Η... άλλη ΑΕΚ του ντέρμπι

Η... άλλη ΑΕΚ του ντέρμπι

Αν πριν από το ντέρμπι του Σαββάτου (15/10) έλεγες σε έναν φίλο της ΑΕΚ ότι η ομάδα του θα έπαιρνε την ισοπαλία από τον Ολυμπιακό, χωρίς τον Γκούντγιονσεν για ένα ημίχρονο και περιορίζοντας τους Πειραιώτες στη μία ευκαιρία, τότε μάλλον θα... έσκαγε ένα πλατύ χαμόγελο. Είτε χαράς, είτε ειρωνίας...

Και όμως. Οι ΑΕΚτσήδες έφυγαν από το ΟΑΚΑ μετά το ισόπαλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ικανοποιημένοι και συνάμα σκεπτόμενοι ότι ενδεχομένως κάτι μπορεί να αλλάξει και η ομάδα τους να επιστρέψει στον σωστό δρόμο...

Η ΑΕΚ του Νίκου Κωστένογλου δεν ήταν υπερομάδα στο σαββατιάτικο ντέρμπι. Αλλά ήταν ομάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επί Μανόλο Χιμένεθ δεν ήταν. Απλώς είναι από αυτές τις περίεργες στιγμές που για κάποιο λόγο πρέπει να αλλάξει κάτι για να βελτιωθούν τα πράγματα και πάντα την «πληρώνει» ο προπονητής.

Η ΑΕΚ του ντέρμπι ήταν όντως «διαβασμένη», όπως ανέφερε ο προπονητής της. Και αυτό θα πρέπει να του το πιστώσουμε. Ο 41χρονος προπονητής μπόρεσε να... λογαριάσει με ακρίβεια όλα τα υπέρ και τα κατά του Ολυμπιακού και έβαλε υποψιασμένους τους παίκτες του στη μάχη.

Τα τρία χαφ του Κωστένογλου τα περίμενε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, αφού ήταν κάτι που είχε αναφερθεί κατά κόρον στα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των ιστοσελίδων πριν την αναμέτρηση. Ωστόσο, ο Ισπανός δεν περίμενε τον τρόπο που θα αγωνιστούν αυτά τα τρία χαφ.

Με τον Βάργκας καθαρό «κόφτη» ο Κωστένογλου πρόσθεσε δίπλα του τον Λαγό και τον Μάκο, οι οποίοι είχαν την εντολή να παίζουν πολύ κοντά στον Κολομβιανό. Σκοπός αυτής της τακτικής ήταν να υπάρχουν πολλές κίτρινες φανέλες στη μεσαία γραμμή, ώστε να«πνιγεί» ο αντίπαλος.

Πράγμα που έγινε. Ο Ιμπαγάσα «κόλλησε» στα μαρκαρίσματα και οι Φουστέρ, Ορμπάιθ έπαψαν να έχουν τους ελεύθερους χώρους που έχουν συνηθίσει να έχουν και εξαφανίστηκαν. Συνέπεια; Ο Ολυμπιακός... κόπηκε στα δύο και ο Τζιμπούρ αναγκάστηκε να τρέχει αριστερά και δεξιά για να πάρει μπάλες. Ο Ολυμπιακός έκανε σε 45 λεπτά μόνο τη φάση του γκολ, στην οποία το σπουδαίο ταλέντο του Μιραλάς «μίλησε» και σκόρπισε σιωπή στο ΟΑΚΑ.

Με εξουδετερωμένο τον κινητήριο μοχλό του Ολυμπιακού, τον Ιμπαγάσα, ο Κωστένογλου κοίταξε πώς θα κάνει απειλητική την ομάδα του. Ο προπονητής της ΑΕΚ κατάλαβε γρήγορα τη λάθος εντολή του να παίζει δεξιά ο Λεονάρντο και αριστερά ο πιο «βαρύς» Γκούντγιονσεν και τους άλλαξε πλευρά. Αποτέλεσμα ήταν ο Βραζιλιάνος να βρει απέναντί του τον Μοδέστο (που δεν έχει σχέση με μπακ) και να κάνει... πάρτι. Αποκορύφωμα ο... χορός του Λεονάρντο πάνω στον Γάλλο στο 43΄και το απίστευτο γκολ που σημείωσε.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Κωστένογλου ήρθε κατάφατσα με την πραγματικότητα της ΑΕΚ και με την ατυχία. Ο σοβαρός τραυματισμός του Γκούντγιονσεν του χάλασε τα σχέδια, αφού ο 41χρονος προπονητής ήθελε να βάλει επιθετικογενή παίκτη στο ματς, ώστε να ποντάρει στην αύρα του γκολ στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και να πάρει το προβάδισμα. Εντούτοις, με τον Ισλανδό νοκ άουτ, ο Κωστένογλου αποφάσισε ορθώς να το πάει αλλιώς. Έβαλε τον Καφέ στο ματς, έδωσε πνευμόνια και εμπειρία στα χαφ και παράλληλα χώρο στον Ολυμπιακό με τον Ιμπαγάσα πάντα εξουδετερωμένο.

Οι Πειραιώτες παρέμειναν ακίνδυνοι, αλλά και η ΑΕΚ ουδέποτε μπόρεσε να απειλήσει τον Κοστάντσο. Ο Κωστένογλου είδε τους παίκτες του να μένουν από δυνάμεις λόγω της υπερπροσπάθειας και μερικοί να τραυματίζονται εξαιτίας αυτής. Παράλληλα, κοιτώντας προς τον πάγκο, ο τεχνικός της ΑΕΚ δεν είδε αυτό που θα ήθελε να δει, ώστε να κάνει αυτά που είχε στο μυαλό του. Έτσι, ο Κωστένογλου σκέφτηκε να παίξει στα τελευταία λεπτά για την ισοπαλία και το πέτυχε.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν για την «Ένωση» από αυτό το ματς είναι αρκετά. Καταρχήν, η ΑΕΚ έχει τις δυνατότητες να πάψει να είναι μίζερη ομάδα. Χωρίς να έχει τα φόντα να παίξει ποδόσφαιρο φαντασίας και πρωτοβουλίας, η ομάδα του Κωστένογλου «σηκώνει» βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Δεύτερον, η ΑΕΚ χρειάζεται χρόνο, ώστε να μπορέσει να αλλάξει ως ομάδα και να δημιουργήσει μια σταθερότητα, όπως είπε και ο προπονητής της. Δυστυχώς, οι «κιτρινόμαυροι» άλλαξαν προπονητή, συνεπώς και φιλοσοφία. Αυτή η αλλαγή θα γίνει με πολλές απουσίες, αφού ήδη οι τραυματίες είναι αρκετοί. Επομένως, χρειάζεται υπομονή και κατανόηση και από τους οπαδούς της.

Τρίτον, το ρόστερ μετά την απώλεια και του Γκούντγιονσεν και με δεδομένο ότι ο Δέλλας είναι πάντα επιρρεπής στους τραυματισμούς, το ίδιο και οι Καφές, Γεωργέας, χρήζει άμεσης ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό. Η ΑΕΚ θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των παικτών της και πλέον δεν περρισεύει κανείς. Ήρθε η ώρα για πολλούς να δείξουν τι... ψάρια πιάνουν. Ο Κωστένογλου είναι αποφασισμένος να δώσει ευκαιρίες, μια και δεν έχει άλλη επιλογή.

Τέταρτον, η διοίκηση της ΑΕΚ θα πρέπει να πάψει πλέον να ζητάει στήριξη από τους οπαδούς της ομάδας προς τους παίκτες και να στηρίξει η ίδια αυτά τα παιδιά. Επιτέλους, κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το ποδοσφαιρικό τμήμα που κάνει υπομονή εδώ και μήνες. Γιατί πλέον χάθηκε και το άλλοθι του Χιμένεθ... Και ο κόσμος της ΑΕΚ έχει πάντα κρίση...



Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved