Πανιώνιος… 122 χρόνια ιστορίας! (photos+videos)

Πανιώνιος… 122 χρόνια ιστορίας! (photos+videos)

Ο Πανιώνιος, ο ιστορικότερος σύλλογος της Ελλάδας… σβήνει σήμερα 122 «κεράκια» και το Onsports σας «ταξιδεύει» στο παρελθόν και την ίδρυση των «κυανέρυθρων», ενώ θυμάται και τις μεγαλύτερες στιγμές της… πλούσιας ιστορίας τους.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1890 στη Σμύρνη με την επωνυμία «Ορφεύς». Την πρωτοβουλία είχε πάρει ο Νικίας Τζέτζος και σαν ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι: Παν. Αργυρόπουλος, Ιω. Φατσέας, Μ. Στιβακτόπουλος, Δημοσθ. Μιλανάκης, κ.ά. Ο Ορφεύς καλλιέργησε τη μουσική, ενώ είχε και έντονη αθλητική δραστηριότητα, καθώς αναφέρονται αθλητές του να συμμετέχουν στους Πανιώνιους Αγώνες και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Τρία χρόνια αργότερα (1893) κάποια μέλη του Ορφέα αποχώρησαν, θέλοντας να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο αθλητικό κομμάτι και ίδρυσαν τον Αθλητικό Σύλλογο «Γυμνάσιον».

Η κοινή συμμετοχή, όμως, αθλητών από τα δύο σωματεία στους Πανιώνιους Αγώνες και γενικότερα στις αθλητικές δραστηριότητες, είχε ως αποτέλεσμα την επανένωση των δύο σωματείων τον Οκτώβριο του 1898.

Την ίδια χρονιά αποφασίστηκε ο σύλλογος να αλλάξει ονομασία και οι Πανιώνιοι αγώνες έδωσαν και το νέο όνομα, Πανιώνιος. Ως χρώματα επιλέχθηκαν   το κυανό και το ερυθρό, χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας σε αρκετές εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως μετά την καταστροφή της Σμύρνης τα χρώματα για κάποιους πήρανε βαθύτερη ερμηνεία. Το ερυθρό συμβολίζει το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε στο διωγμό και το κυανό, το χρώμα της Ελλάδας που διέσχισαν οι πρόσφυγες.

Ο διωγμός και η ανασυγκρότηση

Πριν 89 χρόνια, έγινε η ιστορική μικρασιατική καταστροφή, ο Πανιώνιος ωστόσο παρά τον ξεριζωμό από τη Σμύρνη συγκρότησε άμεσα την ποδοσφαιρική του ομάδα.

Το 1940 οι «κυανέρυθροι»… πάτησαν για πρώτη φορά το στάδιο της Νέας Σμύρνης και παρά το γεγονός πως λόγο του πολέμου δεν υπήρχε ιδιαίτερα ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ο Πανιωνίος κατάφερε για ακόμη μία φορά επιβιώσει.

Την αγωνιστική περίοδο 1959-60 ο Πανιώνιος είναι η μία από τις τέσσερις αθηναϊκές ομάδες που συγκροτούν τις 16 της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Η δεκαετία του 60’ είναι από τις πιο πετυχημένες του συλλόγου. Με λιγοστές εξαιρέσεις τερματίζει σχεδόν πάντα στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος και φθάνει δύο φορές στον τελικό του κυπέλλου.

Η κατάκτηση του Βαλκανικού!

Το 1971 ο Πανιώνιος συμμετείχε στο Βαλκανικό Κύπελλο, το οποίο και κατέκτησε τελικά. Στον προκριματικό όμιλο απέκλεισε την τουρκική Αλτάι Σμύρνης σε μια ιστορική επιστροφή στη Σμύρνη, αφού αντιμετώπισε την τουρκική ομάδα στη γενέτειρα του και μάλιστα στο γήπεδό του, το οποίο άφησε, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη (το 1922). Στη συνέχεια, πέρασε τη ρουμανική Στεαγκούλ  και στον τελικό νίκησε την αλβανική Μπέσα Δυραχίου.

Τα δύο Κύπελλα Ελλάδας

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει «σηκώσει» δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδος και μάλιστα και στις δύο αναμετρήσεις ήταν το αουτσάιντερ.

Το 1979 οι «κυανέρυθροι» επιβλήθηκαν με 3-1 της ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη», στην 37η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Πανιώνιος μέχρι να φτάσει στον μεγάλο τελικό, απέκλεισε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό, με την εντυπωσιακή του πορεία να ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο, όπου επιβλήθηκε με 3-1 της «Ένωσης».

Τα τέρματα του «κυανέρυθροι» θριάμβου πέτυχαν οι Αναστόπουλος, Λίμα και Παθιακάκης.

Το 1998 οι Νεοσμυρνιώτες έγραψαν εκ νέου ιστορία, καθώς επιβλήθηκαν και πάλι στο «Καραϊσκάκη» του Παναθηναϊκού με 1-0, στον τελικό της 56η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας.

Η ομάδα του Πανιωνίου έκανε την μεγάλη έκπληξη, κερδίζοντας το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας της, έχοντας μάλιστα επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία μετά από μία σεζόν στη Β’ εθνική. Στους ημιτελικούς οι «κυανέρυθροι» απέκλεισαν τον ΠΑΟΚ.

Το «χρυσό» γκολ γτης νίκης, πέτυχε ο Δημήτρης Ναλιτζής, βάζοντας «φωτιά» στην «κυανέρθρη» εξέδρα, αλλά και στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Πανιώνιος ο… Ευρωπαίος

Την σεζόν 1971-72 ο Πανιώνιος έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη, καθώς απέκλεισε στο Κύπελλο Ουέφα την ισχυρή Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλό.

Το 1998 οι «κυανέρυθροι» πραγματοποίησαν εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο Ουέφα (σ.σ. λεγόταν Κυπελλούχων τότε), φτάνοντας ως τα προημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από την Λάτσιο.

Το 2003-04 η ομάδα της Νέας Σμύρνης έδωσε το μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας του, καθώς αντιμετώπισε την μεγάλη Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο Ουέφα και όπως είναι λογικό δεν κατάφερε να προκριθεί.

Την επόμενη σεζόν, ο Πανιώνιος απέκλεισε την Ουντινέζε και μπήκε στους ομίλους του Ουέφα, όπου και τερμάτισε τέταρτος.

Τέλος, το 2007-08 άφησε εκτός την Σοσό, μπήκε και πάλι στους ομίλους, παίρνοντας την τέταρτη θέση.

Οι «κυανέρυθροι» Έλληνες διεθνείς

Ο Πανιώνιος ανέκαθεν «τροφοδοτούσε» την Εθνική Ελλάδος με παίκτες, οι οποίοι έγραψαν την δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από την ομάδα της Νέας Σμύρνης αναδείχθηκαν πολλοί διεθνείς, κυρίως τερματοφύλακες, αλλά και μεγάλοι σκόρερ.

Δείτε τους περισσότερους παίκτες του Πανιωνίου που χρήστηκαν διεθνείς με την «κυανέρυθρη» φανέλα:

Αντώνης Φωτιάδης, Νίκος Πεντζαρόπουλος, Κώστας Βαλλιάνος, Κώστας Σαραλιώτης, Θανάσης Κουρκουβέλας, Ζαφείρης Κάκκαρης, Αντώνης Μανίκας, Θεολόγης Παπαδόπουλος, Αγαμέμνων Γκίλης, Τάκης Παπουλίδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Δημήτρης Ντουνιάς, Γιώργος Σκρέκης, Γιάννης Γραβάνης, Νίκος Χαλκίδης, Μάκης Χατζημωυσιάδης, Λεωνίδας Βόκολος, Τάκης Φύσσας, Νίκος Σπυρόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Σωτήριος Δεσποτόπουλος, Στάθης Μαυρίδης, Στάθης Χάιτας, Σπύρος Μαραγκός, Πολ Χατζόπουλος, Γρηγόρης Μάκος, Θεόδωρος Δημητρίου, Φώτης Τσολιάς, Ιωάννης Σκορδίλης, Θανάσης Σαραβάκος, Κώστας Νεστορίδης, Θανάσης Ιντζόγλου, Γιώργος Δέδε, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Δημήτρης Σαραβάκος, Νίκος Τσιαντάκης,Θανάσης Καναράς, Θόδωρος Ζάκκας, Δημήτρης Ναλιτζής, Νίκος Μιρτσέκης, Κώστας Μήτρογλου.

Από τον Πάντιτς…

Ο Πανιώνιος στην μακρόχρονη ιστορία του έχει φέρει στην Ελλάδα σπουδαίους ξένους ποδοσφαιριστές.

Φυσικά αυτοί που, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες μεταγραφές για τους «κυανέρυθρους», ακούν στο όνομα Μίλινκο Πάντιτς και Αλβάρο Ρεκόμπα.

Ο πρώτος φόρεσε την «κυανέρυθρη» φανέλα το 1991 και αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στον ομάδα της Νέας Σμύρνης έως το 1995.

Ο «Σολέ», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του Πανιωνίου, έγινε το αγαπημένο παιδί της εξέδρας, όταν το 1992 που έπεσε ο σύλλογος στην Β’ Εθνική, αποφάσισε να μείνει και να ανεβάσει την ομάδα στα «σαλόνια», παρά τις πολλές προτάσεις από ομάδες της Α’ Εθνικής.

Μάλιστα, το 1999 επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη, μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Ατλέτικο Μαδρίτης, κάνοντας έτσι πραγματικότητα το όνειρο των φίλων των κυανέρυθρων».

…στον Ρεκόμπα!

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2008 ο Πανιώνιος πραγματοποιεί την –ίσως-σπουδαιότερη μεταγραφή στην ιστορία του. Ο Αλβάρο Ρεκόμπα ντύνεται στα «κυανέρυθρα» και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου.

Η μεταγραφή του Ρεκόμπα «εκτόξευσε» τον ενθουσιασμό των «Πανθήρων», με τον κόσμο της ομάδας να τον υποδέχεται θερμά στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη του στην Ελλάδα.

Ο Ουρουγουανός αστέρας έμεινε τελικά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, χωρίς να καταφέρει να παρουσιάσει κατά την παραμονή του την εικόνα που περίμεναν όλοι στη Νέα Σμύρνη.

 

Πανιώνιος… 122 χρόνια ιστορίας! (photos+videos)



Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved