Γόντικας: «Υπάρχει οικονομική δυσπραγία»

Γόντικας: «Υπάρχει οικονομική δυσπραγία»

Ο Δημήτρης Γόντικας με δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν μπορούσε ο Παναθηναϊκός να ακολουθήσει την Χιχόν στην προσφορά της για τον Κάστρο, μίλησε για την οικονομική δυσπραγία των «πράσινων» και υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να πουληθούν και άλλοι ποδοσφαιριστές αν υπάρξουν ικανοποιητικές οικονομικές προτάσεις.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra και υποστήριξε ότι οι «πράσινοι», παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να ακολουθούν τη λογική «παίκτης φεύγει-παίκτης έρχεται», προσπάθησαν να πάρουν τον Αντρέ Κάστρο, είχαν μια πρώτη συμφωνία μαζί του ωστόσο δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν στα ύψη που ανέβασε η Χιχόν την προσφορά προς την Πόρτο.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, το 1,5 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει ο Κάστρο στους Ισπανούς είναι ποσό απαγορευτικό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα ο Παναθηναϊκός, μίλησε για την μη εισροή χρημάτων από την πλευρά των μετόχων και υπεραμύνθηκε της προσπάθειας που κάνει η διοίκηση της ΠΑΕ να εξορθολογήσει τα οικονομικά της, έχοντας μειώσει το άνοιγμα στα ταμεία περίπου στο μισό.

Ακόμη, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» τόνισε πως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μια αγωνιστική επιτυχία, όπως η πρόκριση σε βάρος της Μακάμπι, έτσι ώστε να δώσει στον κόσμο και πάλι «όραμα» για να βρεθεί κοντά στην ομάδα ενώ επισήμανε αναφορικά με το ελληνικό πρωτάθλημα πως πρέπει να υπάρξουν σωστοί όροι διεξαγωγής, επανέλαβε την αντίθεσή του στην απόφαση για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα και ζήτησε να προχωρήσει η κάθαρση.

Ο πρόεδρος των «πρασίνων», αρχικά δήλωσε: «Το κυρίαρχο ζήτημα για εμάς είναι ο αγώνας στο Τελ Αβίβ και όχι η υπόθεση του Κάστρο. Εγώ δεν μπόρεσα να ακολουθήσω την ομάδα γιατί έχω εκκρεμότητες στην Αθήνα, εύχομαι τα παιδιά να τα καταφέρουν και να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αύριο το βράδυ».

«Παίζει και αυτό το ρόλο του, όμως για εμάς το πρωταρχικό θέμα είναι το αγωνιστικό», είπε ο Δημήτρης Γόντικας αναφορικά με το οικονομικό όφελος που θα έχει ο Παναθηναϊκός σε περίπτωση πρόκρισης.

Για την περίπτωση του Κάστρο αρχικά τόνισε: «Υπήρχε μια επικοινωνία του Παναθηναϊκού με έναν ποδοσφαιριστή που τον ενδιέφερε, υπήρξε μια συμφωνία κάποιου τύπου όμως μπήκε στη μέση η Χιχόν και έφτασε το ποσό της μεταγραφής σε δυσθεώρητα ύψη. Εμείς δεν μπορούσαμε να καλύψουμε το συγκεκριμένο ποσό για δανεισμό ενός έτους. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή μας. Η δική μας συμφωνία αφορούσε χαμηλότερα ποσά και χωρίς κόστος δανεισμού, πριν δώσει η Χιχόν το 1,1 εκατ. ευρώ συνολικά».

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, απάντησε: «Όταν εμείς είπαμε στον παίκτη πάρε το αεροπλάνο και έλα, παρενέβη η ισπανική ομάδα και ανέβαζε διαρκώς την προσφορά. Ο συγκεκριμένος παίκτης πέρσι έπαιξε εκεί και υπήρχε ένα κανάλι επικοινωνίας οπότε μπορούσε να παρεμβαίνει η Χιχόν και να υπάρξει τελικά αυτή η κατάληξη».

Για το αν συνδέθηκε σωστά η περίπτωση Κάστρο με την περίπτωση Πλεσί, σχολίασε: «Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει την κατάσταση που βρισκόμαστε. Σωστά συνδέθηκε η περίπτωση του Κάστρο με την περίπτωση του Πλεσί. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κινείται μόνο με τα έσοδα που δημιουργεί σαν εταιρεία. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε κάθε πρόταση για κάθε ποδοσφαιριστή μας, αυτή είναι η θέση μας σήμερα, αυτό μπορούμε να κάνουμε».

Ενώ για τις αντιδράσεις του κόσμου, επισήμανε: «Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τις ανάγκες και τις ανησυχίες του κόσμου. Η ομάδα όμως έχει την ανάγκη να λειτουργήσει και με την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει κανείς άλλος πέραν από εμάς. Πρέπει να λειτουργήσουμε με τα έσοδα που δημιουργούμε εμείς. Δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποθέσεις εργασίας αλλά με τα δεδομένα που έχουμε πάνω στο τραπέζι. Έχουμε ένα κάρο άλλο ζητήματα, πέρα από το δικό μας θέμα της οικονομικής δυσπραγίας».

«Δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος στη θέση μου ότι αισθάνεται μια χαρά με αυτό που συμβαίνει. Όμως, κάποιος στη θέση μου έχει την ευθύνη να κάνει κουμάντο και νοικοκυριό με τα έσοδα που μπορεί να έχει και με αυτά που έχει στη διάθεσή του», είπε ο Δημήτρης Γόντικας για το δικό του ρόλο στον Παναθηναϊκό και πρόσθεσε: «Όταν εγώ ήρθα πριν ένα χρόνο, υπήρχαν εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Μπήκα σε μπελάδες, ευχάριστους μεν γιατί δουλεύω στον Παναθηναϊκό που τον αγαπάω, αλλά μπελάδες. Αν εγώ παραιτηθώ αύριο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αν κάποιοι πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους, αυτό έχει ήδη γίνει από την τελευταία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εγκρίθηκε η αύξηση, αλλά χρήματα δεν μπήκαν. Εγώ δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο».

Για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί ο ίδιος ή όλο το ΔΣ από τη στιγμή που δεν έχει τα εχέγγυα να διοικήσει όπως θα ήθελε ή όπως θα έπρεπε, τόνισε: «Αν εμείς σαν διοίκηση σηκωθούμε και φύγουμε, δε θα κάνουμε καλό στη λειτουργία της ομάδας. Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία της ομάδας, με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Για το αν μπορούσε να γίνει υπέρβαση για τον Κάστρο, απάντησε: «Δε το συζητάμε καν στα δεδομένα που έφτασε η μεταγραφή του Κάστρο. Εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε 1,5 εκατ. ευρώ για δανεισμό ενός έτους ενός ποδοσφαιριστή, χωρίς οψιόν αγοράς και χωρίς να εξασφαλιστούμε. Δεν γίνεται στη θέση που είμαστε να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα. Αξιολογήσαμε ότι αυτά τα λεφτά δεν μπορούν να πληρωθούν από τον Παναθηναϊκό για δανεισμό ενός έτους, δεν υπήρχε περίπτωση».

Ενώ για το αν θα υπάρξουν άλλοι στόχοι, υποστήριξε: «Το αν θα κάνουμε κάτι παραπάνω σε ότι αφορά την ενίσχυση, θα φανεί και αγωνιστικά. Από το πώς είναι η ομάδα, αν μπορούμε να σταθούμε σωστά και να διεκδικήσουμε τους στόχους μας. Αυτό δεν έγινε με την Οντένσε, καθώς στη Δανία δεχθήκαμε ένα γκολ στο 90’ ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προηγηθεί εμείς και στο ΟΑΚΑ αντί να γίνει 3-1 το παιχνίδι με το δοκάρι του Νίνη, βρεθήκαμε να χάνουμε με 2-4», για να επισημάνει ότι: «Όλα αυτά δεν οφείλονται στο γεγονός ότι δεν πήραμε δανεικό έναν καλό μέσο».

Ερωτηθείς για το επικοινωνιακό κομμάτι και την εικόνα «φιάσκου» που πέρασε προς τα έξω με την υπόθεση Κάστρο, απάντησε: «Προφανώς και δεν κάναμε εμείς σίριαλ την περίπτωση του Κάστρο. Η υπόθεση υπήρχε, αλλά δε βγήκαμε να πούμε ότι εμείς ξεκινάμε τώρα, διαπραγματευόμαστε τώρα κλπ. Αυτά τα πράγματα δεν βγαίνουν προφανώς από το σύλλογο. Δεν κάναμε καμία τέτοια ανακοίνωση έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτό το πράγμα».

Για το μεταγραφικό σχεδιασμό απάντησε πως: «Η απόφασή μας ήταν να έρχεται ένας παίκτης για κάθε παίκτη που φεύγει. Αυτό δεν έγινε νωρίτερα καθώς υπήρχαν περιπτώσεις παικτών που μας αφορούσαν, παικτών που επέστρεψαν από δανεισμούς, που έπρεπε να παραχωρηθούν εκ νέου δανεικοί. Όταν τελειώσουν αυτές οι υποθέσεις θα ανακοινωθούν άμεσα», ενώ πρόσθεσε ότι: «Βλέπω τη δουλειά του κ. Φερέιρα και του τεχνικού τιμ, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ανταγωνιστικός».

Ο Δημήτρης Γόντικας είπε ακόμα πως: «Η πτώση του μπάτζετ μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή με βάσει τα αγωνιστικά και τις εισηγήσεις του προπονητικού τιμ», για να συμπληρώσει αναφορικά με την κριτική που δέχεται ότι δεν γνωρίζει τα του ποδοσφαίρου εφόσον ήταν άνθρωπος του βόλεϊ: «Είναι τιμή μου που με χαρακτηρίζουν άνθρωπο του βόλεϊ, μόνο τιμή μου είναι να είμαι στον Παναθηναϊκό ούτως ή άλλως».

Για την αντίδραση του Ζεσουάλδο Φερέιρα στην απώλεια του Κάστρο, τόνισε: «Ο κ. Φερέιρα έμαθε από εμένα ότι δε θα έρθει τελικά ο Κάστρο, ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας, ενημερώθηκε και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην υποχρέωση της ομάδας που είναι ο αυριανός αγώνας».

Για τους ποδοσφαιριστές που πρέπει να φύγουν από το ρόστερ, σχολίασε: «Όλες οι υποθέσεις των παικτών που πρέπει να παραχωρηθούν δανεικοί, δεν ξεκίνησαν τώρα. Τρέχουν από το τέλος Μαΐου. Αν κάποιος νομίζει ότι αυτά τα πράγματα είναι εύκολα, κάνει λάθος. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να ρυθμιστούν ακόμα και τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών».

«Με τους μετόχους έχουμε συχνή επικοινωνία, με τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Πατέρα μιλάω αρκετά συχνά, με τον κ. Βγενόπουλο πολύ πιο σπάνια και για τυπικούς λόγους», είπε ο Δημήτρης Γόντικας για το αν έχει επικοινωνία με τους μετόχους ενώ για το αν τους έχει ζητήσει να συνδράμουν οικονομικά, επισήμανε: «Το να ζητηθεί από τους μετόχους να βάλουν χρήματα, έγινε με τον πλέον επίσημο χαρακτήρα. Υπήρξε μια απόφαση, δεν υλοποιήθηκε, εγώ από εκεί και πέρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω. Όποιος θέλει να συνεισφέρει, εδώ είμαστε και μπορεί να το κάνει. Εμείς όμως στην παρούσα φάση είμαστε μόνοι μας, κάνουμε ότι μπορούμε και τους τελευταίους δέκα μήνες δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε με οφειλές ούτε με πληρωμές».

Για το άνοιγμα στα οικονομικά της ΠΑΕ και αν έχει καλυφθεί, τόνισε: «Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου θα μπορώ να είμαι πιο σαφής στο κατά πόσο έχει καλυφθεί το άνοιγμα. Έχει μειωθεί αρκετά για την ώρα, περίπου στο μισό του».

Ο Δημήτρης Γόντικας πρόσθεσε ακόμα ότι: «Για αυτό είπα ότι εξετάζονται όλες οι προτάσεις για παίκτες μας. Είναι άλλο πράγμα άλλωστε να αναζητάς 26 εκατ. ευρώ και άλλο να αναζητάς τα μισά. Εμείς καταφέραμε να πουλήσουμε κάποιους παίκτες, πρώτα ο Θεός μπορεί να αποδεσμεύσουμε κάποιους, όμως όλα αυτά γίνονται σε συνάρτηση με το να παραμένει ο Παναθηναϊκός ανταγωνιστικός και να διεκδικεί τους στόχους του. Αν υπάρχει άλλη πρόταση για να βγει ο Παναθηναϊκός από αυτή την κατάσταση, είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρθηκε στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και στα λειτουργικά ζητήματα της Super League, εν μέσω του σκανδάλου με τα «στημένα» παιχνίδια που ξέσπασε το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν γνωρίζω αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα στην ώρα του. Μίλησα με τον Πατρίκ Κομνηνό και μου είπε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση από την πολιτεία για καθυστέρηση στην έναρξη του πρωταθλήματος. Όλοι ανησυχούν και βλέποντας την απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, που έχουμε εκφραστεί επίσημα σαν Παναθηναϊκός, δεν γίνεται να μην ανησυχούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γόντικας.

«Αυτή η απόφαση είναι προφανές ότι πάσχει, είναι απλά τα πράγματα», είπε για την απόφαση της επιτροπής εφέσεων για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Το ότι το πρωτάθλημα έχει στους κόλπους του ικανό αριθμό ομάδων για να ξεκινήσει, είναι γεγονός. Η ποινική διαδικασία που θα ξεκινήσει και απορρέει από το πόρισμα της κ. Παπανδρέου, είναι μια άλλη διαδικασία που θα γίνεται παράλληλα».

Για το αν αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει κάθαρση στο ποδόσφαιρο, σχολίασε: «Η πρόοδος ή η εξέλιξη της όποιας πειθαρχικής διαδικασίας θα εξαρτηθεί από την πορεία της ποινικής διαδικασίας. Δε με ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί δεν αφορά σε κάτι τον Παναθηναϊκό. Θέματα του πρωταθλήματος σαφώς και θα υπάρξουν, αλλά κάτι πρέπει να γίνει, πρέπει να μπει ένα τέλος, πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο!»

Ο Δημήτρης Γόντικας είπε ακόμα: «Γνωρίζω ότι πολλές ενδιαφερόμενες ομάδες περιμένουν το σκεπτικό της απόφασης για να την προσβάλλουν. Ξέρετε ότι ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά, δεν γίνεται. Πρέπει λοιπόν να τα σπάσουν. Όλοι λοιπόν που έχουν κάθε είδους εξουσία στο ποδόσφαιρο, και οι ομάδες μέσα σε αυτούς, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι δυνατόν να λέμε λοιπόν ότι μπορείτε να στήνετε αγώνες, να κάνετε ότι θέλετε και να μην υπάρχουν τιμωρίες. Πρέπει να σπάσει το απόστημα».

Για τη θέση του Παναθηναϊκού σχολίασε: «Ο Παναθηναϊκός με αφορμή τα γεγονότα του Καραϊσκάκη έχει καταθέσει προτάσεις για θεσμικές αλλαγές του ποδοσφαίρου και θα τις ξαναφέρουμε σε συζήτηση σε προσεχές συμβούλιο της λίγκας. Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το τι σχολίασε ο Ολυμπιακός στην πρόσφατη κόντρα των δύο ΠΑΕ, είπε: «Ποσώς με απασχολεί το τι θα ειπωθεί. Το τι θα πούμε, πως θα το πούμε και πότε θα το πούμε, είναι υπόθεση δική μας».

Για το αν οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού ζητούν τη στήριξη του κόσμου, είπε: «Οι μέτοχοι ζήτησαν κάτι; Δεν το γνωρίζω να έγινε από τους μετόχους. Εμείς σαν διοίκηση έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τον κόσμο να στηρίξει την ομάδα. Δε γνωρίζω αν οι μέτοχοι έχουν επίσημα ζητήσει τη στήριξη του κόσμου. Εμείς το έχουμε κάνει πολλές φορές και θα το ξανακάνουμε. Για εμάς ο κόσμος είναι ο άμεσος συνεργάτης μας και η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει από τους πλέον απαιτητικούς φιλάθλους στην Ελλάδα. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω και να σχολιάσω τους μετόχους».

Ο Δημήτρης Γόντικας δήλωσε επίσης πως: «Εμείς σαν διοίκηση πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας τόσο προς την κατεύθυνση που σας είπα πριν, όσο και προς την κατεύθυνση των μετόχων. Όμως δεν μπορούμε να επιβάλουμε τίποτα».

Δίνοντας μήνυμα στον κόσμο, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, είπε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κόσμο του Παναθηναϊκού ότι κάνουμε ότι καλύτερο περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ξέρετε ότι δεν είναι εύκολο το έργο μας, ο στόχος μας είναι απαρέγκλιτος και είναι η πρώτη θέση κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και βλέπω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ίσως χρειαστούμε λίγο χρόνο, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Τέλος, για το παιχνίδι με την Μακάμπι ο Δημήτρης Γόντικας δήλωσε: «Η Μακάμπι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ομάδα, ελπίζω ότι θα προκριθούμε, για πάρα πολλούς λόγους. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε και ελπίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε».

Θυμηθείτε LIVE τη συνέντευξη του Δημήτρη Γόντικα μέσω του Onsports

{coveritlive}18546fdb9b{/coveritlive}



Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved