Οι αγανακτισμένοι των γηπέδων

Συντάκτης: Οnsports Team Δημοσίευση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 07.01

Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο που βιώνει η ελληνική κοινωνία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσε βέβαια να αφήσει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο.

Οι -ολοένα και πιο λίγοι… - φίλαθλοι που πηγαίνουν στα γήπεδα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στην καθημερινότητά τους υφίστανται περικοπές των μισθών τους, στενάζουν από τη βαριά φορολογία, ζουν υπό το φόβο της ανεργίας (αν δεν είναι ήδη άνεργοι) και χάνουν σταδιακά την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Ηταν λοιπόν μάλλον αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα επιχειρούσαν να στείλουν και μέσα από τα γήπεδα τα δικά τους μηνύματα με αποδέκτες εκείνους που θεωρούν υπεύθυνους για τα σημερινά τους δεινά, δηλαδή τους πολιτικούς.

Το Οnsports είχε ήδη καταγράψει την περασμένη εβδομάδα αυτή την τάση, που ξεκίνησε από το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού, συνεχίστηκε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων και κορυφώθηκε στην 7η αγωνιστική,  όταν τα πανό πολιτικού περιεχομένου που αναρτήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εργοτέλη και στο Γεντί Κουλέ στην αναμέτρηση ΟΦΗ – ΑΕΚ στάθηκαν αφορμή να διακόψουν οι «σαστισμένοι» διαιτητές τις δύο ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις (πανό αναρτήθηκε και στο παιχνίδι Πανιωνίου – Ολυμπιακού αλλά εκεί δεν υπήρξε διακοπή του αγώνα).

Δεν φάνηκαν όμως μόνο οι διαιτητές αμήχανοι μπροστά στο πρωτόγνωρο φαινόμενο. Η αμηχανία της Πολιτείας, ήταν εξίσου μεγάλη. Σε τέτοιο βαθμό που  λίγο μετά το τέλος του αγώνα Παναθηναϊκού – Εργοτέλη η Αστυνομία επιδόθηκε σε… σαφάρι στα αυτοκίνητα των οπαδών του «τριφυλλιού»  που αναχωρούσαν από το ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανακαλύψει και να κατασχέσει το επίμαχο πανό και να συλλάβει τον κάτοχό του.

Γιατί μπορεί το γήπεδο να αποτελεί χρόνια τώρα για την Πολιτεία - βολικό - πεδίο ελεγχόμενης εκτόνωσης της κοινωνικής οργής, αλλά τα πράγματα αρχίζουν να… εκτρέπονται όταν αυτή η οργή στρέφεται εναντίον των πολιτικών.

Κι ενώ οι απόψεις των οπαδών που ανήκουν στο συνδεσμιακό χώρο  - ανεξάρτητα από την ομάδα την οποία υποστηρίζουν – συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα γήπεδα είναι χώρος λαϊκής έκφρασης, επομένως μπορούν να αναρτώνται σ’ αυτά και πανό πολιτικού περιεχομένου,  τάση που είναι σαφέστατα αποτυπωμένη - με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία -  και στο γκάλοπ τοu Onsports, οι πολιτικοί τους οποίους προσεγγίσαμε για να πάρουμε τη γνώμη τους διαφοροποιούνται μεταξύ τους, ανάλογα με την παράταξη στην οποία ανήκουν.

Διαφοροποιημένες, ωστόσο, παρουσιάζονται και οι απόψεις των ποδοσφαιριστών. Η επίσημη θέση του συνδέσμου τους όπως εκφράζεται μέσω των δηλώσεων στο Onsports του προέδρου του ΠΣΑΠ, Στέλιου Γιαννακόπουλου, είναι πως η δουλειά των παικτών περιορίζεται εντός του αγωνιστικού χώρου και πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική.

Κάποιοι άλλοι, εκφράζουν το παράπονό τους για την διακοπή του αγώνα λόγω ύπαρξης πολιτικού πανό, όταν οι διαιτητές δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία σε περιπτώσεις κρουσμάτων βίας κατά ποδοσφαιριστών μέσα στα γήπεδα.

Οι θεσμικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου απέφυγαν να τοποθετηθούν επί του ζητήματος,  καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Onsports να μιλήσουν για το γεγονός .

Η ΕΠΟ σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα και μας παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔ, όπου έστω και ετεροχρονισμένα,  παρατηρείται μια «ελαστικότητα» στο θέμα της διακοπής των αγώνων, σε περίπτωση ανάρτησης πανό πολιτικού περιεχομένου.

Κάτι , άλλωστε, που φάνηκε και χθες (29/10) στη διάρκεια του αγώνα του Καραϊσκάκη, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΟΦΗ όπου παρά τα πανό και τα υβριστικά συνθήματα κατά Παπανδρέου και πολιτικών, ο διαιτητής δεν διέκοψε τον αγώνα.

Παρατηρείται έτσι και μια προσπάθεια σύγκλισης με την επίσημη θέση της UEFA όπως αυτή αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έκανε στο Onsports o Mάριος Λευκαρίτης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για διακοπή αγώνων λόγω πανό με πολιτικό περιεχόμενο και η UEFA επεμβαίνει διακόπτοντας τον αγώνα μόνο σε περίπτωση ρατσιστικών συνθημάτων. Ο κ. Λευκαρίτης τόνισε, ωστόσο, πως η αντίδραση ενός διαιτητή σε περίπτωση ανάρτησης πανό με πολιτικό περιεχόμενο είναι θέμα κανονισμών της εθνικής Ομοσπονδίας κάθε χώρας.

Σε αντίθεση με τους θεσμικούς παράγοντες του ποδοσφαίρου, που προτίμησαν να σιωπήσουν, οι αντίστοιχοι του μπάσκετ δέχθηκαν πρόθυμα να μιλήσουν στο Onsports, με τις απόψεις τους να συμπλέουν μεταξύ τους, αλλά να διαφέρουν από αυτές  της πλειοψηφίας των φιλάθλων.

Τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ,  Βασίλης Οικονομίδης, δήλωσαν κάθετα αντίθετοι με την ανάρτηση πανό πολιτικού περιεχομένου στα γήπεδα, καθώς θεωρούν πως ο αθλητισμός πρέπει να παραμείνει μακριά από την πολιτική. Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως η προσωπική του θέση σε περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο σε αγώνα μπάσκετ, είναι ότι πρέπει να διακοπεί ο αγώνας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των μπασκετμπολιστών και πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Γιώργος Παυλίδης, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να προβληματίζει είναι η βία στα γήπεδα και όχι το τι θα αναρτηθεί στις κερκίδες.

Ενδιαφέρον, τέλος, για το πώς αντιδρούν οι ξένοι σε ανάλογες περιπτώσεις, παρουσιάζει  η άποψη του Πορτογάλου δημοσιογράφου της A’ Bola, Πασκουάλ Σόουζα που αναφέρει πως αν και οι Πορτογάλοι είναι σχεδόν εξίσου «αγανακτισμένοι» όσο και οι Ελληνες, από την πολιτικοοικονομική κατάσταση στη χώρα τους, πολύ δύσκολα θα έφταναν στο σημείο να αναρτήσουν πανό πολιτικού περιεχομένου στα γήπεδα, γιατί κάτι τέτοιο πολύ απλά βρίσκεται έξω από την φιλοσοφία που έχουν ως λαός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H ΘΕΣΗ ΤΩΝ  ΟΠΑΔΩΝ 

«Δεν είμαστε πρόβατα»

«Δύσκολη κατάσταση για τον κόσμο»

«Μέρος της κοινωνίας μας τα γήπεδα»

 

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Κουκοδήμος: «Είναι φυσιολογική η αντίδραση του κόσμου»

Ορφανός: «Προσοχή από όλους»

Καρατζαφέρης: «Ας μην ανακατεύουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική»

Ψαριανός: «Απαράδεκτη η στάση της Αστυνομίας»

Δαϊλάκης: «Εκφράζονται κοινωνικά στα γήπεδα»

ΚΚΕ: «Απαράδεκτη οποιαδήποτε απαγόρευση»


H ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Στέλιος Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΠΣΑΠ): «Δουλειά των παικτών είναι το ποδόσφαιρο»

Βέλλιος: «Εκτός γηπέδων τα συνθήματα»

Τζιωρτζιόπουλος: «Πρωταγωνιστές οι παίκτες»


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ - ΚΕΔ

Η καθυστερημένη, αλλά σωστή αντίδραση της ΕΠΟ

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ UEFA

Λευκαρίτης: «Η UEFA δεν επεμβαίνει για πολιτικά πανό»

 

OΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Βασιλακόπουλος (ΕΟΚ): «Μακριά από τον αθλητισμό η πολιτική»

Οικονομίδης (ΕΣΑΚΕ): «Ανεξάρτητος ο αθλητισμός από την πολιτική»

Παυλίδης (Πρόεδρος ΠΣΑΚ): «Υπάρχει δυσαρέσκεια και το ξέρουν όλοι»

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Πασκουάλ Σόουζα: «Αγανακτισμένοι, αλλά εκτός γηπέδων οι Πορτογάλοι»

 

ΟΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ONSPORTS

Μένιος Σακελλαρόπουλος: O διαιτητής που δεν φυλάκισε το πνεύμα

Σταύρος Kόλκας: «No Olympic games in f***ing Athens»

Σταύρος Kαζαντζόγλου: Το ποτάμι της οργής

Μανωλιουδάκης: Αγανακτισμένοι και... σοκαρισμένοι

 

PHOTO GALLERY

Η εικόνα μιλάει από μόνη της

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook κάντε LIKE στο Οnsports πατώντας ΕΔΩ

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

3 σχόλια
 • Billy Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 12:29 Συντάχθηκε από Billy

  Πάσι θυσία να φύγουν αυτά τα κοπρόσκυλα,η Χούντα του ΠΑΣΟΚ. και όλοι όσοι θα ακολουθήσουν και θα ασπασθούν αυτήν την πολιτική, δηλαδή να θέλουν να σώσουν την χώρα για μας χωρίς εμάς βάζοντας κατοχικά χαράτσια.Οι ψευτόμαγκες βουλευτές ΤΕΛΟΣ. Απο δω και στο εξής θα πρέπει να μάθουμε κύριοι,κύριοι βολευτές της κονόμας, να ζούμε επικινδύνως.Όσο για κάτι υπουργούς σωτήρες,Βενιζέλε πες αλεύρι.......είσαι και δυσκίνητος....... Άν συνεχίσεις έτσι,σε λίγο ούτε το τρίτο σώμα δεν θα μπορεί να σε σώσει....

 • Spartan Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 17:03 Συντάχθηκε από Spartan

  Η θέση του συλλόγου φίλων Άρη Super3 σε άρθρο στο επισημο σαιτ στις 25/10

  Μαθήματα δημοκρατίας...

  Το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αθωότητα. Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση, επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο θύμα μιας στρατιωτικού καθεστώτος πολιτικής διακυβέρνησης μιας χώρας είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης των πολιτών.

  Αυτήν την απίστευτη λογοκρισία βίωσε το Ελληνικό ποδόσφαιρο το περασμένο Σάββατο σε μια κατρακύλα δίχως τέλος, με πρωταγωνιστές την αστυνομία και την πολιτεία αυτή τη φορά. Ένα πανό με πολιτικό περιεχόμενο στο ΟΑΚΑ έγινε αιτία και αφορμή να ξυπνήσουν εφιάλτες χούντας και απολυταρχικών καθεστώτων στην Ελλάδα του 2011. Στην Ελλάδα που η οικονομική χρεοκοπία συναγωνίζεται την πολιτική και την κοινοβουλευτική χρεοκοπία.

  Παράνομες σωματικές έρευνες, παράνομες έρευνες σε αυτοκίνητα, ποινικές διώξεις για ένα πανό που εξέφραζε ό,τι αισθάνεται ο μέσος Έλληνας. Στην επταετία έψαχναν τι εφημερίδα είχε ο καθένας μέσα στο σακάκι του. Σήμερα ψάχνουν και διώκουν τα πανό που αναρτώνται στα γήπεδα με μηνύματα που δεν περιγράφουν τίποτα διαφορετικό από την αλήθεια.

  Και φυσικά η επικαλούμενη άγνοια και… αθωότητα των πολιτικών προϊσταμένων, οι οποίοι βέβαια «δεν ήξεραν τίποτα» και σίγουρα «δεν έδωσαν τέτοια εντολή», δεν πείθει κανέναν καθώς η εξόφθαλμη αδράνεια και απροθυμία τους να ενεργήσουν πάνω σ’ ένα θέμα που αποτελεί καθαρή υπέρβαση καθήκοντος, συνιστά σιωπηρή συναίνεση. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν υπάρχει και παρασκηνιακή επιβράβευση!

  Σκληρή η αλήθεια και θέλει παντελονάτους πολιτικούς για να την αποδεχθούν. Δυστυχώς στην Ελλάδα αντί για παντελονάτους πολιτικούς έχουμε πάμπολλους τσεπάτους πολιτικούς. Που δεν αντέχουν και καταφεύγουν με την πρώτη ευκαιρία, με τη συνεργασία της αστυνομίας, σε χουντικές σκέψεις και πρακτικές. Δεν απομένει λοιπόν παρά να δούμε και λογοκριμένα έντυπα.

  Και κάτι ακόμη που προκύπτει από την χουντική αυτή συμπεριφορά. Η πολιτική και οι πολιτικοί φοβούνται το ποδόσφαιρο. Φοβούνται την αυθόρμητη αντίδραση του οπαδού, φοβούνται τη συγκέντρωση και συνάθροιση στα γήπεδα. Τρέμουν στην ιδέα ότι κάτι που ενώνει τους οπαδούς, και είναι τα χρώματα μιας ομάδας, μπορεί να διευρυνθεί. Τρέμουν στην ιδέα μιας αυθόρμητης και γενικευμένης διαμαρτυρίας και κατακραυγής που θα ξεπηδήσει από τις κερκίδες.

  Τρέμουν και επιστρατεύουν ό,τι και οι χούντες. Αντί για τα τανκς, τα ΜΑΤ, τις δυνάμεις καταστολής. Το εκτελεστικό όργανο του κράτους δηλαδή. Την αστυνομία που μπορεί πανεύκολα να μετατρέψει μια ειρηνική διαδήλωση σε γενικευμένα επεισόδια, να προβοκάρει, να τορπιλίσει, να φοβίσει, να τρομοκρατήσει.

  Μόνο που σιγά-σιγά η κατάσταση ξεφεύγει καθώς βυθίζουν ολοένα και περισσότερο τον κόσμο στην απόγνωση και την ανέχεια. Η κατάσταση ξεφεύγει και σύντομα μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Και τότε ούτε τα ΜΑΤ, ούτε τα δακρυγόνα, ούτε τα κλομπ θα είναι αρκετά για να «συμμαζέψουν» την οργή, τη διαμαρτυρία και την κατακραυγή…

 • Gladiator Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 13:37 Συντάχθηκε από Gladiator

  ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΝΤΕ ΣΕ ΚΑΝΑ ΓΙΔΙ
  ΑΠΟ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΟΝΑΧΑ ΕΝΑ Α@@@%&#^

  ΝΑ ΚΑΕΙ, ΝΑ ΚΑΕΙ, ΤΟ ΜΠ@@#$&@#%, Η ΒΟΥΛΗ

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.