Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ανενεργές οι μετοχές της

Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ανενεργές οι μετοχές της

Την αποχώρηση της οικογένειάς του από τον Παναθηναϊκό μετά από 32 χρόνια, ανακοίνωσε μέσω έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.  Ο μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού» στη συνέντευξη που παραχώρησε και παρακολουθήσατε live από το Οnsports ανακοίνωσε ότι οι μετοχές της οικογένειάς του έχουν καταστεί ανενενεργές και θα κατατεθούν σε πληρεξούσιο δικηγόρο.

Ο Τζίγγερ γνωστοποίησε ακόμα πως θα αποχωρήσουν από το ΔΣ της ΠΑΕ και τα έξι μέλη που τον εκπροσωπούν, με αποτέλεσμα η μειοψηφία της ΠΑΕ να γίνει πλειοψηφία και τόνισε πως ελπίζει ότι στο μέλλον θα βρεθεί κάποιος σοβαρός αγοραστής να αναλάβει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, καθώς τον θεωρεί βασικό υπαίτιο για τα τωρινά δεινά του Παναθηναϊκού και τον κάλεσε να εξηγήσει τον λόγο που εξαφανίστηκε. Αντίθετα, είπε πως ο Νίκος Πατέρας είχε ελαφρυντικά, αλλά δεχόταν πιέσεις από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ εξήρε τη στάση και την προσφορά των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου.

Μίλησε ακόμα για τα λάθη που έκανε στο διάστημα που είχε τις τύχες του Παναθηναϊκού, τονίζοντας πως τα δύο απ’ αυτά, δηλαδή καλές σχέσεις με τους οργανωμένους και μη συναίνεση σε ύποπτους τρόπους κατάκτησης των πρωταθλημάτων θα τα επαναλάμβανε, ενώ αντίθετα δεν θα επαναλάμβανε το λάθος που έκανε να μιλήσει για τα σχέδια του γηπέδου λίγες ημέρες πριν την οριστική υλοποίησή τους, γιατί η ανακοίνωση της συγκεκριμένης είδησης στο ΔΣ του συλλόγου, επέφερε τις καταγγελίες και τις προσφυγές που οδήγησαν στο ναυάγιο των σχεδίων για την οικοδόμησή του.

Eπίσης, μίλησε για πόλεμο που έγινε κατά του ιδίου και της οικογένειάς του με ύβρεις και συνθήματα, τόνισε πως η Παιανία και το τίμημα των μετοχών δεν θα είναι πρόβλημα αν βρεθεί κάποιος σοβαρός επενδυτής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόφαιρο παρά τις αγαθές προθέσεις της Πολιτείας, ενώ εξήρε τη στάση του Πέτρου Κόκκαλη στην προσπάθεια δημιουργίας της Super League λέγοντας πως αν δεν είχε «καρατομηθεί» ενδεχομένως η τότε προσπάθεια να είχε ευδοκιμήσει.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει κάποιους ανθρώπους μέσα από το «τριφύλλι» για την προσφορά τους στην ομάδα, όπως τον μεταστάντα Χρήστο Αθανασόπουλο, τους ποδοσφαιριστές Γιάννη Γκούμα και Λουκά Βύντρα, καθώς και τους Σπύρο Λιβαθηνό και Γιάσμινκο Βέλιτς, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον θείο του, Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον μοναδικό «καπετάνιο» όπως τον αποκάλεσε.{textlink}

Αναλυτικά ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είπε:

Θέλω να απαντήσω σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε, να πω ορισμένα πράγματα που απασχόλησαν κατά καιρούς τον  κόσμο του Παναθηναϊκού και θα ξεκινήσω με μια σύντομη αναδρομή, προτού καταλήξω στην λύση την οποία προτείνω.

Σύντομη αναδρομή για να αναδείξω πως φτάσαμε  σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν θα σπαταλήσω το χρόνο σας, θα ξεκινήσω με ημερομηνίες που θεωρώ σημαντικές.

Θα ξεκινήσω από τον Μάρτιο του 2010 που έγινε ένα έκτακτο ΔΣ όπου πρακτικά τότε άρχισε μια, θα έλεγα αντιπαράθεση, αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη φράση, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Για να γίνει μια αύξηση 15 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της ΠΑΕ τη χρονιά εκείνη. Σημειώνω ότι για την χρονιά εκείνη είχε βγει ένας προϋπολογισμός, είχε γίνει όμως μια υπέρβαση κατά 15 εκατομμύρια. Αυτή είχε επίσημα γνωστοποιηθεί στο ΔΣ τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί το κενό.

Εγινε λοιπόν ΔΣ και ομόφωνα αποφασίστηκε να ανατεθεί σε εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά, σημειώνοντας ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχαμε καταναλώσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σε ελληνικές δραχμές που είναι και επίκαιρο το θέμα,  είναι 50 εκατ. δραχμές. Αυτό είναι το πραγματικό νούμερο. Δεν εξετάζω το πώς και γιατί. Όμως είναι σημαντικό να τοποθετήσω τα γεγονότα όπως έγιναν.

Εγινε μια συνάντηση ανάμεσα σε εμένα, τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Νίκο Πατέρα στα γραφεία του Ανδρέα Βγενόπουλου για να λύσουμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει μεταξύ μας και θέλαμε να δώσουμε και μια λύση στα προβλήματα που δεν αφορούσαν μεν τον κόσμο, αλλά έπρεπε να διευθετηθούν. Σημειώνω ότι οι επαφές μου τόσο με τον Νίκο όσο και τον Ανδρέα, ήταν ελάχιστες, οι μοναδικές επαφές που είχαμε ήταν δι΄αλληλογραφίας και μπορώ να πω ότι παρά τις, δεν θα πω αντιπαλότητες, θα πω αντιπαραθέσεις,  είχαμε μια καλή συζήτηση.

Τέθηκαν δύο θέματα από πλευράς μου και δύο από τη άλλη πλευρά. Το βασικό μου θέμα ήταν ότι επέμενα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου ως τεχνικού διευθυντή. Τον θεωρούσα και τον θεωρώ αποτυχημένο ως τεχνικό διευθυντή.

Το δεύτερο κομμάτι που επέμενα ήταν να μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη διοικητική λειτουργικά ώστε να μην έχουμε πρόβλημα.

Είναι  δύσκολο να καλείται ο κάθε μέτοχος και να καλύπτει έλλειμμα. Δεν είναι δυνατό να διοικηθεί έτσι μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Στο θέμα του Αντωνίου ο Νίκος ήταν κάθετος και δεν υπήρχε καλό κλίμα στην συνάντηση μας. Είχαμε πει πως θα συναντηθούμε μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η οικογένειά μου, προέβλεπε πως έπρεπε να μπουν 30 εκατομμύρια για να λειτουργήσει η ομάδα και εμείς έπρεπε να βάλουμε τα 18 και είναι λογικό να ζητάμε εγγυήσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Πέρασαν ορισμένες εβδομάδες, 3 νομίζω, και ήταν να συναντηθούμε 21 Μαΐου. Ήρθε μόνο ο Νίκος και μου είπε πως θέλει να παραιτηθεί. Μιλήσαμε σε φιλικό τόνο και μου είπε πως δεν ήθελε να αναμιχθεί.

Ουδέποτε δεν είπα πως έκανε κακοδιαχείριση ο Νίκος. Είχα πει πως δεν ήμουν σύμφωνος να γίνουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό από την στιγμή που είχαμε συμφωνήσει άλλα στην αρχή της σεζόν.

Ο Νίκος παραιτήθηκε, δεν μπορώ να πω πως με αιφνιδίασε, αλλά δεν μου άφησε περιθώρια αντίδρασης και μου ζήτησε να το γνωρίζει μόνο ο Ανδρέας. Έκανα και δήλωσε υπέρ του Νίκου.

Στην συζήτηση που κάναμε τέθηκε το θέμα του νέου προέδρου. Δεν είχα κάποιο πρόεδρο στον μυαλό μου και δεν σκόπευα να προτείνω κανέναν και τότε ο Ανδρέας είχε πει πως έπρεπε να βρούμε πρόεδρο.

Τους είπα πως αν βρουν κάποιον κοινής αποδοχής τότε δεν θα είχα πρόβλημα. Προτάθηκε ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης, αλλά δεν προχώρησε αυτή η περίπτωση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε μια επαφή με τον Ανδρέα, ώστε να διασφαλίσω πως η επόμενη μέρα του ΠΑΟ δεν θα με φέρει προ εκπλήξεων και του ξεκαθάρισα πως πρέπει να φύγει ο Αντώνιου. Του είπα πως θέλω να έχω βέτο αν δεν συμφωνώ με τον επόμενο τεχνικό διευθυντή.

Εκείνο τον καιρό προσπαθούσαμε να βρούμε λύση με δεδομένη την αποχώρηση του Νίκου Πατέρα και καθώς κανείς από τους άλλους μετόχους δεν ήθελαν να αναλάβουν την προεδρία. Με λύπη μου αναφέρω ότι Θανάσης και Παύλος Γιαννακόπουλος που ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν είχαν πολλές επιφυλάξεις, δεν έκαναν αυτό το βήμα λόγω πιέσεων του κόσμου. Μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσφέρει τα περισσότερα στον Παναθηναϊκό από όλους  τους μετόχους που καθόντουσαν σ’ αυτό το τραπέζι. Προσπάθησα να βρω πρόεδρο κοινής αποδοχής, έκανα προσπάθεια να επανέλθει ο Νίκος Πατέρας. Αυτές έπεσαν στο κενό. Θυμίζω ότι μία πρότασή του ήταν να αναλάβει ο κ. Κόντης τεχνικός διευθυντής και αντιπρόεδρος στον Παναθηναϊκό ο Θανάσης Κανελλόπουλος. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά για τον Θανάση. Ξέρετε όλοι τι άνθρωπος είναι και δεν θα έπρεπε  επ’ ουδενί να μπει στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Η ιστορία του καλοκαιριού συνεχίστηκε και φτάσαμε σχεδόν ένα χρόνο πριν, να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήταν απαράδεκτες.

Και δεν μιλάω για συνθήματα και ύβρεις  κατά της οικογένειάς μου. Μιλάω για τάσεις άρρωστες στον Παναθηναϊκό. Προχωρήσαμε σε μια γενναία λύση που πιστεύω ότι θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο. Καταλάβαινα και την πίεση του κόσμου. Υπήρχε ένας εν δυνάμει αγοραστής, εν δυνάμει πρόεδροι, παράμετροι που θα έδιναν άλλη δυναμική στη ομάδα και ίσως ήμασταν εμείς το εμπόδιο. Βγήκαμε λοιπόν και είπαμε ότι χαρίζουμε το 25% του Παναθηναϊκό. Το κάναμε  για να βρεθεί μια λύση. Τα κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι αφενός υπήρχε δυνητικά άνθρωπος  που μπορεί να αναλάβει και ότι αφού εμείς ήμασταν το εμπόδιο να φύγουμε από τη μέση.

Εγινε λοιπόν η συνάντηση η περίφημη στο ξενοδοχείο της Αθήνας. Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι η οικογένειά μου πρώτον και κυριότερον θα συμμετείχε στο επόμενο συμβούλιο με 30% και με 30% στις επόμενες αυξήσεις. Σε κάθε νέα αύξηση που θα γινόταν εμείς θα συμμετείχαμε. Αρα, είχαμε δεσμευτεί ότι θα ήμασταν χρηματοδότες στο 30%. Θα ήμασταν μειοψηφία στο ΔΣ και στη διάρκεια του χρόνου το ποσό που θα χάριζα, χωρίς εισαγωγικά το χάριζα, θα το έπαιρνε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Ανδρέας. Τονίζω ότι ο Νίκος Πατέρας ποτέ δεν δήλωσε εν δυνάμει αγοραστής, δεν δήλωσε ότι θέλει να γίνει μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού.

Στην πορεία προέκυψαν και άλλα δεδομένα. Συμφωνήθηκε να αναλάβει ο Νίκος Πατέρας χωρίς παρέμβαση από πλευράς μου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναλάβει πάλι ο Κώστας Αντωνίου και να ξεκινήσει μια νέα περίοδος. Σημειώνω λοιπόν ότι προχωρήσαμε στη μείωση των ανθρώπων που μας εκπροσωπούσαν στο ΔΣ και άλλα μέλη της παναθηναϊκής οικογένειας, όπως ο Γιώργος Νίκας και ο Αδαμάντιος Πολέμης και προχωρήσαμε με αναπτερωμένο ηθικό και με ηρεμία από πλευράς των φιλάθλων στην αύξηση του  μετοχικού κεφαλαίου.

Η αύξηση αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πολλοί δεν έβαλαν χρήματα. Βρεθήκαμε να έχουμε βάλει το 54%. Επειδή υπήρξε μια παρανόηση για το ποσό των 4 εκ. ευρώ που υπολείπετο αναλάβαμε να το βάλουμε σε μορφή χορηγίας. Αυτό είναι το περίφημο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η αύξηση, δεν μπήκαν τα υπόλοιπα χρήματα. Αρα, δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες είχε αποσταλλεί το συμφωνητικό χορηγίας των 4 εκ. ευρώ. Επρεπε απλά να υπογραφεί για να είναι σε ισχύ. Για άγνωστους λόγους δεν υπεγράφη.

Φτάσαμε στην αποχώρηση του κυρίου Ανδρέα μετά από θλιβερά, αλλά μικρής έκτασης επεισόδια με τον Βόλο. Θεωρώ πως ήταν προσχηματικά τα επεισόδια και φυσιολογικά αποχώρησε ο Πατέρας.

Το τι έγινε μέχρι τώρα είναι γνωστό. Μείναμε έξω από το ΔΣ και μόνο για ένα λόγο το κάναμε αυτό, για να υπάρχει η διοικητική σταθερότητα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα και δυστυχώς αυτό έχει αρχίσει να κοστίζει στην ομάδα και δικαιολογία είναι η σημερινή κατάσταση, η οποία καταδεικνύει πως μοναδική λύση είναι η αποχώρησή μας από τον ΠΑΟ.

Το 54,7% των μετοχών θα είναι ανενεργό και θα παραδοθεί σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και δεν συμμετέχουμε πλέον σε καμία απόφαση».

«Το υπόλοιπο ποσοστό έχει την πλειοψηφία για το μέλλον της ομάδας. Μας αφήνει ελεύθερο το πεδίο να βρεθεί κάποιος να προτείνει ένα βιώσιμο μέλλον γραπτώς. Δεν μπορούμε να δώσουμε τις μετοχές στον Ερασιτέχνη, ο οποίος τελεί υπό διοίκηση Πρωτοδικείου. Αν ο Ερασιτέχνης λύσει το πρόβλημά του, τότε είμαστε ανοικτοί.

Ο Παναθηναϊκός δέχεται πόλεμο και έχουν στοχοποιήσει την οικογένειά μου και εμένα. Πολλοί χρησιμοποιούν ως άλλοθι την εμπάθειά τους σε μένα και απαξιώνουν την ομάδα. Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό και πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για έριδες και αντιπαραθέσεις. Μετά από 32 χρόνια η οικογένεια μου αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Βαρδινογιάννης απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από τους δημοσιογράφους.

Για το πώς θα γίνει η αποχώρηση:

Υπάρχει μια δυσκολία. Είμαι διατεθειμένος για μια βιώσιμη λύση και δεν έγινε καμία πρόταση,. Δεν θα σχολιάσω ανθρώπους που έρχονται ως εκπρόσωποι. Είναι πολύ δύσκολο να κατατεθούν κάπου οι μετοχές όπως και στον Ερασιτέχνη. Θα κατατεθούν σε ένα δικηγόρο, θα υπάρχει ΔΣ στο οποίο θα κατατεθούν προτάσεις και όταν υπάρξει μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος τότε θα παραχωρηθούν οι μετοχές.

Η οικογένειά μου θα εξετάσει αν θα  κατατεθεί πρόταση, η οποία είναι σοβαρή. Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να προτείνει ένα υποψήφιο σχήμα, αλλά τονίζω πως οι μετοχές δεν έχουν τιμή. Ας βρεθεί κάποιος που θέλει και θα δούμε την τιμή. Αν κάποιοι κατάλαβαν πως είμαστε χρηματικοί εγγυητές κακώς κατάλαβαν. Δεν μπορούσα να εγγυηθώ ούτε για τα οικονομικά, ούτε για τα διοικητικά. Η παρουσία μας δεν δημιούργησε ποτέ διοικητικό πρόβλημα. Το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτοί που ανέλαβαν την διοίκηση. Τις περισσότερες φόρες δεν με άκουγε κανείς και παρόλο που μπορούσα να επιβάλλω νομικά κάποια πράγματα δεν το έκανα πότε. Παραχωρήσαμε την διοίκηση σε τρίτους.

Αν αύριο κάποιος από τους υπόλοιπους μετόχους ζητήσουν μετοχές τι θα κάνετε;

Πολύ ευχαρίστως να τις παραχωρήσουμε. Να το ζητήσουν όμως επίσημα και όχι μέσω διαρροών στον Τύπο. Εδώ είμαστε και θα προχωρήσουμε σ’ αυτό το σχέδιο. Επίσημα όμως και όχι να διαβάσουμε αποσπάσματα και κύκλους. Εχουν το βάρος να αναλάβουν και τις ευθύνες τους. Είναι μια ρεαλιστική λύση.

Με τη μεταβίβαση των μετοχών θα ασχοληθεί το τωρινό ΔΣ ή θα αποχωρήσουν τα έξι μέλη που σας εκπροσωπούν; Και τι θα γίνει με την Παιανία;

Όπως τόνισα, καθιστώντας ανενεργές τις μετοχές δεν θα έχουμε εκπροσώπηση στο ΔΣ. Αρα δεν θα έχουμε συμμετοχή από ανθρώπους δικούς μας. Δεύτερον, η Παιανία είναι η Παιανία. Ένα οικόπεδο, πέντε γήπεδα, φτιαγμένα με δικά μας χρήματα, ανήκει στην οικογένειά μου είναι ένα κομμάτι που έχει ταυτιστεί με τον Παναθηναϊκό, με τα ταλέντα που έχουν ζήσει και μεγαλώσει σ ’ αυτό το χώρο. Δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα και δεν θα έπρεπε να είναι η Παιανία πρόβλημα. Και μου κάνει εντύπωση που παρουσιάζεται ως αγκάθι η Παιανία. Στην παρούσα στιγμή οποιοσδήποτε με στοιχειώδες κεφάλαιο μπορεί να αγοράσει ένα οικόπεδο δίπλα και να φτιάξει πέντε γήπεδα. Αν υπάρξει συμφωνία να είστε βέβαιοι ότι δεν θα χαλάσω τη συμφωνία για την Παιανία, αν ένας αγοραστής χρειαστεί το χρόνο του για να βρει το χώρο να προπονεί τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Τα λάθη που έκανε και θα ξαναέκανε

Ποια λάθη έχετε κάνει πιστεύετε, κάνοντας την αυτοκριτική σας;

Μια ερώτηση δύσκολη μεν αλλά όταν ασχολείσαι με ένα πράγμα αρκετά χρόνια σε έχει απασχολήσει πολύ. Ποιο είναι το λάθος ή τα λάθη που έχω κάνει κατά καιρούς. Εχω απαντήσεις και μερικά λάθη θα τα έκανα και θα τα ξαναέκανα. Χαρακτηριστικά είναι δύο – τρία λάθη που μπορώ να πω ότι δύο απ’ αυτά θα τα ξαναέκανα και ένα δεν θα το ξαναέκανα.

Το ένα λάθος είναι ότι δεν έφερα κοντά μου στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Το συγκεκριμένο κόσμο του Παναθηναϊκού που για να τους φέρεις κοντά πρέπει να τους δίνεις εισιτήρια σε χαμηλή τιμή να βγάζουν το κατιτί τους να τους έχω στην ασφάλειά μου να τους βγάζω από τη φυλακή όταν κάνουν επεισόδια. Ναι, ήταν λάθος μου που πολέμησα τη βία και αυτό το κομμάτι των φιλάθλων που τα αποτελέσματά τους τα ζούμε καθημερινά και πολύ έντονα. Και λυπάμαι που αυτός ο κόσμος χαρακτηρίζεται σαν συνδεσμιακός κόσμος, γιατί έχω τονίσει πως είναι λάθος να λέμε ότι ο συνδεσμιακός χώρος είναι χώρος από αλήτες. Και να χαρακτηρίζουμε όλους με ένα χαρακτηρισμό. Ηταν ένα λάθος που θα το ξαναέκανα, αλλά μου κόστισε. Όταν το 2004  είχαμε τη χαρά να έχουν κάνει αποχή από το γήπεδο, πήραμε το νταμπλ.

Το δεύτερο λάθος ήταν  το πόσο διαφορετικά θα είχε εξελιχθεί το πρωτάθλημα του 2005, που φέραμε σε τρία παιχνίδια στην έδρα μας τρεις ισοπαλίες. Λύση υπήρχε εύκολη και αποτελεσματική. Αλλά η προστασία της ομάδας είναι ένα πράγμα. Πληρώνεις και παίρνεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Ο τρόπος με τον οποίο τα πρωταθλήματα διαφυλάσσονται στην Ελλάδα και προστατεύονται. Προτίμησα να χάσουμε το πρωτάθλημα του 2005 παρά να είναι πρωτάθλημα κάλπικο και ψεύτικο. Και είναι ένα λάθος που θα το ξαναέκανα.

Το τρίτο λάθος που δεν θα το ξαναέκανα αφορά το γήπεδο. Για το γήπεδο έχουμε περάσει πάρα πολλά. Λίγοι ξέρουν τον πόλεμο που έχω δεχτεί εγώ και η οικογένειά μου για να μη γίνει  το γήπεδο. Καταλήξαμε στον Βοτανικό. Θυμίζω ότι ο Βοτανικός είναι ο Ελαιώνας που λέγαμε ούτε τον άλλο αιώνα. Είχαμε καταφέρει το 2008, τη χρονιά που όλος ο Παναθηναϊκός ήταν υπ’ ατμόν να έχει ξεκινήσει το πρότζεκτ. Πρακτικά ο Βωβός είχε αρχίσει να χτίζει το εμπορικό του κέντρο για σχεδόν πάνω από ένα χρόνο. Στο 70% το είχε κατασκευάσει χωρίς ούτε μία προσφυγή. Είχαμε εμπορικές συμφωνίες που εξασφάλιζαν χρηματορροές είχαμε κλείσει με τις τράπεζες τη χρηματοδότηση, είχαμε κλείσει με τον δήμο, υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2008 με την εταιρεία «Εργολαβίς»  που θα αναλάμβανε να εκτελέσει το έργο. Αυτό το ήξεραν πέντε άνθρωποι και ίσως λέω και πολλούς. Το έργο του Παναθηναϊκού είχε φτάσει πολύ κοντά στο ολοκληρωθεί. Είχε εκδοθεί η οιικονομική άδεια, δεν υπήρχε πρόβλημα.  Ιανουάριο ξεκινούσαμε με «κλειδωμένες» τις συμφωνίες. Εκανα το λάθος και το ανακοίνωσα στο ΔΣ του ΠΑΟ. Γιατί το λέω λάθος; Γιατί τυχαία και συμπτωματικά πάνω στις 15 μέρες και πριν λήξει η τελευταία προθεσμία που μπορούσε  να γίνει καταγγελία στο έργο Βωβού έγινε η καταγγελία που έφερε τα σημερινά αποτελέσματα. Δεν το θεωρώ τυχαίο, ίσως να διέρρευσε αυτή η συμφωνία στους λάθος ανθρώπους τη λάθος στγμή. Αυτό είναι λάθος που δεν θα το ξαναέκανα.

Για το αν θα φτάσει ο Παναθηναϊκός στο γκρεμό:

Ήταν πολλές ομάδες σε ίδια κατάσταση και μάλιστα μας κερδίζουν στα ντέρμπι. Την λύση δεν μπορώ να την βρω εγώ, ούτε μπορώ να προβλέψω αν θα σωθεί η ομάδα.

Για την απουσία των αφών Γιαννακόπουλων από τις συναντήσεις:

Είχαμε ένα σύστημα δημοκρατικής διαχείρισης και είχαμε όλοι λόγο στο ΔΣ και πίστευα σε αυτή την επικοινωνία. Σταδιακά, άλλοι μέτοχοι έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο και οι κ. Γιαννακόπουλοι ποτέ δεν έκαναν δηλώσεις και είχαν αξιοπρεπή συμπεριφορά και για λόγους που δεν κατάλαβα είχαν περάσει στην απομόνωση. Είχα θέσει ως όρο να συναντιόμαστε συχνά και με αφορμή την 1η ανακοίνωση για στήριξη Τεν Κάτε είπα πως καλό ήταν οι βασικότεροι μέτοχοι να έχουν πιο συχνές συναντήσεις, ώστε να έχουν καλύτερη επικοινωνία, αλλά αυτό ατόνησε. Μείναμε σε κάποιες συναντήσεις αλλά έβλεπα πως ήταν απομονωμένος ο κύριος Γιαννακόπουλος και ανέλαβα την πρωτοβουλία για την συνάντηση στο Πεντελικό. Το έκανε επίτηδες εκεί για να περάσει το μήνυμα πως είμαστε όλοι μαζί. Δεν κάναμε καμία συζήτηση για προεδρίες και τίποτα. Το περίφημο αυτό ραντεβού σχολιάστηκε από παντού. Βασικός μέτοχος-αμέτοχος ήταν τα αδέρφια Γιαννακόπουλοι.

«Είναι πολύ εύκολο όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν. Ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα αλλά δεν ήταν αυτό το βασικό λάθος. Όταν ανέλαβε ο Πατέρας την προεδρία έπρεπε να κάνει μεταγραφές, ανούσιες αλλά απαραίτητες και δεν είχε παραδοθεί σε κανέναν ο προϋπολογισμός και οι μεταγραφές ήταν άλλου μπάτζετ. Δεν μπορώ να πω πως ήταν λάθος. Εντελώς λάθος ήταν να συμφωνήσουμε ομόφωνα τον προϋπολογισμό και να γίνουν υπερβάσεις. Όμως σε αυτό δεν έχει την ευθύνη ο Πατέρας, αλλά κάποιους παίκτες του έφερνε ο τεχνικός διευθυντής., Όταν έχεις έναν κόσμο ο οποίος σε πιέζει για μεταγραφές και έχεις έναν μεγαλομέτοχο ο οποίος θέλει μεταγραφές δεν είναι εύκολο να αντισταθείς.

Το 2009 πάλι συζητήθηκε ο προϋπολογισμός και είχε έρθει ο Αντωνίου, τον οποίο δεν εκτιμώ, με λογικό μπάτζετ για μεταγραφές 15-20 εκατομμύρια. Ο Πατέρας είχε συμφωνήσει με αυτή την πολιτική.  Όταν ρώτησα πώς θα πάρουμε πίσω αυτά τα λεφτά, είπε δεν με ενδιαφέρει και όταν θα χρειαστεί θα κάνουμε αύξηση ΑΜΚ. Το μόνο πράγμα που διάβαζα ήταν πως ήμουν αντίθετος με το μπατζετ. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει δημαγωγία και θα πρέπει να υπόσχεσαι πράγματα. Μπορώ να πω πως παρά τις αντιθέσεις, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς όταν σου λένε «ξόδεψε εγώ είμαι εδώ».

Για το αν φεύγει ηττημένος από τον Παναθηναϊκό:

Ηττημένος δεν  μπορώ να το πω. Αυτά τα χρόνια αφιέρωσα πολύ χρόνο, οι άνθρωποι που συνεργαστήκαμε αγαπήσαμε αυτό που κάναμε. Οικονομικά αποτύχαμε. Με τον τρόπο που παίρνονται τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα τότε ναι αποτύχαμε. Πετύχαμε με χαμηλά μπάτζετ, με δυναμική που είχε χτιστεί, πετύχαμε να ηγηθούμε ως ΠΑΟ στην αλλαγή στον επαγγελματικό αθλητισμό. Εμείς δημιουργήσαμε την Σουπερ Λιγκ για να μπορούν να χαίρονται οι ομάδες μεγάλα ποσά. Το 2006 χάσαμε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο αδικηθήκαμε. Όταν μια ομάδα παίζει σε ένα καθεστώς εσωτερικής διχόνοιας είναι δύσκολο, αλλά ήξερα πως όλο το κατεστημένο θα έδινε την απάντηση. Ναι, σκύψαμε το κεφάλι για να γίνει το ποδόσφαιρο καλύτερο. Ο Παναθηναϊκός μόνο το πέτυχε. Το 2004 πανηγυρίσαμε το Euro με παίκτες του ΠAO και μόνο αυτός παρήγαγε ποδοσφαιριστές και ήθος. Δεν χρωστάγαμε πουθενά. Στο τέλος της ημέρας δεν θα κρίνω εγώ τον εαυτό μου. Αποτύχαμε στα πρωταθλήματα και αυτά μένουν στη ιστορία.

Πέρσι τέτοιο καιρό είχαμε δεσμευθεί προφορικά στην συνάντηση που είχαμε και είχαμε πει πως θα έμπαιναν τα λεφτά βάση των ποσοστών. Για να μην υπάρχει πρόβλημα, εγώ και η οικογένειά μου είπαμε πως θα συμπληρώσουμε τα 4 εκατομμύρια που έλειπαν, με την εύκολη λύση δηλαδή χορηγία από εταιρεία μας για τον ΠΑΟ. Βάλαμε τελικά πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Η βασική διαφωνία ήταν πως εγώ έλεγα πως θα τα βάζω τα χρήματα σταδιακά και υπήρχε η απαίτηση κατά τα λεγόμενα του Πατέρα, να μπουν τα 4 εκατομμύρια από τον Βγενόπουλο και για τον λόγο αυτό δεν υπογράφηκε η συμφωνία.

Αν υπάρχει κάποια προθεσμία που θα μείνουν οι μετοχές ανενεργές. Τι πιστεύετε περί λαϊκής βάσης;

Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης δεν το συζητάμε αυτό. Οποιαδήποτε πρόταση υπάρξει θα συζητηθεί και θα προχωρήσει. Η εταιρεία λαϊκής βάσης κατά τη γνώμη μου δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση. Αν υπάρξει όμως ομάδα ανθρώπων που τη δημιουργήσει και έρθει επίσημα και τοποθετηθεί τότε θα συζητηθεί αφού έχει μια υπόσταση. Διαφορετικά να το πω. Οποιος έρθει με μια σοβαρή πρόταση… κινδυνεύει να υλοποιηθεί.

Με όσα μας λέτε ήταν σαν ο Παναθηναϊκός μέχρι το 2008 να ήταν μαγαζί γωνία και μέσα σε μια 3ετία εμφανίστηκαν κάποιοι άνθρωποι που τον διέλυσαν. Να το δεχτούμε αυτό. Ομως, ο κόσμος αντιδρούσε  και τότε και τώρα. Θεωρείτε ότι ο κόσμος αντιδρά επειδή θέλει δωρεάν εισιτήρια ή επειδή αποτύχατε; Και αν τις υπόλοιπες επιχειρήσεις σας τις προσταστεύετε πιο επιθετικά απ’ ό,τι τον Παναθηναϊκό.

Τις άλλες επιχειρήσεις μου τις έχω στο εξωτερικό και δεν χρειάζονται προστασία. Εχουν διεθνή ανταγωνισμό, επενδύουμε, κερδίζουμε  χάνουμε. Αλλά να είστε σίγουρος ότι είναι υγιής ανταγωνισμός. Αν αναφέρετε ότι μπορώ να κινούμαι και να επιβιώνω στην Ελλάδα ναι, κινούμαι και επιβιώνω. Μιλάμε για συγκεκριμένο κόσμο τους ξέρουμε έναν έναν είναι ξεκάθαρο γιατί αντιδρούν. Η βασική διαφορά του 2008 με το 2010-11 είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος εμφανής υποψήφιος ανάδοχος του Παναθηναϊκού. Αρα, καταλήγω ότι υπάρχει προσωπική κόντρα. Πρώτο και βασικό. Εχει δημουργηθεί για διάφορους λόγους. Προσυπογράφω ότι με αυτούς τους κυρίους δεν έχω συνδιαλλαγεί με κανέναν τρόπο και ούτε θα το κάνω. Ούτε σουβλατζίδικα τους άνοιξα ούτε τους πληρώνω, ούτε τους βγάζω από τη φυλακή.  Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωσή απέναντί μου και δεν έχω εγώ σε αυτούς. Εκεί τελειώνει το θέμα. Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν. Ναι, το 2008 υπήρχε ένας αναβρασμός. Ηταν απόρροια ναι, σειράς αποτυχημένων πρωταθλημάτων και  συμφωνιών, σειράς λαθών αλλά και αμφισβήτησης στο πρόσωπό μου. Αυτή η ένταση του  2008 δεν ήρθε ξαφνικά. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 όταν βγήκε το Τicket Club και μας κατηγόρησαν ότι κλέβαμε τον Eρασιτέxνη Παναθηναϊκό. Είχα πει ότι δεν θα άφηνα τον Παναθηναϊκό το προπύργιο για όποιον ήθελε να φτιάξει το όνομά του μέσα απ΄αυτόν. Λίγους μήνες αργότερα η ένταση μεγάλωσε με αφορμή ένα ατυχές αποτέλεσμα στο κύπελλο που ήρθε λίγες μέρες μετά από ένα καταπληκτικό παιχνίδι μέσα στο Καραϊσκάκη που χάσαμε τη νίκη μέσα από τα χέρια μας με ένα λάθος στο 44΄ και ένα χαμένο πέναλτι. Ακολούθησε δριμεία επίθεση. Μπορώ να πω ότι δεν υπήρχε κάτι που δεν ήταν οργανωμένο. Προχωρήσαμε στη λύση του 2008. Υπήρχαν δύο δρόμοι. Να πούμε «κύριοι πουλάμε και γεια σας». Μπορούσαμε να είχαμε πουλήσει, να τα είχαμε κονομήσει και να ήμασταν μια χαρά. Προτιμήσαμε να μη το κάνουμε και να κάνουμε πρόσκληση. Και αποχωρήσαμε από τη διοίκηση. Αρα από το 2008 μέχρι σήμερα με εξαίρεση ένα τρίμηνο που ανέλαβα αναγκαστικά, είχαμε αποχωρήσει,  ακολουθήσαμε το λαϊκό αίσθημα, τον κόσμο.  Αποχωρήσαμε. Δεν είχαμε συμμετοχή εκτός από τη έγκριση του προϋπολογισμού του 2009. Ποιοι εφυγαν,  ποιοι ήρθαν δεν είχα ιδέα. Και δεν έχω ιδέα κιόλας.

To 54% είναι ανενεργές μετοχές. Ποιο είναι το τίμημα σε οικονομική βάση;

Δεν υπάρχει τίμημα. Να κάνουμε μάθημα ελληνικών; Όταν λέω ότι δεν υπάρχει τίμημα, σε τι το μεταφράζεις; Αν έρθει μια εταιρεία με υπόσταση, πιστεύω ότι εύκολα θα προχωρήσουμε. Αν έρθει μια εταιρεία από χώρα ανύπαρκτη και δεν γνωρίζουμε τους μετόχους και να ήθελα να τις δώσω τις μετοχές θα με σταματούσε η ΕΕΑ.

Μπορούν να ενεργοποιηθούν αυτές οι μετοχές;

Δεν υπάρχει περίπτωση, να ενεργποιηθούν ξανά. Ξεχάστε μας.

Είστε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η κάθαρση στο ποδόσφαιρο;

Δεν θα αλλάξει τίποτα. Πιστεύω ότι η τελευταία προσπάθεια που έγινε, έγινε από μια μικρή μερίδα ανθρώπων που πραγματικά το λειτούργημά τους το έκαναν. Εφεραν κάποια πράγματα στην επιφάνεια. Η πείρα μου, όμως, λέει ότι στην Ελλάδα όλα εξαφανίζονται. Είμαι σίγουρος ότι δέχονται τεράστιες πιέσεις από κυκλώματα και παράγοντες της χώρας για να μην προχωρήσει τίποτα. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι ο Αχιλλέας και ο Μάκης. Ότι έστησαν τα παιχνίδια μόνοι τους. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει πίεση από την  Πολιτεία να φτιάξουν τα πράγματα. Αλλά το έχουμε ξαναζήσει αυτό με τις κασέτες με τον Σπάθα και τους υπόλοιπους και το μόνο που κέρδισε το ποδόσφαιρο είναι να φύγουμε από την εποχή της μίας παράγκας και να πάμε στην εποχή της άλλης. Σας λέω ότι με την μεθοδολογία που ακολουθείται με την αδιαφάνεια που πάρει,  εδώ θα είστε του χρόνου και του παραχρόνου και θα δείτε ότι τα ίδια θα έχουμε.

Αν μετάνιωσε για την απόφαση του 2008:

Το 2008 πίστευα ότι είναι η σωστή λύση. Δεν έχω μετανιώσει. Πιστεύω ότι εξελίχθηκε λάθος. Η αποχώρηση της οικογένειάς μου ήταν από τότε δεδομένη. Όταν φεύγεις από μια κατάσταση αναγκαστικά φεύγεις και από τη διαχείριση. Σε οποιαδήποτε φάση μέχρι σήμερα όμως θέλω να τονίσω ότι ήμασταν εκεί. Είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να συμμετέχουμε στις επόμενες αυξήσεις. Αρα λοιπόν θα δίναμε στον Παναθηναϊκό χωρίς να παίρνουμε. Αλλά πλέον αυτό είναι παρελθόν.

Η εκτίμηση για τον λόγο που αποχώρησε ο Βγενόπουλος:

Το μόνο που δεν είναι φυσιολογικό είναι να διαχειρίζεται μια ομάδα σαν να μην υπάρχει αύριο. Ας κάνει συνέντευξη Τύπου και να πει τι του φταίει και αν φταίω εγώ να αναλάβω τις ευθύνες μου. Να πει τι έκανε σωστό και τι λάθος. Ποτέ δεν είπε πως θα πάρει τον Παναθηναϊκό, έλεγε να κάνουμε ένα σχήμα, να βάλουν τα λεφτά τους όλοι και να ηγηθώ εγώ της προσπάθειας. Σαν μέτοχος δεν έχω την ευθύνη για το αν έρθει κανείς να αγοράσει την ομάδα, και κάποιος στο 1ο λεπτό ενός αγώνα κάνει επεισόδια και μετά δεν θέλει να αγοράσει. Μου φαίνεται δύσκολο να μην βρεθεί κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία. Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Παναθηναϊκοί που θέλουν να βοηθήσουν και έχουν λεφτά.

Για το θέμα του γηπέδου και στην εξέλιξη: Δεν έχω καμία ανάμειξη και δεν θέλω να έχω καμία με τον Παναθηναϊκό. Όπως έχουν γίνει τα πράγματα, δεν ξέρω σε τι φάση είναι το όλο θέμα, ωστόσο έχω την αίσθηση πως αν έρθει ένα άνθρωπος ο οποίος έχει χρήματα, τότε το θέμα μπορεί να λυθεί είχαμε άδεια κατασκευής από το 2009, αλλά μέχρι τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι.

Δεν είχα αναλάβει σε καμία μεταγραφική περίοδο το κόστος παρά πέρσι. Την αποτίμηση την έκανε μια εταιρεία διεθνής. Κανείς δεν είχε κάνει σοβαρή πρόταση αγοράς του Παναθηναϊκού, όταν  βάζεις όρους. Λες πως εγώ θεωρώ πως αξίζει α, β, γ ,δ και εκτιμάς πόσο την δίνεις. Έτσι γίνονται οι προτάσεις δεν γίνονται με ανακοινώσεις και αναλύσεις. Ποτέ δεν υπήρχε πρόθυμος αγοραστής. Αυτά περί 60, 40 εκατομμυρίων δεν ισχύουν. Λυπάμαι που έφτασε εδώ η ομάδα, εξαιτίας τρίτων. Ο Παναθηναϊκός έχει μια άυλη αξία, η οποία δεν αποτιμάται. Περιμένουμε μια σωστή πρόταση δομημένη και περιμένουμε μια αντιπρόταση.

Θέλω να ευχαριστήσω: μεγάλο κομμάτι του κόσμου, γιατί πολλές φορές μου έδιναν δύναμη, μιλάω για τον απλό κόσμο, θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο στην ΠΑΕ, θέλω να ευχαριστήσω τον Χρήστο Αθανασόπουλο, ο οποίος δεν βρίσκεται κοντά μας. Από τους ποδοσφαιριστές θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Γκούμα και τον Λούκα Βύντρα, οι οποίοι δίνουν τα πάντα και έχουν ακούσει τα χειρότερα από τον κόσμο. Επίσης ευχαριστώ τον Σπύρο Λιβαθηνό, τον άνθρωπο που κατηγορήθηκε από τον Τύπο, ο άνθρωπος που έφερε εξαιρετικούς παίκτες που έφερε στον Παναθηναϊκό, αυτός είναι ο Βέλιτς. Έκανα μεγάλη προσπάθεια να στήσω κάτι διαφορετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ακόμη και ο Μπέος, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή, είχε συνεισφέρει στην ένωση. Επίσης ο Πέτρος Κόκκαλης, είχε βοηθήσει στην δημιουργία της Λίγκας και αν δεν είχε καρατομηθεί ίσως τώρα να ήμασταν σε καλύτερο σημείο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Σαμαρά, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για ανέγερση του γηπέδου. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Αργύρη Μήτσου, κύριο συντελεστή του νταμπλ του 2005, όταν το πήραμε αντιμέτωποι με όλους και όλα και κερδίσαμε τον Ολυμπιακό. Δεν θέλω να ξεχάσω να ευχαριστήσω τον ένα και μοναδικό καπετάνιο, ένας ήταν ο καπετάνιος, που αφιέρωσε ατελείωτες ώρες για την ομάδα και ήταν πάντα δίπλα μου και θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που ήταν πάντα δίπλα μου και με στήριξε και πάντα στήριζαν την ομάδα και πάντα προσέφεραν τα χρήματα που απαιτούνταν.

{coveritlive}11d0a9d15c{/coveritlive}

Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ανενεργές οι μετοχές της



Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved