Το μετέωρο βήμα του… Δικέφαλου

Το μετέωρο βήμα του… Δικέφαλου

Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο στην ΑΕΚ καθώς μετά το τέλος της σεζόν μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με αλλαγές σε διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ρόστερ.

Έχοντας διανύσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής περιόδου 2010-11 οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται εκτός Ευρώπης, εκτός πρωταθλήματος και στοχεύουν την κατάκτηση του Κυπέλλου και μια καλή θέση στα play offs.

Αν η χρονιά κλείσει με την κατάκτηση ενός τίτλου φυσικά θα έχει θετικό πρόσημο αλλά τίποτα δεν εγγυάται ότι η ομάδα θα ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον. Αιτία είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει σε όλους τους τομείς. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η εικόνα της ομάδας τη νέα χρονιά, καθώς το καλοκαίρι του 2011 μπορεί να επιφέρει καταλυτικές αλλαγές. Θολό λοιπόν είναι το τοπίο αναφορικά με το τεχνικό επιτελείο, το ρόστερ αλλά και τα διοικητικά.

Κεφάλαιο Χιμένεθ

Η αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην αρχή της σεζόν έφερε στην τεχνική ηγεσία του Δικέφαλου τον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός βρισκόταν στον πάγκο της Σεβίλλης μέχρι τον Μάρτιο του 2010 κι έκτοτε δεν συνεργαζόταν με κάποιον σύλλογο.

Θεώρησε αρκετά ενδιαφέρουσα την προοπτική να εργαστεί εκτός Ισπανίας για πρώτη φορά στην καριέρα του αναλαμβάνοντας μια ομάδα με πολλές ιδιαιτερότητες. Ελλιπές ρόστερ, δεινή βαθμολογικά θέση και νοοτροπία παικτών που έχει αρκετές φορές «στηλιτευτεί» και από τον ίδιο ήταν τα κυριότερα «εμπόδια» που είχε να αντιμετωπίσει.

Με τον Ιανουάριο να πλησιάζει, ο Ισπανός έκανε συχνά πυκνά αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού. Τελικά οι προσθήκες που έγιναν ήταν τρεις και «έκλεισαν» τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου.

Με δηλώσεις του κατά καιρούς, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να φύγει πριν το τέλος της σεζόν αλλά δεν θέλησε να δεσμευτεί περαιτέρω. Αυτό που θα κρίνει πολλά στο θέμα της παραμονής του θα είναι η στάση που θα κρατήσει η διοίκηση το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα λοιπόν, αν οι χρηματοδότες της ΠΑΕ αποφασίσουν να στηρίξουν τον Χιμένεθ έμπρακτα (με μεταγραφές), τότε πολύ πιθανό ο Ισπανός να είναι στον πάγκο της ομάδας και τη σεζόν 2011-12.

Αλλαγές στο ρόστερ

Ένα από τα «αγαπημένα» θέματα του Χιμένεθ στις δηλώσεις του πριν και μετά τους αγώνες της ΑΕΚ είναι το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Θεωρεί πως το ρόστερ στερείται λύσεων και «βάθους» καθιστώντας σαφές πως η ενίσχυση το καλοκαίρι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Φυσικά δεν θα λείψουν και οι αποχωρήσεις.

Αρκετοί είναι εκείνοι που φαίνεται να βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου είτε λόγω του είδους της συνεργασίας τους με την ομάδα (δανεικοί) είτε επειδή θεωρείται πως δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Ενδεικτικά λοιπόν οι τρεις αποκτηθέντες τον Ιανουάριο (Μπαχά, Μίτσελ, Ματέος) είναι δανεικοί και το πιθανότερο είναι να βρεθούν στην έξοδο τον Ιούνιο. Επίσης και ο Νασούτι που αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού από τη Ρίβερ Πλέιτ πολύ δύσκολα θα μείνει καθώς το ποσό που χρειάζεται για την αγορά του είναι πέραν των δυνατοτήτων της ομάδας.

Στη σχετική λίστα των «υπό αποχώρηση» είναι και οι Νταντόμο, Γκερέιρο, Αργυρίου που δεν έχουν «εκμεταλλευτεί» τις ευκαιρίες που τους έδωσε ο Χιμένεθ όπως και ο Λεονάρντο που βλέπει το όνομά του συχνά πυκνά να συμπεριλαμβάνεται στα έμψυχα ανταλλάγματα των μεταγραφικών συζητήσεων.

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο η ΑΕΚ τη νέα σεζόν να αγωνίζεται χωρίς δυο από τους τρεις ηγέτες της, όπως τους χαρακτήρισε εμμέσως ο Χιμένεθ, καθώς οι Δέλλας και Λυμπερόπουλος σκέφτονται σοβαρά να αποσυρθούν από την ενεργό δράση. Επίσης λιγοστεύουν και οι πιθανότητες παραμονής του Ίσμαελ Μπλάνκο, όσο διοίκηση και εκπρόσωποι του παίκτη δεν τα βρίσκουν για την επέκταση της συνεργασίας τους που λήγει τον Ιούνιο του 2011.

Όμως υπάρχει και η πιθανότητα παραχώρησης παικτών που έχουν χρόνο συμμετοχής. Ο Μανωλάς  του οποίου το συμβόλαιο λήγει το 2012 δεν έχει ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Δικέφαλο καθώς όπως αναφέρεται οι δυο πλευρές δεν βρήκαν τη «χρυσή τομή» στα οικονομικά. Οπότε αν γίνει μια συμφέρουσα πρόταση στην ΠΑΕ θα συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησής του, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του Σάββα Γκέντσογλου.

Οπότε μιλάμε περίπου για 10 ποδοσφαιριστές που μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν και ισάριθμες μεταγραφικές κινήσεις. Οπότε επανέρχεται ξανά το θέμα της διάθεσης που θα δείξουν οι διοικούντες σχετικά με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού που συνδέεται άμεσα με την παραμονή του Χιμένεθ στην τεχνική ηγεσία.

Διοικητικές εξελίξεις

Μετά την αποχώρηση του Ντέμη Νικολαΐδη από την προεδρία και τα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ ακολούθησαν αρκετοί από την ομάδα επιχειρηματιών που είχε πάρει τις τύχες της ομάδας στα χέρια της το 2004.

Πλέον οι δυο μεγαλομέτοχοι της εταιρείας είναι οι Νίκος Νοτιάς και Πέτρος Παππάς. Ο πρώτος εκτός από την ανάμειξή του στην κατασκευή του προπονητικού κέντρου δεν δείχνει διάθεση να ασχοληθεί περαιτέρω. Το γεγονός πως διαμένει στη Νέα Υόρκη και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, που δεν έχουν να κάνουν πάντα με την ΑΕΚ, βρίσκεται στη Ελλάδα είναι ενδεικτικό των προθέσεών του.

Ο Πέτρος Παππάς έδειξε μια διάθεση να ασχοληθεί περισσότερο αλλά από τα ντροπιαστικά γεγονότα στο γήπεδο της Καλλιθέας με την επίθεση στον Μπάγεβιτς και μετά, έχει αποστασιοποιηθεί. Συνεχίζει βέβαια να χρηματοδοτεί την ομάδα ακολουθώντας μια πολιτική με όσο το δυνατό λιγότερα οικονομικά «ανοίγματα».

Άλλωστε έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του για αποχώρηση αρκεί να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος για το πακέτο των μετοχών του μέχρι και τον Μάιο, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σταύρος Αδαμίδης. Σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται εύκολα κατανοητό πως η επόμενη μέρα στους «κιτρινόμαυρους» αναφορικά με τον οικονομικό τομέα θα θυμίζει έντονα την επιβολή των σκληρών μέτρων από το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση η ΠΑΕ από το καλοκαίρι κι έπειτα θα πορευτεί μόνο με τα έσοδά της, χωρίς να προβλέπονται «ενέσεις» από τους μετόχους. Οπότε στο κλείσιμο και του τρίτου επιμέρους κεφαλαίου (μετά τον Χιμένεθ και το ρόστερ) επιστρέφουμε ξανά στο θέμα της παραμονής του Ισπανού κόουτς ο οποίος υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες πολύ δύσκολα θα βρεθεί στον πάγκο της ομάδας την 1η αγωνιστική της νέας σεζόν.



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved