Πάντιτς: «Σε ισπανικά πρότυπα ο Ολυμπιακός»

Πάντιτς: «Σε ισπανικά πρότυπα ο Ολυμπιακός»

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που μπορεί να παρουσιάσει… εύκολα το ισπανικό στυλ ποδοσφαίρου στον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με τον Μίλικο Πάντιτς.

Ο Σέρβος προπονητής, μίλησε στην εφημερίδα «Πρωταθλητής», αναφορικά με τα όσα είχε αναφέρει ο Ερνέστο Βαλβέρδε σε πρόσφατη… διεθνή συνέντευξή του, για το στυλ παιχνιδιού που θέλει να «περάσει» στον Ολυμπιακό. Ο πρώην άσος του Πανιωνίου, μίλησε για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης… σχολής και στην ανάγκη ενδυνάμωσης του ελληνικού πρωταθλήματος.

«Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που μπορεί να τα καταφέρει, με βάση την εικόνα που έχω. Αυτό το στυλ προσπαθούν όλες οι ομάδες να το εφαρμόσουν, με διάφορες παραλλαγές. Είναι η φιλοσοφία που θέλουν όλοι οι προπονητές να παίζουν, αυτό προσπαθούμε και εμείς στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ένα στοιχείο θα σας πω, που φανερώνει πολλά. Όταν έχεις την μπάλα και κάνεις το παιχνίδι σου, τότε κάνεις και… εύκολα άμυνα, καθώς ο αντίπαλος είναι ακίνδυνος», ήταν αρχικά τα λόγια του Μίλικο Πάντιτς.

Και συνέχισε: «Όλοι οι προπονητές ζητάμε από τους παίκτες να παίζουμε με αυτό το στυλ. Αυτό προσπαθούμε νε εφαρμόσουμε. Η ισπανική φιλοσοφία είναι αυτή που δείχνει το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούν για την Μπαρτσελόνα. Πάνω στην… ιδέα μπάλας της συγκεκριμένης ομάδας, στηρίχθηκε άλλωστε και η εθνική ομάδα της Ισπανίας και γενικότερα το ισπανικό ποδόσφαιρο. Κάθε ομάδα δεν μπορεί βέβαια να εφαρμόσει ακριβώς αυτό το στυλ, αποτελεί όμως για τους περισσότερους «οδηγό». Κάθε σύλλογος έχει το στυλ του, αλλά τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες ομάδες προσπαθούν να στηριχθούν στη συγκεκριμένη φιλοσοφία, που φέρνει αποτελέσματα, αν κάνουμε και από την πορεία τόσο της Μπαρτσελόνα, όσο και της Ισπανίας».

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα της ισπανίκης… σχολής, ανέφερε: «Θα σας πω ότι όταν μια ομάδα έχει τη μπάλα στα πόδια της, παίζει πολύ πιο… εύκολα άμυνα, καθώς… ακινητοποιεί τον αντίπαλό της. Αν δείτε, η Μπαρτσελόνα, με το που χάνει την μπάλα, κοιτά αμέσως να την κάνει δική της, ακόμα και όταν το παιχνίδι παίζεται στην αντίπαλη περιοχή».

Για το αν μπορεί να προσθέσει τα πλεονεκτήματα αυτά ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του, τόνισε: «Αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο για τον Ολυμπιακό. Να προσπαθήσει να εφαρμόσει όσο πιο… πιστά γίνεται το συγκεκριμένο στυλ. Αν τα καταφέρει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον σύλλογο σε ό,τι αφορά το μέλλον του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε και εμείς στην Ατλέτικο, από τα μικρά τμήματα, παίζοντας συστήματα που έχουν βάσει το 4-3-3, την πίεση και την κατοχή μπάλας. Θα πρέπει όμως να έχεις και τους κατάλληλους παίκτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, σας είπα, ότι δεν μπορούν όλες οι ομάδες να εφαρμόσουν… πιστά αυτό που έχει καταφέρει η Μπαρτσελόνα, διότι για παράδειγμα δεν έχουν Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι. Έτσι, κάθε προπονητής κοιτά να παίρνει τους κατάλληλους παίκτες, ενώ πάντα μια ομάδα προσπαθεί και να… γεννά από τις ακαδημίες ποδοσφαιριστές πάνω σ’ αυτό το μοτίβο. Με τη δουλειά στις ακαδημίες να στηρίζεται σε ένα κοινό πλάνο».

Παράλληλα, ο Σέρβος αναφέρθηκε και στην υπομονή που θα πρέπει να έχουν οι ομάδες που θα προσπαθήσουν να το εφαρμόσουν στο παιχνίδι του: «Ο τρόπος τον οποίο ακολουθούν οι ομάδες της ισπανικής σχολής, δεν εφαρμόζεται εύκολα σ’ έναν σύλλογο. Χρειάζεται υπομονή και πολλή δουλειά, με τα απαιτούμενα… γρανάζια, προερχόμενα είτε από τις ακαδημίες, είτε με μεταγραφές, να μπαίνουν στην ομάδα. Θα επαναλάβω ότι είναι πολύ δύσκολο να παίζεις με αυτή τη φιλοσοφία. Απαιτούμενο συστατικό για να έρθει η καλύτερη δυνατή εικόνα είναι η υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί δουλειά τουλάχιστον ενός έτους, ίσως και για δύο χρόνων προσπάθεια για να φτάσει σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο».

Και συνέχισε: «Χρειάζεται και τύχη ώστε να κολλάνε ιδανικά οι παίκτες που μπαίνουν στο σύνολο. Φυσικά και η δουλειά μέσω σκάουτινγκ και παραγωγής παικτών. Κάθε προπονητής έχει το στυλ του, που κοιτά να το εφαρμόζει πάνω σε μια γενικότερη φιλοσοφία, που στην περίπτωση του Ολυμπιακού και του Ερνέστο Βαλβέρδε αφορά το ισπανικό ποδόσφαιρο».

Τέλος, ο Σέρβος τεχνικός των Ακαδημιών της Ατλέτικο Μαδρίτης, υποστήριξε: «Όπως είπα είναι καλό που ο Ολυμπιακός προσπαθεί να έχει συγκεκριμένο μοντέλο ποδοσφαίρου, αλλά δεν είναι καλό που στην ελληνική λίγκα δεν έχει σε μεγάλο ποσοστό ανταγωνιστικούς αντιπάλους. Εννοώ πως είναι λίγες οι ομάδες που θα έχουν ανταγωνιστικό ρόλο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα ακολουθεί ένα μοντέλο, που για τους περισσότερους είναι το ιδανικό, αλλά προσπαθεί συνέχεια να το βελτιώνει, καθώς είναι δύσκολο το πρωτάθλημα. Πέρα από τους αγώνες που δίνει εκτός Ισπανίας. Θα πρέπει όλο το ελληνικό πρωτάθλημα να έχει σπουδαίες ομάδες, δουλεύοντας πάνω στα όσα επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο και έτσι και στην Ελλάδα η λίγκα να είναι ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει και τον Ολυμπιακό να εφαρμόσει ακόμα καλύτερα τη φιλοσοφία που θέλει να περάσει ο προπονητής του».



Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
Πόλο: Διπλή πρόκριση για τον Υδραϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved