Βάργκας: «Θέλω τίτλους με την ΑΕΚ»

Βάργκας: «Θέλω τίτλους με την ΑΕΚ»

Για να διεκδικήσει τίτλους ήρθε στην ΑΕΚ ο Φαμπιάν Βάργκας, τονίζοντας πως μέσω της Ένωσης θέλει να επιστρέψει και στην εθνική Κολομβίας.

Ο μέσος της ΑΕΚ έχει στην καριέρα του 16 τίτλους και θέλει να εμπλουτίσει τη συλλογή του, λέγοντας πως του έχει γίνει πλέον συνήθεια να πανηγυρίζει τρόπαια.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βάργκας στη «SportDay»:

Πώς πάει η προσαρμογή;

«Δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή λόγω της γλώσσας, αλλά και επειδή δεν έχω καταφέρει να τακτοποιήσω την οικογένειά μου, είμαστε στο ξενοδοχείο ακόμη. Στην ομάδα, μαθαίνω σιγά σιγά τι θέλει ο προπονητής, τα χαρακτηριστικά των συμπαικτών μου. Προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί τους με τα λίγα αγγλικά που ξέρω και κυρίως με όσους μιλούν ισπανικά. Μου δείχνουν και μου μαθαίνουν ποιος είναι ο κόσμος της ΑΕΚ».

Ποιοι συμπαίκτες σου σε βοηθούν περισσότερο στην προσαρμογή;

«Οι ισπανόφωνοι, λόγω γλώσσας. Από αγγλικά γνωρίζω τα βασικά και δεν μπορώ να επικοινωνήσω εύκολα με τους υπόλοιπους. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα, ο Αντώνης (Ρίκκα) ήταν αυτός που με βοήθησε περισσότερο. Επίσης οι δύο Βραζιλιάνοι, ο Ρότζερ και ο Λέο, αλλά και ο Κάλα και ο Χοσέ Κάρλος, αν και αυτοί δεν μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο στην προσαρμογή, οι υπόλοιποι είναι παλιοί στην ομάδα».

Μετά το φιλικό με την Παναχαϊκή είχες πει ότι χρειάζεσαι ένα μήνα για να είσαι έτοιμος. Μπορείς να παίξεις από αυτή την Πέμπτη (σήμερα);

«Πιστεύω ότι μπορώ να παίξω, ότι έχω φτάσει στο επίπεδο για να αγωνιστώ. Αυτό που θα χρειαστώ θα είναι να πάρω λεπτά στα πόδια μου για να φτάσω στο καλύτερο επίπεδό μου. Ενας παίκτης αποκτά ρυθμό και σταθερότητα στην απόδοσή του παίζοντας. Αυτό χρειάζομαι τώρα που είμαι τρεις μήνες με προπονήσεις και δεν έχω αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι και σ' αυτό αναφερόμουν, ότι δηλαδή χρειάζομαι λεπτά συμμετοχής για να επανέλθω στα γνωστά μου επίπεδα και να ξαναβρώ το ποδόσφαιρό μου».

Από άποψη φυσικής κατάστασης μπορείς να παίξεις και βασικός;

«Ελπίζω πως ναι. Θα εξαρτηθεί βέβαια από τον προπονητή, από αυτά που θα έχει αναλύσει αυτές τις δύο εβδομάδες που προπονούμαι, από το τι πιστεύει ότι μπορώ να συνεισφέρω αυτή την περίοδο. Είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ σε ό,τι μου ζητήσει».

Σου έχει πει αν θα ξεκινήσεις;

«Οχι. Γνωρίζει την κατάστασή μου, γνωρίζει ότι θα βρω σιγά σιγά με τα παιχνίδια τον ρυθμό μου. Αυτό που με "χάλασε" ήταν το γεγονός ότι δεν παίξαμε το Σάββατο στο πρωτάθλημα, γιατί έτσι θα είχα αγωνιστεί ήδη σε ένα επίσημο παιχνίδι και θα μπορούσα να ανταποκριθώ καλύτερα και με την Αντερλεχτ. Η κατάσταση όμως είναι αυτή που έχουμε, ο προπονητής θα αναλύσει τον αντίπαλο και θα κρίνει με βάση την προετοιμασία της ομάδας και τα παιχνίδια που έδωσε στα προκριματικά».

Παίρνοντας παιχνίδια, πότε πιστεύεις ότι θα είσαι απόλυτα έτοιμος;

«Θα εξαρτηθεί από τα λεπτά συμμετοχής. Γενικά, κάθε παίκτης βρίσκει τον ρυθμό του έπειτα από 3-4 90λεπτα. Ελπίζω να είμαι απόλυτα έτοιμος το συντομότερο».

Πώς περιμένεις το παιχνίδι με την Αντερλεχτ;

«Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Σε μία διεθνή διοργάνωση άλλωστε κανένα ματς δεν είναι εύκολο. Θα αντιμετωπίσουμε μία από τις πιο δυνατές ομάδες του Βελγίου, μία ομάδα με ιστορία, που έχει συνηθίσει να παίζει σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο όμιλος είναι αρκετά ισορροπημένος. Πιστεύω ότι έχουμε την ομάδα και την αυτοπεποίθηση για να πάμε στις Βρυξέλλες και να ξεκινήσουμε πολύ καλά. Η ομάδα προετοιμάζεται για να πάει να αναζητήσει τη νίκη».

Είναι μεγάλο μειονέκτημα για την ομάδα το ότι πάει στο ματς αυτό χωρίς επίσημο αγώνα για 20 μέρες;

«Πιστεύω πως ναι, γιατί οι περισσότερες ομάδες έχουν ήδη 3-4 επίσημα παιχνίδια κι αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αυτοπεποίθηση, στον ρυθμό. Ενας παίκτης χρειάζεται να έχει συνεχή παιχνίδια κι εμείς ουσιαστικά τώρα ξεκινάμε. Πιστεύω ότι πρέπει να καλύψουμε το μειονέκτημα της έλλειψης αγώνων με μία καλή διάταξη στο γήπεδο και με τη σκέψη ότι αν ξεκινήσουμε καλά, θα έχουμε πολλές πιθανότητες να προκριθούμε».

Τι χρειάζεται να κάνει η ομάδα για να πάρει θετικό αποτέλεσμα;

«Το πρωταρχικό είναι να έχουμε μία ομάδα πολύ ενωμένη, οι έντεκα που θα παίξουν και όσοι μείνουν εκτός να είμαστε αφοσιωμένοι στον κοινό στόχο της ομάδας. Θα αντιμετωπίσουμε μία πολύ γρήγορη ομάδα, οπότε θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι στην άμυνα, ώστε να κλείσουμε τους χώρους και να μην περνά η μπάλα στους επιθετικούς της Αντερλεχτ. Μετά να κάνουμε το παιχνίδι μας. Εχουμε παίκτες μπροστά που δίνουν ταχύτητα στην ομάδα και που μπορούν να είναι πολύ σημαντικοί σε τέτοιου είδους παιχνίδια: η Αντερλεχτ είναι αναγκασμένη να βγει να κερδίσει κι εμείς μπορούμε να βρούμε κενούς χώρους και να τους εκμεταλλευτούμε».

Το μυστικό της πρόκρισης είναι τα εντός έδρας παιχνίδια;

«Πιστεύω ότι σε κάθε διοργάνωση για να πετύχεις τον στόχο σου, πρέπει να έχεις δυνατή έδρα. Είναι το πρωταρχικό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να κυνηγάμε και τα εκτός έδρας παιχνίδια. Μπορεί σε αυτά να πάρεις βαθμούς που θα σου δώσουν στο τέλος την πρόκριση».

Εχεις προλάβει να διαμορφώσεις άποψη για το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Σε διεθνές επίπεδο αυτοί που είναι πιο γνωστοί είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κι αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει κι άλλες ομάδες, όπως ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, καθόλου εύκολο. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και όλοι οι αντίπαλοί μας θα θέλουν να μας νικήσουν. Ελπίζω να πάμε καλά».

Η ΑΕΚ έχασε σημαντικούς παίκτες και προσπάθησε να φτιάξει ομάδα με λιγότερα λεφτά. Είναι εφικτό αυτό με μικρότερο μπάτζετ;

«Οταν έχεις χρήματα, μπορείς να κάνεις καλύτερα πράγματα σε σχέση με αυτά που κάνεις όταν δεν έχεις. Εξαρτάται όμως και από το πώς διαχειρίζεσαι τους παίκτες που έχεις. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πέρυσι η Ρεάλ Μ. ξόδεψε αστρονομικά ποσά για μεταγραφές και στο τέλος δεν πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε. Αυτό εξαρτάται από την ενότητα της ομάδας, από τον τρόπο που χειρίζεται ο προπονητής τους παίκτες που έχει και από τον τρόπο που εκμεταλλεύεται και παίρνει το καλύτερο από αυτούς. Σίγουρα η ομάδα που φτιάχνει ο προπονητής μας δεν είναι μία ομάδα που απλώς θα συμμετέχει στις διοργανώσεις, αλλά μία ομάδα που θέλει να πετύχει μεγάλα πράγματα. Ο προπονητής μας δουλεύει πολύ και καλά, έχει αρκετή εμπειρία και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να κερδίζουμε. Ο Χιμένεθ μου φαίνεται ένας πολύ ειλικρινής και ευθύς προπονητής. Προσέχει και προστατεύει πολύ τους παίκτες, τον απασχολεί πρώτα ο άνθρωπος και μετά ο ποδοσφαιριστής κι αυτό μου φαίνεται καθοριστικό σε κάθε προπονητή που κατευθύνει μία ομάδα. Από άποψη τακτικής έχει πολλές γνώσεις και εναλλακτικές επιλογές, προσπαθεί να μεταδώσει αυτά που θέλει σε κάθε παίκτη ξεχωριστά, αλλά και σε όλο το γκρουπ μαζί. Πιστεύω ότι η δουλειά αυτή θα φανεί στο γήπεδο».

Εχεις 16 τίτλους. Θα τους κάνεις 17 στην ΑΕΚ;

«Αυτό ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα που με έφεραν στην ΑΕΚ, η πιθανότητα να κερδίσω τίτλους. Οταν έχεις συνηθίσει σε όλη σου την καριέρα να κερδίζεις συνεχώς τίτλους, είναι μία συνήθεια που δεν θες να χάσεις ποτέ. Θέλω και ήρθα σ' αυτή την ομάδα για να διεκδικήσω τίτλους. Εχω μάθει να κερδίζω, έρχομαι με αυτή τη νοοτροπία νικητή κι ελπίζω να πάνε όλα καλά για να μεγαλώσει κι άλλο το παλμαρέ».

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο;

«Ελπίζω να συνεισφέρω κι εγώ από την πλευρά μου για να τους δώσουμε αρκετές χαρές φέτος. Μακάρι να στέκονται στο πλευρό μας με καλό τρόπο, να αγκαλιάσουν αυτή την ομάδα, εμείς θα δουλέψουμε σκληρά για να χαρούν και να πανηγυρίσουν κάποιον τίτλο. Να είναι βέβαιοι ότι θα τα δώσω όλα μέχρι τέλους γι’ αυτή τη φανέλα».

Γνωρίζεις γιατί δεν έπαιξε η ΑΕΚ το Σάββατο;

«Ναι, μου είπαν ότι θα ήταν κάπου εκεί κοντά ο πρωθυπουργός και η Αστυνομία ζήτησε να μη γίνει ο αγώνας για λόγους ασφαλείας. Λογικό δεν μου φάνηκε... Δεν ξέρω πώς είναι η ασφάλεια εδώ, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να βρεθεί επαρκής αστυνομική δύναμη για να γίνει και το παιχνίδι χωρίς πρόβλημα. Δεν μου έχει ξανατύχει να αναβληθεί αγώνας γι' αυτόν τον λόγο... Με εξέπληξε πολύ όταν το έμαθα, αλλά προφανώς ελήφθη η απόφαση για λόγους ασφαλείας και είναι σεβαστή».

Πώς προέκυψε η ΑΕΚ;

«Διαπραγματευόμουν την αποχώρησή μου από την Αλμερία, είχε πέσει στη Σεγούντα και δεν μπορούσε να έχει και τους τρεις ξένους που είχε. Οι άλλοι δύο είχαν συμβόλαιο μέχρι το 2015, εγώ για άλλον ένα χρόνο, κι έτσι η διοίκηση αποφάσισε πως θα έφευγα εγώ. Ενημερώθηκα για το ενδιαφέρον της ΑΕΚ, μίλησα με τον προπονητή, μου εξήγησε το πλάνο, τι είχε στο μυαλό του και μου άρεσε. Ηξερα ότι έρχομαι σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, ότι παίζει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κι αυτό με ενθουσιάζει».

Μίλησες με άλλους παίκτες που αγωνίζονται ή αγωνίζονταν στην Ελλάδα για να αντλήσεις πληροφορίες;

«Ρώτησα τον Λεάντρο Γκαρσία που ήταν στον Αρη, τον είχα συμπαίκτη στην Μπόκα, αλλά κι έναν παίκτη του Αστέρα Τρίπολης, τον Χουανίτο, που τον είχα συμπαίκτη στην Αλμερία. Μου είπαν πώς έχει η κατάσταση, πώς θα είναι τα πράγματα σε προσωπικό και αγωνιστικό επίπεδο, ότι θα είναι πολύ ευχάριστα για την οικογένειά μου. Επίσης μου είπαν ότι η ΑΕΚ είναι από τις καλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα. Για τα οικονομικά μού είπαν ότι σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν προβλήματα. Ελπίζω η διοίκηση να κάνει όσα δεσμεύτηκε».

Αναφέρθηκες στα οικονομικά προβλήματα. Είναι πολύ πρόσφατη η ομιλία του προέδρου όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των παλιών. Πώς βιώνεις την κατάσταση στα αποδυτήρια;

«Υπάρχει το πρόβλημα της επικοινωνίας, αλλά αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι παλιοί είναι ήρεμοι, γιατί ξέρουν ότι η ΑΕΚ πάντα τηρεί τα συμβόλαια και γι' αυτό συνεχίζουν να δουλεύουν ως επαγγελματίες και σκέφτονται μόνο τα παιχνίδια που έρχονται. Ελπίζω όμως να λυθεί σύντομα το πρόβλημα, γιατί ξέρω ότι όταν η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή, αρχίζει να επηρεάζει και τους παίκτες. Αυτό είναι προφανές και ελπίζω, όπως είπε ο πρόεδρος, να λυθεί το πρόβλημα τις επόμενες εβδομάδες».

Γιατί υπέγραψες για 1+1 χρόνια;

«Εξαρχής μιλήσαμε για 1+1. Γνώριζα άλλωστε τα οικονομικά προβλήματα. Επίσης ήθελα να διαπιστώσω αν θα προσαρμοστεί η οικογένειά μου. Θα μιλήσω με τη διοίκηση στο τέλος της χρονιάς, θα εξαρτηθεί από την απόδοσή μου, από τις επιδιώξεις της ΑΕΚ, από το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν».

Δεν ενεργοποιείται αυτόματα η οψιόν αν συμπληρώσεις 26 συμμετοχές;

«Δεν είναι θέμα συμμετοχών, είναι ένα θέμα που θα αναλύσουμε εκ νέου στο τέλος της σεζόν, όπως είπα, και θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες».

Εχεις παίξει σε μεγάλες ομάδες, όπως η Μπόκα, και στο κορυφαίο πρωτάθλημα με την Αλμερία. Τι προσδοκάς εδώ;

«Ηρθα για να παλέψω ξανά για τίτλους. Τα τελευταία δύο χρόνια στην Αλμερία ήταν δύσκολα, διότι είναι μία μικρή ομάδα στην Ισπανία και ο βασικός της στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία. Η μετάβαση από μία ομάδα όπου κερδίζει τίτλους σε μία ομάδα που παλεύει για να μην υποβιβαστεί είναι δύσκολη. Φιλοδοξώ να επανέλθω σ' αυτό που είχα συνηθίσει, να παλεύω για υψηλούς στόχους, να διεκδικώ τίτλους. Αυτό μου άνοιξε την πόρτα της ΑΕΚ κι ελπίζω φέτος να πετύχουμε σημαντικά πράγματα».

Εχει γίνει ήδη πολλή κουβέντα για την ακριβή θέση σου...

«Εχω παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής και θεωρώ πως είναι ένα πλεονέκτημά μου αυτό, αφού δίνω στους προπονητές τη δυνατότητα να με χρησιμοποιήσουν όπου επιθυμούν. Το πού θα παίζω στην ΑΕΚ θα εξαρτηθεί από το τι θέλει ο προπονητής και από το σύστημα».

Εσύ πού προτιμάς να παίζεις;

«Αν μπορούσα να επιλέξω, θα διάλεγα ένα σύστημα με δύο αμυντικά χαφ. Η θέση του αμυντικού χαφ πιστεύω πως είναι η καλύτερή μου, είναι αυτή που γνωρίζω καλύτερα. Μπορώ πάντως να παίξω οπουδήποτε στο κέντρο».

Υπάρχει κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;

«Το μεγάλο μου όνειρο είναι να παίξω σε ένα Μουντιάλ κι ελπίζω να είμαι στη Βραζιλία το 2014, είναι η τελευταία μου ευκαιρία. Θα δουλέψω σκληρά για να επιστρέψω στην εθνική και να εκπληρώσω το όνειρό μου, να υπερασπιστώ τη φανέλα της χώρας μου σε ένα Μουντιάλ. Φέτος είμαι σε μία μεγάλη ομάδα που παίζει στην Ευρώπη κι αυτό μπορεί να μου δώσει την ευκαιρία να επιστρέψω στην εθνική. Επίσης τώρα, με την αλλαγή του προπονητή, πιστεύω ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να ξανακληθώ».

Μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχες πριν από δύο χρόνια, δεν κλήθηκες στην εθνική. Αισθάνεσαι ότι ήταν ένα φρένο στην καριέρα σου;

«Είναι κρίμα, γιατί ήμουν στην καλύτερη στιγμή της καριέρας μου. Μόλις είχα πάρει μεταγραφή στην Ισπανία και έφτανα με όρεξη για να δείξω την αξία μου. Αλλά έπαιξα μόνο ένα παιχνίδι στο πρωτάθλημα και τραυματίστηκα και έμεινα έξω για πολύ καιρό. Ο τραυματισμός ανέτρεψε τα πάντα, με άλλη διάθεση είχα φτάσει στην Ευρώπη».

Αποτελεί προσωπικό στοίχημα η επιστροφή στην εθνική;

«Ο καλύτερος τρόπος για να ξεχάσω τις αναποδιές που έφερε στην καριέρα μου αυτός ο τραυματισμός είναι η παρουσία μου στο επόμενο Μουντιάλ με την εθνική. Θα δώσω το 100% για να τα καταφέρω. Μένουν τρία χρόνια και θα δουλέψω σκληρά στην ομάδα μου για να ξανανοίξει η πόρτα της εθνικής, ξέρω ότι αυτό μπορεί να γίνει αν αποδίδω καλά στην ομάδα μου».



Volley League: Ματσάρα και μείωσε ο Παναθηναϊκός
Volley League: Ματσάρα και μείωσε ο Παναθηναϊκός
ΕΟΚΑΝ: Επιβεβαίωση από FIFA - «Κανένα θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη»
ΕΟΚΑΝ: Επιβεβαίωση από FIFA - «Κανένα θετικό δείγμα Έλληνα παίκτη»
Στέφανος Τσιτσιπάς: Στα προημιτελικά του Barcelona Open – Άντεξε στην πίεση του Μπαένα
Στέφανος Τσιτσιπάς: Στα προημιτελικά του Barcelona Open – Άντεξε στην πίεση του Μπαένα
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Η ενδεκάδα Μεντιλίμπαρ - Δύο αλλαγές στη ρεβάνς
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Η ενδεκάδα Μεντιλίμπαρ - Δύο αλλαγές στη ρεβάνς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved