρθει στην Αθήνα για να τελειώσει οριστικά και θετικά την υπόθεση!

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία

Στις 15 Οκτωβρίου η πλευρά του Σουλτάν Αλ Σαούντ διέρρεε πως έχουν φτάσει πλέον όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ στις 16 Οκτωβρίου και από την πλευρά Βαρδινογιάννη προέκυπτε πως το θέμα μπαίνει στην τελική του ευθεία. Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του πρίγκιπα στην Ελλάδα είχε αρχίσει από την επόμενη κιόλας μέρας να τονίζει την απόλυτη αισιοδοξία που επικρατούσε, φανερώνοντας μέρος του σχεδίου της επόμενης μέρας στον Παναθηναϊκό.

Στις 18 Οκτωβρίου υπήρξε μια ακόμα σημαντική εξέλιξη, αφού ήρθε στο προσκήνιο το θέμα του Memorandum Of Understanding που υπογράφουν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε τέτοιου είδους deals και άρχιζε ένα νέο… σίριαλ. Το «πολυθρύλητο» MoU θα απασχολούσε για πολύ καιρό ακόμα την επικαιρότητα του Παναθηναϊκού, ως την ημέρα της τελικής συμφωνίας των δυο πλευρών.

Επιβεβαίωση, πάντως, του ότι τα πράγματα οδεύουν σταδιακά προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δεν είχαμε μόνο όταν ξεκίνησε η κουβέντα για το MoU, αλλά και στις 19 Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι άνθρωποι του πρίγκιπα Σουλτάν έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα για να είναι παρόντες στις συναντήσεις που θα έχει ο Παναγιώτης Πετρόπουλος με τους δικηγόρους του Γιάννη Βαρδινογιάννη και να βοηθήσουν στο να «τρέξει» η υπόθεση. Πράγματι αυτό συνέβη και μετά την τελική αποτύπωση της πρότασης του Σαουδάραβα, υπήρξε η αντιπρόταση της πλευράς του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού στις 20/10, με κάποιες αλλαγές στους όρους της συμφωνίας.

Συμφωνώντας επί της αρχής

Στις 21 Οκτωβρίου έγινε γνωστό πως ο πρίγκιπας συμφωνεί στους όρους του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ενώ η πρόταση που είχε καταθέσει δόθηκε στη δημοσιότητα. Παράλληλα, το ταξίδι του στην Αθήνα για να δει τον Παναθηναϊκό να παίζει με τον Εργοτέλη στο ΟΑΚΑ στις 22/10, ματαιώθηκε όμως στο γήπεδο βρέθηκε ο εκπρόσωπός του, Βλάσης Τσάκας, μαζί με τον οικονομικό και νομικό του σύμβουλο, Καλέμπ Κακτανί, που ήταν στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο Έλληνας εκπρόσωπος του πρίγκιπα μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι, η άφιξη του πρίγκιπα θα γίνει μετά τις υπογραφές στο MoU. Η πλευρά του Σαουδάραβα, πάντως, είχε ήδη έτοιμα και νέα πλάνα για την επόμενη μέρα που αφορούσαν στο ΔΣ της ΠΑΕ, σε μεταγραφικές κινήσεις και στην κατασκευή του γηπέδου!

Από τις 24 Οκτωβρίου ξεκίνησε η πλέον κρίσιμη εβδομάδα της υπόθεσης, αφού έπρεπε η πλευρά Βαρδινογιάννη να δεχθεί δυο όρους που είχε θέσει ο πρίγκιπας για να υπογραφεί το MoU. Αυτοί ήταν η διενέργεια οικονομικού ελέγχου σε διάστημα 15 ημερών από την υπογραφή του εγγράφου και η διάλυση του ΔΣ όταν θα βάλει τα χρήματα (15 εκατ. ευρώ) στην ΑΜΚ ο πρίγκιπας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στις 25 Οκτωβρίου δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον πρίγκιπα, αφού το θέμα αφορά κυρίως τον Βαρδινογιάννη, είχε ωστόσο μια σημαντική εξέλιξη για την Arboris, την οποία δεν απέρριψε, αλλά ενημέρωσε πως θα αποφασίσει αν θα την δεχθεί μετά τις 4 Νοεμβρίου. Χρόνος αρκετός για να έχει ολοκληρωθεί ήδη δηλαδή το deal με τον Σαουδάραβα.

Οριστική συμφωνία…

Στις 27 Οκτωβρίου έγινε εν τέλει το πλέον σημαντικό βήμα για να αλλάξει χέρια ο Παναθηναϊκός. Οι δυο πλευρές ήρθαν σε απόλυτη συμφωνία για τους όρους του MoU και αναμένεται να το υπογράψουν ως την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Νωρίτερα, πάντως, είχε αποκαλυφθεί από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας πως ο Σουλτάν Αλ Σαούντ υπάρχει μεν, δε θα έχει όμως μαζί του στον Παναθηναϊκό τον «μίδα» Αμπντουλαζίζ. Ποσώς ενόχλησε, όμως, αυτό τον πρίγκιπα που μετά την επίτευξη της συμφωνίας, δήλωνε – δια μέσου Βλάση Τσάκα – πως είναι πανευτυχής για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Όλα φαίνεται πως οδηγούν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και… εμπράκτως, με την επόμενη εβδομάδα να είναι ουσιαστικά και τυπικά η πλέον καθοριστική της όλης διαδικασίας. Για να λάβει τέλος ένα θέμα που άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου και ξεπέρασε τον ένα μήνα εξελίξεων, αλλαγών και διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός...

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved