«Ο ΟΦΗ δεν μπορεί να αποβληθεί»

«Ο ΟΦΗ δεν μπορεί να αποβληθεί»

Τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον ΟΦΗ να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αποβολής από το πρωτάθλημα έβαλε ο αντιπρόεδρος της UEFA Μάριος Λευκαρίτης.

Ο Κύπριος αξιωματούχος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Κρήτη Σπορ FM 87,6 και σημείωσε ότι οι Κρητικοί έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Λευκαρίτης

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Γενικό σχόλιο δεν μπορώ να κάνω γιατί το τι μαθαίνω το μαθαίνω από τα Μ.Μ.Ε. και τίποτα περισσότερο και καμιά φορά κουβεντιάζουμε με τους φίλους αξιωματούχους της ΕΠΟ». 

Για το πώς κρίνει η ΕΠΟ την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι στην ΕΠΟ με την όλη κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ παίρνει και θα πάρει ότι βοήθεια χρειαστεί από την ΟΥΕΦΑ στο μέτρο των δυνατοτήτων εάν και εφόσον χρειάζεται να επέμβει κάπου. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω δεν πρόκειται να επέμβει κανένας σε ότι έχει να κάνει με θέματα που αφορούν την ΕΠΟ. Σε ότι αφορά την ΟΥΕΦΑ μπορεί σαφέστατα να παρέμβει αν θίγονται τα συμφέροντα της». 

Για την προσφυγή του ΟΦΗ στα πολιτικά δικαστήρια και το αν είχε το δικαίωμα να προβεί σε αυτή την κίνηση: «Είναι δικαίωμα του κάθε σωματείου που νιώθει αδικημένο από κάποια απόφαση να προσφύγει όσο πιο ψηλά μπορεί. Όμως όπως αντιλαμβάνεστε και η ΕΠΟ θα πρέπει να υπερασπιστεί την θέση της και την απόφαση της με την οποία δεν συμφωνεί ο ΟΦΗ. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να σχολιάσω επακριβώς γιατί δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Αλλά είναι δικαίωμα του κάθε σωματείου να προσφύγει εφόσον θεωρεί ότι είναι αδικημένος. Άρα ο ΟΦΗ δικαιούται να προσφύγει. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό της ΟΥΕΦΑ και της FIFA αλλά και των εκάστοτε ομοσπονδιών που προβλέπουν την προσφυγή σε κάποια αρμόδια όργανα. Για παράδειγμα το CAS είναι αθλητική δικαιοσύνη και κανείς δεν μπορεί να αποβάλει τον ΟΦΗ αν πάει στο CAS. Το CAS είναι το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο . Μετά είναι τα πολιτικά δικαστήρια που δεν ξέρω όμως τις ισχύ μπορεί να έχει η απόφαση τους». 

Για τοα ν έχει συναντήσει στο παρελθόν παρόμοια περίπτωση με αυτή του ΟΦΗ που προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια: «Έχει συμβεί ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν. Μιλάω για θέμα προσφυγής μιας ομάδας στα πολιτικά δικαστήρια προτού εκδικαστεί στα αθλητικά δικαστήρια και σε αυτές τις διαμάχες οι ομοσπονδίες δικαιώθηκαν. Για παράδειγμα στην Κύπρο είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον εξαντλούνται τα περιθώρια της αθλητικής δικαιοσύνης τότε μπορεί να επέμβει η πολιτική δικαιοσύνη». 

Για το αν μπορεί η ΟΥΕΦΑ να επέμβει στο θέμα του ΟΦΗ και να τον αποβάλλει από το πρωτάθλημα λόγω της προσφυγής του στα πολιτικά δικαστήρια: «Καθαρά και αποκλειστικά αυτό το θέμα το χειρίζεται η ΕΠΟ σαν νόμιμος εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ». 

Για το θέμα των αδειοδοτήσεων και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις ελληνικές ομάδες: «Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε την κουλτούρα του μεγάλου ελέγχου. Τα σωματεία μας ήταν μαθημένα να ζουν στο κουτουρού. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κάποιους κανόνες , το να μην πληρώνεις τους ποδοσφαιριστές και τους υπαλλήλους σου είναι σοβαρό αδίκημα. Οι Ελληνικές ομάδες χρησιμοποιούσαν δικούς τους κανόνες. Από το 2000 θεσπίστηκε ο θεσμός της αδειοδότησης και φτάσαμε στο σήμερα . Σε όλη την Ευρώπη στις 30 Ιουνίου πρέπει να γίνουν έλεγχοι ξανά των σωματείων και υπάρχει κίνδυνος κάποιες ομάδες να μην παίξουν στα πρωταθλήματα τους η να τους αφαιρεθούν βαθμοί». 

Για το αν υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής ομάδας από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν ο ΟΦΗ επιμείνει στην προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια: «Το έχω ακούσει αυτό το πράγμα και δεν ισχύει. Δεν μπορεί για ένα σωματείο το οποίο μπορεί να έχει προβλήματα να έρχεται να πληρώνει το τίμημα ένα άλλο σωματείο. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν μπορούν να τιμωρούνται άλλες ομάδες γιατί δεν έχει μια άλλη ομάδα τα κατάλληλα κριτήρια». 

Για την πρόσληψη του Νίκου Νιόπλια στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Κύπρου: «Η ΚΟΠ δοκίμασε και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε με την πρόσληψη του Άγγελου Αναστασιάδη. Η χημεία του έμπειρου Έλληνα προπονητή με την Κύπρο είναι καλή. Για αυτό και επιλέχθηκε ο Νιόπλιας. Είναι ένας σχετικός νέος προπονητής, ταλαντούχος, έχει δουλέψει στις μικρές Εθνικές και έκατσε και σε ένα καυτό πάγκο όπως είναι αυτός του Παναθηναϊκού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή από τον ΚΟΠ η πρόσληψη του Νίκου Νιόπλια». 

Για τους αντιπάλους των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη και τις πιθανότητες τους πρόκρισης στην επόμενη φάση: «Και οι τρεις ομάδες μας μπορούν να προκριθούν με λίγη προσοχή. Πρέπει να παίξουν σοβαρά και πειθαρχημένα για να περάσουν. Είναι ανώτερες ομάδες και θα προκριθούν». 

Για το αν διακρίνει πρόοδο στο κυπριακό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια: «Διακρίνω πρόοδο σε σωματειακό επίπεδο αλλά δυστυχώς δεν δίνονται ευκαιρίες στους Κύπριους ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν και αυτό είναι εξωφρενικό. Οι μικρές ομάδες είναι αυτές που κάνουν την ζημιά. Στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν σε ένα ρόστερ 20 ποδοσφαιριστών οι 16 είναι ξένοι και αυτό είναι άσχημο. Εύχομαι σιγά σιγά να επανέρθουμε σε άλλες εποχές και να παίζουν περισσότεροι Κύπριοι ποδοσφαιριστές στις ομάδες μας».



Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Βαθμολογία UEFA: Δύσκολη η 15η θέση - Μόνο μαθηματικές ελπίδες
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Άρης: Χωρίς τέσσερις ολοκληρώνει την προετοιμασία του
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved