«Αλλάξτε την άρρωστη κατάσταση»

«Αλλάξτε την άρρωστη κατάσταση»

Μήνυμα από το Ζεσουάλδο Φερέιρα έτσι ώστε να αλλάξει η αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον Παναθηναϊκό, μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. «Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά παρά τις αντιξοότητες. Ο κύβος ερρίφθη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος τεχνικός.

Ο 64χρονος προπονητής αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου στην κατάσταση που επικρατεί γύρω από την ομάδα, την χαρακτήρισε αρνητική όμως τόνισε ότι υποχρέωση δική του είναι να δουλέψει μαζί με τους ποδοσφαιριστές του για να αλλάξει αυτή την άρρωστη κατάσταση και να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

«Όπως λέμε, ο κύβος ερρίφθη. Αυτό το εγγυώμαι και στους φιλάθλους και στη διοίκηση, ώστε να γίνουμε οι πρωταθλητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζεσουάλδο Φερέιρα που ενημέρωσε ότι στις 09:00 θα περιμένει τους ποδοσφαιριστές του για προπόνηση στην Παιανία, παρά το γεγονός ότι αποχωρούν στη 01:00 από το ΟΑΚΑ, καθώς όπως τόνισε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον Παναθηναϊκό από τον πρωταθλητισμό.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός

Είδε ότι στις κερκίδες υπήρχε ένα «άρρωστο» κλίμα, θεωρεί ότι εφόσον συνεχιστεί αυτό μέσα στη χρονιά έχει η ομάδα πιθανότητες να βελτιωθεί, να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να πετύχει τους στόχους της;

«Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα να αναφερθώ σε τέσσερις αγώνες που κάναμε στους οποίους τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον Παναθηναϊκό. Αναφέρομαι στον αγώνα με την Οντένσε στο ΟΑΚΑ, αν και ήμασταν καλύτεροι αποκλειστήκαμε, όπως είπα και χθες η ιστορία ενός αγώνα έχει παρελθόν και μέλλον. Τι έγινε πριν, τι έγινε μετά. Οπωσδήποτε υπήρχε μια κριτική για το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα στο Τελ Αβίβ, όμως σήμερα μπορώ να πω ότι οι παίκτες τα έδωσαν όλα, έκαναν ότι μπορούσαν. Οι αντίπαλοι είχαν δύο δοκάρια, εμείς δεν πετύχαμε όμως τα γκολ που θα θέλαμε. Αν αναλύσουμε τους δύο αγώνες με την Μακάμπι σε τέσσερα ημίχρονα, δύο εκεί και δύο εδώ, θα έλεγα ότι ήμασταν καλοί σε τρία από αυτά. Όμως στο ένα που ήταν καλύτεροι οι αντίπαλοι, πέτυχαν τρία γκολ και πήραν έτσι την πρόκριση. Εμείς ήμασταν καλύτεροι και φάνηκε στο σημερινό αγώνα. Είχαμε την αυτοπεποίθηση ότι έπρεπε να πάρουμε τη νίκη. Αρχίσαμε έντονα το παιχνίδι, οι αντίπαλοι πήραν τέσσερις κίτρινες κάρτες για αντιαθλητικό παιχνίδι προσπαθώντας να μας σταματήσουν. Στο 5’ διακόπηκε ο αγώνας για μισή ώρα και ενώ έπρεπε τότε να αρχίσουμε να ανεβάζουμε στροφές, τα πράγματα σταμάτησαν και αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε το παιχνίδι από την αρχή. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, είχαμε ευκαιρίες για γκολ όμως οι αντίπαλοι πέτυχαν γκολ στην μοναδική τους αντεπίθεση. Από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι όταν όλοι έχουν αρνητικό πνεύμα, δύσκολα τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει πραγματικά μια αρνητική ατμόσφαιρα προς τους παίκτες, προς την ομάδα προς το σύλλογο. Δε θα σχολιάσω το γιατί, δεν το ξέρω κιόλας. Αυτό όμως φέρνει αρνητισμό σε όσους δουλεύουν στην Παιανία καθημερινά. Αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα δεν βοηθάει στο να ανέβει ο Παναθηναϊκός. Όλοι οι παίκτες καταλαβαίνουν αυτή τη δυσκολία, όμως συνεχίζουμε. Όποιος αγαπάει το σύλλογο πρέπει να βλέπει τα πράγματα με θετική αύρα, με θετικό μάτι και να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να τα πάμε καλύτερα. Αυτό δε θα το έλεγα αν δεν μου κάνατε αυτή την ερώτηση».

Πως οι ποδοσφαιριστές επηρεάζονται από αυτές τις καταστάσεις;

«Η ατμόσφαιρα υπήρχε και πριν τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Ήταν θετικά τα πράγματα πριν; Όχι, ήταν και πάλι αρνητικά. Όταν έχουμε αυτή την αρνητική σκέψη, τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα. Οι παίκτες, που είναι κι αυτοί άνθρωποι, εισπράττουν αυτή την αρνητική ατμόσφαιρα και δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Οι καλές ομάδες παίζουν καλά γιατί έχουν μια περιρρέουσα θετική αύρα. Αλλά ρωτάω ξανά, πριν ξεκινήσουμε τους επίσημους αγώνες, υπήρχε θετική ατμόσφαιρα; Παίξαμε στη Δανία με την Οντένσε, παίξαμε εδώ και προηγηθήκαμε, αλλά υπήρχε εδώ θετική ατμόσφαιρα; Εγώ πάντα μιλάω προστατεύοντας το σύλλογο, την ομάδα και τους φιλάθλους. Δεν πιστεύω ότι αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα βγαίνει από το μυαλό και τη θέληση ορισμένων. Θα έλεγα ότι οι πιο παλιοί παίκτες του Παναθηναϊκού το αισθάνονται πιο πολύ. Οι νέοι, το καταλαβαίνουν μετά από ένα μήνα. Το πρωτάθλημα αρχίζει, η υποχρέωσή μου είναι να το κερδίσω όπως και το Κύπελλο. Όμως κανείς δεν κερδίζει μόνος του».

Θα δουλέψει κάτω από αυτή την κατάσταση, το πρωτάθλημα ξεκινάει και η Ευρώπη έχει χαθεί. Τι προλαβαίνει να αλλάξει και πως βλέπει το μέλλον του Παναθηναϊκού;

«Την ατμόσφαιρα που υπάρχει, δεν μπορώ να την αλλάξω εγώ. Όσο είμαι εδώ θα δουλεύω καθημερινά ώστε οι παίκτες να γίνονται ολοένα και καλύτεροι έτσι ώστε να κερδίζουν περισσότερους αγώνες. Όσο αφορά το μέλλον μου, δεν προβληματίζομαι. Εγώ δουλεύω πάρα πολύ στον Παναθηναϊκό. Πάρα πολλές ώρες, δουλεύω πολύ με τον Παναθηναϊκό αλλά το βράδυ κοιμάμαι ήσυχος. Έχω θετικό πνεύμα και θετική αύρα. Αν δεν ήμουν έτσι, δε θα ήμουν τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο και δε θα τα είχα καταφέρει. Οι παίκτες μετά τον αγώνα με την Οντένσε και μετά τον αγώνα με την Μακάμπι διερωτώνται πως είναι δυνατό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Να ξέρετε ότι όταν οι παίκτες δεν δουλεύουν όπως πρέπει, όπως εγώ θέλω, υπέρ της ομάδας θα είμαι ο πρώτος που θα το βγάλω προς τα έξω. Ξέρω όμως πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις υπό πίεση σε συλλόγους που πρέπει πάντα να κερδίζουν και πόσο σημαντική είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε. Θα τελειώσω με ένα ερώτημα, θα ρωτήσω και αν θέλετε μου απαντάτε. Ποιοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι, που πρέπει να αλλάξουν την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που υπάρχει και να υπάρξει μια υγιέστερη ατμόσφαιρα για το καλό του συλλόγου;».{textlink}

Ο ίδιος ποιοι πιστεύει ότι είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν αυτή την άρρωστη ατμόσφαιρα;

«Εμείς όλοι, επαγγελματίες προπονητές και παίκτες, είμαστε το staff αυτοί που δουλεύουν. Νομίζετε ότι μόνοι μας μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; Εγώ και οι παίκτες είμαστε αυτοί που δουλεύουμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι ώστε να κερδίζουμε ακόμα και με αυτές τις συνθήκες. Όταν υπάρχει αρνητισμός, βλέπεις και το πιο μικρό λάθος. Όταν είναι θετικά τα πράγματα, όλα πλέον φαίνονται ωραία. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν την κατάσταση, είναι οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά τον Παναθηναϊκό και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».

Όσο για το ποιόν εννοεί λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξουν την κατάσταση, σχολίασε:

«Δεν αναφέρομαι στους φιλάθλους. Αναφέρομαι στην κατάσταση που υπάρχει στον Παναθηναϊκό και στην αρνητική ατμόσφαιρα. Λέω ότι οι φίλαθλοι αγαπάνε τόσο πολύ τον Παναθηναϊκό που δεν δημιουργούν αυτή την αρνητική κατάσταση. Εγώ είμαι επαγγελματίας, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είναι Έλληνες, μένουν εδώ. Εμείς μένουμε εδώ ανάλογα με τη διάρκεια του συμβολαίου μας. Κάνουμε όμως τα πάντα για να κερδίζουμε. Δεν ξέρω ποιοι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει αυτό, ας το κάνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Από τη στιγμή που δεν αναφέρεται σε παίκτες, στον εαυτό του και στον κόσμο, εννοεί ότι η διοίκηση πρέπει να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

«Όποιος θέλει να ερμηνεύσει αρνητικά τα λόγια μου, μπορεί να το κάνει. Ήμουν όμως σαφής σε αυτά που είπα. Εγώ θυμάμαι ότι όταν ήρθα την πρώτη εβδομάδα στον Παναθηναϊκό, μετά από μια εβδομάδα μετά μπήκαν οι φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο. Μετά από μια εβδομάδα, διακόπηκε αγώνας από δακρυγόνα. Μετά παίξαμε αγώνες χωρίς φιλάθλους. Ξαναλέω, όποιος θέλει να με ερμηνεύσει αρνητικά μπορεί να το κάνει. Αυτό που λέω και που ζητώ, είναι ότι η μεγάλη οικογένεια του Παναθηναϊκού και έχει πάθος και αγάπη, δεν είναι μόνο οι παίκτες και οι προπονητές. Αυτοί δουλεύουν καθημερινά ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν καλύτερα, θα επηρεάζονται από την κατάσταση που υπάρχει. Για αυτό και καλώ όσους είναι Παναθηναϊκοί, να σκεφτούν πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Μπορείτε να πείτε ότι αν η ομάδα παίζει καλά, η ατμόσφαιρα θα αλλάξει. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι παίκτες να παίξουν με καθαρό μυαλό και να μην έχουν τόσο μεγάλη πίεση. Τότε σίγουρα θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα».

Ουσιαστικά, θέλετε να πείτε με κάποιο τρόπο να σταματήσει η αρνητική κατάσταση και να δημιουργηθεί ένα ήρεμο κλίμα στην ομάδα;

«Ακριβώς αυτό θέλω να κάνω. Μην ξεχνάτε και κάτι σημαντικό. Ο Παναθηναϊκός έχει στο ρόστερ του έξι και επτά τοπ ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Εθνική Ελλάδας. Είχε στο παρελθόν καλούς ποδοσφαιριστές και τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Άρα δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή αμφισβητούμε την ικανότητα των παικτών ή κάτι άλλο αρνητικό συνέβη. Κατά τη γνώμη σας, ποιοι δέχονται την αμφισβήτηση και του αρνητισμού, αυτοί που είναι εδώ αρκετό καιρό ή αυτοί που τώρα ήρθαν; Άρα η αποστολή μου σαν προπονητή, είναι να ξέρω ποιοι είναι οι παίκτες μου και ποια η δομή της ομάδας. Έτσι, από τις 8:30 δουλεύω ως αργά το απόγευμα για τον Παναθηναϊκό. Υποχρέωσή μας είναι ακόμα και με αυτή την κατάσταση και τις αντίξοες συνθήκες είναι να νικάμε. Αυτή είναι η μοίρα της κάθε μεγάλης ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός. Οι μικρές ομάδες με αυτή την ατμόσφαιρα που συναντάμε εμείς, θα είχαμε διαλυθεί. Το πρωτάθλημα ξεκινά, και αυτό που θέλω από τους παίκτες μου είναι να δουλέψουν σκληρά και να γίνουν πρωταθλητές. Όπως λέμε, ο κύβος ερρίφθη. Αυτό το εγγυώμαι και στους φιλάθλους και στη διοίκηση, ώστε να γίνουμε οι πρωταθλητές».



ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved