Χατζηνικολάου στο Onsports: «Θαύμα και ευλογία Θεού ο Πλατανιάς»

Χατζηνικολάου στο Onsports: «Θαύμα και ευλογία Θεού ο Πλατανιάς»

Ο...κουζουλός Πλατανιάς, δεν αρκέστηκε σε μια απλή «σούστα» στα πλέι οφ της δεύτερης κατηγορίας και μπούκαρε με «μπαλοθιές» στην αυλή της Super League. Μετά απ΄όλα αυτά, ο τεχνικός της κρητικής ομάδας Γιάννης Χατζηνικολάου μπορεί να βγει και να βροντοφωνάξει – μέσω του Οnsports – «This is Platanias»!

Τα Χανιά πανηγυρίζουν για το ποδοσφαιρικό καμάρι του νομού, την ώρα που ο 48χρονος τεχνικός, ζει μεγάλες στιγμές στο όμορφο παραθαλάσσιο χωριό των 1000 κατοίκων, που εδώ και λίγα 24ώρα έχει μία θέση στην αφρόκρεμα της κοινωνίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο «καπετάνιος» της ανόδου και των ονείρων του Πλατανιά, ρίχνει άγκυρα στο… λιμάνι του Onsports, κάνει το ταμείο της σεζόν και δίνει το σύνθημα της επόμενης μέρας.

«Κλειδί η νίκη στην Πάτρα»

- Ποια ήταν τα βασικά κομμάτια τα οποία σχημάτισαν το «παζλ» της ανόδου στην Super League;

«To πρώτο και κυριότερο, ήταν το οικογενειακό κλίμα. Ηταν κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της ομάδας. Διοίκηση, τεχνικό τιμ, ποδοσφαιριστές, υπάλληλοι των γραφείων, όλοι ήμασταν ενωμένοι σαν μια γροθιά. Δεν χάσαμε την εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και την αυτοπεποίθησή μας, την περίοδο που είχαμε κάποια συνεχή αρνητικά αποτελέσματα. Παραμείναμε κοντά ο ένας στο άλλον, σταδιακά βρήκαμε ξανά τα πατήματά μας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».  

- Με το χέρι στην καρδιά, πίστευες όταν αναλάμβανες τον Πλατανιά πως στο τέλος της σεζόν θα πανηγυρίζετε την άνοδο στη «μεγάλη κατηγορία»;

«Η πρώτη σκέψη μου και αυτό ήταν κάτι που πραγματικά το πίστευα, ήταν να πάμε στα πλέι οφ. Μάλιστα στην πρώτη κουβέντα που έκανα τότε με τους ανθρώπους της ομάδας, τους είπα πως εφόσον δεν υπάρχει στο μυαλό τους ο στόχος των πλέι οφ, τότε δεν χρειάζεται να έρθω και δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε καθόλου.

Από κει και πέρα, καθοριστική υπήρξε η νίκη επί του Πιερικού στην Κατερίνη στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Αυτό ήταν το ματς της χρονιάς για εμάς, διότι οι τρεις βαθμοί μας έδωσαν αβαντάζ εν όψει της συνέχειας, προκειμένου να μπούμε στα πλέι οφ. Εν συνεχεία, στους αγώνες κατάταξης, πήραμε τρομερή ώθηση, κίνητρο και πίστη από τη νίκη με αντίπαλο την Παναχαϊκή μέσα στην Πάτρα».

«Η κουλτούρα και η δυναμική των Χανίων»

- Σε κάποια άλλη συνέντευξη είχες δηλώσει ότι… «ερχόμενος στον Πλατανιά, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι μερικά χιλιόμετρα πιο δίπλα στο Ηράκλειο υπάρχουν δυο ομάδες στην Super League και στα Χανιά καμία». Θα ήθελες να το εξηγήσεις πιο αναλυτικά;

«Επειδή βρίσκομαι αρκετά χρόνια στην Κρήτη, γνωρίζω πως οι Χανιώτες είναι άρρωστοι με το ποδόσφαιρο και προσπαθούσαν να κάνουν την υπέρβαση. Το κατάφεραν μέσω του Πλατανιά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μου φαινόταν αδιανόητο τα Χανιά, που αποτελούν μία από τις πιο πλούσιες περιοχές της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδας, με τέτοια κουλτούρα και τέτοιες υποδομές σε όλα τα επίπεδα, να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν την υπέρβαση και να τους δοθεί η δυνατότητα να φιλοξενήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Εγωιστικά να το΄παιρναν, θα μπορούσαν να το πετύχουν, όπως τελικά συνέβη με ένα… σπρώξιμο όλων των δυνάμεων του νομού στον Πλατανιά».

- Αντικειμενικά και τώρα που η παράσταση τελείωσε, ήταν ο Πλατανιάς η καλύτερη ομάδα από τους άλλους τρεις συνδιεκδικητές της ανόδου στα πλέι οφ;

«Θεωρώ πως και οι τέσσερις ομάδες οδηγήθηκαν στην αφετηρία των πλέι οφ με τις ίδιες πιθανότητες. Επρόκειτο, για λίγο έως πολύ, ισοδύναμες ομάδες. Από πλευράς πρεστίζ και ονόματος, σίγουρα η Παναχαϊκή ήταν η ομάδα που μετρούσε περισσότερο. Η Καλλιθέα είχε τις πιο πρόσφατες παραστάσεις από την Super League, ενώ εμείς και η Καλλονή ήμασταν οι άβγαλτοι και άπειροι. Επαναλαμβάνω πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο, η νίκη επί της Παναχαϊκής και ο ενθουσιασμός που μας μετέδωσε».

«Η αξία και η μαγκιά του Πλατανιά»

- Θεωρείς την άνοδο του Πλατανιά την μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

«Από τότε που ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στην Α΄Εθνική, είναι η πρώτη φορά που μία τόσο μικρή κοινωνία χιλίων ανθρώπων κατόρθωσε να ανεβάσει μία ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Είναι ποδοσφαιρικό θαύμα και συγχρόνως, ευλογία Θεού. Μία ομάδα που πριν από δέκα μήνες έπαιζε στην Football League 2 και βρέθηκε από το «παράθυρο» στην Football League, βρίσκεται σήμερα στην Super League. Μάλιστα θα έλεγα πως η επιτυχία μας αποκτά μεγαλύτερη αξία, εάν σκεφτούμε πως ομάδες με πενταπλάσιο μπάτζετ συγκριτικά με το αντίστοιχο του Πλατανιά, προσπάθησαν να κερδίσουν την άνοδο και δεν κατάφεραν. Τότε καταλαβαίνουμε την αξία και την μαγκιά αυτής της ομάδας».

- Υπήρχε μεγάλη δίψα στο νομό Χανίων για την άνοδο του Πλατανιά;

«Σαφέστατα. Η περιοχή του Πλατανιά απαριθμεί 1000 κατοίκους και στο γήπεδο στους αγώνες των πλέι οφ υπήρχαν 2000 θεατές στις εξέδρες. Ολόκληρα τα Χανιά πανηγύρισαν για την επιτυχία του Πλατανιά. Την ημέρα που εξασφαλίσαμε την άνοδο και πήγαμε στην πόλη, ο κόσμος μας υποδέχτηκε με τιμές ηρώων. Εβγαινε από τα μαγαζιά και τα μπαλκόνια και έδινε συγχαρητήρια στον εκπρόσωπο του τόπου τους στην Super League».

«Πλατανιάς στα χνάρια του ΟΦΗ»

- Ποιες είναι οι διαφορετικές «πινελιές» που μπορεί να βάλει ο Πλατανιάς στο «κάδρο» του νέου πρωταθλήματος της Super League;

«Πρώτα απ΄όλα βασική μας επιδίωξη είναι φανούμε αντάξιοι της κρητικής παράδοσης και ζεστής φιλοξενίας. Να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, όχι όμως πραγματοποιώντας δεκάδες μεταγραφές δημιουργώντας έξοδα και υποχρεώσεις που σε 1-2 χρόνια θα πνίξουν τον σύλλογο.

Θέλουμε να χτίσουμε μία ομάδα με χαμηλό μπάτζετ και να διατηρήσουμε το οικογενειακό κλίμα. Να δημιουργήσουμε τις βάσεις προκειμένου να πλαισιωθεί από ποδοσφαιριστές του νομού και κατ΄επέκταση της Κρήτης. Αναμφίβολα ο βασικός στόχος μας σε πρώτη φάση, θα είναι η παραμονή στην κατηγορία και εν συνεχεία η δημιουργία ποδοσφαιρικής κυψέλης στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, ώστε να δημιουργήσουμε ότι είχε κάνει ο ΟΦΗ πριν από περίπου 30 χρόνια όταν έπαιξε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία».  

- Τι θα πρέπει να αλλάξει στην ταυτότητας της ομάδας ώστε να καταφέρει να κοιτάξει στα μάτια τους υπολοίπους αντιπάλους και να επιβιώσει στη Super League;

«Οι διαφορές μεταξύ της Super League και της Football League δεν είναι απλά μεγάλες, αλλά τεράστιες. Σε οργανωτικά και λειτουργικά θέματα θα πρέπει να έρθουν πάνω κάτω. Να πλαισιωθεί ο σύλλογος από πρόσωπα με κουλτούρα και παραστάσεις από την μεγάλη κατηγορία.

Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες με την εποχή και αυτές που αρμόζουν σε έναν σύλλογο της Super League, πράγμα που δεν υπάρχει τώρα. Από κει και πέρα να κρατήσουμε την ομοιογένεια, την καψούρα τη διοικητική ηρεμία.

Να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα και να φύγουμε από τα στενά όρια του Δήμου Χανίων. Σίγουρα πάντως ο Πλατανιάς, έρχεται για να μείνει όπως, άλλωστε δήλωσε και ο πρόεδρος της ομάδας στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εξασφάλιση της ανόδου».

- Να υποθέσω ότι περιμένετε και μεγαλύτερη ενεργοποίηση από τους τοπικούς φορείς.

«Σίγουρα. Ηδη ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Μαλανδράκης κάνει προσπάθειες και υποσχέθηκε να γίνουν βελτιώσεις στο γήπεδο του Μάλεμε ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο προπονητήριο. Παράλληλα ο Δήμαρχος Χανίων κ.Σκουλάκης έδειξε άμεσα ενδιαφέρον για να μπορέσει η ομάδα να χρησιμοποιήσει ως έδρα της στο νέο πρωτάθλημα το γήπεδο των Περιβολίων και να μην ξενιτευτούμε στο Ηράκλειο.

«Καλή χημεία με τον Πλατανιά, με αδίκησαν στον ΟΦΗ»

- Να θεωρήσουμε δεδομένη την ανανέωση της συνεργασίας σου με τον Πλατανιά;

«Εχουμε πολύ καλή χημεία. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συζητήσεις για να δούμε εάν θα βαδίσουμε μαζί και τη νέα σεζόν. Σίγουρα πάντως, υπάρχει η προδιάθεση να συνεχίσουμε μαζί».

- Από την άνοδο του Πλατανιά δεν «ψήλωσε» και ο Γιάννης Χατζηνικολάου…

«Για να είμαι ειλικρινής, έτσι αισθάνομαι. Δικαιώθηκα και εγώ αλλά και ο συνεργάτης μου και γυμναστής Σάκης Παντελίδης, ο οποίος έκανε ότι έπρεπε για να διατηρηθεί φρέσκια η ομάδα και να μπει με την κατάλληλα διάθεση και δυνάμεις στα πλέι οφ».

- Θεωρείς ότι επανήλθες δυνατά στο προσκήνιο μετά το άδοξο και πρόωρο τέλος της συνεργασίας με τον ΟΦΗ;

«Δεν το κρύβω πως πηγαίνοντας στον Πλατανιά. εκτός από την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, στην άκρη του μυαλού μου διψούσα για να πετύχω και να αποδείξω ότι με αδίκησαν στον ΟΦΗ. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συναδέλφους και γενικότερα ανθρώπους του ποδοσφαίρου.

Πήραν μία απάντηση από την πορεία του Πλατανιά. Προσωπικά, αισθάνομαι δικαιωμένος που επέλεξα τον Πλατανιάμ, υπερήφανος και ευγνώμων στον εαυτό μου που συνεργάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου αυτή η ομάδα την οποία χλεύαζαν πριν από δύο μήνες να βρίσκεται τώρα στην Super League».

- Τελευταία παρατηρούμε να κυριαρχεί το ελληνικό χρώμα στους πάγκους των ομάδων της Super League…

«Νομίζω ότι δύο πράγματα έπαιξαν ρόλο. Το πρώτο αφορά την οικονομική κρίση. Πολλές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν ξένους προπονητές, Το δεύτερο έχει να κάνει με την εξέλιξη των Ελλήνων τεχνικών. οι οποίοι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους σε πολλά θέματα από πλευράς ενημέρωσης. Λόγω ιδιοσυγκρασίας είμαστε ευρηματικοί και έξυπνοι και σε αυτό βέβαια ήταν κάτι που συντέλεσε και η αναβάθμιση των σχολών προπονητικής.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία πιο οργανωμένη ενημέρωση από πλευράς Πολιτείας στον Ελληνα προπονητή. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν αυξηθεί και οι παραστάσεις των εγχώριων τεχνικών μέσα από τις πληροφορίες και την ενημέρωση που τους παρέχει η τεχνολογία και τα ΜΜΕ».  



Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved