Από «ομάδα του ενός», ομάδα κυριολεκτικά

Από «ομάδα του ενός», ομάδα κυριολεκτικά

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να δείχνει στιβαρός και σοβαρός στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και το Onsports καταγράφει τις αλλαγές στην εικόνα των «πρασίνων» σε σχέση με πέρσι. Ο ρόλος του Λέτο και το ομαδικό πνεύμα που κάνουν τη διαφορά

Ένας αλλαγμένος και ψυχωμένος Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε χθες (16/10) στην Ξάνθη και η νίκη του (3-2) τον έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας, αήττητο, έχοντας παίξει σε δύο δύσκολες έδρες με 10 παίκτες από το πρώτο ημίχρονο, δείχνοντας ότι φέτος έχει αλλάξει κυρίως σε φιλοσοφία και ψυχολογία, όντας ομάδα που... πουλάει ακριβά το τομάρι της και θα κάνει τα πάντα για να μείνει ζωντανή ως το τέλος στη διεκδίκηση του τίτλου.

Όταν ο Παναθηναϊκός στη διάρκεια του καλοκαιριού έχανε τον Τζιμπρίλ Σισέ και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα άπαντες συμφωνούσαν ότι η ομάδα χάνει σε ποιότητα, αλλά χάνει κυρίως δυο ποδοσφαιριστές σταρ με ηγετικές ικανότητες που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ναι μεν κατανοούσε απόλυτα τι σήμαινε για την ομάδα του να χάνει αυτούς τους δυο ποδοσφαιριστές και - ελέω της κατάστασης στην ΠΑΕ - να μην τους αντικαθιστά με ισάξιους, έστω σε όνομα, ποδοσφαιριστές, ωστόσο μιλούσε για μια αλλαγή φιλοσοφίας που φαίνεται ως τώρα να την έχει πετύχει.

Η ομαδικότητα το πρώτο «όπλο»

Ήταν δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως όμως την περσινή σεζόν, πως ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα του ενός. Αν ο αντίπαλος είχε βρει το αντίδοτο στον Τζιμπρίλ Σισέ, είχε τεράστιες πιθανότητες να εξουδετερώσει την ομάδα του «τριφυλλιού» και να πάρει αυτός την νίκη. Κάτι που, όμως, δε συμβαίνει φέτος, αφού ο Παναθηναϊκός δεν βασίζεται σε ένα και μοναδικό ποδοσφαιριστή που πρέπει να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Ο Πορτογάλος έλεγε από τη διάρκεια της προετοιμασίας ότι η ομάδα του πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία. Να γίνει σύνολο, να μετατραπεί από την ομάδα του ενός σε ομάδα των έντεκα και να φροντίσει μέσα από την συνολική δουλειά στο γήπεδο να παίρνει τις νίκες. «Πρέπει να κατανοήσουμε και να πιστέψουμε. Και επαναλαμβάνω, δεν κερδίζουν τα ονόματα το πρωτάθλημα. Με τα ονόματα, ο Παναθηναϊκός θα είχε πάρει άλλα 20. Είναι οι καλοί ποδοσφαιριστές, με φιλοδοξία, κίνητρο, που θέλουν να στεφθούν πρωταθλητές», έλεγε από το καλοκαίρι ο Πορτογάλος και φαίνεται να δικαιώνεται στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Σαφώς και στην ομάδα υπάρχουν ποδοσφαιριστές με ηγετικά χαρακτηριστικά, ποδοσφαιριστές που με μια τους ενέργεια μπορούν να αλλάξουν την ροή ενός αγώνα και ποδοσφαιριστές που δικαίως μπορούν να θεωρούνται σταρ, όμως το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δείχνουν να θέτουν εαυτόν στην υπηρεσία του κοινού καλού και του συνόλου, κάτι που έχει αποτέλεσμα για τους «πράσινους».

Δούλεψε με… ησυχία

Πέρα, όμως, από τα θεωρητικά και τα λόγια, σημασία έχουν και τα πεπραγμένα. Και φαίνεται ότι ως τώρα η δουλειά που κάνει «αθόρυβα» στην Παιανία ο Φερέιρα, έχει αποτέλεσμα. Λέμε αθόρυβα, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας θέλοντας και μη έχουν στραφεί στις διοικητικές εξελίξεις του Παναθηναϊκού εδώ και δύο μήνες περίπου.

Κάπως έτσι οι αποκλεισμοί από Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ μάλλον πέρασαν… αναίμακτα για το «τριφύλλι», όχι βέβαια και για το ταμείο της ΠΑΕ αλλά αυτό δεν επηρέασε το αγωνιστικό κομμάτι, ενώ ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει καταφέρει να αφήσει εκτός Παιανίας όλη την συζήτηση για τα διοικητικά και δουλεύει απερίσπαστος καθημερινά με τους ποδοσφαιριστές του για την βελτίωση της ομάδας.

Άλλωστε, ο χαρακτήρας και η φιλοσοφία του Πορτογάλου σε ό,τι αφορά την προπόνηση, δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα, που φανερώνει ότι ο Φερέιρα δεν επιτρέπει ιδιαίτερες… αργοπορίες και ραθυμίες στην Παιανία, το καλοκαίρι και πριν η ομάδα αποχωρήσει για την Αυστρία, όταν οι προπονήσεις ήταν ακόμα διπλές και οι ποδοσφαιριστές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν έφευγαν από το προπονητικό κέντρο το μεσημέρι. Δείγμα του ότι ο 65χρονος τεχνικός κάνει «κουμάντο» στα αποδυτήρια της ομάδας του.

Το κλίμα μεταξύ των παικτών

Ένα ακόμα «όπλο» για τον φετινό Παναθηναϊκό, είναι το κλίμα που φαίνεται να υπάρχει στα αποδυτήρια. Οι «πράσινοι» δείχνουν να είναι ενωμένοι και τα σημεία στα οποία έχει φανερωθεί η καλή «χημεία» της ομάδας είναι αρκετά ως τώρα, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν. Εκτός των πανηγυρισμών που δείχνουν ότι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού λειτουργούν ως ομάδας, υπάρχουν και άλλα περιστατικά που φανερώνουν ενότητα και πίστη στην ομάδα από όλους.

Πέρα από τις πλάκες, τα πειράγματα και το καλό κλίμα καθημερινά στις προπονήσεις, μπορεί να θυμηθεί κανείς την αφιέρωση στους απόντες Νίνη και Χριστοδουλόπουλο στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα από όλη την ομάδα δια χειρός των αρχηγών Κατσουράνη και Σαριέγκι, το γεύμα ενότητας προ λίγων εβδομάδων αλλά και την αφιέρωση του Κουίνσι στον νεαρό Φουρλάνο μετά το γκολ του Γκανέζου στην Ξάνθη.

Ο Παναθηναϊκός άλλωστε, με τις δεδομένες αδυναμίες του αφού δεν έγινε ξαφνικά… Μπαρτσελόνα, έχει ανάγκη από ομαδικότητα, πνεύμα ομοψυχίας και θέληση όλων για το κοινό καλό, έτσι ώστε να μπορέσει να μείνει στην ίδια, αλλά και καλύτερη κατάσταση στη συνέχεια του πρωταθλήματος, το οποίο και έχει ως πρωταρχικό στόχο να κατακτήσει.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παικτών και «άλλος» Λέτο

Σε ό,τι αφορά τώρα αυτό που αποτυπώνει στο χορτάρι ο Παναθηναϊκός, και πάλι τα όσα έλεγε από το καλοκαίρι ο Φερέιρα δείχνουν να έχουν δουλευτεί και να έχουν βοηθήσει αρκετά στην καλή εικόνα που δείχνει η ομάδα στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος.

«Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με τους μικρούς χώρους και την πολλή πίεση, μόνο με τέτοιους ποδοσφαιριστές τα καταφέρνεις. Δεν προβληματίζεις την άμυνα του αντιπάλου, ακόμα και όταν παίζει ψηλά. Στον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι αντίπαλοι παίζουν πάντα στην άμυνα. Θέλουμε δημιουργικούς και γρήγορους παίκτες, που πρεσάρουν ψηλά, να κρατάνε απασχολημένη την αντίπαλη ομάδα», έλεγε τότε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Για την ώρα, τα χαρακτηριστικά αυτά τα βρίσκει στον Λέτο, τον Κουίνσι, τον Ζέκα, τον Κλέιτον, τον Νίνη πριν τον τραυματισμό του, και ευελπιστεί να τα βρει και στον Ρούντολφ, τον Φουρλάνο, τον Καραγκούνη και τον Χριστοδουλόπουλο άμα τη επιστροφή του. Παράλληλα, χρησιμοποιεί τους παίκτες του εκεί όπου ο ίδιος κρίνει ότι θα αποδώσουν περισσότερο και κυρίως πιο επιθετικά, όπως συμβαίνει με τον Κατσουράνη που φέτος έχει περισσότερες οργανωτικές αρμοδιότητες και είναι σημείο αναφοράς στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Ο Πορτογάλος άλλωστε, θεωρεί ότι το ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να κατακτηθεί πολύ πιο εύκολα με μια αποτελεσματική επίθεση και δείχνει να έχει περάσει και στους ποδοσφαιριστές του την ίδια φιλοσοφία.

Μια φιλοσοφία που φέτος ακολουθεί κατά γράμμα ο Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Αργεντινός είναι «άλλος» παίκτης σε σχέση με πέρσι και έχει καταλάβει καλά το ρόλο του. Παίζοντας για το σύνολο και αφήνοντας στην άκρη περιττές ντρίμπλες και «κολπάκια» που τον είχαν φτάσει στο σημείο να θεωρείται ακόμα και «φλύαρος» κατά το παρελθόν, έχει εξελιχθεί στον ηγέτη ενός δουλεμένου συνόλου. Χαρακτηριστικό της αλλαγής του «Σέμπα», ότι στο φιλικό με τον Ηρακλή Ψαχνών μάρκαρε ακόμα και… στις καθυστερήσεις, ενώ μέχρι πέρσι σε πολλά ματς μάρκαρε… με τα μάτια.

Ο Λέτο πέρα από το ρόλο του σκόρερ που απολαμβάνει φέτος, δείχνει να έχει κατανοήσει απόλυτα τα όσα θέλει από εκείνον ο Φερέιρα, ενώ έχει βοηθηθεί πολύ από το γεγονός ότι παίζει πιο κοντά στην περιοχή απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ο Πορτογάλος, άλλωστε, θέλει όσο το δυνατό περισσότεροι επιθετικοί παίκτες να είναι κοντά στα καρέ του αντιπάλου, για να δημιουργεί ο Παναθηναϊκός τις προϋποθέσεις για το εύκολο γκολ.

Με εξαίρεση το ματς στο Περιστέρι, όπου όμως οι συνθήκες ήταν ειδικές, οι «πράσινοι» δείχνουν να το πετυχαίνουν και να βαδίζουν – αγωνιστικά – στο σωστό δρόμο για να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον τίτλο.



Χαμός στο NBA: Ο αδερφός του Γιόκιτς έριξε μπουνιά σε θεατή στο Νάγκετς – Λέικερς (video)
Χαμός στο NBA: Ο αδερφός του Γιόκιτς έριξε μπουνιά σε θεατή στο Νάγκετς – Λέικερς (video)
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Προπονήθηκαν Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς, πριν το ντέρμπι κορυφής στη Super League
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Προπονήθηκαν Γκατσίνοβιτς, Στάνκοβιτς, πριν το ντέρμπι κορυφής στη Super League
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 1 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 1 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Μάικ γύρισε σπίτι του…
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Μάικ γύρισε σπίτι του…
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved