Παναθηναϊκός: Με πίστη για μια… Glory Night κόντρα στην Τότεναμ

Παναθηναϊκός: Με πίστη για μια… Glory Night κόντρα στην Τότεναμ

Η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα αντιμετωπίζει στο Λονδίνο την Τότεναμ (22:05, Onsports/ANT1) και θέλει νίκη για να προκριθεί στους «32» του Europa League γράφοντας μια ακόμα χρυσή σελίδα στη μεγάλη ευρωπαϊκή της ιστορία.

Το αρνητικό κλίμα των πρώτων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Η ομάδα δείχνει να παίζει περισσότερο ορθολογικά, χωρίς να φτάνει κανείς στην υπερβολή και να υποστηρίζει ότι το «τριφύλλι» έγινε Μπαρτσελόνα, και η ελπίδα είναι αυτή που παραμένει κάτι παραπάνω από «ζωντανή» για την αποψινή «μάχη» στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν».

Κόντρα στην Τότεναμ ο Παναθηναϊκός θέλει να επαναλάβει τις μεγάλες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του παρελθόντος, να πάρει νίκη που θα ισοδυναμεί αυτόματα με πρόκριση και να ζήσει ξανά… Glory Days, μέρες δόξας δηλαδή, όπως συνήθιζαν να αποκαλούν οι «πράσινοι» οπαδοί την εποχή που η ομάδα μεσουρανούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκτός όλων αυτών, ο Παναθηναϊκός καλείται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ανταγωνιστικότητα που έδειξε να αποκτά εσχάτως και να πάει με όσο το δυνατό καλύτερο momentum στο ντέρμπι της Κυριακής (09/12) με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ..

Με την αύρα του Ρότσα…

Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ένας άνθρωπος που έχει ζήσει από μέσα τις δυο μεγαλύτερες στιγμές του «τριφυλλιού» στην Ευρώπη μετά τον άθλο του «Γουέμπλεϊ» και τη συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ήταν παίκτης της ομάδας που το 1985 έφτασε στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης και προπονητής αυτής που έφτασε στα ημιτελικά του Champions League το 1996, με τα πράγματα βέβαια να έχουν αλλάξει πολύ από τότε που ο Αργεντινός οδηγούσε τον Παναθηναϊκό σε ιστορικά «διπλά» όπως αυτό στο Οπόρτο και εκείνο – το αλησμόνητο – στο Άμστνερνταμ…

Η φανέλα του Panathinaikos παραμένει όμως βαριά όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές βραδιές όπως η αποψινή στο Λονδίνο. Εξίσου βαριά είναι και η φανέλα της αντιπάλου βέβαια, αφού η Τότεναμ έχει καταφέρει να πάρει τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους, δυο φορές το Κύπελλο UEFA και μία το Κυπελλούχων, με την κατάκτηση του τελευταίου το 1963 να είναι και η πρώτη για αγγλική ομάδα στην ιστορία. Η δυναμική των «σπιρουνιών» τα συγκαταλέγει στις πέντε κορυφαίες ομάδες της Premier League στην παρούσα φάση, χρίζει φαβορί την ομάδα του Αντρέ Βίλας Μπόας, όμως δεν απαγορεύει στον Παναθηναϊκό να ελπίζει.

Κόντρα στην παράδοση…

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι παροτρύνεις είναι να ακολουθήσει μια ομάδα την… παράδοση, ή την ιστορία την οποία επικαλείται κανείς ως σύμμαχο. Ο Παναθηναϊκός στο Λονδίνο, μόνο αυτό δεν πρέπει να κάνει. Οι «πράσινοι» δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις από τις κόντρες τους με τους Άγγλους, αφού έχουν καταφέρει να πάρουν μόλις μια νίκη σε σύνολο 17 αναμετρήσεων. Αν κάτι είναι παρήγορο, είναι πως αυτή ήρθε κόντρα σε μια άλλη λονδρέζικη ομάδα, την Άρσεναλ, στη «Λεωφόρο» για τη φάση των ομίλων του Champions League τη σεζόν 2001-2002.

Κόντρα στους «κανονιέρηδες» ο Παναθηναϊκός έχει πάρει και το μοναδικό του βαθμό σε αγώνα που έγινε στο Λονδίνο. Ήταν το 1-1 των δυο ομάδων την περίοδο 2004-2005, για την ίδια φάση της ίδιας διοργάνωσης. Συνολικά, η παράδοση είναι κόντρα στο «τριφύλλι» αφού σε 17 αγώνες με αγγλικούς συλλόγους έχει μόλις την παραπάνω νίκη, 6 ισοπαλίες και 10 ήττες από το 1971 όταν και βρέθηκε για πρώτη φορά στο δρόμο του ομάδα από το «Νησί», η Έβερτον, στην πορεία για το «Γουέμπλεϊ»…

Με όπλο την ψυχολογία και… την ιστορία

Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να παλέψει τις όποιες πιθανότητες έχει για να προκριθεί κάτι που υποστηρίζει διαρκώς ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, μετά τη νίκη επί της Μάριμπορ στην προηγούμενη αγωνιστική του Europa League, αποτέλεσμα που έβαλε ξανά στο «κόλπο» το «τριφύλλι». Ο Αργεντινός έχει εμφυσήσει στους παίκτες του τόσο το γεγονός ότι δεν έχουν να κάνουν με έναν άτρωτο αντίπαλο, όσο και το ότι πρέπει να τα δώσουν όλα για να τιμήσουν το παρελθόν που έχει ο Παναθηναϊκός στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ο Ρότσα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει εμφάνιση όπως αυτές που έκανε ο Παναθηναϊκός στη Σλοβενία και την Ιταλία κόντρα σε Μάριμπορ και Λάτσιο αντίστοιχα, βράδια που μείωσαν αρκετά το ευρωπαϊκό πρεστίζ της ομάδας και πλήγωσαν την τότε βεβαρημένη ψυχολογία της. Εκτός βέβαια της ψυχολογίας και της αυταπάρνησης που καλείται να δείξει το «τριφύλλι», στις εξέδρες του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» θα υπάρχουν και πολλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους «μάχη» για να έρθει η πολυπόθητη νίκη-πρόκριση για τους «πράσινους».

Πως θα παίξουν…

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα φαίνεται να προτιμά το 4-3-3 για πιθανότερο σχήμα, με τους Καρνέζη κάτω από τα δοκάρια, τον Σεϊταρίδη δεξιά, τον Σπυρόπουλο αριστερά και τους Βελάσκες-Βύντρα στα στόπερ. Στο κέντρο, ο Βιτόλο θα είναι ο αμυντικός μέσος και οι Ζεκα, Σισοκό μπροστά του σαν εσωτερικοί χαφ. Στην επίθεση οι Μαυρίας και Χριστοδουλόπουλος θα αγωνιστούν στα άκρα με τον Φορναρόλι να διεκδικεί την θέση του Λάζαρου και ένας εκ των Τοτσέ ή Πετρόπουλου θα βρίσκεται «φουνταριστός».

Από τον Παναθηναϊκό δεν λείπουν και οι απουσίες, αφού στην Αθήνα έχουν μείνει οι Μπουμσόνγκ, Πίντο, Κουίνσι, Ταμπάκης, Κουσίδης, Δώνης και Μαρινάκης., με τους τρεις πρώτους να ταλαιπωρούνται από προβλήματα τραυματισμών και ειδικότερα τον Γκανέζο εξτρέμ να… τρέχει για να προλάβει το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

Απουσίες ωστόσο θα έχει και η Τότεναμ, αφού οι Γκάρεθ Μπέιλ και Μάικλ Ντόουσον, αποχώρησαν με μυϊκούς τραυματισμούς από το τελευταίο ματς των «σπιρουνιών» με τη Φούλαμ και δεν είναι στη διάθεση του Αντρέ Βίλας Μπόας. Ο Πορτογάλος τεχνικός, δεν θα έχει στη διάθεσή του και τους, εδώ και καιρό, τραυματίες Πάρκερ, Καμπούλ, Ασού-Εκότο, ενώ είναι πιθανό να ξεκουράσει ποδοσφαιριστές όπως οι Γκαλάς, Ντεμπελέ και Ντέμπσεϊ, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε μικρότερους σε ηλικία παίκτες.

Το πιθανότερο σχήμα για την Τότεναμ είναι το 4-2-3-1 με τον Γιορίς κάτω από τα δοκάρια. Οι Νότον, Βερτόγκεν, Κόλκερ και Γουόκερ θα είναι από αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα, με τους Σάντρο και Χάντλστοουν να έχουν ανασταλτικό ρόλο στη μεσαία γραμμή. Στα αριστερά θα πάρει θέση ο Τάουνσεντ με τον Λένον δεξιά του και τον Σϊγκουρντσον πίσω από τον Ζερμέν Ντεφόε που θα είναι στην κορυφή της επίθεσης…

Διαβάστε επίσης:

Έτσι νικούν τους Άγγλους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός! (photos+videos)

Ο Πολωνός διαιτητής, Πάβελ Γκιλ ορίστηκε από την UEFA να διευθύνει το παιχνίδι

Βίλας-Μπόας: «Μεγάλη ομάδα ο Παναθηναϊκός»

Ρότσα: «Πιστεύουμε στην πρόκριση»

Παναθηναϊκός: Οι... κανόνες του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν»



Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved