Το χρονικό των προτάσεων για τον Παναθηναϊκό

Το χρονικό των προτάσεων για τον Παναθηναϊκό

Διαβάστε στο Onsports το πώς από το διοικητικό αδιέξοδο, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να πρέπει να… διαλέξει την επόμενη μέρα του μέσα από τρεις επενδυτικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν.

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την οριστική αποχώρηση του ίδιου και της οικογένειάς του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και καλούσε κάθε ενδιαφερόμενο να πάρει το 54,7% των μετοχών που κατείχε. Ακολούθησε αρκετή συζήτηση για την επόμενη μέρα στο «τριφύλλι», καθώς υπήρξε διοικητική και οικονομική αβεβαιότητα.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος με δηλώσεις του παρουσίαζε ένα «πλάνο σωτηρίας για τον Παναθηναϊκό», με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι μέτοχοι φάνηκαν διατεθειμένοι να στηρίξουν την προσπάθεια για να σώσουν τον Παναθηναϊκό ωστόσο, εν τέλει μετά τις εξελίξεις με τους επενδυτές, ο Βγενόπουλος απέσυρε την πρότασή του και η ΑΜΚ δεν έγινε ποτέ…

Τα πράγματα, πριν την απόσυρση αυτής της πρότασης για ΑΜΚ των 15 εκατ. ευρώ, είχαν πάρει ωστόσο μια φυσιολογική ροή και σε ΔΣ που έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, είχε αποφασιστεί να συζητηθεί η πρόταση του μετόχου των «πρασίνων» και να προκηρυχθεί Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για να προχωρήσει το θέμα της ΑΜΚ.

Η «έκπληξη» με πρίγκιπα

Το ΔΣ εκείνο ωστόσο, ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί και λίγα λεπτά αφού άρχισε να διεξάγεται, άπαντες ενημερώθηκαν ότι σε αυτούς που συνεδρίαζαν και στα στελέχη της ΠΑΕ είχε κατατεθεί πρόταση από τον Βλάση Τσάκα, εκ μέρους πρίγκιπα από την Σαουδική Αραβία, για την απόκτηση του 54,7% των μετοχών της ΠΑΕ.

Ο «συναγερμός», στην πορεία, μόνο άκυρος δεν αποδείχθηκε. Παρά την κακοπιστία, λόγω του τρόπου που έφτασε στα χέρια των «πράσινων» η πρόταση και λόγω του κομιστή της, το μπέρδεμα με τα ονόματα του Σαουδάραβα και τα «παιχνίδια» που παίχτηκαν στο επόμενο διάστημα. Το θέμα προχώρησε αρκετά μέχρι σήμερα.

Πληρεξούσια, υπογραφές και δηλώσεις

Όταν έγινε αντιληπτό πλέον πως το θέμα έχει σοβαρέψει αρκετά και δεν πρόκειται για κακόγουστη φάρσα, το δικηγορικό γραφείο που έχει στη διάθεσή του τις μετοχές του Γιάννη Βαρδινογιάννη ενήργησε άμεσα ως όφειλε και ζήτησε τα απαραίτητα διαπιστευτήρια από τον πρίγκιπα. Αρχικά, έπρεπε να οριστεί πληρεξούσιος δικηγόρος για να συνομιλούν νομικά οι δυο πλευρές και στη συνέχεια έπρεπε να υπάρξουν τα έγγραφα που θα πιστοποιούσαν ότι ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, ενεργεί για λογαριασμό του Σουλτάν Αλ Σαούντ.

Σε βάθος χρόνου, πλησιάζουμε στην συμπλήρωση ενός μήνα πλέον, όλα αυτά έγιναν και απαιτείται πλέον μόνο το γνήσιο της υπογραφής του πρίγκιπα για να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Στο διάστημα αυτό ωστόσο, δεν έλειψαν αρκετές δηλώσεις τόσο από τον εκπρόσωπο του Σαουδάραβα, Βλάση Τσάκα, όσο και από τον ίδιο εσχάτως αφού αποφάσισε να βγει στον Τύπο έτσι ώστε να μην αφήσει περιθώρια για περαιτέρω αμφισβήτηση του προσώπου του.

Η εμφάνιση της Arboris Capital

Το θέμα του πρίγκιπα είχε πάρει από τις 30 Σεπτεμβρίου πολύ σοβαρές διαστάσεις και είχε δημιουργήσει ντόρο όχι μόνο στον Τύπο της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό, ότι αναφέρθηκε στο θέμα ακόμα και το CNN. Οι διαδικασίες λοιπόν αναφορικά με το ενδιαφέρον του πρίγκιπα προχωρούσαν κανονικά, όταν και παρουσιάστηκε δεύτερος επενδυτής για τον Παναθηναϊκό.

Η Arboris Capital ήταν αυτή που στις 30/09 αποκαλύφθηκε ότι έχει καταθέσει φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 90% των μετοχών της «πράσινης» ΠΑΕ, με τους μετόχους να δηλώνουν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την συγκεκριμένη περίπτωση για να δουν αν είναι συμφέρουσα για τον Παναθηναϊκό.

Παράλληλη πορεία…

Η περίτπωση του πρίγκιπα προχωρούσε από την πλευρά της κανονικά, με τα απαραίτητα νομικά βήματα να γίνονται από τους εκπροσώπους του Σουλτάν Αλ Σαούντ ενώ παράλληλα στον Παναθηναϊκό εξέταζαν όλες τις παραμέτρους αναφορικά με την πρόταση που είχε καταθέσει η Arboris, η οποία ήθελε να πάρει την άδεια από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να προχωρήσει για να βρει νέο επενδυτή.

Όσο η πλευρά του Σαουδάραβα έκανε βήματα προς την πραγματοποίηση της συμφωνίας ωστόσο, οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού έδιναν αρκετούς «πόντους» στην Arboris, όμως έπρεπε να υπάρξει έγκριση από το ΔΣ των «πρασίνων» για να προχωρήσει το θέμα η εταιρεία από το Ντουμπάι που φερόταν να εκπροσωπεί μεγάλο επενδυτικό fund από τον αραβικό κόσμο.

Το προβάδισμα του πρίγκιπα

Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τα μέλη να αποφασίζουν πως το θέμα της Arboris Capital πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από μετόχους. Έτσι, το αν θα προχωρούσε η υπόθεση και αν θα δινόταν άδεια στην συγκεκριμένη εταιρεία να βρει επενδυτές για τον Παναθηναϊκό, θα κριθεί στην Γενική Συνέλευση που θα επαναληφθεί στις 17 Οκτωβρίου. Αυτό δεν ήταν αρεστό σε όλους, ωστόσο κρίθηκε απόλυτα σωστό από όλα τα μέλη του ΔΣ που το αποφάσισαν ομόφωνα.

Με αυτή την εξέλιξη όμως, το προβάδισμα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός περνούσε ξανά στον Σουλτάν Αλ Σαούντ. Οι άνθρωποι της Arboris από την πλευρά τους τόνισαν ότι περιμένουν την Γενική Συνέλευση την ώρα που ο Σαουδάραβας προχωρούσε την υπόθεση και έρχονταν στο «φως» αποκαλύψεις για τα άλλα τρία μέλη του fund που είχε δημιουργήσει για τον Παναθηναϊκό.

Και τρίτος στο «παιχνίδι»…

Όσο ωστόσο ο Σουλτάν Αλ Σαούντ πλησίαζε προς την συμφωνία, τόσο εντείνονταν οι φήμες για παρουσία και τρίτου υποψήφιου επενδυτή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Πράγματι, στις 10 Οκτωβρίου εμφανίστηκε η Axiom Capital που εκπροσωπεί εταιρεία από τις ΗΠΑ η οποία ενδιαφέρεται για το 54,7% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που παραχωρεί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγω για ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών, με επίκεντρο το γήπεδο στο Βοτανικό, ενώ οι άνθρωποι της Axiom δήλωναν πως πρόκειται να βρεθούν στην Ελλάδα άμεσα και να συναντηθούν με την πλευρά του μεγαλομετόχου για να συζητήσουν την πρότασή τους.

Όποιος προλάβει!

Πλέον οι ενδιαφερόμενοι έχουν μπει σε έναν… άτυπο αγώνα δρόμου. Ο Σουλτάν Αλ Σαούντ έχει ένα προβάδισμα, κυρίως χρόνου αφού ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε και έχει προχωρήσει αρκετά τις επαφές του με την πλευρά του Γιάννη Βαρδινογιάννη, αφού μπορεί ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν γίνει καθοριστικά βήματα για να τελειώσει η συμφωνία και να γίνει «αφεντικό» του Παναθηναϊκού.

Όσο για την δεύτερη χρονικά πρόταση, αυτή της Arboris, έχει χάσει μεν έδαφος αλλά δεν έχει παραγκωνιστεί αφού θα συζητηθεί στην ΓΣ της 17ης Οκτωβρίου. Τέλος, αναφορικά με την Axiom Capital, το θέμα είναι ακόμα αρκετά πρώιμο, ωστόσο τα στελέχη της εταιρείας που ασχολούνται με την υπόθεση φαίνονται αποφασισμένα να κάνουν προσπάθεια να πάρουν την δουλειά και να βρουν επενδυτές για τον Παναθηναϊκό.



Basket League: Συνελήφθη ξένος παίκτης για ενδοοικογενειακή βία
Basket League: Συνελήφθη ξένος παίκτης για ενδοοικογενειακή βία
Παναθηναϊκός: Χωρίς Παλάσιος, αλλά με Αϊτόρ στη Λαμία – Η αποστολή του Φατίχ Τερίμ
Παναθηναϊκός: Χωρίς Παλάσιος, αλλά με Αϊτόρ στη Λαμία – Η αποστολή του Φατίχ Τερίμ
Στέφανος Τσιτσιπάς: Για την πρόκριση στον τελικό του Barcelona Open – Ώρα και κανάλι με Λάγιοβιτς
Στέφανος Τσιτσιπάς: Για την πρόκριση στον τελικό του Barcelona Open – Ώρα και κανάλι με Λάγιοβιτς
Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
Formula 1: Poleman ο Φερστάπεν με επιβλητικό τρόπο! – Έκανε το «1-2» η Red Bull
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved