Ζάετς: «Το κέντρο η αχίλλειος πτέρνα»

Ζάετς: «Το κέντρο η αχίλλειος πτέρνα»


Ο Βέλιμιρ Ζάετς σε συνέντευξή του αναφέρεται στις αδυναμίες που παρουσιάζει ο φετινός Παναθηναϊκός, επισημαίνοντας το πρόβλημα των «πρασίνων» στη μεσαία γραμμή.

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής  τόνισε για το παιχνίδι Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ: «Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού είχε “μυρωδιά”. Επιτέλους οι παίκτες μπήκαν στο γήπεδο ξέροντας τι ήθελαν, αρκετά αποφασισμένοι και με πίστη ότι μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο απ΄ ό,τι πέτυχαν στο πρώτο ματς. Αυτό δημιούργησε μια σταθερότητα και μια καλή απόδοση, βεβαίως με κάποια λάθη που θα πρέπει να αποφεύγονται και δεν αναφέρομαι σε αυτά του Καρνέζη. Θεωρώ άδικο το ότι δεν προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός. Η ΑΕΚ δεν ήταν καλύτερη, διότι δεν είχε ούτε σύστημα, ούτε θέληση, ούτε κουράγιο και φοβήθηκε το ματς».

- Παρ΄ όλα αυτά η ΑΕΚ κέρδισε την πρόκριση με ένα γκολ από το... πουθενά.

«Ηταν απίστευτο το γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός, αλλά και αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Ηταν μεγάλη ατυχία και για την ομάδα και για τον Καρνέζη, γιατί και στο πρώτο γκολ θα μπορούσε να αποκρούσει. Δεν πρέπει όμως να κρεμάσουμε κανέναν για τα λάθη που γίνονται στο ποδόσφαιρο».

- Το προβάδισμα των επτά βαθμώνπου έχει ο Ολυμπιακός στο Πρωτάθλημα μπορεί να ανατραπεί;

«Το μοναδικό που μένει για τον Παναθηναϊκό πλέον είναι το Πρωτάθλημα, στο οποίο πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να “μυρίζει” λίγο από την εμφάνιση απέναντι στην ΑΕΚ, σε επίπεδο απόδοσης και θέλησης. Δεν θα είναι όμως εύκολο διότι ακολουθεί μια σειρά από ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο οποίος εφέτος είναι καλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια. Αν και δεν εντυπωσιάζει, είναι δύσκολο να τον κερδίσεις. Δεν είναι όμως και ανίκητος, όπως φάνηκε στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια ως το τέλος και θεωρώ καλό το ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, έστω και στο “Καραϊσκάκη”, γιατί ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα, αν νικήσει, να πλησιάσει. Εχει έμπειρους παίκτες και έναν Σισέ που δύσκολα τον σταματάει κάποιος. Παρ΄ όλα αυτά δεν μου γεμίζει το μάτι το κέντρο του»...

- Εκεί εντοπίζετε τη μεγαλύτερη αδυναμία του Παναθηναϊκού;

«Ναι! Ο Κατσουράνης, ο Καραγκούνης, ο Ζιλμπέρτο, που τώρα άρχισε να ανεβαίνει, είναι μουντιαλικοί παίκτες και κάποιας ηλικίας. Και όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όσοι αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν την απαραίτητη φρεσκάδα. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα και νομίζω ότι δεν έγινε καλός προγραμματισμός από την τεχνική ηγεσία».

- Υπάρχει κάποιο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει ο Παναθηναϊκόςαπό μια (φαινομενικά) χαμένη σεζόν;

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να κερδίσει κάτι, διότι είδαμε τους ίδιους παί κτες με πέρυσι. Δεν βγήκε τίποτα καινούργιο. Νομίζω ότι το μάθημα είναι ένα: διοικητικά πρέπει να υπάρχει σταθερότητα. Ακόμη και αν μια διοίκηση δεν είναι τόσο δυνατή, αν είναι σταθερή, θεωρώ πως είναι πολύ καλύτερα από όλο αυτό που γίνεται στον Παναθηναϊκό με τις διαρκείς αλλαγές».

- Επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό την ομάδα οι διοικητικές αλλαγέςστην ΠΑΕ;

«Βεβαίως, δεν υπάρχει ομάδα η οποία μπορεί να προχωρήσει χωρίς σταθερή διοίκηση. Ισως για ένα σύντομο διάστημα να πάει καλά, αλλά σε βάθος χρόνου χωρίς σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον».

- Επειτα από μια τριετία εφαρμογής,πώς κρίνετε το πολυμετοχικόμοντέλο;

«Ελεγα από την αρχή ότι δεν βλέπω φως με την πολυμετοχικότητα γιατί δεν ήξεραν ποιος είναι τι και τι κάνει, ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος κάνει δουλειές. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να πετύχει υπό αυτές τις συνθήκες».

- Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη στις μεταγραφές, σε συνδυασμό με τα χρήματα που δαπανήθηκαν και τη συνολική πορεία της ομάδας;

«Θα έπρεπε να έχει χτιστεί μια ομάδα που θα είχε μέλλον. Είναι πολλά τα χρήματα που έχουν δοθεί και σίγουρα ο Παναθηναϊκός με το όνομα που διαθέτει και τα λεφτά που ξόδεψε θα έπρεπε να είναι πολύ πιο δυνατός και με σταθερή θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα όμως το μέλλον δεν θα είναι εύκολο γιατί πολλοί βασικοί παίκτες είναι μεγάλοι σε ηλικία, πρέπει να γίνει ανανέωση και πρέπει πάλι να περιμένεις από τους νέους παίκτες να αποδώσουν. Δυστυχώς χρειάζεται πολλή δουλειά».

- Τελικά τι πρέπει να γίνει για να βγει από το αδιέξοδο ο Παναθηναϊκός;

«Πρώτα από όλα πρέπει να λυθεί το διοικητικό. Από όσα καταλαβαίνω και διαβάζω, το μπάτζετ της ομάδας είναι ήδη πολύ μεγάλο και δεν υπάρχει η διάθεση για να μπουν πολλά χρήματα. Για αυτό ο Παναθηναϊκός πρέπει να γυρίσει σελίδα, να τραβήξει μια γραμμή και να πει ότι από εδώ και πέρα δουλεύουμε με διαφορετικό πλάνο. Κυρίως όμως θα πρέπει να πουν στον κόσμο, αν ισχύει, ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι θα πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά για να έρθουν τα αποτελέσματα. Ο κόσμος πάνω από όλα θέλει την αλήθεια. Οταν πεις την αλήθεια, θα καταλάβει, θα περιμένει και θα στηρίξει την ομάδα. Ο φίλος του Παναθηναϊκού θα κάνει υπομονή αρκεί να βλέπει δουλειά».

- Θα επιστρέφατε στον Παναθηναϊκό;

«Πάντοτε ο Παναθηναϊκός έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και πάντοτε μια τέτοια δουλειά παρουσιάζει ενδιαφέρον».

Κατά το παρελθόν ασκήσατε κριτική στον πρώην τεχνικό του ΠΑΟ κ. Χενκ τεν Κάτε. Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη και στην επιλογή των προπονητών;

«Σίγουρα έγιναν λάθη. Δεν είναι εύκολο να βρεις τον κατάλληλο προπονητή, ο οποίος θα πρέπει να ταιριάξει με το υπόλοιπο σύνολο. Δεν αρκεί ένα μεγάλο όνομα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει χημεία με την ομάδα».

- Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για τον νυν προπονητή κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα;

«Διαπιστώνω ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει βελτίωση σε κάποιους τομείς της ομάδας, γεγονός που δείχνει ότι γίνεται δουλειά στις προπονήσεις. Τον πρώτο καιρό όμως φάνηκε να έχει πρόβλημα προσαρμογής, καθώς έκανε λάθος επιλογές. Πρέπει να του δοθεί χρόνος για να δείξει τη δουλειά του. Δεν νομίζω όμως ότι είναι ο προπονητής που θα μείνει για αρκετό καιρό στον Παναθηναϊκό».

- Μήπως τελικά το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από τις συνεχείς αλλαγές τεχνικών διευθυντών, προπονητών, γυμναστών και ποδοσφαιριστών;


«Το βασικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι δεν έχει αποκτήσει συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Δεν υπάρχει σταθερότητα. Πρέπει να πάρει το τιμόνι κάποιος ο οποίος θα έχει όραμα, πείρα, ιδέες, καλό όνομα και να καθοδηγήσει τον Παναθηναϊκό για τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, με το όνομα και τους φιλάθλους που διαθέτει ο σύλλογος, μπορεί να πετύχει πολλά».

- Πιστεύετε ακόμη ότι το μοντέλο του τεχνικού διευθυντή ταιριάζει περισσότερο στον Παναθηναϊκό;

«Ναι, γιατί δεν είμαστε Αγγλία που μπορεί ο προπονητής να κάνει τις μεταγραφές. Ούτε είμαστε τόσο πλούσιοι για να αγοράζουμε μόνο γνωστούς παίκτες. Θέλει πολύ ψάξιμο και καλό σκάουτινγκ, κάτι που δυστυχώς λείπει εδώ και πολλά χρόνια από τον Παναθηναϊκό. Επίσης βλέπω ότι δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα που έπρεπε και από την Ακαδημία της ομάδας. Λίγοι παίκτες έχουν βγει τα τελευταία χρόνια. Ισως να γίνεται καλή δουλειά, αλλά δεν βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η βάση του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι τα ελληνόπουλα. Θυμάμαι ότι την εποχή που ήμουν στον Παναθηναϊκό και βγάλαμε τη φουρνιά του Καραγκούνη, του Μπασινά, του Χαλκιά, του Αλεξόπουλου. Το πλάνο της διοίκησης ήταν να βγαίνουν παίκτες από την Ακαδημία. Τώρα προφανώς θέλουν να βλέπουν μόνο ονόματα...».



Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved