«Να κινηθούν πολύ γρήγορα»

«Να κινηθούν πολύ γρήγορα»

O γενικός διευθυντής της Ντέμπρετσεν και φίλαθλος της ομάδας του ΠΑΣ, Τάσος Σιούλας μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό των Ιωαννίνων για τη καριέρα του αλλά και για την ομάδα της καρδιάς του.

Ο Γιαννιώτης προπονητής και μάνατζερ, μίλησε στον «ΗΧΩ 102,7» για το τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΣ για να πετύχει στη Super League καθώς και για τα μυστικά της δουλειάς του.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

-Κύριε Σιούλα που σας βρίσκουμε;

«Στην  Ουγγαρία και είμαι γενικός διευθυντής της Ντέμπρετσεν. Είναι πρωταθλήτρια στα τελευταία 6 χρόνια, έπαιξε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, το κύπελλο ΟΥΕΦΑ που λέγαμε παλιά».

-Και αν επιτρέπεται πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Μέσα από τις γνωριμίες στο χώρο του ποδοσφαίρου, προέκυψε αυτή η συνεργασία».

-Για πείτε μας με την ευκαιρία, πως είναι αυτού το ποδόσφαιρο;

«Τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά, με μικρότερα μπάτζετ απ’ ότι στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει καλύτερη οργάνωση κυρίως στον τομέα των υποδομών για παίκτες μικρής ηλικίας. Εκεί τίποτα δεν γίνεται τυχαίο».

-Μη ξεχνάμε ότι η Ουγγαρία κάποτε ήταν μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη με την περιβόητη σχολή των Μαγυάρων του Πούσκας.

«Και τώρα ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας έβαλε στόχο να αναδείξει την χώρα σε ισχυρή ποδοσφαιρική δύναμη ενισχύοντας τις ομάδες».

-Πως είναι διαμορφωμένες οι υποδομές;

«Κάθε ομάδα έχει και μικρότερες ομάδες που αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες. Μπορεί να είναι η Ντέμπρετσεν η μεγάλη ομάδα, αλλά υπάρχουν και άλλες δύο με τρεις ομάδες που είναι στη Β’ και Γ’ Εθνική κατηγορία, όπου αγωνίζονται τα παιδιά που βγαίνουν από τις ακαδημίες. Περνούν από όλες τις βαθμίδες και όταν φτάσουν στη δεύτερη ομάδα, είναι πλέον οι νέοι παίκτες έτοιμοι και για την πρώτη. Μπορεί ένας παίκτης να παίξει τη μια Κυριακή στη δεύτερη ομάδα και την άλλη να παίξει στην πρώτη. Έτσι οι παίκτες δουλεύονται σωστά από τους προπονητές, παίρνουν παιχνίδια από μικρή ηλικία».

-Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ναι παρακολουθώ πολλά πράγματα από το διαδίκτυο και από την δορυφορική τηλεόραση».

-Για τον ΠΑΣ Γιάννινα έχετε κάποια εικόνα;

«Είναι πλέον στη σούπερ λίγκα. Είναι μια ομάδα που δεν είχε ανταγωνιστές. Για την πρώτη θέση η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να τον ανταγωνιστεί ήταν ο Παναιτωλικός. Οι άλλες είναι σε άλλα μικρότερα επίπεδα από τον ΠΑΣ».

-Οι συζητήσεις στα Γιάννινα για τον ΠΑΣ, όπως αντιλαμβάνεστε αφορούν την επόμενη μέρα. Να πάρει ξένους παίκτες; Να πάρει Έλληνες; Θα βρει αυτούς που θα τον κρατήσουν στη σούπερ λίγκα; Τι άποψη έχετε εσείς για όλα αυτά;

«Ο κ. Ντεμόλ είναι ένας προπονητής που έχει παραστάσεις από την Α’ Εθνική και αυτός ξέρει καλύτερα τι παίκτες χρειάζεται η ομάδα. Ξέρει το υλικό της ώστε να κάνει τις ανάλογες προσθήκες, με στόχο την παραμονή στη σούπερ λίγκα. Αλλά θα πρέπει η ΠΑΕ να οργανωθεί σε όλα τα επίπεδα. Μη νομίζετε ότι υπάρχουν και τεράστιες διαφορές στις δύο κατηγορίες. Πέρσι ο ΠΑΣ στις λεπτομέρειες έχασε την κατηγορία. Αγωνιστικά η ομάδα δεν ήταν άσχημη και δεν της άξιζε ο υποβιβασμός. Γι’ αυτό με κάποιες προσθήκες και προσθαφαιρέσεις άνετα είναι πρώτος στη Β’ Εθνική».

-Στον μεταγραφικό τομέα τι πρέπει να προσέξουν στον ΠΑΣ;«Να κινηθούν πολύ γρήγορα και να μη τα αφήσουν όλα για την τελευταία στιγμή. Ήδη από τώρα θα πρέπει να κινηθούν, να εντοπίσουν τους παίκτες που θέλουν και όταν ξεκινήσει η προετοιμασία να είναι κομπλέ το ρόστερ».

-Όταν ήσασταν στον Αστέρα Τρίπολης πως καταφέρατε και βρήκατε ποιοτικούς παίκτες που τον κράτησαν στην κατηγορία;

«Το σκάουτιγκ ξεκίνησε από τη Δ’ Εθνική. Πήραμε τότε παίκτες όπως ο Αναστασάκος, ο Τάτος που είναι τώρα στον Ατρόμητο, ο Γκόλιας που είναι τώρα στον Παναιτωλικό και παίκτες που θα ήταν και για την επόμενη χρονιά. Όσο όμως ανέβαινε η ομάδα προς τα πάνω, τόσο αυξάνονταν και ο βαθμός δυσκολίας. Όταν βγήκε η ομάδα στη σούπερ λίγκα, είχαμε ήδη ένα καλό κορμό και πήραμε λίγους και ποιοτικούς παίκτες που θέλαμε. Δηλαδή δεν ανοίξαμε τις πόρτες να πάρουμε τον οποιονδήποτε που πρότειναν οι μάνατζερ, αλλά κάναμε επιλογές και πήραμε ποιοτικούς παίκτες που έκαναν τη διαφορά».

-Τα μυστικά του καλού σκάουτιγκ ποια είναι;«Να έχεις καλούς συνεργάτες και καλή ενημέρωση για τους ποδοσφαιριστές και πάντα την τελική επιλογή να την κάνεις εσύ και στο χρόνο που πρέπει να την κάνεις. Δεν θα περιμένεις τον Ιούνιο, παραμονές προετοιμασίας για να κάνεις τις επιλογές. Για να γίνει καλή επιλογή και καλό κοσκίνισμα η δουλειά θέλει χρόνο, γι’ αυτό είπα πριν ότι στον ΠΑΣ θα πρέπει από τώρα να ψάχνουν για παίκτες, τη στιγμή που η ομάδα φαίνεται ότι έχει σίγουρη την άνοδο».

-Σε ότι έχει σχέση με τους ξένους παίκτες, ποια αγορά είναι καλύτερη, η Ευρωπαϊκή ή της Λατινικής Αμερικής;

«Όλες οι αγορές είναι καλές. Εξαρτάται τι θα επιλέξεις. Για παράδειγμα εμείς στη Ντέμπρετσεν βρήκαμε τον πρώτο σκόρερ της Νιγηρίας σε πολύ καλή τιμή. Δηλαδή σε τιμή μικρότερη απ’ αυτή που κοστίζει ένας παίκτης Β’ Εθνικής στην Ελλάδα. Μιλάμε για ένα παιδί 21 ετών που θα ξεκινήσει βασικός. Θέλω να σας πω ότι παντού υπάρχουν παίκτες και ευκαιρίες».

-Στις χώρες της Ανατολής Ευρώπης υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σταθούν στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Στην Ουγγαρία υπάρχουν παίκτες αλλά πάνε σε ομάδες της Ευρώπης. Η  Ντέμπρετσεν έχει δώσει παίκτες στην Αϊντχόβεν, στη Σαμπτόρια, στη Τζένοα και σε άλλες ομάδες. Σας είπα ότι παντού υπάρχουν παίκτες».

-Ναι αλλά εσείς για τη Ντέμπρετσεν ψάχνετε παίκτες και στην Αφρική για παράδειγμα και όχι μόνο στην Ουγγαρία.

«Αξιολογούμε τους παίκτες που έχουμε εδώ, αλλά ψάχνουμε και στο εξωτερικό. Προσβάσιμες αγορές για την Ελλάδα και για τα οικονομικά δεδομένα μιας ομάδας σαν τον ΠΑΣ Γιάννινα, είναι η Πορτογαλία, η Β’ Εθνική της Γαλλίας όπου υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες και η Β’ Εθνική της Ισπανίας. Ο δε ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να αξιοποιήσει τους παλιούς Αργεντίνους παίκτες, όπως τον Κοντογιωργάκη, τον Γκλασμάνη, τον Μοντέζ, τον Παστερνάκη οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις και γνωρίζουν την αγορά της Αργεντινής. Γιατί δεν το κάνουν αυτό; Όλο το πρωτάθλημα της Αργεντινής παίζεται γύρω από το Μπουένος Άυρες. Ο Κοντογιωργάκης και ο Μοντέζ απ’ ότι ξέρω, έχουν εκεί διασυνδέσεις. Γιατί δεν συνεργάζονται μαζί τους»;

-Εκεί λένε ότι αν είσαι λίγο τυχερός μπορείς να βρεις παίκτες και από μικρές κατηγορίες.«Είναι μεγάλη χώρα η Αργεντινή, το ποδοσφαιρικό εύρος τεράστιο και μπορείς να βρεις καλό παίκτη ακόμα και από τη Γ’ Εθνική που μπορεί άνετα να παίξει στη σούπερ λίγκα. Αρκεί να έχεις τους ανθρώπους να τους βρουν. Εγώ δεν είμαι υπέρ των πολλών μεταγραφών, τη στιγμή που ο ΠΑΣ έχει ένα καλό κορμό. Να πάρει λίγους αλλά επιλεγμένους και καλούς παίκτες που θα κάνουν την διαφορά. Γιατί οι δέκα μέτριοι παίκτες, δεν μπορούν να φτιάξουν έναν καλό».

-Κλείνοντας την πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που κάναμε, με την εμπειρία σας έχετε κάτι άλλο να προτείνετε στον ΠΑΣ;

«Τώρα προέχει να βρει τους παίκτες για τη νέα χρονιά. Αλλά μεσοπρόθεσμα να αξιοποιήσει τα ταλέντα της Ηπείρου και να έχει πιο στενή συνεργασία, τόσο με τη Δόξα Κρανούλας, όσο και με τον Εθνικό Φιλιππιάδας. Θα έλεγα ακόμα, να παρακολουθεί από κοντά και όλα τα σωματεία του βορείου ομίλου της Γ’ Εθνικής, αφού με την Εγνατία οδό η πρόσβαση είναι εύκολη. Για παράδειγμα ο Φορτούνης έπαιζε πέρσι στα Τρίκαλα, που είναι δίπλα από τα Γιάννινα. Δεν τον είδε κανείς να τον πάρει στον ΠΑΣ;».

-Δυστυχώς ανοίγουμε πληγές, αφού τον Φορτούνη τον έφεραν για δοκιμή στα Γιάννινα πριν πάει στα Τρίκαλα και δεν του έδωσαν σημασία… Είναι πονεμένη ιστορία.

«Εγώ δεν το ξέρω αυτό. Ένα παράδειγμα ανέφερα. Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις παικτών. Απλά το σκάουτιγκ είναι μεγάλη ιστορία και θέλει οργάνωση».



Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved