Ο φαντεζί «κλώνος» του Μουρίνιο

Ο φαντεζί «κλώνος» του Μουρίνιο

Ο καθάριος ουρανός καθρεφτιζόταν στα βαθυγάλαζα νερά των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ενώ ο Αντρές Βίλας Μπόας έφτανε για πρώτη φορά στο σύμπλεγμα νησιών της Καραϊβικής…

Στην αρχή της νέας χιλιετίας ο 22χρονος Πορτογάλος, με την ευγενική καταγωγή μιας και ο προπάππος του ήταν ο πρώτος υποκόμης του Ζιχομίλ, έβλεπε να ανοίγεται μπροστά του ένας λαμπρός  ποδοσφαιρικός ορίζοντας. Έπειτα από θερμή σύσταση του σερ Μπόμπι Ρόμπσον ο Βίλας Μπόας αναλάμβανε διευθυντής ποδοσφαίρου της εθνικής ομάδας του συμπλέγματος των νησιών, σε μια ηλικία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του αθλήματος. Στην ποδοσφαιρική… εξορία της Καραϊβικής ο Βίλας Μπόας άντεξε για δυο ματς, μιας και το χάος που κύκλωνε την πρώτη του δουλειά ήταν απερίγραπτο.

Ο 33χρονος σήμερα προπονητής της Πόρτο, ο οποίος είναι ο νεότερος σε ηλικία που ανέλαβε ποτέ την ηγεσία των «δράκων», αποφάσιζε να αποχωρήσει περίπου την ίδια εποχή, που ο Ζοσέ Μουρίνιο έφευγε από την Μπαρτσελόνα. Ήταν το πρώτο φτερούγισμα της κοινής μοίρας για τους δυο άνδρες που συνεργάστηκαν από το 2002 ως τον Οκτώβρη του 2009, όταν ο «κατάσκοπος» του Μουρίνιο αποφάσισε να αναλάβει την αποστολή αυτοκτονίας να διασώσει την Ακαντέμικα Κοΐμπρα, που είχε βυθιστεί στον πάτο της κατάταξης του Πορτογαλικού Πρωταθλήματος.

Στις 9 Μαΐου του 2010 το  κλαμπ που καθοδήγησε με δεξιοτεχνία ποδοσφαιρικού μαέστρου, ο Βίλας Μπόας κατέληγε στην 11η θέση της κατάταξης και ο τύπος της Πορτογαλίας άρχισε δειλά δειλά να αναφέρεται για πρώτη φορά στον «κλώνο» του Ζοσέ Μουρίνιο… Ένας «κλώνος» που απειλεί να ξεπεράσει τον μέντορα του με την εφετινή πορεία που διέγραψε η Πόρτο υπό τις οδηγίες του κατακτώντας το πρωτάθλημα Πορτογαλίας και διεκδικώντας απόψε το Γιουρόπα Λιγκ στο Δουβλίνο απέναντι στην Μπράγκα και λίγες ημέρες αργότερα το κύπελλο Πορτογαλίας…

Η επιστολή

Η εικόνα ενός αμούστακου πιτσιρικά που μόλις είχε ξεμυτίσει από την εφηβεία ερχόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με την σιγουριά που απέπνεε ο γραπτός του λόγος, ο οποίος σκόρπισε τις όποιες επιφυλάξεις για τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις. Ήταν στα μέσα της σεζόν 1994-95 όταν ο τότε προπονητής της Πόρτο λάμβανε μια επιστολή που τον εγκαλούσε για την επιλογή του να μην χρησιμοποιεί τον επιθετικό , Ντομίνγος Πασιένσια. Αποστολέας ο 16χρονος Αντρέ Βίλας Μπόας, η εμμονή του οποίου για το άθλημα άγγιζε τα όρια της ψύχωσης.

Ο 61χρονος τότε Μπόμπι Ρόμπσον, πιασμένος από την μέγγενη της σαγήνης του τον κοιτούσε εκστασιασμένος θαυμάζοντας εκείνο το θάρρος του πρωτοπόρου, που είναι ταγμένος να ανοίγει νέους δρόμους. Η… «διαμάχη» τους είχε ως αποτέλεσμα να του εμπιστευθεί μια θέση στο επιτελείο των «κατασκόπων» της Πόρτο και οι ενδελεχείς αναλύσεις του Βίλας Μπόας τον μετέτρεψαν αυτοστιγμεί στον προστατευόμενο του Άγγλου προπονητή.

Αναθρεμμένος από Αγγλίδα μητέρα, την Μάργκαρετ Νέβιλ Κένταλ ο Αντρέ Βίλας Μπόας μιλούσε την αγγλική γλώσσα σαν την μητρική του.   Εμμονικός με το ποδόσφαιρο από τα μικράτα του ο Βίλας Μπόας συζητούσε με τον 61χρονο τότε σερ Μπόμπι Ρόμπσον λες και είχαν τις ίδιες προσλαμβάνουσες παραστάσεις από το άθλημα, παρότι υπήρχε ένα χάσμα 44 ετών, το οποίο γεφυρωνόταν από την κοινή τους αγάπη. Ο Άγγλος προπονητής γοητεύτηκε από τον Βίλας Μπόας και ήταν αυτός που του πρότεινε την ανεπιθύμητη, είναι η πραγματικότητα, θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η ποδοσφαιρική καλλιέργεια

Ήταν έξι χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία όταν ο Βίλας Μπόας είχε αποδεχτεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθεί σε καλό ποδοσφαιριστή και έστρεψε το ενδιαφέρον του στην προπονητική. Καταγόμενος από εύπορη οικογένεια δεν είχε την αγωνία για την οικονομική εξασφάλιση, που ενδεχομένως να είχε ένας συνομήλικος του και αυτό τον έκανε να επενδύσει αρκετά χρήματα στην ποδοσφαιρική του καλλιέργεια.

Παρακολούθηση προπονήσεων, ακόμη και στο εξωτερικό, δαπάνησε αρκετά χρήματα για βιβλία και περιοδικά ενώ ρουφούσε γνώσεις με απίστευτη θέληση.  Το όνομα του είχε αρχίσει να συζητείται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο αναλάμβανε την ηγεσία της Πόρτο το καλοκαίρι του 2002 του πρότεινε να ενταχθεί στο επιτελείο του. Ο Αντρέ Βίλας Μπόας ήταν μόλις 24ων ετών!

Ο μοναδικός Ζοσέ

Ο Βίλας Μπόας από εκείνη την εποχή αποτέλεσε τον πιστό συνοδοιπόρο του Ζοσέ Μουρίνιο στην κατάκτηση της ποδοσφαιρικής επιτυχίας. Ήταν ο συνεργάτης του που αναλάμβανε να αποκρυπτογραφήσει τους επόμενους αντιπάλους της Πόρτο και επιμερίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτόγνωρης επιτυχίας που απόλαυσε ο Μουρίνιο την τελευταία εφταετία.

Χάρη και σε αυτόν : «ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Κατακτά τα αποτελέσματα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συχνότητα με την οποία νικά ο Μουρίνιο δεν είναι συνηθισμένη. Αυτό τον κάνει μοναδικό» λέει ο προπονητής της Πόρτο, ο οποίος όπως ομολογεί : «δεν έκρυψα ποτέ ότι είχα όνειρα για να πετύχω. Σε κανέναν. Ιδιαίτερα δε στον Μουρίνιο. Την εποχή που είχα το προνόμιο να δουλεύω στο πλάι του ήμουν απόλυτα αφοσιωμένος και διατηρούμε σήμερα μια πολύ ειλικρινή σχέση».

Η φιλοδοξία

Τα πορτογαλικά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν από το καλοκαίρι τις συγκρίσεις του Αντρέ Βίλας Μπόας με τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος ανέλαβε την Πόρτο στα 39 του.

«Δεν πιστεύω σε καμιά περίπτωση ότι είμαι «κλώνος» του. Γνωρίζω όμως ότι αυτή η σύγκριση θα με κυνηγά για το υπόλοιπο της ζωής μου. Έχω διαφορετική προσωπικότητα από τον Μουρίνιο, παρότι προφανώς θέλω και εγώ να νικάω. Είμαι ένας ήρεμος άνθρωπος που προσπαθεί να εκπληρώσει τα σχέδια του. Εκτιμώ πολλά πράγματα στην ζωή μου πέρα από το ποδόσφαιρο και αυτό με διαφοροποιεί από τον Ζοσέ». Φυσικά ο 32χρονος Πορτογάλος θα ήθελε να μοιάσει στον Μουρίνιο σε ένα σημείο της καριέρας του. «Δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι θα κατακτήσω τους τίτλους που έχει ο Ζοσέ.

Η φιλοδοξία μου είναι απλά να εξελιχθώ σε έναν καλό προπονητή. Θέλω να διατηρήσω τα πόδια μου στο έδαφος και βήμα βήμα να τα καταφέρω» έλεγε πριν μερικούς μήνες ο Βίλας Μπόας, ο οποίος εμφανίστηκε με περισσή άνεση ενώπιον των μέσων ενημέρωσης ως ο νεαρότερος προπονητής στην ιστορία της Πόρτο.

Στην Ακαντέμικα έδειξε ότι διαθέτει το άγγιγμα του Μίδα, διασώζοντας ένα κλαμπ που έμοιαζε αμετάκλητα καταδικασμένο σε υποβιβασμό. Στην Πόρτο, την αυτοκρατορία που πέρυσι αποκαθηλώθηκε από την Μπενφίκα, έπειτα από 6 πρωταθλήματα σε εφτά σεζόν, το επιβεβαίωσε…

Η… Μπαρτσελόνα της Πορτογαλίας

Η επιθετική άμυνα της Πόρτο τυλίγεται σαν θηλιά γύρω από τον λαιμό των αντιπάλων. Η πίεση στα τρία τέταρτα του γηπέδου «ακραγγίζει» το υπερφυσικό φαινόμενο της Μπαρτσελόνα, που δημιουργεί ένα ασφυκτικό σύμπαν πίεσης σε όλο το γήπεδο. Έτσι και οι «δράκοι» … «πετούν» φλόγες που σιγοκαίνε τους αντιπάλους, οδηγώντας τους σε λάθη, που εκμεταλλεύονται οι Χουλκ και Φαλκάο. 

Οι δυο τους έχουν πετύχει τα 39 από τα 73 γκολ της Πόρτο στο πρωτάθλημα και μπορεί η ομάδα τους να έφτασε τα 78, που σκόραρε πέρυσι η Μπενφίκα, επίδοση που αποτελεί την  καλύτερη όλων των εποχών, αλλά το κλαμπ που καθοδηγεί ο Βίλας Μπόας κατέρριψε το ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε όλες τις διοργανώσεις για πορτογαλική ομάδα. Οι «μπενφικίστας» πέτυχαν πέρυσι 124 γκολ και η Πόρτο έφτασε στα 128. Πλέον υπολείπονται 2 ματς (τελικός Γιουρόπα Λιγκ, τελικός κυπέλου Πορτογαλίας) για να επεκτείνει την επίδοση της.

Σε αντίθεση, μάλιστα, με την περσινή Μπενφίκα θα διατηρεί στην δύναμή της τόσο τον πρώτο σκόρερ της λίγκας, τον Χουλκ(23 γκολ) αλλά και τον δεύτερο, τον Φαλκάο των 16 γκολ. «Οι αριθμοί δεν είναι σημαντικοί» λέει σε μια κρίση μετριοφροσύνης ο διακριτικός, Βίλας Μπόας. «Αυτό που μετρά είναι η κατάκτηση των τίτλων και αυτούς τους χρωστάμε πάντα στους παίκτες και όχι στους αριθμούς» υποστηρίζει ο μικρότερος σε ηλικία προπονητής της «Liga Sagres», ο οποίος χάρη στους αριθμούς της εφετινής σεζόν θα «μείνει» στην αθανασία. Τελειοθήρας της τακτικής έχει δημιουργήσει μια ομάδα ταγμένη σε ένα επιθετικό πνεύμα, που γεννά απόλαυση στους θεατές.

Ο «μνηστήρας» των μεγάλων

Η διαφορετικότητα του μόλις 33χρονου Βίλας Μπόας δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Ήδη θεωρείται πολύφερνος μνηστήρας του πάγκου ομάδων όπως η Λίβερπουλ, η Γιουβέντους, η Ρόμα. Ο τεχνικός ηγέτης της Πόρτο, όμως, φαίνεται ότι θα παραμείνει για ακόμη μια χρόνια στις όχθες του ποταμού Ντούρο.

«Έχει επισημάνει ότι δεν πρόκειται να εξετάσει προσφορές άλλων ομάδων επειδή γεννήθηκε στην πόλη του Πόρτο και είναι υπερήφανος που είναι ο προπονητής της ομάδας που αγαπά» έλεγε ο πρόεδρος των «δράκων», Πίντο Ντα Κόστα, ο οποίος βλέπει την εφετινή εκδοχή της ομάδας του να ξεπερνά ακόμη και τον ιδεοτυπική εκδοχή της Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Το σημαντικότερο ρεκόρ που κατέγραψαν οι «δράκοι» και μοιάζει σχεδόν απίθανο να καταρριφθεί ποτέ είναι η διαφορά από τον δεύτερο της κατάταξης. Η τελική διαφορά μεταξύ της πρωταθλήτριας Πόρτο και της δεύτερης Μπενφίκα «κάθισε» στους 21 βαθμούς. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ πρωταθλητή και δεύτερου που έχει καταγραφεί στην Πορτογαλία ήταν 14 βαθμοί.

Ο Βίλας Μπόας σε διάστημα ενός έτους έχει μετατραπεί στον προπονητή με το «Άγγιγμα του Μίδα» και ο ορίζοντας της καριέρας του μοιάζει ανέφελος.  «Δεν θέλω να διανύσω μια μεγάλη καριέρα, αλλά μία που να είμαι υπερήφανος για αυτή» υποστηρίζει ο «κλώνος» του Μουρίνιο, όπως τον αποκαλούν πλέον τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης εξαιτίας της 7ετούς συνύπαρξης τους σε Πόρτο, Τσέλσι και Ίντερ, ο «Μίδας» από το Οπόρτο, που οδήγησε την ομάδα των παιδικών του ονείρων σε μια «οδύσσεια ρεκόρ»…



Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved