Ζητείται ελπίς…

Ζητείται ελπίς…

Το Onsports καταγράφει τα αίτια ενός ακόμα ευρωπαϊκού διασυρμού του Παναθηναϊκού και αναλύει γιατί το «τριφύλλι» δύσκολα θα βρει πλέον από πού να πιαστεί για να ελπίζει σε καλύτερες μέρες…

Η συνηθισμένη έκφραση που αναφέρει ότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», ίσως να μην είναι ικανή να δώσει τη λύση στον φετινό Παναθηναϊκό. Μόλις τρίτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας ήταν αυτό στο Τελ Αβίβ και «μαλλιά» δεν υπάρχουν για να πιαστεί κανείς αφού οι «πράσινοι»… καράφλιασαν κόσμο και κοσμάκη με την νέα, τραγική, εμφάνισή τους.

Οι αιτίες πολλές με πρώτη από όλες την αδυναμία του Παναθηναϊκού στην ποδοσφαιρική αγορά τόσο σε επίπεδο χρημάτων όσο και σε επίπεδο λογικής, καθώς ούτε το δανεισμό παικτών δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει με επιτυχία το κλαμπ, αλλά και την αγωνιστική κατρακύλα που έχει πάρει το υπάρχον δυναμικό της ομάδας, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή του που πλέον μπαίνει σε περίοδο έντονου προβληματισμού και κριτικής...

Χωρίς σχέδιο…

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι τόσο ότι του λείπουν οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές από το ρόστερ, αν και αυτό είναι ένα ζήτημα που ουδείς αμφισβητεί τόσο έντονα μετά τη φυγή των Σισέ και Ζιλμπέρτο, όσο το ότι υπάρχει ανακολουθία στα όσα είχαν εξαγγελθεί με την έναρξη του σχεδιασμού της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός, υποτίθεται, θα γινόταν η ομάδα του συνόλου και του προπονητή της και όχι η ομάδα «του ενός».

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει επαληθευτεί στον αγωνιστικό χώρο, στα πρώτα τρία ματς της χρονιάς. Οι «πράσινοι» δεν παρουσιάζουν καμία συνοχή, κανένα σχέδιο στον αγωνιστικό χώρο και βασίζονται επιθετικά στις εξάρσεις του Λέτο, του Νίνη, του Κουίνσι εσχάτως και σε κάποιες ποιοτικές στιγμές του Κατσουράνη που πλέον έχουν γίνει ελάχιστες ενώ - σε αντίθεση με ότι φάνηκε στην προετοιμασία και μάλλον παραπλάνησε αρκετούς - δέχεται φάσεις με μεγάλη ευκολία.

Άμυνα «ελβετικό τυρί»

Για την ανασταλτική λειτουργία λοιπόν, ούτε λόγος να γίνεται. Οι «πράσινοι» θεωρητικά, με το σύστημα που θέλουν να εφαρμόσουν και με την νοοτροπία που θέλει ο Φερέιρα να περάσει στην ομάδα του, έπρεπε να πρεσάρουν ομαδικά, να έχουν αλληλοκαλύψεις και να αφανίζουν τα κενά που είχαν παρουσιαστεί στα μετόπισθεν σε πρόσφατες περιόδους. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει στο ελάχιστο, αφού το «τριφύλλι» παρουσιάζεται συνολικά ασύνδετο και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη δημιουργία φάσεων αλλά και στην αναχαίτιση του αντιπάλου.

Άλλωστε συνολικά τέσσερα γκολ σε τρία παιχνίδια έχει πετύχει, και χωρίς τον Σισέ, ο Παναθηναϊκός, τι να το κάνει όμως που έχει δεχθεί οκτώ! Στοίχισαν αυτά στον αποκλεισμό από την Οντένσε, φέρνουν και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ και το πρόβλημα πλέον είναι φανερό εκτός από αυτούς που εθελοτυφλούν και δεν βλέπουν πως η ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού είναι τουλάχιστον αστεία στις πρώτες επίσημες εμφανίσεις του.

Τα δύο αυτά κομμάτια που συντελούν στην τραγική εικόνα της ομάδας, αναμφίβολα αποτελούν μέρος της δουλειάς του προπονητή και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις, τη στιγμή που ο ίδιος συνεχίζει να υπερασπίζεται τους ποδοσφαιριστές του, αφού όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα που προς ώρας δεν δικαιώνουν τον Πορτογάλο και δείχνουν ότι τα όσα προσπαθεί να περάσει στην ομάδα βρίσκουν σε τοίχο...

Μια τρύπα στο νερό

Πέρα όμως από το αγωνιστικό χάλι, άπαντες μπορούν να συμφωνήσουν ότι το πρόβλημα της ομάδας φέτος πέρασε σε άλλο επίπεδο. Η προσπάθεια ορθολογισμού των οικονομικών, η εποχή ΔΝΤ και όλα τα συναφή απέτρεψαν τις μεγαλοστομίες – με ίσως κάποιες μικρές εξαιρέσεις – από τον Παναθηναϊκό. Κανείς όμως δεν περίμενε τέτοιο άσχημο αγωνιστικό πρόσωπο και τέτοια κατρακύλα. Σίγουρα η πώληση του Σισέ ενόχλησε τον κόσμο σε ένα βαθμό, όπως όμως παρουσιάστηκε η εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΠΑΕ από την παραχώρηση του Γάλλου μετριάστηκαν οι αντιδράσεις και δικαίως αφού φάνηκε να λύνεται έτσι μέρος του προβλήματος.

Τι να τα κάνει όμως ο Παναθηναϊκός τα λεφτά που έχει πάρει από την μεταγραφή του μέχρι πρότινος αρχηγού του, όταν έχει χάσει ισάριθμα χρήματα από την αδυναμία του να πάρει μια πρόκριση σε επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να καρπωθεί έτσι τα οικονομικά οφέλη που δίνει η UEFA σε αυτές τις περιπτώσεις. «Μία η άλλη» έχουν έρθει ουσιαστικά στον Παναθηναϊκό, αφού αλλιώς τα υπολόγιζαν τα πράγματα σε ότι αφορά τα λεφτά από την Ευρώπη, ακόμα και μετά τον αποκλεισμό από την Οντένσε.

Δεν έχει που να πιαστεί!

Τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό δυστυχώς μπορούν να πάνε και χειρότερα. Ο κίνδυνος να «καεί» η ομάδα πριν ακόμα ξεκινήσει το μαραθώνιο του πρωταθλήματος έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα του «τριφυλλιού» και το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι ένα θαύμα, κυρίως αγωνιστικό. Διοικητικά δε διαφαίνονται άμεσες αλλαγές, οπότε το μόνο που θα μπορούσε να κάνει την ολική ανατροπή θα ήταν πρόκριση κόντρα στην Μακάμπι στο ΟΑΚΑ.

Θαύματα όμως στις μέρες μας σπάνια γίνονται, με τον Παναθηναϊκό στην παρούσα φάση να είναι ξεκρέμαστος και να μην έχει από πού να πιαστεί. Οι «πράσινοι» χρειάζονται ένα σοκ… μεγατόνων για να αλλάξει κάτι δραματικά, αφού όπως παρουσιάζονται μέχρι τώρα στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν – που όμως για το κλαμπ ήταν και το πιο κρίσιμα – σου δίνουν την εντύπωση ότι τα χειρότερα ακόμα δεν έχουν έρθει!{textlink}

Το τι μπορεί να αλλάξει, θα φανεί τις επόμενες μέρες αφού δεδομένα και ο κόσμος της ομάδας αγανακτεί βλέποντας τον αγωνιστικό και μη «μαρασμό» αλλά και η διοίκηση θα πρέπει να πάρει θέση και να αντιδράσει με κάποιο τρόπο για τα όσα γίνονται στο ποδοσφαιρικό τμήμα και έχουν αποτέλεσμα «μαύρες νύχτες» όπως αυτή στο Τελ Αβίβ.

Στον Παναθηναϊκό ζητείται ελπίς και για την ώρα δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Αν η εικόνα συνεχίσει να είναι το ίδιο κακή, αν έρθουν παρόμοιες παταγώδεις αποτυχίες και στις εγχώριες διοργανώσεις, τότε θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο για τον φετινό Παναθηναϊκό...



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι»
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι»
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved