Ουζουνίδης: «Θέλουμε να πετύχουμε»

Ουζουνίδης: «Θέλουμε να πετύχουμε»

Το σύνολο σαν ομάδα, αλλά και η «δίψα» για επιτυχίες, είναι το δυνατό σημείο της Skoda Ξάνθης τη φετινή σεζόν, όπως δήλωσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Ο Έλληνας τεχνικός των Ακριτών, μίλησε στην τοπική εφημερίδα «Ξάνθη Sport» και αναφέρθηκε στο ρόστερ της Skoda, στους συνεργάτες του, στον ισχυρό άνδρα του συλλόγου, Χρήστο Πανόπουλο, αλλά και στη φιλοσοφία που προσπαθεί να περάσει ο ίδιος.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις: «Κερδίζουμε τις εντυπώσεις όμως δεν παίρνουμε τους βαθμούς που θέλουμε ακόμα. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε με την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία που έχουμε δείξει στις πρώτες αγωνιστικές. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε από την αρχή της προετοιμασίας και λογικά θα έρθουν και τα αποτελέσματα που επιθυμούμε κι εμείς αλλά και ο κόσμος μας».

Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε για να έχουμε και θετικά αποτελέσματα και ανάλογες εμφάνιση;

«Νομίζω πως έπρεπε ήδη να έχει γίνει αυτό. Θεωρώ ότι δεν είμαστε μακριά από το να το πετύχουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο στο αγωνιστικό κομμάτι και να γίνουμε καλύτεροι σαν ομάδα. Τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά».

Στα μέχρι στιγμής παιχνίδια που έδωσε η SKODA ΞΑΝΘΗ άρεσε περισσότερο στις εκτός έδρας εμφανίσεις της έστω κι αν είχε δυνατούς αντιπάλους. Στα Πηγάδια – αν και είναι νωρίς – δεν την είδαμε το ίδιο καλή σε διάρκεια…

«Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Και με τον ΟΦΗ στα Πηγάδια δημιουργήσαμε φάσεις. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και δεν εξαρτάται η έκβασή του μόνο από την απόδοση της μιας ομάδας. Σε πολλά παιχνίδια μπορεί να θέλουμε να παίξουμε πιο επιθετικά αλλά μπορεί να μην μας αφήσει ο αντίπαλος. Με τον ΟΦΗ η νίκη ήρθε σχετικά εύκολα ενώ με την ΑΕΚ δεν μπορούν 100% συμπεράσματα λόγω των ειδικών συνθηκών του αγώνα».

Στο τελευταίο παιχνίδι ξεκινήσατε με τον Μάνταλο και τον Καζάκη μπροστά. Αν λέγατε στους φιλάθλους μερικούς μήνες πριν ότι θα «χτυπούσατε» το παιχνίδι στον Άρη με το συγκεκριμένο «δίδυμο» (χωρίς αυτό να μειώνει την αξία τους) δεν νομίζω να σας πίστευαν πολλοί…

«Ο προπονητής πάντα πιστεύει τους παίκτες που έχει στην ομάδα του. Προσωπικά, ανάλογα με χαρακτηριστικά των αντιπάλων επιλέγω τους παίκτες που θεωρώ πως είναι ιδανικοί για να πάρω αυτό που θέλω. Γενικότερα πάντως είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παικτών μου. Ελπίζω και θέλω να με βοηθήσουν – ιδιαίτερα οι μικρότεροι ηλικιακά - να παίξουν σε πολύ περισσότερα παιχνίδια. Άλλωστε αυτός είναι κι ένας στόχος εξαρχής. Πρώτος μας θέληση είναι να δημιουργήσουμε μία καλή ομάδα και ανταγωνιστική και στη συνέχεια να δουλέψουμε με τα νέα παιδιά για να στηρίζεται σ’ αυτούς η ομάδα στις επόμενες σαιζόν».

Ούτε βέβαια περίμενε ο κόσμος να δει τον Βασιλακάκη βασικό, όταν υπάρχει ο Ντάνι, ο Ντίκα και ο Φλίσκας, ούτε τον Κομεσίδη κεντρικό αμυντικό, ούτε τον Βλαχοδήμο να παίρνει τόσο γρήγορα ευκαιρίες αλλά γενικά ούτε τόσους νέους παίκτες να βρίσκονται ενεργά στις αποστολές της ομάδας…

«Θέλουμε η SKODA ΞΑΝΘΗ να γίνει και πάλι η ομάδα που θα δίνει ευκαιρία σε νέα παιδιά να αναδεικνύονται και να κάνουν καριέρα. Παραδείγματα προηγούμενων χρόνων υπάρχουν πολλά και πλέον νομίζω ότι είναι μονόδρομος για τις ελληνικές ομάδες αυτός ο τρόπος σκέψης, αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κατάσταση που υπάρχει. Σαν SKODA ΞΑΝΘΗ από την στιγμή που έχουμε την δυνατότητα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Το καλό για μένα σαν προπονητής, είναι ότι και στις μικρότερες ηλικίες υπάρχει πολύ καλό «υλικό».

Ο κάθε παίκτης πρέπει να γνωρίζει ότι το αν θα αγωνιστεί εξαρτάται κυρίως από αυτόν. Κάθε προπονητής είναι πιθανό - όχι εσκεμμένα - να αδικήσει κάποιον παίκτη αλλά ο τελευταίος με την συμπεριφορά του - μέσα από τις προπονήσεις κυρίως - εξαρτάται αν θα χρησιμοποιηθεί. Οι νέοι παίκτες δούλεψαν πολύ στην προετοιμασία. Χρειάζεται όμως πολλά πράγματα να βελτιωθούν κάτι που προσπαθήσουμε ήδη να βελτιώσουμε και τώρα αλλά και κατά τη διάρκεια της σαιζόν. Είναι πολύ σημαντικό τώρα, στο ξεκίνημα της καριέρας τους, να επικεντρωθούν στην βελτίωση των αδυναμιών τους».

Δεν είναι πρόκληση να δουλεύει ένας προπονητής με τόσους νέους παίκτες και ταυτόχρονα να θέλει και ψηλούς στόχους;

«Στους περισσότερους προπονητές θεωρώ πως αρέσει να δουλεύουν με νέα παιδιά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φταίνε μόνο οι προπονητές που δεν το καταφέρνουν. Τα άμεσα αποτελέσματα που ζητούν οι ομάδες είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Σαν φιλοσοφία εμείς στην SKODA ΞΑΝΘΗ θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό γιατί όπως είπα και πριν, το μέλλον για την ομάδα της SKODA ΞΑΝΘΗ είναι τα νέα παιδιά για να είναι βιώσιμη η ομάδα».

Την νοοτροπία πως προσπαθείτε να την αλλάξετε και πως έχετε μεταμορφώσει το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας σε αρκετά πιο επιθετικό τόνο;

«Αυτό νομίζω πως έρχεται από το στυλ παιχνιδιού που θέλει να περάσει ένας προπονητής. Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε μία ομάδα αποφασιστική, πιεστική, να διεκδικεί το αποτέλεσμα. Η αλλαγή νοοτροπίας έρχεται από την προπόνηση. Από εκεί ζητά ο προπονητής αυτά που θέλει και οι παίκτες μπορούν να το αντιληφθούν. Να είστε σίγουροι πως θα ήταν ακόμη περισσότερο επιθετική η ομάδα αν την βοηθούσαν και τα αποτελέσματα. Οι παίκτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν να παίξουν σ’ αυτό το στυλ. Όμως παίζοντας με τον επιθετικό αυτό τρόπο, θα έχεις και καλές και κακές στιγμές. Είναι όμως σημαντικό να πιστεύεις σε κάτι και να προσπαθήσεις να το δείξεις στον κόσμο. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από κακοτυχίες».

Με την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας είστε ικανοποιημένος; Πρόσφατα ανακοινώθηκε και ο Στεφάν Νταρμπιόν…

«Είμαι ικανοποιημένος. Η SKODA ΞΑΝΘΗ έκανε μία καλή προσπάθεια και στον τομέα αυτό. Δεν ήταν εύκολο γιατί και οικονομικά δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες αλλά και το γεγονός ότι θέλαμε να δώσουμε και χώρο στα νέα παιδιά. Έγινε καλή προσπάθεια από όλους μέσα από την ομάδα για να ενισχυθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Από εκεί και πέρα στην διάρκεια μιας σαιζόν πάντα βλέπεις κάποια πράγματα που μπορείς να τα κάνεις ακόμη καλύτερα».

Στις πρώτες αγωνιστικές οι Βιβιανί, Εντιμάρ, Στάσιακ, Ντάνι, Ντίκα, Μαρκόφσκι, Μάρα, Βλαχοδήμος έχουν ήδη δείξει κάποια στοιχεία. Είστε ικανοποιημένος;

«Κάποιους από τους παραπάνω τους γνωρίζουμε από την παρουσία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα και ξέρουμε και τα στάνταρ τους. Και τα άλλα παιδιά που έχουν έρθει είμαστε πεπεισμένοι ότι αποτελούν καλές κινήσεις. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε νεοφερμένος χρειάζεται τον χρόνο του για την προσαρμογή του. Κάποιοι έχουν φύγει για πρώτη φορά από την χώρα καταγωγής τους και ήρθαν σε διαφορετική πραγματικότητα και ίσως να χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Κι επειδή έχω ζήσει κι εγώ αυτή τη μεταβατική περίοδο σαν παίκτης, γνωρίζω πως χρειάζεται και υπομονή. Γενικά όμως δεν έχουμε αμφιβολίες για τις επιλογές μας».

Η SKODA ΞΑΝΘΗ με ένα χαμηλό μπάτζετ προσπαθεί να πετύχει υψηλούς στόχους…

«Η SKODA ΞΑΝΘΗ ήταν και είναι μία υγιής ομάδα. Όλοι στην Ελλάδα το γνωρίζουν αυτό. Προσαρμόζονται στα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα άπαντες. Υπάρχουν ομάδες που «τάζουν» πολλά και στο τέλος είτε δεν τα δίνουν ή… τρέχεις να τα πάρεις. Αυτές οι ομάδες δεν μπορούν και δεν θα έχουν μέλλον. Η ξανθιώτικη ομάδα είναι διαφορετική».

Υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία ενός ποδοσφαιριστή;

«Εκτός από την δουλειά πρέπει να ακούει ένας ποδοσφαιριστής. Και να ακούει αυτούς που ξέρουν ποδόσφαιρο και θέλουν το καλό τους. Και να ακούν αυτούς που δεν έχουν κανένα συμφέρον παρά την πρόοδο των παικτών. Στη σημερινή εποχή με το άνοιγμα των αγορών και την παρουσία των μάνατζερ οι ποδοσφαιριστές λίγο πλέον ακούν αυτούς που πρέπει. Ακούν κυρίως αυτούς που τους βολεύει».

Ποιο θα είναι το δυνατό σημείο της SKODA ΞΑΝΘΗ φέτος;

«Το σύνολο σαν ομάδα. Και το ότι θέλουμε να πετύχουμε».

Εκτός από την τακτική και την δουλειά ποιο άλλο στοιχείο είναι σημαντικό για έναν προπονητή;

«Η διαχείριση της ομάδας. Γενικότερα των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν μία αθλητική ομάδα. Είτε είναι ποδοσφαιριστές είτε προπονητικό επιτελείο, τα πάντα».

Ήδη έχετε «σπάσει» ένα σερί που κρατάει από την περίοδο 2005-2006. Τότε ήταν η τελευταία φορά που προπονητής της SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης) ξεκινούσε κι έμενε στον πάγκο της ομάδας για περισσότερες από τις 5 πρώτες αγωνιστικές…

«Σημαντικό λόγο σ’ αυτό είναι και οι απαιτήσεις των ομάδων που πιθανόν να είναι ανώτερες από τις δυνατότητές της. Καμιά φορά μοιάζει σαν να ζητάμε την υπεραξία μιας ομάδας. Αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και πίεση ενώ λίγοι έχουν υπομονή. Επίσης παίζει ρόλο και ο Τύπος -που πλέον ο καθένας μπορεί να κριτικάρει και να σχολιάζει. Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί η διαφωνεί για την αξία ενός προπονητή, δεν πρέπει να ξεχνάμε να σεβόμαστε κάποιους επαγγελματίες ως προς την κρίση προσωπικοτήτων τους και να μην φτάνουμε στον διασυρμό τους γιατί το ένα σημείο με το άλλο έχει μεγάλη διαφορά. Σ’ αυτό κι εμείς οι προπονητές έχουμε ευθύνη γιατί δεν είμαστε τόσο οργανωμένοι όσο θα έπρεπε προκειμένου να προστατεύουμε και την δουλειά και το άτομό μας.

Από εκεί και μετά δεν παίζουν πάντα μόνο τα αποτελέσματα. Είναι από τα σημαντικότατα στοιχεία για το μέλλον ενός προπονητή αλλά ρόλο παίζουν κι άλλα πράγματα. Και βέβαια πάντα χρειάζεται και λίγο τύχη».

Η συνεργασία σας με τον Τεχνικό Διευθυντή Γιάννη Παπαδημητρίου και τον scouter Κώστα Κωνσταντινίδη πως είναι;

«Πέρα από την γνωριμία μας που κρατάει καιρό, υπάρχει σεβασμός, αλληλοεκτίμηση και το γεγονός ότι γνωρίζει ο καθένας τις αρμοδιότητες του άλλου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όλοι θέλουμε το καλό της ομάδας και οφείλουμε να έχουμε μία υγιή συνεργασία».

Τι μπορεί να κάνει ο Μαρίνος Ουζουνίδης για να έρθει ο κόσμος της ξανθιώτικης ομάδας και πάλι κοντά της;

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να βελτιώσουμε και να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Από εκεί και πέρα ο κόσμος μπορεί να κρίνει αν γίνεται μία καλή προσπάθεια κι αν αξίζει στήριξη. Νομίζω ότι καταλαβαίνει τι προσπαθούμε να κάνουμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθει να βοηθήσει την ομάδα.

Τέλος, για τα 20 χρόνια συνεργασίας της ξανθιώτικης ομάδας με την SKODA και την παρουσία του μεγαλομετόχου Χρ. Πανόπουλου στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Ξάνθης θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

«Σίγουρα η παρουσία του Χρήστου Πανόπουλου για την ομάδα ποδοσφαίρου αλλά και για την πόλη της Ξάνθης μόνο ευεργετική είναι κι αυτό φαίνεται από τα έργα κι από τον χρόνο. Ακόμη και ο πιο αφελής μπορεί να το καταλάβει αυτό».



Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved