«Δεν υπάρχουν μεγάλα εμπόδια»

«Δεν υπάρχουν μεγάλα εμπόδια»

Την πεποίθηση του ότι το νέο γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να γίνει επιτέλους πραγματικότητα εξέφρασε με συνέντευξη του στο Sportsioannina.gr ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ Φίλιος.

Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Φίλιππος Φίλιος άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά το νέο γήπεδο του ΠΑΣ στον Κατσικά, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου αλλά και τι προτίθεται να κάνει για την βελτίωση αυτών.

Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Ιωαννίνων:

- Κύριε Δήμαρχε, το τελευταίο διάστημα γίνεται μία προσπάθεια από όλους τους φορείς της πόλης και φυσικά τον πρόεδρο του ΠΑΣ κ. Χριστοβασίλη να «πιέζουν» προς την κατεύθυνση να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του ΠΑΣ. Τι έχετε αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα και από τις συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής;

«Υπάρχει θετικό κλίμα από όλες τις πλευρές. Προσωπικά πιστεύω ότι το νέο γήπεδο του ΠΑΣ θα γίνει πραγματικότητα αργά η γρήγορα».

- Ποιο θεωρείται ότι είναι το «αγκάθι» στην εκπληρώσει αυτού του στόχου που έχει βάλει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και ο κ. Χριστοβασίλης;

«Δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι υπάρχει το «μεγάλο αγκάθι». Από τα αρμόδια υπουργεία θεωρώ δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εγκριθεί το χρησιδάνειο και να βρεθεί η χρυσή τομή με ορισμένους ιδιώτες που τους ανήκουν κάποια στρέμματα δίπλα σε αυτά που θα παραχωρηθούν στον ΠΑΣ. Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο είναι ιδιωτική άρα θα ξεκινήσει άμεσα την κατασκευή».

- Για το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα υπάρχει η έκταση στον Κατσικά.  Όμως ενστάσεις έχουν εκφράσει η αερολέσχη. Ποια η γνώμη σας; Μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση που να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές;

«Γνωρίζετε ότι τις ημέρες αυτές είναι σε εξέλιξη ορισμένες ουσιαστικές συζητήσεις για το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα. Θέση μας είναι ότι η τοπική μας ομάδα πρέπει να βρει το σπίτι της και το αίτημα αυτό το στηρίζουμε εμπράκτως. Εκτιμούμε ότι λύση υπάρχει και θεωρούμε ότι η επένδυση που είναι έτοιμη να κάνει η ΠΑΕ, είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και για την περιοχή μας».

«Το Ζωσιμάδες έκανε τον κύκλο του»

Αναφορικά με το πώς θα αξιοποιηθεί το Ζωσιμάδες εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΣ αφενός και αφετέρου ο χώρος παραχωρηθεί στον Δήμο δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

«Το γήπεδο των Ζωσιμαδών έκλεισε τον κύκλο του. Δεν το αντέχει άλλο η πόλη. Το είπα δημόσια και το επαναλαμβάνω, ότι ο χώρος αυτός πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο και την θέση του γηπέδου να πάρει ένα μεγάλο πάρκο. Συνάμα να διαμορφωθεί ένα υπόγειο πάρκινγκ, ώστε να ανακουφίσει μία πυκνοδομημένη περιοχή από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Το θεωρώ ζωτικής σημασίας θέμα».

«Ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ένα ζωντανό κύτταρο»

Στην συζήτηση μας με τον κ Φίλιο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αναφοράς και το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εκεί όπου υπήρξαν εξαγγελίες από την προηγούμενη Δημοτική αρχή για την ανακατασκευή γηπέδων στον Δήμο Ιωαννιτών αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Τόνισε περί αυτού ο κ Φίλιος

«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ένα ζωντανό κύτταρο και οφείλουμε να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο και μέσο. Ακόμη και στις δύσκολες, οικονομικά, εποχές που διανύουμε. Τα έργα στα γήπεδα Σταυρακίου και Βελισσαρίου είναι δρομολογημένα και θα ολοκληρωθούν. Ο προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται στις εξακόσιες χιλιάδες περίπου.

Ήδη στο γήπεδο Βελισσαρίου έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και μέσα στις επόμενες μέρες θα εγκατασταθεί εργολάβος και στο Σταυράκι.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε και έχει την αξία του, είναι ότι οι περιφερειακοί δήμοι που συνενώθηκαν με τα Γιάννινα, διαθέτουν γήπεδα με χόρτο. Η πόλη ακόμη προσπαθεί να κατασκευάσει».

«Τα Γιάννενα έχουν τεράστιο πρόβλημα στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων»

Ένα θέμα που «καίει» ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την αθλητική κοινωνία των Ιωαννίνων είναι η δημιουργία υποδομών όπως το δεύτερο κλειστό και η αίθουσα βαρέων. Δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα

«Τα Γιάννινα, έχουν τεράστιο πρόβλημα στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Μιλάτε για την αίθουσα βαρέων αθλημάτων, την οποία όπως ανέφερα συζητάμε πολλά χρόνια. Άλλα τόσα συζητάμε το Β’ Κλειστό. Σήμερα το ΕΑΝΚΙ ασφυκτιά. Το κολυμβητήριο το ίδιο. Οι συνθήκες όπου προπονούνται οι αθλητές του στίβου, στο γήπεδο των Ζωσιμαδών είναι άθλιες.

Σε όλα αυτά, ως Δήμος δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. O Kαλλικράτης ωστόσο, παρέχει το δικαίωμα, αθλητικές υποδομές που διαχειρίζεται σήμερα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ιωαννιτών και οι αρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκονται στην κατεύθυνση σύνταξης ενός στρατηγικού σχεδίου, προκειμένου να αναλάβουν την λειτουργία και την συντήρηση εγκαταστάσεων όπως του ΕΑΝΚΙ, του Πανηπειρωτικού Σταδίου και του γηπέδου των Ζωσιμαδών. Παράλληλα οι διαδικασίες για το δεύτερο κλειστό έχουν παγώσει».

«Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία το 2004»

Τις σκέψεις του για τον αθλητισμό της περιοχής μας ανέπτυξε στην συνέχεια ο κ. Φίλιος τονίζοντας:

«Ο αθλητισμός, όπως και ο πολιτισμός, αποτελούν δύο τομείς, που δίνουν ένα, ξεχωριστό στίγμα στην κάθε περιοχή. Στα Γιάννινα είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε διαγράψει μία μεγάλη και λαμπρή πορεία και στους δύο τομείς. Οι πρόγονοί μας, μας άφησαν μία λαμπρή κληρονομιά, την οποία έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε.

Τις τελευταίες δεκαετίες, κορυφαίοι αθλητές, χάρισαν στα Γιάννινα τεράστιες επιτυχίες. Υποχρέωση μιας περιοχής, είναι, στον κατάλληλο χρόνο, να «επενδύει» στις επιτυχίες αυτές. Αυτό άλλοτε έγινε και άλλοτε όχι. Για παράδειγμα, η περιοχή έχασε την μεγάλη ευκαιρία να φιλοξενήσει τους ολυμπιακούς κωπηλατικούς αγώνες του 2004, παρότι τα Γιάννινα παραμένουν η μητρόπολη της κωπηλασίας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να έρχονται αθλητικές επιτυχίες, αλλά είναι εξ ίσου σημαντικό μέσα από τις επιτυχίες αυτές να χαράσσονται πολιτικές με βάθος χρόνου.

Σήμερα δεν μπορούμε να αρκούμαστε στις επιτυχίες. Άλλωστε για να υπάρξουν επιτυχίες, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Και δυστυχώς στα Γιάννινα, το έλλειμμα στον τομέα των υποδομών είναι τεράστιο. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να αυξάνονται και να συσσωρεύονται τα προβλήματα».

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων»

Δίχως υπεκφυγές ο κ Φίλιος δεν έκρυψε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να αναλάβει η πόλη μας μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις τονίζοντας:

«Με τις υποδομές που έχουν σήμερα, δυστυχώς δεν μπορούν να αναλάβουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Ούτε καν στο άθλημα της κωπηλασίας, όπου ο υγρός στίβος είναι ένας από τους καλύτερους παγκοσμίους. Και αυτό βέβαια είναι τεράστιο μειονέκτημα όχι μόνο για τον αθλητικό κόσμο, αλλά για όλη την περιοχή»

«Τα παράπονα είναι εύλογα»

Ερωτηθείς για τα παράπονα αθλητικών συλλόγων με επιτυχίες σχετικά με την αδυναμία της πολιτείας να βοηθήσεις αυτούς τους συλλόγους απάντησε:

«Τα παράπονα είναι εύλογα και απολύτως δικαιολογημένα. Ο Σπάρτακος είναι από τα ιστορικά σωματεία, με παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της.

Όποιος δει τους χώρους και τις συνθήκες όπου προπονούνται τα παιδιά του Σπάρτακου, θα καταλάβει για τι μιλούμε. Πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια, από όταν στα Γιάννινα, ξεκινήσαμε να συζητούμε την ανάγκη κατασκευής αίθουσας βαρέων αθλημάτων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Άρα και τα παράπονα είναι εύλογα και οι διαμαρτυρίες δικαιολογημένες.

Δεν είναι όμως μόνο ο Σπάρτακος. Μεγάλες επιτυχίες στην πόλη έχει φέρει και ο «Νικηφόρος» Ανατολής. Και για το σωματείο αυτό, τα προβλήματα χρηματοδότησης είναι σοβαρά, όπως και τα προβλήματα στον τομέα των υποδομών. Θα πρέπει να δει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σωματεία τα οποία είναι κυψέλες παιδιών».

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Ακης Λιούτας



Εργκίν Αταμάν: «Έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του - Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR
Εργκίν Αταμάν: «Έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του - Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR
EOKAN: «Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας»
EOKAN: «Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας»
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ
Η «απάντηση» της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η «απάντηση» της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved