«Πράσινος» δρόμος στρωμένος με αγκάθια…

«Πράσινος» δρόμος στρωμένος με αγκάθια…

Ο Παναθηναϊκός, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Βαρδινογιάννη η οποία σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής, γύρισε σελίδα στην ιστορία του. Μια ιστορία ωστόσο στον πρόλογο της οποίας κάθε λέξη είναι καταδικασμένη να ακολουθείται από ερωτηματικά… Ερωτηματικά για το χθες, το σήμερα, αλλά και την επόμενη ημέρα που φαντάζει δυσοίωνη…

Ο μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού» είχε κάθε δικαίωμα να αποποιηθεί του ποσοστού του και ταυτόχρονα των υποχρεώσεών του απέναντι στο σύλλογο χωρίς επιπτώσεις, αφού ως φυσικό πρόσωπο σε Ανώνυμη εταιρία, δεν κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την προσωπική του περιουσία, παρά μόνο «αποχαιρετά» το κεφάλαιο που έχει επενδύσει, χάνει τις μετοχές του και η εταιρία στις οποίες τις διατηρεί - στην χειρότερη περίπτωση - οδηγείται σε πτώχευση. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης λειτουργούσε μέχρι σήμερα ως κάτοχος του 30% και τώρα πλέον σαν να μην έχει καμία μετοχή στα χέρια του…

Αυτό σημαίνει, όπως υποστήριξε - έστω και νομικά αδόκιμα – ο ίδιος, πως οι μετοχές που έχει στα χέρια του είναι «ανενεργές». Εξακολουθεί δηλαδή να έχει την κυριότητα τους μέχρι να βρεθεί ενδιαφερόμενος, ωστόσο ούτε ασκεί τα καθήκοντα, ούτε αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που αναλογούν στο μετοχικό ποσοστό του, ψάχνοντας μόνο τον κατάλληλο άνθρωπο στον οποίο θα παραχωρηθεί χωρίς αντίτιμο. Από τη στιγμή μάλιστα που δήλωσε δημοσίως πως ο κύκλος της οικογένειάς του στον Παναθηναϊκό έκλεισε οριστικά, δεν μπορούν να υπάρξουν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία όσων δεσμεύτηκε.

Αυτομάτως έτσι, πλανάται το ερώτημα, τί γίνεται στην περίπτωση που και οι υπόλοιποι μέτοχοι των «πρασίνων» αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Όπως και ο πρώην(;) πλέον μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, έτσι και αυτοί μπορούν να μην δεχθούν να λειτουργούν ως κατέχοντες του 100% των μετοχών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει πως η διοίκηση μεταβιβάζεται στον Ερασιτέχνη! Κάτι όμως που δεν μπορεί να ισχύσει στον Παναθηναϊκό αφού η διοίκησή του Ερασιτέχνη είναι διορισμένη από το πρωτοδικείο και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες!

Αυτό ωστόσο πρέπει να είναι το λιγότερο που απασχολεί τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αφού το προβλεπόμενο έλλειμμα της ομάδας μοιάζει να είναι η δαμόκλειος σπάθη υπό την οποία είναι αναγκασμένος να αναπνέει ο σύλλογος στο άμεσο μέλλον.{textlink}

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού ο Παναθηναϊκός έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του, ωστόσο το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμα και σε στάση πληρωμών λίγο πριν τον Γενάρη, αχνοφαίνεται στον ορίζοντα! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έλλειμμα του συλλόγου υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ καθώς, παρά το γεγονός πως έπεσε… ψαλίδι στο μπάτζετ ενόψει της νέας σεζόν, η αποτυχία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκτροχίασαν τα ταμεία από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Εύκολα έτσι αντιλαμβάνεται κανείς, πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (από τους υπάρχοντες μετόχους ή κάποιον που πιθανόν αποκτήσει τις μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη, αναλάβει τα ηνία της ΠΑΕ και βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη), αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αν ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με το φάσμα της πτώχευσης και παράλληλα του υποβιβασμού στις ερασιτεχνικές κατηγορίες για πρώτη φορά στην ιστορία του! Σε αυτό το σημείο, θα πει κάποιος πως υπάρχει και η λύση του δανεισμού. Προσωρινή μεν, αλλά λύση. Το εύλογο όμως ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιόν και με τί εγγυήσεις…

Όσον αφορά τώρα στο ΔΣ του Παναθηναϊκού που προέκυψε από την τελευταία Γ.Σ., είναι στο χέρι του είτε να παραιτηθεί σύσσωμο, είτε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Στην περίπτωση που τα δώδεκα μέλη, που όρισε πρόσφατα (όπως δικαιούται) ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, τότε θα πρέπει να συγκληθεί Γενική Συνέλευση και να εκλεγεί νέο Δ.Σ. από το ενεργό 45.7% των μετόχων.

Σε αυτό όμως το σημείο πρέπει να επισημανθεί μια ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια. Ο Βαρδινογιάννης (ο οποίος προανήγγειλε μάλιστα και την αποχώρηση  των «δικών» του ανθρώπων από το ΔΣ) έχει ορίσει τους Τζόνι Βεκρή, Βαγγέλη Σαμαρά, Εμαννουήλ Πενθερουδάκη, Αργύρη Μήτσου, Ιάκωβο Γεωργάνα και Γιώργο Σπηλιωτόπουλο, δηλαδή 6 τον αριθμό, ενώ οι υπόλοιπες 6 θέσεις καταλήφθηκαν από ανεξάρτητα άτομα. Στην περίπτωση έτσι που παραιτηθούν μόνο οι 6 του Βαρδινογιάννη (η οικογένεια του οποίου έχει θεωρητικά άμεση επιρροή σε αυτούς), το ΔΣ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά με τους υπόλοιπους 14, αφού για να διαλυθεί και να προκύψει νέο, πρέπει να μείνουν λιγότερα από 11 μέλη.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή πάντως, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι έξι «ανεξάρτητοι», καθώς είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Το ενδεχόμενο ωστόσο να διατηρήσουν τις θέσεις τους μοιάζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ένα ακόμα ερώτημα που ταλανίζει τον «παναθηναϊκό» κόσμο είναι τί μέλλει γενέσθαι με το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα καθώς οι εγκαταστάσεις της Παιανίας όπου εδρεύει και το «PAO LAB», ανήκουν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία μάλιστα αξίωνε μέχρι πρότινος 1 εκατ. ευρώ ετησίως ως ενοίκιο!

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως παρά το γεγονός πως ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο «τριφύλλι», σύμφωνα με το περιβάλλον του, φέρεται να εμφανίζεται δύσπιστος σχετικά με τις προθέσεις του Βαρδινογιάννη, υποστηρίζοντας πως ούτε αυτή τη φορά επιθυμεί να αποχωρήσει από το τιμόνι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και πρόκειται απλά για ένα ακόμη επικοινωνιακό του «τρικ». Ο «Mr. MIG» πάντως έχει αποφασίσει να αποκαλύψει τη δική του εκδοχή σχετικά με όλα όσα έλαβαν χώρα στο διάστημα της περίφημης πολυμετοχικότητας του Παναθηναϊκού (από το 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2010), χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί  το ακριβές χρονικό διάστημα στο οποίο αυτό θα συμβεί, την ίδια ώρα που επιχειρηματικές πηγές αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής του στον σύλλογο υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία.

Όπως και να έχει πάντως, ο δρόμος, τον οποίο είναι καταδικασμένος να διαβεί στο άμεσο μέλλον ο Παναθηναϊκός, είναι οριοθετημένος με ερωτηματικά και στρωμένος με αγκάθια…



Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved