Στα μισά της ανηφόρας…

Στα μισά της ανηφόρας…

Το Onsports κάνει απολογισμό του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος της Football League.

Είναι ταλαιπωρημένο όσα λίγα, και το κυνηγά ο χαρακτηρισμός του πλέον κακόφημου στην Ευρώπη. Το πρωτάθλημα της Football League, όμως και οι πρωταγωνιστές του προσπαθούν να το κρατήσουν στη ζωή. Απλήρωτοι, χωρίς ασφάλιση μέχρι σχεδόν τα μισά της διαδρομής, έχουν συντροφιά τους – η πλειονότητα – ελάχιστους οπαδούς και γήπεδό τους – σε αρκετές περιπτώσεις – κάτι μεταξύ αλάνας και γκαζόν.

Παρόλα αυτά, έστω και… αγκομαχώντας, η δεύτερη τη τάξει κατηγορία έφτασε στα μισά της… ανηφόρας. Καθυστερημένη στην έναρξή της, με αποχή, χωρίς χρήματα με κουτσουρεμένες αγωνιστικές, αλλά τα κατάφερε! Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση ενός γύρου το Onsports κάνει απολογισμό των 18 μονομάχων, θυμάται ημερομηνίες – σταθμούς και παρουσιάζει ενδιαφέροντες αριθμούς μίας κατηγορίας, που όσο και να βάλλεται δεν θα χάσει ποτέ τους πιστούς της οπαδούς.

Για αρχή, μία ματιά στην έως τώρα πορεία των ομάδων…

Πλατανιάς Χανίων (37 βαθμοί)

Η μεγάλη έκπληξη

Όποιος έλεγε το καλοκαίρι ότι το πρώτο μισό θα έβρισκε τον Πλατανιά πρωτοπόρο και, μάλιστα, με τέσσερις βαθμούς (εάν πάρει το ματς με τον Διαγόρα στα χαρτιά), θα τον περνούσαν για τρελό. Κι όμως… Η δουλειά του Τίμου Καβακά και η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών επιβραβεύεται και η ομάδα των Χανίων έγινε η πρώτη στην ιστορία της πόλης που κατακτά τον τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα. Πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα «ξεφουσκώσει» και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να τους διαψεύσουν.

Βέροια (36 βαθμοί)

Το πρώτο βήμα…

Διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ της κατηγορίας. Ακόμα και τον χειμώνα η διοίκηση έριξε χρήμα για την ενίσχυση και η 17η αγωνιστική τη βρήκε σε τροχιά απευθείας ανόδου. Το πρώτο βήμα για τη Βέροια έγινε και τα μέχρι τώρα συμπεράσματα δείχνουν ότι στο τέλος οι «κυανέρυθροι» θα χαμογελάσουν.

Πανθρακικός (33 βαθμοί)

Η σταθερή αξία

Ο τεχνικός Σάββας Παντελίδης «έχτισε» από την αρχή τους Ακρίτες και ο Πανθρακικός δείχνει στοιχεία ομάδας που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και η οποία διακρίνεται για τη σταθερότητά της. Έχει καταφέρει το απόλυτο (8-0-0) εντός έδρας και με ένα ματς λιγότερο (αναμένεται η τύχη αυτού με τον Διαγόρα) επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό του φαβορί και δείχνει ικανός να τερματίσει στη δυάδα.

Πιερικός (28 βαθμοί)

Η ήρεμη δύναμη

Η μετάβαση από τον Σούλη Παπαδόπουλο στον Γιώργο Χατζάρα ήταν ομαλή και ο Πιερικός χάρη στη συνέπειά του έκλεισε τον πρώτο γύρο στην εξάδα. Μόνο αν «αυτοκτονήσει» δεν θα είναι στα play offs, ενώ η μεταγραφή του διεθνούς Καμερουνέζου χαφ, Μάρκους Μοκακέ έδειξε… στόχο και έδωσε ώθηση στους «ασπρόμαυρους».

Καλλιθέα (28 βαθμοί)

Ο… απρόσμενος στόχος

Αλήθεια, ποιος περίμενε ότι στα μισά της διαδρομής η Καλλιθέα θα ήταν 4η και θα κατείχε τη 2η καλύτερη επίθεση (24 γκολ); Κι όμως η αθηναϊκή ομάδα με το μικρό ρόστερ έχει βρει πατήματα με τον Νίκο Παντέλη στον πάγκο και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Αν ο κόσμος βοηθήσει περισσότερο, τότε δεν αποκλείεται το… όνειρο να μείνει ζωντανό μέχρι το φινάλε.

Παναχαϊκή (25 βαθμοί)

Το ιδανικό finish

Ξεκίνησε με -5 πόντους, έκλεισε τον πρώτο γύρο με 25. Πρόσημο; Θετικό. Και αυτό χάρη στο σερί που «έχτισε» ο Βασίλης Βούζας, ο οποίος έβαλε σε μία τάξη την αμυντική λειτουργία και την Παναχαϊκή σε τροχιά play offs. Το χαμένο έδαφος των πρώτων απωλειών καλύπτεται σιγά – σιγά και η ομάδα της Πάτρας δικαιούται, βάσει των τελευταίων εμφανίσεων, μία θέση στα μπαράζ.

Αναγέννηση Επανομής (24 βαθμοί)

Ικανή για μεγάλα πράγματα, αλλά…

Στο ξεκίνημα ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις. Έδειξε ότι σχεδιάστηκε για μεγάλα πράγματα, αλλά μετά το 6-0 σε βάρος του Διαγόρα… κλάταρε. Τα οικονομικά προβλήματα τη λύγισαν και αν αυτά δεν λυθούν το συντομότερο, τότε η είσοδος στα play offs θα γίνει στόχος ανεκπλήρωτος.

Πανσερραϊκός (23 βαθμοί)

Ο… ματιασμένος

Η καλή μέρα, λένε, από το πρωί φαίνεται. Ο Πανσερραϊκός από το ξεκίνημα της σεζόν ταλαιπωρείται από σοβαρούς τραυματισμούς και κανείς προπονητής μέχρι τώρα δεν δούλεψε όπως θα ήθελε. Έχει χάσει έδαφος παρότι έχει τις λιγότερες ήττες μετά τους τρεις πρωτοπόρους. Ωστόσο, έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να διεκδικήσει την άνοδο στα μπαράζ.

ΑΕΛ (23 βαθμοί)

Η μεγάλη απογοήτευση

Ότι και να πει κανείς για την ΑΕΛ είναι λίγο… Άλλαξε δύο φορές προπονητή, αλλά την υγειά της δεν τη βρήκε και η μία απώλεια βαθμών διαδέχεται την άλλη. Το ρόστερ αποδυναμώθηκε, για απευθείας άνοδο ούτε λόγος και όλοι περιμένουν να δούν πότε και αν έρθει αυτό το νέο ξεκίνημα, ελπίζοντας ότι θα της δώσει ώθηση. Χωρίς αμφιβολία είναι η μεγάλη απογοήτευση του πρώτου γύρου.

Αναγέννηση Γιαννιτσών (23 βαθμοί)

Η καλύτερη… εκτός

«Χτυπημένη» και αυτή από πολλά οικονομικά προβλήματα, προσπαθεί να αντισταθεί και να κερδίσει την άνετη παραμονή. Ξεχώρισε στον πρώτο γύρο για το νεανικό της ρόστερ και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εκτός έδρας. Αν παρουσίαζε το ίδιο πρόσωπο και στα Γιαννιτσά, τότε θα ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων.

ΑΕΛ Καλλονής (19 βαθμοί)

Αρνητικό πρόσημο

Διαθέτει από τα καλύτερα ρόστερ, όχι όμως και το καλύτερο σύνολο. Πολλά τα στραβοπατήματα εντός έδρας και στο φινάλε του πρώτου γύρου προσελήφθη ο Γιάννης Ματζουράκης για να δώσει στην ΑΕΛ Καλλονής την ώθηση που της λείπει. Ικανή για την αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο, έχει ένα ματς λιγότερο, αυτό με τον Διαγόρα.

Αγροτικός Αστέρας (18 βαθμοί)

Στο ταμείο ανεργίας

Το ταλέντο ξεχειλίζει, αλλά είναι απλήρωτο. Και επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, ο Γιώργος Κούτσης αποκάλυψε ότι αρκετοί παίκτες του σκέφτονται ήδη το ταμείο ανεργίας. Παρόλα αυτά ο Αγροτικός Αστέρας διατηρείται πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και δείχνει ικανός να μείνει εκεί μέχρι το φινάλε, χωρίς να μπορεί να κοιτάξει παραπάνω.

Θρασύβουλος (17 βαθμοί)

Περασμένα μεγαλεία

Έκανε τραγική εκκίνηση, αλλά στο φινάλε το… έσωσε. Και στη Φυλή που άλλοτε το χρήμα έρρεε άφθονο, τώρα… αγνοείται, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές των «πράσινων» να δίνουν μάχη για τη σωτηρία με άδειες τσέπες και μπροστά σε άδειες εξέδρες. Έχουν, ωστόσο, την εμπειρία να κρατήσουν τον Θρασύβουλο στην κατηγορία.

Εθνικός Αστέρας (17 βαθμοί)

Στην εντατική

Άραγε υπάρχει σωτηρία στην Καισαριανή; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Τα χρέη πνίγουν τον Εθνικό Αστέρα και γκρέμισαν το οικοδόμημα που ξεκίνησε πολύ δυνατά τη φετινή σεζόν. Οι νεοααποκτηθέντες περιμένουν δύο μήνες τώρα για να παίξουν και οι προσφυγές πέφτουν βροχή. Πολλοί τον θεωρούν επόμενο… Διαγόρα και όχι άδικα.

Βύζας Μεγάρων (16 βαθμοί)

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ξεκίνησε προετοιμασία πιο αργά από όλους, στην πορεία βρέθηκε προ της διάλυσης και τελικά δείχνει να ορθοποδεί κάτω από νέο καθεστώς. Τα αποτελέσματά δείχνουν μία ομάδα πολύ σκληρή για να πεθάνει και κανείς δεν θα περάσει εύκολο απόγευμα απέναντί της. Έχει δύσκολο έργο, αλλά και πείσμα.

Φωκικός Άμφισσας (15 βαθμοί)

Σύντροφος το άγχος

Με τρεις νίκες σε έναν γύρο δεν σώθηκε κανείς. Είναι απίστευτο, αλλά μία ομάδα με μηδέν μυικούς τραυματισμούς βρίσκεται σε τροχιά υποβιβασμού. Τι φταίει; Θα το εντοπίσει ο νέος προπονητής. Με τη συγκομιδή του πρώτου μισού, πάντως, αναζητείται θαύμα.

Ηρακλής Ψαχνών (14 βαθμοί)

Το λάθος timing

Από την αρχή έγινε συμπαθής στην κατηγορία και έδειξε ότι θα είναι σκληρό καρύδι. Ενισχύθηκε τον χειμώνα, όμως λίγες ημέρες πριν το ματς με την ΑΕΛ ο Αντώνης Πριόνας αποχαιρέτησε έπειτα από 2,5 χρόνια. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον Ηρακλή Ψαχνών, ο αντικαταστάτης του θα χρειαστεί αρκετό χρόνο προσαρμογής. Και με τις εμβόλιμες να ακολουθούν, δεν θα έχει εύκολο έργο…

Διαγόρας Ρόδου (3 βαθμοί)

Το ταλέντο στο γκρεμό

Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Μία φουρνιά ταλαντούχων Ελλήνων περιμένει τα δικαστήρια για να μάθει αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Football League. Οι μόνοι που δεν φταίνει είναι οι ίδιοι. Έπαιξαν 13 ματς και από εκεί και πέρα αναμένουν ένα θαύμα, καθώς τα χρέη είναι υπέρογκα. Λείπουν από την κατηγορία έστω και αν κάποιοι ξέσπασαν πάνω στην απειρία τους.

Ημερομηνίες – σταθμοί του πρώτου γύρου

3 Οκτωβρίου 2011: Διενεργήθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος

19 Οκτωβρίου 2011: Η έναρξη του πρωταθλήματος μετατέθηκε για τις 30/10.

28 Οκτωβρίου 2011: Η αυλαία ανοίγει με τον αγώνα Καλλιθέα – Διαγόρας (1-0) και ο Ματθαίος Μαρουκάκης σημειώνει το πρώτο γκολ της σεζόν.

4 Νοεμβρίου 2011: Κατόπιν κλήρωσης ο Πανσερραϊκός παίρνει τη θέση της ομάδας Α και η ΑΕΛ αυτή της Β.

12 Νοεμβρίου 2011: Το πρώτο εντός έδρας στραβοπάτημα της ΑΕΛ (0-0) με αντίπαλο τον Βύζαντα Μεγάρων. Τα πρώτα σημάδια μίας μετριότατης πορείας.

7 Δεκεμβρίου 2011: Ο Εθνικός Αστέρας καταφέρνει την ύστατη ώρα να τακτοποιήσει οφειλές και το ματς με την ΑΕΛ ορίζεται. Ήταν μόλις το πρώτο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» που λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα…

8 Δεκεμβρίου 2011: Τροποποιείται το άρθρο 8 της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE και καταργείται η διεξαγωγή των play out. Αποφασίζεται ότι ομάδες που υποβιβάζονται βαθμολογικά δεν δύναται να παραμείνουν στην κατηγορία καταλαμβάνοντας θέση ομάδας ή ομάδων που τιμωρούνται με αποφάσεις των Πειθαρχικών Οργάνων με ποινή υποβιβασμού.

27 Ιανουαρίου 2012: Η διοργανώτρια αποφασίζει την αναστολή του πρωταθλήματος από 13 Φεβρουαρίου λόγω του οικονομικού αδιεξόδου.

30 Ιανουαρίου 2012: Η διοργανώτρια μετά την απόφαση του ΠΣΑΠ για αποχή, προχωρά σε αναστολή από την 1η Φεβρουαρίου.

9 Φεβρουαρίου 2012: Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και η αναστολή συνεχίζεται…

15 Φεβρουαρίου 2012: Το πρωτάθλημα ξεκινά εκ νέου, παρότι λύση δεν έχει βρεθεί…

16 Φεβρουαρίου 2012: Η Ένωση ανακοινώνει ότι επετεύχθη συμφωνί με την Εθνική Ασφαλιστική για την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών.


Η Football League με αρθμούς

10…
… οι ομάδες που έχουν αλλάξει προπονητή από το ξεκίνημα της σεζόν.

275…
… Τα γκολ που έχουν σημειωθεί στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος.

18…
… Οι Έλληνες προπονητές, πλέον, στους πάγκους, δηλαδή ποσοστό 100%

7,5…
… ο μέσος ημερών ανά παιχνίδι γι’ αυτό και οι έξι εμβόλιμες αγωνιστικές στον δεύτερο γύρο.

25…
… τα γκολ Παναχαϊκής και Αναγέννησης Επανομής, που διαθέτουν τις καλύτερες επιθέσεις.

568…
… τα λεπτά που χρειάστηκε ο Θρασύβουλος για να βρει δίχτυα εντός έδρας.

638…
… τα λεπτά που διατηρεί ανέπαφη την εστία του ο τερματοφύλακας του Πλατανιά, Γιώργος Λαζαρίδης.

3…
… τα γκολ παθητικό του Πλατανιά, που συνιστούν μία από τις καλύτερες άμυνες στην Ευρώπη!

7...
... οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν χάσει λεπτό συμμετοχής. Πρόκειται για τους Θανάση Τόλιο (Ηρακλής Ψαχνών), Γιώργο Σύρο (Θρασύβουλος), Δημήτρη Καραμανλή, Γιάννη Φιρινίδη (Αναγέννηση Επανομής), Παναγιώτη Γιαζιτζόγλου (Πιερικός), Νίνοσλαβ Μιλένκοβιτς (Πανσερραϊκός), Δημήτρη Δημητρίου (Φωκικός).

3…
… οι κόκκινες που έχει δεχτεί ο αμυντικός της Καλλιθέας, Γιώργος Κουτρουμπής.

9…
… οι κίτρινες που έχει δει σε 13 συμμετοχές ο Απόστολος Παπαζούδης της Αναγέννησης Επανομής.

9…
… τα γκολ του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, Χρήστου Κουτσοσπύρου του Πιερικού.

13…
… οι συμμετοχές που πρόλαβε να κάνει με τον Διαγόρα ο 16χρονος χαφ, Άλμπερτ Ρούσσος.

38…
…έτη η ηλικία του τερματοφύλακα του Εθνικού Αστέρα, Θοδωρή Γκίτκου, του μεγαλύτερου που έχει αγωνιστεί φέτος.

6…
… οι ασίστ του Σκοπιανού μέσου του Πιερικού, Ντέγιαν Μπλαζέφκι, που τον φέρνουν πρώτο στη σχετική κατηγορία.



Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved