Μπενφίκα: Με όνομα βαρύ και στόχο το τρόπαιο (photos+videos)

Μπενφίκα: Με όνομα βαρύ και στόχο το τρόπαιο (photos+videos)

Ένα χρόνο μετά τον χαμένο τελικό του Άμστερνταμ απέναντι στην Τσέλσι η Μπενφίκα επιστρέφει στο Europa League με στόχο την κατάκτηση του τίτλου – Το Onsports παρουσιάζει την αντίπαλο του ΠΑΟΚ στους «32» της διοργάνωσης

Όταν είσαι η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε ευρωπαϊκούς τελικούς στην χώρα σου, ο σύλλογος με τη φανέλα του οποίου μεγαλούργησε ο «μύθος» Εουσέμπιο και η κάτοχος του ρεκόρ τίτλων σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, έχεις δικαίωμα να κοιτάζεις πάντοτε ψηλά. Αυτό ακριβώς κάνει και η Μπενφίκα εδώ και πολλές δεκαετίες, παρά την αισθητή πτώση της στην κατάταξη του ποδοσφαιρικού χάρτη του κόσμου.

Μια χρονιά μετά τον χαμένο τελικό του Άμστερνταμ απέναντι στην Τσέλσι, έχοντας αποτύχει να προκριθεί στους «16» του Champions League ελέω... Ολυμπιακού, η Μπενφίκα επιστρέφει στο Europa League, με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία της. Πρώτο... εμπόδιο στον δρόμο της, ο ΠΑΟΚ στους «32» του θεσμού. Το Onsports παρουσιάζει τους «αετούς» της Λισσαβόνας!

«Πόλεμος» σε όλα τα μέτωπα

Απέχοντας δυο συνεχόμενες σεζόν από την κορυφή του Πρωταθλήματος Πορτογαλίας, την οποία έχει κατακτήσει 32 (!) φορές, η Μπενφίκα «μπήκε» στη σεζόν 2013-14 γνωρίζοντας καλά ότι θα «πολεμήσει» σε όλα τα μέτωπα, διεκδικώντας οτιδήποτε... προσφέρεται από τίτλους.

Με τον Ζόρζε Ζεσούς στον πάγκο τους για πέμπτη σερί σεζόν, οι «αετοί» της Λισσαβόνας έφτασαν πέρσι κοντά στην... πηγή του Europa League, όμως ηττήθηκαν στον τελικό από την Τσέλσι και έχασαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν έναν ευρωπαϊκό τίτλο για πρώτη φορά μετά την ονειρεμένη, «χρυσή» διετία 1961-1962, όταν κατέκτησαν δυο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Η συμμετοχή της Μπενφίκα στους ομίλους του φετινού Champions League αναζωπύρωσε την περσινή... φλόγα που έκαιγε μέσα σε παίκτες και προπονητή για μια ευρωπαϊκή διάκριση. Η κληρωτίδα της UEFA την τοποθέτησε στον όμιλο με Παρί Σεν Ζερμέν, Ολυμπιακό και Άντερλεχτ, όμως οι «αετοί» αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να μπουν στο κόλπο της πρόκρισης, παρότι ξεκίνησαν δυνατά νικώντας 2-0 την Άντερλεχτ στη Λισσαβόνα.

Το 1-1 με τον Ολυμπιακό στην έδρα τους σε συνδυασμό με την ήττα με 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης», συρρίκνωσε τις ελπίδες τους για πρόκριση στους «16» και παρά τις δυο σερί νίκες με Άντερλεχτ και Παρί Σεν Ζερμέν, τερμάτισαν τρίτοι και συνεχίζουν στο Europa League. Μια είδηση που άφησε γλυκόπικρη γεύση σε όλους, αφού η δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης έχει σαφώς πιο πρόσφορο έδαφος για μια ευρωπαϊκή πορεία από ότι τα «αστέρια» του Champions League. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο Ζόρζε Ζεσούς και η διοίκηση όμως, είναι το εξής: Είναι η συμμετοχή στο Europa League ισχυρό κίνητρο για παίκτες υψηλού επιπέδου που επιθυμεί η ομάδα να αποκτήσει τον Ιανουάριο;

Πρωτάθλημα ή Ευρώπη;

Το δεύτερο ερώτημα που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και κυρίως τον προπονητή και τους παίκτες της Μπενφίκα, είναι ερώτημα... προτεραιοτήτων. Η ομάδα έδειξε με ορισμένες εμφανίσεις της στο Champions League ότι μπορεί να τα καταφέρει όταν θέλει, όμως την ίδια ώρα το Πρωτάθλημα Πορτογαλίας προσφέρεται για... επιστροφή στις «κούπες».

Οι μέτριες εμφανίσεις της Πόρτο τη φετινή σεζόν δίνουν δικαίωμα στις δυο μεγάλες ομάδες της Λισσαβόνας, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ, να πιστεύουν στον τίτλο. Προς το παρόν, οι «αετοί» του Ζεσούς βρίσκονται σε απόσταση... βολής από τα «λιοντάρια» της Σπόρτινγκ, στην έδρα της οποίας πήραν την ισοπαλία με 1-1 στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής σεζόν.

Με εξαίρεση την ήττα-σοκ της πρεμιέρας από τη Μαρίτιμο, η Μπενφίκα παραμένει αήττητη για 12 συνεχόμενες αγωνιστικές και σε λίγες ημέρες φιλοξενεί τη Σετούμπαλ με στόχο την δέκατη φετινή της νίκη στο Πρωτάθλημα. Σκοράρει με συνέπεια σε όλες τις διοργανώσεις και βρίσκεται ήδη στους «16» του Κυπέλλου Πορτογαλιάς και στον 3ο γύρο του Λιγκ Καπ της χώρας.

Η... επικίνδυνη τετράδα

Όπως συνηθίζεται σε ομάδες με το ρόστερ της Μπενφίκα, πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να... τελειώσουν τη δουλειά, αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν «get the job done». Ο Ζεσούς έφερε το καλοκαίρι στην ομάδα τον 19χρονο Λαζάρ Μαρκοβιτς από την Παρτίζαν Βελιγραδίου έναντι 10 εκ. ευρώ και ο νεαρός αποδείχθηκε... λίρα 100. Είναι εξαιρετικός στο να «φτιάχνει» παιχνίδι, έχει τρία γκολ στο Πρωτάθλημα (ένα εξ αυτών στην ισοπαλία με τη Σπόρτινγκ εκτός έδρας) και τροφοδοτεί τους επιθετικούς του ασταμάτητα.

Το... βαρύ πυροβολικό της σεζόν 2013-14 για τη Μπενφίκα όμως είναι ο Βραζιλιάνος επιθετικός Λίμα. Έπειτα από δυο σεζόν στη Μπράγκα μετακόμισε στη Λισσαβόνα το καλοκαίρι του 2012 και φέτος έχει σκοράρει ήδη πέντε φορές στο Πρωτάθλημα, ακριβώς όσες και ο Όσκαρ Καρντόσο. Οι δυο τους φτιάχνουν ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο το οποίο σε καλή μέρα μπορεί να νικήσει άμυνες-μπετόν. Οι δυο τους είναι οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας φέτος σε όλες τις διοργανώσεις.

Την... επικίνδυνη τετράδα της Μπενφίκα συμπληρώνει ο Εζεκίελ Γκαράι. Ο Αργεντινός κεντρικός αμυντικός προσφέρει ασφάλεια στην ομάδα του και δεν ξεχνάει να δώσει το... κάτι παραπάνω, έχοντας δυο γκολ στο Πρωτάθλημα και τα δυο στη νίκη με 3-1 επί της Πάκος Φερέιρα.

Δείτε βίντεο από όλο τον πλανήτη.



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved