Βούζας: «Πρόκληση η Παναχαϊκή»

Βούζας: «Πρόκληση η Παναχαϊκή»

Ο νέος προπονητής της Παναχαϊκής, Βασίλης Βούζας μίλησε για τις δυνατότητες των «κοκκινόμαυρων».

Σχετικά με τα σχέδιά του για την Παναχαϊκή και την ποδοσφαιρική του αντίληψη μίλησε στον ΣΠΟΡ FM Πάτρας ο Βασίλης Βούζας. Ο νέος προπονητής των Αχαιών έκανε την Τετάρτη (28/01) την πρώτη του προπόνηση και δήλωσε:

«Η ομάδα έχει μεγάλη δυναμική, είναι ένα δέλεαρ για κάθε προπονητή το να καθοδηγήσει προπονητικά αυτή την ομάδα. Για εμένα είναι μια πρόκληση και δεν θα κάνω κάτι διαφορετικό από το να την αντιμετωπίσω. Σίγουρα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά θεωρώ ότι με σωστό προγραμματισμό και πολύ δουλειά, μπορείς να λύσεις όλα τα προβλήματα.

Πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, χρειαζόμαστε σίγουρα και την τύχη, επηρεάζει και το κατά πόσο η ομάδα έχει βάσεις, εννοώ, σε στοιχεία φυσικής κατάστασης αλλά και σε στοιχεία τακτικής. Πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσει ο καινούργιος προπονητής και να αναπτύξει τη δική του φιλοσοφία, τον τρόπο και τη στρατηγική του παιχνιδιού.

Οι περισσότεροι προπονητές δουλεύουν με αυτές τις συνθήκες, δηλαδή βλέπουμε πολλούς προπονητές να φεύγουν από τις ομάδες, άλλοι αναγκάζονται να πάνε σε ομάδες χωρίς να έχουν κάνει αυτοί την προετοιμασία. Βέβαια πιστεύω ότι είναι θέμα προσωπικής δουλειάς, αν δουλέψεις αρκετά, και πιστεύω ότι οι Έλληνες προπονητές δεν δουλεύουν, είναι περισσότερο προπονητές του «καφενείου».

Δεν μπορείς να ζητάς από τους παίκτες κάτι που δεν το έχεις διδάξει. Πρέπει να διδάξεις, να προπονήσεις και να δημιουργήσεις καταστάσεις παρόμοιες με αυτό, ώστε όταν βρεθεί στο παιχνίδι και να το σκεφτεί αλλά και να το πετύχει.

Ο προπονητής πάνω από όλα πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών σε κάθε γραμμή και σε κάθε θέση. Μπορεί ας πούμε ο προπονητής να θέλει να παίζει γρήγορα, αλλά να έχει αργούς ποδοσφαιριστές όποτε δεν θα του βγει. Ή μπορεί να θέλει να παίζει με πολύ καλή κυκλοφορία, αλλά οι τεχνικές ικανότητες των παικτών να μην βοηθάνε γι’ αυτό.

Γενικά πρέπει να προσαρμόσεις το σύστημα που θες εσύ να παίζεις στους παίκτες σου και μετά θα πρέπει να δεις τη στρατηγική που θα ακολουθήσεις, συν ότι θα πρέπει να κάνεις μια ανάλυση του αντιπάλου. Όλα είναι μια προπονητική διαδικασία, δεν είναι απλά, «παιδιά, πάρτε μια μπάλα στην προπόνηση και παίξτε». Χρειάζεται βίντεο -ανάλυση του αντιπάλου, μετά να περάσεις τα δυνατά σημεία της δικής σου ομάδας απέναντι στα αδύναμα στοιχεία της αντιπάλου.

Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Έχω πάει στο εξωτερικό, προσπαθώ να παρακολουθώ όσο το δυνατόν περισσότερες ποδοσφαιρικές σχολές. Έτυχε να πάω αρκετές φορές στην Ιταλία, μου άρεσε η τεχνική τους. Εμείς εδώ πάσχουμε, έρχονται παιδιά 20 χρονών, θες να τους δείξεις το κάτι παραπάνω και δεν ξέρουν τα βασικά, τα αυτονόητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα ταλέντα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τακτικά. Αν θα δείτε, οι περισσότεροι Έλληνες  ποδοσφαιριστές που βγήκαν στο εξωτερικό, δεν έχουν παίξει ποτέ από τον πρώτο χρόνο. Περίμεναν να αφομοιώσουν κάποια πράγματα και μετά έκαναν καριέρα.

Πρώτη φορά είδα την Παναχαϊκή με τον Φωκικό. Υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ που έχουν δυνατότητες, είδα κάποια θετικά στοιχεία και πιστεύω ότι μπορούν να ανταποκριθούν, να βελτιωθούν και να παίξουν πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο.

Ο προπονητής άσχετα από τα αποτελέσματα και από την πορεία της ομάδας του, θα πρέπει σε ατομικό επίπεδο να έχει βελτιώσει τους ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε όταν θα φύγει από την ομάδα, ο ποδοσφαιριστής να πει από μόνος του κάτι μου πρόσφερε αυτός ο προπονητής. Αν ο προπονητής χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη προπονητική διαδικασία, δεν μπορεί ο παίκτης στο τέλος να μη βελτιωθεί».

Στα μεταγραφικά, η Παναχαϊκή φέρεται να έχει στο στόχαστρό της τον αμυντικό μέσο, Μανώλη Λιαπάκη που αναμένεται να μείνει ελεύθερος από τον Πανθρακικό.



Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Ρέντη: Στη φυλακή 3 από τους 10 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Η ΔΕΑΒ κάλεσε σε ακρόαση τον ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Παναθηναϊκός AKTOR: Στήριξη Ερντογάν σε Αταμάν για τις απειλές από Μακάμπι Τελ Αβίβ (video)
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
Super League: Δύο αγωνιστικές απαγόρευση στον Αλέξη Κούγια
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved