Γερουλάνος: «Κάθαρση μέχρι τέλους»

Συντάκτης: Onsports Team Δημοσίευση: Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 08.13

Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει έτοιμος να προσπαθήσει μέχρι τέλους, προκειμένου να επιτευχθεί η κάθαρση και η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο υπουργός Αθλητισμού αρμόδιος και για θέματα Αθλητισμού, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ξεκαθάρισε ότι η παρανομία που μαστίζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θα συνεχιστεί και η Πολιτεία είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά για την κάθαρση του αθλήματος.

«Η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο παίζουμε ένα σκάκι αξιοπιστίας. Από κάθε κίνηση κρίνει ο ένας τον άλλο. Αν δει το ποδόσφαιρο ότι εμείς είμαστε φερέγγυοι, θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Αν δούμε εμείς ότι το ποδόσφαιρο είναι φερέγγυο, θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Η Πολιτεία είναι όμως αυτή που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Και μέχρι τώρα κάναμε βήματα μετρημένα, για να δείξουμε στους συνομιλητές μας ότι αυτό που λέμε το εννοούμε» είπε αρχικά και συνέχισε: «Η παρανομία πρέπει να μπει στο περιθώριο. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Αν και κατά πόσον όλοι αυτοί που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο θέλουν να το δουν να εξυγιαίνεται και να αναβαθμίζεται. Αν απέναντί μας δούμε ένα ποδόσφαιρο που δεν συναινεί σε αυτά που λέμε, τότε, λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να συμπορευτούμε».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στα «Νέα»:

-Μήπως είναι λίγο ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε σε ισότιμη βάση με τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου, ενός χώρου όπου υπάρχει χρήμα αγνώστου προελεύσεως, εμπλέκονται άνθρωποι της νύχτας, υπάρχει τζόγος;

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα. Και το ποδόσφαιρο, επειδή έχει πολλά λεφτά, τραβάει τον κόσμο της παρανομίας. Γι’ αυτό η διαδικασία της κάθαρσης και της εξυγίανσης πρέπει να είναι συνεχής. Απλώς στην Ελλάδα είχαμε πολλά μαζεμένα, τα οποία έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτός ο αγώνας θα τελειώσει ποτέ».

-Αισθάνεστε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την κυβέρνηση να έχει απέναντί της δύο πόλεις, τον Βόλο και την Καβάλα, ότι το σχέδιο της εξυγίανσης θα μπορέσει να προχωρήσει; Δεδομένου πως το αμέσως επόμενο διάστημα ενδέχεται να βγουν στους δρόμους και οι κάτοικοι άλλων , της Λάρισας, των Σερρών για παράδειγμα.

«Αμφισβητώ το αν και κατά πόσο μια ολόκληρη πόλη είναι έτοιμη να κατέβει στον δρόμο για να υπερασπισθεί προέδρους, τους οποίους το ίδιο το ποδόσφαιρο έχει αποκλείσει δια βίου από τους χώρους του. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα επεισόδια τα προκαλούν κάποιοι θερμοκέφαλοι, οι οποίοι μπορεί και να έχουν ευνοηθεί από τις καταστάσεις αυτές που κάνουν ότι κάνουν. Η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου θέλει να δει την εξυγίανση. Και στο κάλεσμα αυτών των ανθρώπων ανταποκρίνεται η Πολιτεία».

-Υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στην Αθλητική Δικαιοσύνη;

«Δεν αδικώ κανέναν που αμφισβητεί την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Αλλά και τη δική μας αξιοπιστία όπως και αυτήν της ΕΠΟ. Το στοίχημα μας, και γι’ αυτό σας λέω ότι είναι μια παρτίδα σκάκι, είναι να κερδίσουμε όλοι μας την αξιοπιστία με κάθε μας κίνηση. Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε είναι ότι εμείς ως κυβέρνηση κρατάμε μια συνεπή στάση ανάλογα με αυτά που βλέπουμε μπροστά μας».

-Στην παρτίδα σκάκι για την οποία μιλήσατε αισθάνεστε ότι οι δύο πλευρές παίζετε με τους ίδιους όρους;

«Όχι. Η πολιτεία έχει το πάνω χέρι αλλά και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε πρώτα από όλα τη δική μας αξιοπιστία».

«Δεν αδικώ τους τοπικούς βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες. Βρίσκονται κάτω από πίεση στη συγκεκριμένη φάση. Θα σας πω ένα παράδειγμα: τι έλεγε ο κ. Σκοτεινιώτης στο ραδιόφωνο; Αφού είπες διάφορες σκληρές κουβέντες πρόσθεσε πως «αν η κάθαρση πάει μέχρι το τέλος εγώ θα την υποστηρίξω». Άρα δική μας δουλειά είναι να αποδείξουμε και στον κ. Σκοτεινιώτη και σε οποιονδήποτε άλλον που το αμφισβητεί ότι αυτό που κάνει η Πολιτεία δεν αφορά τον Βόλο και την Καβάλα αλλά την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Όμως να πω και κάτι για τον κ. Ιωαννίδη. Σαν παλιός υφυπουργός θα μπορούσε να ασκεί μόνο κριτική, να προσπαθεί να πείσει ότι αυτός θα τα έκανε καλύτερα. Δεν κάνει όμως αυτό. Βοηθά, στηρίζει, διορθώνει, αλλά παραδέχεται και τα δικά του λάθη. Συναίνεση δεν είναι η υποταγή στις απόψεις της πλευράς αλλά η από κοινού δημιουργία κάτι πολύ πιο ουσιαστικού».

-Αισθάνεστε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μάχη του καλού με το κακό;

«Το κακό δημιουργήθηκε μέσα σε ένα κλίμα βολέματος. Όλοι βολεύονταν να ανέχονται ή ακόμα να στηρίζουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Κανείς δεν σταμάτησε τα πράγματα στην αρχή τους».

-Την άποψη του κ. Σκοτεινιώτη «η κάθαρση να πάει μέχρι το τέλος» συμμερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Εσείς από την πλευρά σας είστε αποφασισμένος να την προχωρήσετε αν φτάσετε σε ονόματα όπως Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ;

«Δεν με απασχολεί το όνομα αλλά με απασχολούν τα στοιχεία. Εμείς τι έχουμε κάνει; Όπου η Αθλητική Δικαιοσύνη έχει βρει στοιχεία και έχει επιβάλλει ποινές εμείς με τη σειρά μας ακολουθούμε».

-Και αν δεν εισπράξετε την αξιοπιστία από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη;

«Τότε παίρνουμε εμείς τα μέτρα που κρίνουμε σκόπιμα. Πάρτε το θέμα της χρηματοδότησης, για παράδειγμα. Ποτέ δεν με απασχόλησε αν η απόφαση της έφεσης για Βόλο και Καβάλα ήταν δίκαιη ή όχι. Δεν είμαι δικαστής. Αλλά το κατά πόσο ήταν μέσα στο Αθλητικό Δίκαιο».

-Η εικόνα που υπάρχει είναι πως από τη μια μεριά είναι ένα σύνολο ανθρώπων που μαζεύεται το βράδυ και πηγαίνει στο Μέγαρο Μουσικής και από την άλλη ο Μπέος με τον Ψωμιάδη μαζεύονται για να πάνε στα σκυλάδικα της Εθνικής Οδού. Δεν πρόκειται να βρεθούμε ποτέ έτσι…

«Έχω πάει στα σκυλάδικα της Εθνικής και δεν έχω πρόβλημα να ξαναπάω».

-Έχετε δεχτεί απειλές;

«Πέρα από αυτές στο Διαδίκτυο, όχι. Πρέπει να σας πω ότι δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Ούτε κανείς πρόεδρος ΠΑΕ με έχει πάρει στο τηλέφωνο  για να με πιέσει για θέματα του ποδοσφαίρου».

-Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν αν θα μπορέσει ένας άνθρωπος με τη δική σας εικόνα να τα βγάλει πέρα με τη μαφία του ποδοσφαίρου...

«Το μεγαλύτερο λάθος είναι να υποτιμάς κάποιον από την εικόνα του. Πιστεύω ότι πρέπει να τον κρίνεις από τις πράξεις. Παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά σε προστατεύει από τις κακοτοπιές. Γι’ αυτό και έχουμε αφιερώσει χρόνο να πείσουμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε με τις πράξεις μας».

-Σας αρέσει αυτό το υπουργείο;

«Ναι, είναι το καλύτερο υπουργείο. Είναι το υπουργείο της αισιοδοξίας. Μας λείπουν βέβαια χρήματα για τον Πολιτισμό, αλλά θα τα βρούμε. Θεωρώ πως είναι τιμητικό να υπηρετείς σε έναν χώρο που έχει κάνει γνωστή την εικόνα σε όλη την υφήλιο».

-Υπό αυτό το πρίσμα, μήπως τα χρήματα που πάνε από τον ΟΠΑΠ στη Superleague και φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ είναι υπερβολικά πολλά;

«Ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει μέσα στο καινούργιο πλαίσιο του Στοιχήματος τι είναι αυτό το οποίο έχει αξία για τον ίδιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και, από την άλλη, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τους όρους που διέπουν τη συνεργασία του με το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, όταν οι οπαδοί μιας ομάδας που στις φανέλες της υπάρχει το λογότυπο του ΟΠΑΠ προκαλούν επεισόδιο, ο Οργανισμός, πέρα από τη διακοπή της χορηγίας, θα πρέπει να στρέφεται κατά της ίδιας της ομάδας, ζητώντας να του δώσει πίσω χρήματα επειδή μέσα από αυτές τις ενέργειες δυσφημείται. Ο ΟΠΑΠ στηρίζει τις ομάδες, τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν καλούς παίκτες, να υπάρχουν και, από την άλλη, διασύρεται από ακραίες συμπεριφορές που υιοθετούν παράγοντες και οπαδοί. Ας πάνε να βρουν αλλού χορηγό για τη φανέλα».

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 σχόλια
  • jim - thessaloniki Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 08:26 Συντάχθηκε από jim - thessaloniki

    Συγχαρητηρια λοιπον για την καθαρση. Εφταιγαν μερκές δεκάδες ποδοσφαιριστών οι υπάλληλοι των εταιρειών ακόμα ίσως και η καθαρίστρια των γραφείων που θα μείνουν άνεργοι. Αλλά αυτό δεν σας πειράζει. Άλλωστε η αύξηση της ανεργείας είναι το ΄΄ χομπυ΄΄ της κυβέρνησής σας. Τολμήστε όμως να κάνετε το ίδιο με τις μεγάλες ομάδες. Τότε το κτίριο όπου μαζέυεστε οι 300 φασκελοσυλλέκτες θα ξεθεμελιωθεί ολόκληρο. Για να είναι κανείς υπεύθυνος για το ποδόσφαιρο πρέπει πρώτα να έχει υπάρξει ΟΠΑΔΟΣ. Το ίδιο το άθλημα από μόνο του είναι βίαιο και βρώμικο γιαυτό και μας αρέσει.Υπήρξα ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και η σκέψη μας όταν μπαίναμε στο γήπεδο αλλά και οι εντολές που είχαμε ήταν να νικήσουμε με οποινδήποτε τρόπο θεμιτό η αθέμιτο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτισμός. Το γήπεδο δεν είναι το μέγαρο μουσικής η το θέατρο. Εκεί πάμε για να ξεσπάσουμε, να φωνάξουμε,να βρίσουμε και ακόμα να χτυπηθούμε αν χρειαστεί. Το γήπεδο δεν είναι για γραβατομένους σαλονάτους. Είναι για μάγκες με παντελόνια και τσαμπουκά. Αφήστε το λοιπόν όπως είναι για να μας αρέσει να πηγαίνουμε στο γήπεδο - αλλιώς θα έχετε άδειες εξέδρες. Και να εύχεστε η βία να εκδηλώνετε μέσα στα γήπεδα γιατί αλλιώς όπως είναι η κατάσταση θα βγεί στους δρόμους , τις πλατείες και τα πεζοδρόμια και τότε δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε.

  • M.Volos Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 08:50 Συντάχθηκε από M.Volos

    Kirie Geroulane otan lete oti den pisteuetai oti oi pliopsifia autwn twn polewn tha einai enantiwn sas kai tis kuvernisews sas mallwn katheste sto idio sunefaki me ton arxigo sas ton k. Papandreou otan leei oti ola pane kala kai tha vgoume apo tin krisi.Den upostirizoun agapite mou tous proedrous autous, pou eseis dextikate kai valate, alla to dikaioma tous na exoune 2 wres xalares kai makria apo ta provlimata kai tin mizeria pou i kivernisi sas kai eseis prosopika ,ws melos autis,tous exete riksei.O k. Skotiniwtis otan leei"i katharsi na paei ws to telos" den enoei na arxisei apo to telos opws eseis kanate , alla apo tin korifi.Omws eseis deiksate ta prwta deigmata grafis sas afinontas tin AEK stin S.L. kai dinontas tis paratasi xwris na kanete to idio kai gia tous allous.H isonomia pou legate pige peripato apo tin prwti ki olas wra.Kai na kserete oti sta skuladika tis ethnikis odou vriskete kai ntomprous antres enw sto megaro vriskete tis perisoteres nufitses.kai ap oti katalava apo ta legomena sas eseis mallwn sto megaro suxnazete perissotero kai pernate kai kamia volta apo ta skuladika.

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.