Φερέιρα: «Νίκες με τη δική μας ταυτότητα»

Φερέιρα: «Νίκες με τη δική μας ταυτότητα»

Να συνδυάζει την ταυτότητα που έχει αποκτήσει με τις νίκες, θέλει για τον Παναθηναϊκό ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος τόνισε πως οι «πράσινοι» παίζουν συνεχώς για την κατάκτηση των τριών βαθμών.

Η συνέντευξη που έδωσε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στην κάμερα της «Nova»:

Παναθηναϊκός προέρχεται από ένα εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στον Εργοτέλη, όμως, ακολουθεί μια σειρά από derby, το πρώτο απέναντι στον ΠΑΟΚ. Μπορεί η ομάδα να διατηρήσει τα ίδια υψηλά στάνταρ απόδοσης;

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να δημιουργηθεί ταυτότητα στην ομάδα. Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός γιατί αλλάζουν και οι αντίπαλοι, για εμάς όμως το πιο σημαντικό είναι η ομάδα να κατακτήσει και να διατηρήσει μια ταυτότητα, η οποία να είναι πιο σίγουρη και πιο αποτελεσματική.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι Εργοτέλης και επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παίζουμε έναν αγώνα εκτός έδρας, σ' ένα γήπεδο στο οποίο οι φίλαθλοι της γηπεδούχου δημιουργούν μια φανταστική ατμόσφαιρα υπέρ της ομάδας τους. Ο αντίπαλος και οι συνθήκες λοιπόν διαφέρουν, θα πρέπει ωστόσο να συνεχίσουμε να παίζουμε με την ίδια λογική και την ίδια ποιότητα στον τρόπο παιχνιδιού για να διατηρήσουμε την ίδια καλή πορεία γινόμενοι πιο σταθεροί σαν ομάδα».

-Από άποψη τακτικής τι αλλάζει ενόψει αυτού του αγώνα;

«Το πιο σημαντικό για μας είναι να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί ενόψει αυτού του αγώνα. Είναι βασικό να προσαρμοστούμε απέναντι στον αντίπαλο. Για αυτό το λόγο όμως πρέπει κάθε εβδομάδα να γινόμαστε πιο δυνατοί ως προς τη δική μας ταυτότητα προκειμένου να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε ευκολότερα κατόπιν στις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε αναμέτρησης».

-Υπάρχει κάποιο ειδικό πλάνο για τον ΠΑΟΚ ή για τα δυνατά του όπλα όπως είναι ο Βιεϊρίνια;

«Θα επαναλάβω αυτό που είπα και πριν: Αν εμείς πριν από όλα δεν συγκεκριμενοποιήσουμε μια αγωνιστική ταυτότητα διακριτή, η οποία θα δυναμώνει κάθε Κυριακή και θα είναι η ίδια δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε αντιπάλου. Ο σκοπός μας λοιπόν είναι να παίζουμε με δυναμισμό, να προσαρμοζόμαστε στον αντίπαλο που έχουμε απέναντί μας, αλλά παράλληλα καταθέτοντας μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Παίζουμε πάντοτε με σκοπό τη νίκη. Από τη μεριά του και ο αντίπαλός μας θα κοιτάξει να προσαρμόσει το παιχνίδι του στις δικές μας ιδιαιτερότητες. Μοιάζει λίγο με τη γάτα και το ποντίκι.

Όσον αφορά στον Βιεϊρίνια, είναι ένας καλός παίκτης, αλλά ο ΠΑΟΚ σαν σύνολο θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό σαν σύνολο. Σκοπός συνεπώς δεν είναι να αλλάζουμε κάθε φορά τρόπο παιχνιδιού ανάλογα με τον αντίπαλό μας, αλλά να αγωνιζόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε να καταθέτουμε συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα που να απεικονίζει τις δυνατότητές μας και πάνω απ' όλα να ακολουθούμε τις τακτικές αρχές που πρέπει σε κάθε παιχνίδι».

-Αν ο Παναθηναϊκός βγει νικητής από αυτά τα τρία ντέρμπι πιστεύετε ότι θα έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό θα έχουμε παίξει οκτώ αγώνες και υπάρχουν άλλοι 22 μέχρι τους 30 έτσι δεν είναι; Άρα, μετά από οκτώ αγώνες κανείς δεν μπορεί να πει ότι έγινε πρωταθλητής επειδή κέρδισε ή το αντίθετο επειδή έχασε έναν αγώνα. Πιστεύω ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους 2-3 πρώτους και τους υπόλοιπους. Πέρσι λόγου χάρη τελειώσαμε τη σεζόν με την τρίτη ομάδα να απέχει πάρα πολύ από τις δύο πρώτες. Οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.

Και ακριβώς αυτό θα συνιστά πρόοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, να ενδυναμωθούν τόσο δηλαδή όλες οι ομάδες ώστε να μην μπορεί κάποιος να λέει μετά από λίγους αγώνες, στο τέλος του πρώτου γύρου για παράδειγμα, ότι αναδείχθηκε πρωταθλητής. Και πέρσι είδαμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ομάδων ενώ ξεκίνησαν καλά δεν έδειξαν στην πορεία ότι έχουν την προοπτική να συνεχίσουν ανάλογα. Κατά συνέπεια εδώ ήδη από τις πρώτες αγωνιστικές ξεχωρίζουν συνήθως οι πιθανότεροι κατακτητές του πρωταθλήματος. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλα πρωταθλήματα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού πρωταθλήματος, το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

Ουσιαστικά βλέπουμε ότι μετά από κάποιο σημείο υπάρχουν τρεις κατηγορίες ομάδων: Υπάρχουν κάποιες ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα, κάποιες άλλες που διεκδικούν την είσοδό τους στα playoffs και υπάρχουν και οι υπόλοιπες. Νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Κοντολογίς, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας δεδομένου ότι από την όγδοη αγωνιστική σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να ξέρεις ποιος πρόκειται να αναδειχθεί πρωταθλητής».

-Ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί με όσα βλέπει στον αγωνιστικό χώρο, τόσο στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Ξάνθη, όσο και, κυρίως, στον αγώνα με τον Εργοτέλη. Θεωρείτε ότι ο Παναθηναϊκός αποκτά πλέον την ταυτότητά του; Βλέπετε το δημιούργημά σας στον αγωνιστικό χώρο;

«Δεν ξεχνώ ότι είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα. Είχαμε μια κακή αρχή και το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να προκριθούμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μου έχει προκαλέσει μια προσωπική πικρία. Και τούτο διότι πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Αυτά τα προβλήματα όμως μας έκαναν πιο δυνατούς. Η ομάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως με τους τραυματισμούς. Ένας παίκτης επιστρέφει και δύο μένουν εκτός. Γι' αυτό δεν μπορώ να πω αν η ομάδα θα παίζει συνέχεια με τον ίδιο τρόπο. Στον αγώνα με τον Εργοτέλη η ομάδα που αγωνίστηκε είχε μόνο δύο νέους παίκτες, τον Ζέκα και τον Κουίνσι. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν εδώ και πέρσι.

Είδαμε όμως σε σχέση με πέρσι μια πολύ καλύτερη ομάδα. Για το τι σημαίνει αυτό μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Αυτό που εγώ μπορώ να πω είναι ότι ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι να κάνουμε μια πολύ σκληρή δουλειά. Προπονούμαστε με πολύ μεγάλη ένταση και δουλεύουμε σωστά. Είμαστε όμως ακόμα μακριά από την ομάδα που θα παίζει συνεχώς κατ' αυτόν τον τρόπο. Εμένα με ενδιαφέρει να κερδίζω και οι παίκτες που δουλεύουν μαζί μου ξέρουν ότι μόνο αν κι αυτοί έχουν τον ίδιο στόχο με εμένα θα τα καταφέρουν. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Αυτό που έλεγα πάντοτε στους παίκτες μου είναι ότι παίζουμε για τη νίκη δουλεύοντας όλοι μαζί σκληρά. Κι όταν λέω όλοι μαζί εννοώ και τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τη διοίκηση και όλους όσους εργάζονται για το σύλλογο, τους πάντες. Όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι θετικά και πάντα για τη νίκη.

Εκείνο που είναι αδύνατο είναι να έχεις μόνο νίκες. Καμιά ομάδα δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό. Είδατε προ ημερών την Γιουνάιτεντ να χάνει από τη Σίτι, είδατε τη Ρεάλ να χάνει από τη Λεβάντε, είδατε και την Μπαρτσελόνα να χάνει βαθμούς. Άρα είναι αδύνατον κάποιος να κερδίζει συνέχεια. Αυτό που είναι εφικτό και αυτό που προσπαθώ εγώ να δημιουργήσω είναι να αυξήσουμε την ποιότητα της μέσης απόδοσης της ομάδας. Θα επαναλάβω ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο σύλλογο σκοπός μου είναι να αγωνίζομαι για τη νίκη. Αυτό είπα από την πρώτη στιγμή που ήρθα. Αυτή είναι η νοοτροπία μου. Κλείνοντας λοιπόν επαναλαμβάνω: Θέλω να κερδίζω αλλά χρειάζεται δουλειά από όλους γιατί μόνος του δεν κερδίζει κανείς».

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Παπαπέτρου στο Onsports.gr: «Ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, ευχαριστούμε τον κόσμο μας»
Ρέντη: Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν - Απολογούνται οι πρώτοι 10 από τους 67
Ρέντη: Στον εισαγγελέα οι κατηγορούμενοι χούλιγκαν - Απολογούνται οι πρώτοι 10 από τους 67
Μακάμπι: Εξαιρετικά αμφίβολος για το Game 3 o Μπόλντγουιν -Στην Κροατία για θεραπείες
Μακάμπι: Εξαιρετικά αμφίβολος για το Game 3 o Μπόλντγουιν -Στην Κροατία για θεραπείες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved