«Θέμα των ομάδων η περίθαλψη»

«Θέμα των ομάδων η περίθαλψη»

Την πρόθεσή του να αποσύρει τα ΕΚΑΒ από τα γήπεδα, αλλά η ευθύνη για την παρουσία ασθενοφόρων να περάσει στις εκάστοτε ΠΑΕ ή ΚΑΕ, ανέλυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με δηλώσεις του στον Sentra 103,3, ανέφερε πως  σύντομα θα επιληφθεί του θέματος με νομοθετική ρύθμιση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου:

Για την απόφαση της Πολιτείας να αποσύρει τα ασθενοφόρα από τα γήπεδα: «Αν δεν είχε γίνει η κατάληψη του Υπουργείου Υγείας με τον τραυματισμό της προέδρου του Ιατρικού συλλόγου Πειραιά, αυτό το θέμα θα ήταν ένα από τα βασικά θέματα της ημέρας εκείνης. Δυστυχώς χάθηκε. Είναι απόφαση μας γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Απλώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πριν κουβεντιάσουμε πρώτα με τους αρμόδιους φορείς.

Τώρα είμαι πολύ πιεσμένος, έχω στη Βουλή το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο και μέχρι την άλλη Πέμπτη δύσκολα θα βρω χρόνο, αλλά από την άλλη Πέμπτη το μεσημέρι που η Βουλή θα ψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα του ΕΚΑΒ. Δεν έχω τις δυνάμεις να συνεχίσω, χωρίς τη συγκεκριμένη συμφωνία με τους ανθρώπους του αθλητισμού για το θέμα».

Για τον αριθμό των ασθενοφόρων που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα:

«Δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία για όλο το χρόνο. Την περασμένη, όμως, εβδομάδα 24-30 Ιανουαρίου, δεσμεύτηκαν 9 ασθενοφόρα στην Αττική, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για 9 αθλητικές αναμετρήσεις. Κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε 70.000 ασθενείς που αν κάτι τους συμβεί σε εκείνο το χρονικό διάστημα, πρέπει να περιμένουν πάρα πολύ. Η αναλογία είναι 1 ασθενοφόρα για 70.000 κατοίκους στην Αττική. Μην νομίζετε ότι έχουμε πολλά, 65 με 70 έχουμε σε όλη την Αττική για 4.500.000 κατοίκους.

Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πρόβλημα. Εμείς για την πρώτη κατηγορία διαθέσαμε για τα παιχνίδια, Πανιώνιος-Καβάλα, Παναθηναϊκός-Εργοτέλης και Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης, 3 ασθενοφόρα και αλλά 6 για άλλα παιχνίδια. Μας ζητούν και για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Τζούντο Τυφλών. Όταν ο διοικητής του ΕΚΑΒ παίρνει τέτοιες προσκλήσεις τα αξιολογεί. Και στην αξιολόγηση έχει το εξής δίλημμα, "Στέλνω και το στερώ από 70.000 ανθρώπους, δεν θα στείλω κι αν εκεί πάθει κάποιος κάτι θα πάω φυλακή". Αυτό είναι το δίλημμά του και δεν στέλνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, ελπίζοντας να μην συμβεί κάτι κακό, γιατί αν συμβεί, όλοι θα πέσουμε πάνω του να τον φάμε».

Για το ότι δέχονται κλήσεις για παρουσία ασθενοφόρου και από άλλους φορείς, εκτός αθλητισμού:

«Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου είχε διοργανωθεί ένα πάρτυ από ένα κατάστημα και μας είχαν ζητήσει ασθενοφόρο. Το θεωρώ υπερβολή να υπάρχει ασθενοφόρο στα παιχνίδια Πανιώνιος-Καβάλα, Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης και Παναθηναϊκός-Εργοτέλης. Να υπάρχει ασθενοφόρο στο γήπεδο, αλλά να μην είναι του ΕΚΑΒ. Δεν λέμε να πηγαίνουμε και να μας πληρώνουν.

Ξέρετε πόσα παιχνίδια γίνονται στα Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα; Στην ΕΣΚΑ; Στο βόλεϊ και στο χάντμπολ; Με πρωτοβουλία του διοικητή του ΕΚΑΒ δεν στέλνουμε, ο οποίος παίρνει αυτή την ευθύνη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη ρύθμιση αφήνοντας όλη την ευθύνη σε ένα άνθρωπο.

Πρέπει να γίνει μια συνεργασία με την Ε.Π.Ο., την Ε.Ο.Κ., την ΕΟΠΕ, τις Λίγκες και το Υπουργείο Αθλητισμού, να πούμε ότι ανάγκες υπάρχουν και αν δεν μπορείτε μόνοι σας να τις καλύψετε, τότε φωνάξτε μας και αν κρίνουμε ότι πρέπει θα έρθουμε. Προσπαθώ ώστε η κυρία Μπιρμπίλη να υπογράψει μια άδεια για να πάρουμε και άλλα ασθενοφόρα. Είναι θετική, να επιτρέψει στο ΕΚΑΒ να πάρει κι άλλα 20 ασθενοφόρα».

Για το ότι το 15% των περιστατικών είναι τα επείγοντα περιστατικά: «Ναι. Μόνο το 15% είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Σημασία έχει η αξιολόγηση, ενώ στο γήπεδο είναι εκεί και κάθεται αρκετές ώρες».

Πως βρέθηκαν στα γήπεδα τα ασθενοφόρα: «Δεν ξέρω πως σκέφτεται ο διοικητής. Η αξιολόγηση ας πούμε μπορεί να είναι, ότι στα ματς που υπάρχει τεταμένη ατμόσφαιρα πρέπει να είμαι εκεί, ενώ στα υπόλοιπα δεν πρέπει να είναι. Γιατί; Παιδί είναι το ένα παιδί είναι και το άλλο».

Πόσο κοστίζει ένα ασθενοφόρο: «Αν δεν κάνω λάθος περίπου 40.000, 45.000 με 50.000 ευρώ ανάλογα με τον εξοπλισμό του».

Αν μπορούσαν να εξοικονομήσουν λεφτά, από την μεγάλη αστυνομική δύναμη που έστειλαν στην Τούμπα: «Τα θέματα Δημόσιας Τάξης που κάποια στιγμή είναι σε έξαρση δεν τα μετράς με τα λεφτά. Αν έχεις μία διαδήλωση 20.000 ανθρώπων και υπάρχει πληροφόρηση για κίνδυνο επεισοδίων, δεν θα σκεφτείς πόσο κοστίζει η φρούρηση του κόσμου. Θα πας και θα είσαι εκεί. Σε ένα ματς που δεν υπάρχουν οπαδοί, γιατί πρέπει να πας; Υπάρχει όμως κάτι που στην Αττική θα μπορούσε να δώσει λύση, σχετικά και με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει κάποιες φορές. Έχω σκοπό τις μοτοσυκλέτες να τις αυξήσω και το ΕΚΑΒ έχει μοτοσυκλέτες. Δεν κατάλαβα γιατί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μειώθηκαν. Ένα πράγμα που έμαθα είναι ότι οι γιατροί αρνούνται να ανέβουν».

Αν οι ομάδες θα υποχρεωθούν να έχουν ασθενοφόρο στους αγώνες τους: «Δεν ξέρω τι ισχύει στην Ευρώπη. Θα τους πείσω πως το θέμα περίθαλψη αθλητών και θεατών είναι δικό σας θέμα. Μπορεί να είστε κοντά σε νοσοκομείο, μπορεί να είστε μακριά. Άρα κάθε ομάδα να έχει και την ευθύνη, αν καλύπτεται με ασθενοφόρο, να το έχει. Πάντως, εμείς μπορούμε να αναλάβουμε την υποχρέωση να έχουμε τις δυνάμεις σε επιφυλακή, αν κάτι γίνει σε ένα γήπεδο. Αλλά να συνεχίσουμε όπως είναι σήμερα δεν το βλέπω».



Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον θριαμβευτή Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον θριαμβευτή Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Οι 10 διάσημοι παίκτες τυχερών παιχνιδιών που κατέληξαν στη φυλακή!
Ολυμπιακός: Τρίτη ελληνική ομάδα σε ημιτελικά Ευρώπης μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ
Ολυμπιακός: Τρίτη ελληνική ομάδα σε ημιτελικά Ευρώπης μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved