H προκήρυξη της ΕΠΣ Θεσσαλίας

Συντάκτης: Onsports Team Δημοσίευση: Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012 07.49

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την ΕΠΣ Θεσσαλίας η προκήρυξη των πρωταθλημάτων που θα διεξαχθούν τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Αναλυτικά η προκήρυξη των πρωταθλημάτων Α', Β' και Γ' Κατηγορίας της ΕΠΣ Θεσσαλίας:


Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Α’, Β’, Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ε.Π.Σ.Θ.
ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012 -2013    

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας αφού έλαβε υπόψη :
1.    Το Καταστατικό της
2.    Τις διατάξεις του Κ.Α.Π. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα
3.    Τον Πειθαρχικό Κώδικα ΕΠΟ
4.    Τον Κανονισμό Παιδιάς Ποδοσφαίρου που ισχύει σήμερα
5.    Την 340/9-8-2011  Προκήρυξη Αγώνων Πρωταθλημάτων Ε.Π.Σ.Θ. καθώς και το 401/30-8-2011.Διορθωτικό της Προκήρυξης Αγώνων Πρωταθλημάτων της Α Β ΚΑΙ Γ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Περιόδου 2011-2012.
6.    Την ισχύουσα Αθλητική νομοθεσία
7.    Τους βαθμολογικούς πίνακες Α΄, Β΄, και Γ΄ κατηγορίας μετά την λήξη των πρωταθλημάτων περιόδου 2011 – 2012.
8.    Την από  11/7/2012 απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Θ.
9.    Και την από 35/2012 απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος Ε.Π.Σ.Θ.


ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Τους αγώνες Πρωταθλημάτων Α΄, Β΄, και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας περιόδου 2011 – 2012 και για την διεξαγωγή τους ισχύουν οι παρακάτω όροι :
1.    Κατά την περίοδο 2012 – 2013 το Πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί σε ένα (1) όμιλο δέκα  έξι (16) ομάδων.
2.    Κατά την περίοδο 2012 – 2013 το Πρωτάθλημα της Β΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί σε ένα (1) όμιλο των δέκα έξι (16) ομάδων.
3.    Κατά την περίοδο 2012 – 2013  το Πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί σε ένα (1) όμιλο των οκτώ (8 ) ομάδων.


Σωματεία που μετέχουν ανά κατηγορία :
Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ 16  ΟΜΙΛΟΣ 1
 
1.    ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΣ
2.    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 2002
3.    ΑΙΑΣ ΣΟΥΡΠΗΣ
4.    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΣΕΣΚΛΟΥ
5.    ΑΘΛ.ΕΝΩΣΗ ΔΙΜΗΝΙΟΥ ΙΑΣΩΝ
6.    ΑΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΤΙΚΩΝ
7.    Γ.Σ ΑΛΜΥΡΟΥ
8.    ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΞ/ΠΟΛΗΣ    9.ΕΘΝΙΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
10.ΘΗΣΕΥΣ ΑΓΡΙΑΣ
11.ΜΑΓΝΗΣΙΑΚΟΣ Β.
12.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
13.ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ
14.ΠΥΡΑΣΟΣ Ν.ΑΓΧΙΑΛΟΥ
15.ΣΑΡΑΚΗΝΟΣ Β.
16.ΣΚΙΑΘΟΣ Α.Ο
    
Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ 16  ΟΜΙΛΟΣ 1
 
1.    Α.Σ ΑΓΧΙΑΛΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΕΣ ΘΗΒΕΣ
2.    ΑΝΘΙΜΟΣ ΓΑΖΗΣ ΜΗΛΕΩΝ
3.    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ
4.    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΡΟΚΙΟΥ
5.    ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ
6.    ΔΑΦΝΗ
7.    ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ
8.    ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝ.

9. ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΟΛΟΥ
10.ΙΩΛΚΟΣ
11.ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΑΕ
12.ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ
13. ΝΕΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΝΙΚΗΣ
14.ΠΗΛΕΥΣ ΒΟΛΟΥ
15.ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΑΟ
16.ΧΛΟΗ Α.Ε.
    
Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ 8  ΟΜΙΛΟΣ 1
 
1.    ΑΕΤΟΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
2.    ΑΘΛΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ
3.    ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔ/ΡΟΥ ΒΟΛΟΥ
4.ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

5. ΙΑΣΩΝ ΑΛ. ΜΕΡΙΑΣ
6. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
7. ΜΥΡΜΗΔΟΝΕΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
8. ΤΟΞΟΤΗΣ    
O αριθμός συμμετοχής των 8 ομάδων στην Γ’ Κατηγορία είναι ενδεικτικός και πιθανόν να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή.
Δικαίωμα συμμετοχής στην Γ΄ κατηγορία έχει κάθε νεοσύστατο σωματείο, εφόσον πληρούνται οι σχετικές περιοριστικές προϋποθέσεις και έχει καταθέσει την δήλωση συμμετοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η δε διαδικασία αναγνώρισής του, από την Ε.Π.Ο. έχει ολοκληρωθεί μέχρι της προηγούμενης από την ημέρα κλήρωσης των αγώνων της Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, καθώς επίσης όσα σωματεία επαναδραστηριοποιηθούν.

ΑΡΘΡΟ 1ο : ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Όλοι οι αγώνες των Πρωταθλημάτων Α΄, Β΄, και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις :
α) Των Κανόνων Παιδιάς Ποδοσφαίρου που ισχύουν διεθνώς και ορίζονται από το Διεθνές Συμβούλιο ΦΙΦΑ.
β) Των Κανονισμών Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα και του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ 2012.
γ) Των κανονισμών της ΕΠΟ που διέπουν το άθλημα.
δ) Των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της Ε.Π.Ο.
ε) Των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της Ε.Π.Σ.Θ.
στ) Των αποφάσεων του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Θ. που ρυθμίζουν ή θα ρυθμίσουν ειδικά θέματα που δεν προβλέπονται από την παρούσα.


ΑΡΘΡΟ 2ο : ΕΝΝΟΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ
(Άρθρο 7 του Κ.Α.Π.)
Η προκήρυξη είναι πρόταση για την κατάρτιση σύμβασης προσχώρησης μεταξύ Ε.Π.Σ.Θ. ως διοργανώτρια και των ομάδων που μετέχουν στα Πρωταθλήματα, Α΄, Β΄, και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας. Με την αποδοχή της προκήρυξης συντελείται η παραπάνω σύμβαση (άρθρο 7 παρ. 2 του Κ.Α.Π.). Η αποδοχή της προκήρυξης με επιφύλαξη έχει συνέπεια τις κυρώσεις της παρ. 3, εδαφ. α. άρθρου 7 του Κ.Α.Π. (αποκλεισμός και υποβιβασμός του σωματείου στην αμέσως κατώτερη κατηγορία).

ΑΡΘΡΟ 3ο : ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΑΡΑΒΟΛΟ (ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ)
Τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στα παραπάνω πρωταθλήματα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν μέχρι την 27/7/2012 ημέρα Παρασκευή στην ‘Ενωσή μας  :
α) την έντυπη δήλωση συμμετοχής που τους δίνεται με μέριμνα της ΕΠΣΘ με όλα τα ζητούμενα στοιχεία στην παραπάνω ημερομηνία.
β) Το παράβολο συμμετοχής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα ποσό 200 ευρώ.
γ) την ετήσια συνδρομή ως μέλους της Ε.Π.Σ.Θ. ποσό 100 ευρώ
δ) Παραχωρητήριο χρήσης γηπέδου.
     ε) Τα σωματεία με την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωμένα να τακτοποιήσουν κάθε οικονομική εκκρεμότητα με την Ένωση (άρθρ.21 παρ. 7 του ΚΑΠ) , άλλως αποκλείονται από το πρωτάθλημα.
Επίσης δεν μπορούν να αποκτούν, να αποδεσμεύουν και να παραχωρούν με οποιονδήποτε τρόπο ποδοσφαιριστές, τα σωματεία τα οποία οφείλουν χρηματικά ποσά από οποιονδήποτε λόγο σε υπερκείμενες αρχές (Ενώσεις-ΕΠΟ).
      στ) Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή του καταστατικού της Ε.Π.Ο., καθώς και της Ε.Π.Σ.Θ., τις διατάξεις του Κ.Α.Π.,  τους όρους της προκήρυξης, της αντίστοιχης οικονομικής εγκυκλίου, τις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Π.Ο., καθώς και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Θ., διαφορετικά αποκλείονται από το πρωτάθλημα, με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Θ. και υποβιβάζονται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.
‘Οσα σωματεία δεν αποστείλουν με την δήλωση συμμετοχής τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν θα συμπεριληφθούν στην κλήρωση πρωταθλήματος και κυπέλλου.

ΑΡΘΡΟ 4ο : ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ-ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η ημερομηνία έναρξης των αγώνων των πρωταθλημάτων ορίζεται το Σαββατοκύριακο 15 - 16 Σεπτεμβρίου 2012 για την Α΄ Β΄και Γ΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία.
Η κλήρωση των αγώνων Α’ , Β’ και Γ’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί την 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00’ στο χώρο του Ξενοδοχείου ΠΟΡΤΑΡΙΑ, εκτός αν άλλως αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο με νεώτερη απόφασή του.

ΑΡΘΡΟ 5ο : ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
(άρθρο 8 του ΚΑΠ)
1) Τα γήπεδα αγώνων θα ορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή Πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Θ. κατά τον καταρτισμό του εβδομαδιαίου προγράμματος των αγώνων.
Τα σωματεία αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στα άρθρα 8 του Κ.Α.Π. (ετοιμασία γηπέδου κ.λ.π.) και υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπουν τα παραπάνω άρθρα σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με αυτές.
Κάθε σωματείο, εφόσον στον τόπο της έδρας του προσφέρεται η δυνατότητα, οφείλουν να υποδείξουν τρόπο στην Ένωση, για την παρουσία γιατρού, ή για την παροχή Α΄ Βοηθειών υπευθύνου στην διάρκεια των αγώνων που δίνει στην έδρα του.
2) Η ομάδα η οποία δηλώνει ως έδρα της γήπεδο το οποίο ανήκει σε άλλη ομάδα, η Αρχή πρέπει να συνοδεύει την σχετική της δήλωση με έγγραφη συγκατάθεση της ομάδας ή της Αρχής στην κυριότητα των οποίων ανήκει το γήπεδο που δηλώνει ή του οποίου έχει την χρήση.
3) Σε περίπτωση ενδεχόμενης αδυναμίας εξασφάλισης γηπέδου, κατά τα προαναφερόμενα, η ομάδα έχει την υποχρέωση να δεχθεί ως έδρα της το γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια, οπότε αποκτά την ιδιότητα του γηπεδούχου και έχει όλες γενικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ιδιότητα.
4) Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την υποχρέωση των σωματείων που διαθέτουν ιδιόκτητο ή ιδιόχρηστο γήπεδο, να θέτουν αυτό και τις εγκαταστάσεις του απρόσκοπτα και αναντίρρητα στη διάθεση της Ένωσης για ορισμό αγώνων της αρμοδιότητάς της επί ποινή απαραδέκτου της δήλωσης συμμετοχής.(παρ. 5 του άρθρου 8 του ΚΑΠ).
Η επίκληση διενέργειας έργων, ή βελτιώσεων του γηπέδου δεν θα λαμβάνεται υπόψη, για τον ορισμό αγώνων, εάν δεν έχει ενημερωθεί εγγράφως η διοργανώτρια πριν από δέκα πέντε (15) ημέρες τουλάχιστον από την έναρξη των πάσης φύσης εργασιών και δεν έχει δοθεί η σύμφωνη γνώμη της.
5) Δικαίωμα για αίτηση αλλαγής τέλεσης αγώνων (γηπεδο ημέρα και ώρα διεξαγωγής) έχει μόνο το γηπεδούχο (κατά το αγωνιστικό πρόγραμμα) σωματείο. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί με έγγραφο που θα κατατίθεται στην Ένωση το αργότερο πεντε (5) μέρες πριν την προγραμματισμένη ημέρα τέλεσης του αγώνα και να αιτιολογείται σε αυτή ο λόγος που ζητείται η αλλαγή. Ιδιαίτερα εφίσταται η πρόνοια των σωματείων στην τήρηση της παραπάνω προθεσμίας, ώστε να υπάρχει χρονική ευχέρεια για την ικανοποίηση του αιτήματός τους με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η Επιτροπή Πρωταθλήματος θα κρίνει βάσιμους τους λόγους που επικαλούνται και εφόσον βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η ρύθμιση που ζητείται.
6) Σε περίπτωση αγώνων κατάταξης (π.χ. ισοβαθμία ομάδων κ.λ.π.) θα ορίζονται κατά απόλυτη κρίση της Ένωσης γήπεδα ουδέτερα που θα συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγυήσεις (ασφάλεια, ομαλή διεξαγωγή, απόσταση κ.λ.π.) και θα εξασφαλίζουν κατά το δυνατό, ίσους όρους για τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Ακόμη, κατά την απόλυτη κρίση της Ένωσης και εφόσον το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι, μπορεί να οριστεί ένα μόνο γήπεδο όπου θα γίνουν όλοι οι αγώνες κατάταξης.

ΑΡΘΡΟ 6ο : ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ
(Άρθρο 9 του ΚΑΠ)
Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 9 του Κ.Α.Π. Τονίζεται ότι η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας, έχει δικαίωμα να διατυπώσει σχετική ένσταση πριν από την έναρξη του αγώνα. Η ένσταση πρέπει να καταχωρηθεί στο φύλλο αγώνα.


ΑΡΘΡΟ 7ο : ΓΗΠΕΔΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
(άρθρο 10 του ΚΑΠ)
1)    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 10 του Κ.Α.Π. Επισημαίνεται ότι για την δυνατότητα διεξαγωγής ή συνέχισης ενός αγώνα από άποψη καταλληλότητας ή όχι του γηπέδου, μόνος αρμόδιος, να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, οι δε ομάδες έχουν υποχρέωση, να συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή του χωρίς να δικαιούται να υποβάλλουν ένσταση (άρθρο 10 παρ. 2 του Κ.Α.Π.).
2)    Η Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να αναβάλλει τους αγώνες όλων των κατηγοριών αν εκτιμήσει ότι λόγω έκτακτων συνθηκών (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διακοπή συγκοινωνιών κ.λ.π.) διαγράφεται σαφής κίνδυνος να μην διεξαχθούν οι αγώνες και προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα μετακίνησης σωματείων, διαιτητών κ.λ.π. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωστοποιηθεί στα σωματεία η σχετική απόφαση αναβολής των αγώνων, τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα των αγώνων.


ΑΡΘΡΟ 8ο : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
1)    Το ετήσιο πρόγραμμα των αγώνων, ύστερα από δημόσια κλήρωση, θα κοινοποιηθεί με έγγραφο σε όλα τα σωματεία που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα.
2)    Τα σωματεία θα ενημερώνονται για το πρόγραμμα των αγώνων κάθε εβδομάδα (ημέρα, γήπεδο, ώρα) από τον πίνακα ανακοινώσεων των γραφείων της Ε.Π.Σ.Θ. και από τις εφημερίδες με ευθύνη των αντιπροσώπων τους.
3)    Κάθε αλλαγή του προγράμματος, όταν κρίνεται αναγκαία από την Ένωση, θα γίνεται γνωστή στα σωματεία τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα εγγράφως, εφόσον πρόκειται για εμβόλιμη αγωνιστική εκτός προγράμματος.
Επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Ένωση μπορεί να αλλάζει την ώρα, και το γήπεδο τέλεσης ενός αγώνα ενημερώνοντας όλους τους ενδιαφερομένους 24 ώρες πριν την έναρξή του.
4)    Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα τους, έστω και αν για αυτήν συμφωνούν και οι δύο (άρθρο 22 παρ. 1 του ΚΑΠ).

5) Η διάρκεια όλων των αγώνων πρωταθλημάτων είναι 90 λετπά της ώρας σε δύο ημίχρονα από 45 λεπτά το καθένα.
 Η διάρκεια του ημιχρόνου δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης εμφάνισης ομάδας κατά την ακριβή έναρξη του αγώνα ή της συνέχισης αυτού μετά το ημίχρονο, θα επιβάλλεται στην υπαίτια ομάδα χρηματική ποινή (άρθρο 22 παρ. 2 του Π.Κ. της ΕΠΟ).
6) Οι αγώνες θα διεξάγονται Κυριακές (πρωί, απόγευμα) και απόγευμα
Σαββάτου. Η Ένωση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ορίζει αγώνες και τα απογεύματα Τετάρτης ή και οποιασδήποτε άλλης ημέρας, εργάσιμης, ή αργίας, αν αυτό επιβάλλουν λόγοι έγκαιρης λήξης ή ομαλής διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων (άρθρο 11 παρ. 3 του ΚΑΠ).
‘Ολοι οι εντός και εκτός έδρας αγώνες των Σωματείων ΑΟ ΣΚΙΑΘΟΣ και ΑΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ θα διεξάγονται πάντα Κυριακή ή Τετάρτη πρωί λόγω δρομολογίων.
7) Ο ορισμός της ώρας έναρξης κάθε αγώνα είναι στην απόλυτη κρίση
της αρμόδιας Επιτροπής Πρωταθλήματος. Εξαιτίας του μικρού αριθμού γηπέδων και άλλων υποχρεώσεών της, η Ένωση δεν δεσμεύεται από την σειρά προτεραιότητας στη χρήση του γηπέδου ή αιτήσεις επιθυμίας σωματείων, θα μεριμνά, όμως να τις ικανοποιεί, εφόσον της παρέχεται ευχέρεια.
     8) Κάθε αγώνας που θεωρείται επαναληπτέος, διεξάγεται μέσα σε 15 ημέρες από την τελεσίδικη απόφαση, στο γήπεδο που είχε ορισθεί, εκτός αν έχει επιβληθεί η ποινή στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζονται στην έδρα τους, άρθρο 22 παρ.3 του Κ.Α.Π., οπότε ο αγώνας ορίζεται σε ουδέτερο γήπεδο.
   9) Τα σωματεία (με μέριμνα και ευθύνη τους) θα φροντίσουν για την
γνωστοποίηση του προγράμματος στα ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ έτσι ώστε να διεξάγονται κανονικά οι αγώνες.
Σε περίπτωση ζημιών υλικών και μη σε Δημοτικά Γήπεδα θα αποκαθίστανται οι ζημιές εντός 15 ημερών άλλως θα ανακαλείται το παραχωρητήριο που έχει δοθεί από την Δημοτική Αρχή.
         Τις πέντε (5) τελευταίες αγωνιστικές οι αγώνες που αναβάλλονται χωρίς ευθύνη των διαγωνιζομένων σωματείων θα επαναλαμβάνονται χωρίς άλλη ειδοποίηση την αμέσως επόμενη ΤΕΤΑΡΤΗ.

ΑΡΘΡΟ 9ο : ΣΤΟΛΕΣ ΟΜΑΔΩΝ
Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 14 του Κ.Α.Π. και το άρθρο 4 των Κανονισμών παιδιάς. Ειδικότερα :
1)    Ο διαιτητής ελέγχει την ορθότητα της στολής και αν διαπιστώσει ότι ποδοσφαιριστής φέρει αντικανονική στολή ή αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές ή και τον ίδιο, διατάζει την προσωρινή απομάκρυνση του ποδοσφαιριστή, μέχρις ότου συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους. Η εκ νέου είσοδος του αυτού ποδοσφαιριστή στον αυτό αγώνα γίνεται μετά από άδεια του διαιτητή. Μη συμμόρφωση του ποδοσφαιριστή στις υποδείξεις του διαιτητή για αποκατάσταση της ορθότητας της στολής τους, συνεπάγεται την αποβολή του.
2)    Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να μετέχουν στους αγώνες με τα χρώματα της στολής (κύριας ή εναλλακτικής) που δήλωσαν στην αρχική δήλωση συμμετοχής. Στην περίπτωση που οι διαγωνιζόμενες ομάδες έχουν στολές με τα ίδια χρώματα ή παρεμφερή, η γηπεδούχος έχει υποχρέωση να αλλάξει στολή.
Η αρίθμηση των στολών πρέπει υποχρεωτικά να είναι από το Νο 1 έως
Νο 18.
3)    Σε περίπτωση ματαίωσης αγώνα ύστερα από απόφαση του διαιτητή, λόγω άρνησης για αλλαγή στολής της ομάδας, η υπαίτια για την ματαίωση ομάδα υπόκειται στις κυρώσεις του άρθρου 21 παρ. 2α του ΚΑΠ. (άρθρο 14 παρ. 3 εδ. β΄ του Κ.Α.Π.)


ΑΡΘΡΟ 10ο : ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΩΝ – ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 16 του Κ.Α.Π. Ειδικότερα :
1.Σαν προσέλευση ομάδας νοείται η έγκαιρη παρουσίαση στο γήπεδο όλων των ποδοσφαιριστών της με πλήρη τα απαραίτητα στοιχεία (στολή, δελτία κ.λ.π.) για την συμμετοχή τους στον αγώνα. Η διαπίστωση της έγκαιρης και κανονικής προσέλευσης των διαγωνιζομένων ομάδων θα γίνεται προτού ο διαιτητής αποφανθεί για την κανονικότητα ή όχι του γηπέδου. Ο διαιτητής είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ακριβούς ώρας έναρξης που αναγράφεται σε φύλλο αγώνα.
2.Η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την προσκόμιση στον διαιτητή ικανού αριθμού μπαλών για την διεξαγωγή του αγώνα. Οι προσκομιζόμενες μπάλες που ο τύπος τους ορίζεται από τον διοργανώτρια είναι υποχρεωτικές για τις διαγωνιζόμενες ομάδες και τον διαιτητή με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις βασικές προδιαγραφές των Κανόνων του Παιχνιδιού .
3. Στους αγώνες κατάταξης (μπαράζ) κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει στη διάθεση του διαιτητή από τον έναρξη μέχρι την λήξη του αγώνα οκτώ (8) μπάλες κανονικές και σε καλή κατάσταση.
4. Σε περίπτωση μη έναρξης η διακοπής του αγώνα ελλείψει μπάλας, η τυχόν υπαιτιότητα μιας ή και των δύο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες κρίνεται από το αρμόδιο όργανο, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο Φ.Α. και στην έκθεση του παρατηρητή.
5. Καθεμία από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη, κατά τη διάρκεια τέλεσης των αγώνων, να είναι εφοδιασμένη, με το κατάλληλο φαρμακευτικό και ιατρικό εξοπλισμό (ψαλίδι, ψυκτικό, γάζες κ.λ.π.).


ΑΡΘΡΟ 11ο : ΜΗ ΤΕΛΕΣΗ Ή ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ
Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 21 του Κ.Α.Π. και σε κάθε περίπτωση παράβασής του επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε αυτό.
Ειδικότερα :
1. α) Αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται και οι δύο διαγωνιζό-
μενες ομάδες, επανορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέ-
ντε (15) ημερών από την έκδοση αποφάσεως.
β) Το Φ.Α. που συντάχθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι άκυρο και τυχόν
υπάρχουσες ποινές δεν εκτίονται.
γ) Αντίθετα, το παραπάνω Φ.Α. είναι ισχυρό για τα πραγματικά περιστατικά
και τις παραβάσεις που τιμωρούνται με τις διατάξεις του παρόντος Κανονι-
σμού ή του Πειθαρχικού Κώδικα.
δ) Αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων
επανορίζεται και συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διά-
στημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τη διακοπή (π.χ. αριθμός τερ-
μάτων, αριθμός ποδοσφαιριστών).
Στην περίπτωση αυτή, για τον ποδοσφαιριστή που αποβλήθηκε στον διακοπέντα αγώνα, η συνέχιση του αγώνα αυτού, εντός δεκαπέντε ημερών, δεν προσμετράται για την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε στον διακοπέντα αγώνα. Στην περίπτωση όμως που στο ενδιάμεσο των δύο αυτών αγώνων, ο ίδιος ποδοσφαιριστής αποβληθεί σε άλλον αγώνα, η συνέχιση του διακοπέντα αγώνα προσμετράται για την έκτιση της ποινής του.
2.     Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων, προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας και τιμωρείται ως εξής:
α) Με απώλεια του αγώνα, με αφαίρεση δύο (2) βαθμών από τον πίνακα
της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου με αφαίρεση δύο (2) βαθμών
 από το επόμενο πρωτάθλημα και χρηματική ποινή εκατον πενηντα (150)
ευρώ σε βάρος της υπαίτιας ομάδας αν ο αγώνας δεν αρχίσει. Οι λόγοι για
τους οποίους μια ομάδα θεωρείται υπαίτια για την ματαίωση αγώνα ενδεικτικά
είναι:
αα) Παρουσίαση στον αγωνιστικό χώρο μετά την καθορισμένη, από τη διορ-
γανώτρια ώρα έναρξης του αγώνα. Οι ομάδες υποχρεούνται να είναι στη διά-
θεση του διαιτητή - έτοιμες για τη διεξαγωγή του αγώνα - πέντε (5) λεπτά πριν
από την έναρξη του.
Εκτός του παραπάνω, λόγοι καθυστέρησης έναρξης αγώνα για τους οποίους θεωρείται υπαίτια ομάδα είναι η μη έγκαιρη προσκόμιση των δελτίων ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή της κατάστασης υγείας διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών και της ταυτότητας προπονητή (ή προπονητών),εκπροσώπου ομαδας που πρέπει να παραδοθούν στο διαιτητή μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν από την έναρξη αγώνα, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος λόγος, εκτός αυτών που συνιστούν ανωτέρα βία.
ββ) Μη εκπλήρωση της υποχρέωσης που επιβάλλει να υπάρχουν στη διάθε-
ση του διαιτητή μπάλες κανονικές και σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τη διά-
ταξη του άρθρου 16 του παρόντος Κανονισμού.
γγ) Παρουσίαση στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από εννέα (9) ποδο-
σφαιριστές, που πρέπει να ευρίσκονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή
του εναρκτήριου λακτίσματος.
δδ) Μη τήρηση της υποχρέωσης για την έκδοση της άδειας τέλεσης του αγώ-
να από τη γηπεδούχο ομάδα.
εε) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιτάσσουν για την ομάδα που
είναι γηπεδούχος οι διατάξεις του άρθρου 9.
στστ)   Μη τήρηση από τη γηπεδούχο ομάδα της υποχρέωσης που προβλέ-πεται από το άρθρο 14 παρ. 3β.
β)     Με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το τρέχον και δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα από την υπαίτια ομάδα, αν ο αγώνας διακοπεί πριν
από την κανονική λήξη του.
γ)     Με αφαίρεση δέκα (10) βαθμών από το τρέχον και πέντε (5) βαθμών από το επόμενο  πρωτάθλημα,   καθώς  και  χρηματική  ποινή   έως  τρεις  χιλιάδες (3.000) ευρώ για την ομάδα που θα αποχωρήσει από τον αγώνα μετά την έναρξη του.
Σε όλες τις περιπτώσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, η υπαίτια ομάδα θεωρείται ότι ηττήθηκε με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, οπότε υπολογίζεται το αποτέλεσμα που πραγματικά σημειώθηκε, μέχρι τη διακοπή ή την αποχώρηση.
α)     Στις περιπτώσεις των παραγράφων 11   και  12 του άρθρου 23, το Φ.Α. υπολογίζεται για την έκτιση  των ποινών που έχουν επιβληθεί από τα αρμόδια αθλητικά όργανα μόνον για την ανυπαίτια ομάδα. β)     Επίσης   για   την   έκτιση   των   ποινών   των   παραπάνω   παραγράφων υπολογίζεται και η ημέρα της ματαίωσης αγώνα λόγω παραίτησης ομάδας μόνον για την αντίπαλη της παραιτούμενης ομάδας.
5.Σε περίπτωση που θα αποκλεισθεί μια ομάδα από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει, παραμένουν ισχυρά τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στους αγώνες που έδωσε μέχρι να αποκλεισθεί, οι δε υπόλοιποι αγώνες της μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με τέρματα 3-0. Τυχόν υπάρχουσες ποινές εκτίονται μόνον για τις αντίπαλες της αποκλεισθείσας ομάδας.
6.Στην περίπτωση που θα αποκλειστεί ομάδα λόγω δωροδοκίας, ο αποκλεισμός υπολογίζεται από και για τον αγώνα στον οποίο διαπράχθηκε το αδίκημα.

7. Αν μετά την λήξη του πρωταθλήματος μια ομάδα παρουσιάζει αρνητική βαθμολογία,  αρχίζει τους αγώνες της για το επόμενο πρωτάθλημα που θα δηλώσει συμμετοχή και έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει με ισάριθμο παθητικό βαθμών. Επίσης, σε περίπτωση που οφείλονται χρηματικές ποινές για οποιαδήποτε αιτία, προϋπόθεση συμμετοχής στο πρωτάθλημα είναι η πλήρης και ολοσχερής εξόφληση των χρηματικών αυτών ποινών. Ποινές που δεν αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό και δεν επιβάλλονται από τα με τον παρόντα κανονισμό και το Καταστατικό της Ε.Π.Ο. θεσμοθετημένα όργανα, δεν αναγνωρίζονται και δεν ισχύουν για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

8.α)Δεν είναι δυνατή η συνέχιση ενός αγώνα σε οποιαδήποτε περίπτωση και για οποιοδήποτε λόγο αν η μια ή και οι δύο ομάδες παραμείνουν στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από επτά (7) ποδοσφαιριστές.
β) Αν συντρέξει τέτοια περίπτωση, ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να διακό-
ψει τον αγώνα ο οποίος και κατακυρώνεται υπέρ της ομάδας που δεν έχει ευ
θύνη για τη διακοπή με τέρματα 3-0, εκτός αν την ευνοεί το αποτέλεσμα του
αγώνα τη στιγμή της διακοπής του. Σ' αυτή τη περίπτωση έχει εφαρμογή η
διάταξη της παρ. 2α του παρόντος άρθρου.
γ) Σε περίπτωση που και οι δύο ομάδες μείνουν με λιγότερους από επτά (7)
ποδοσφαιριστές, ο διαιτητής υποχρεούται να διακόψει τον αγώνα. Στην περί-
πτωση αυτή θεωρούνται και οι δύο ομάδες υπεύθυνες της διακοπής, μηδενί-
ζονται και έχει εφαρμογή η διάταξη της παρ. 2α του παρόντος άρθρου

9.Σε κάθε περίπτωση που δεν τελείται ή διακόπτεται αγώνας - για οποιονδήποτε λόγο - για το κύρος αυτού και τις επιβαλλόμενες ποινές αποφαίνεται το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο.

ΑΡΘΡΟ 12ο : ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ
(Άρθρο 36 του Κ.Α.Π.)
Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί σε τρεις (3) συνολικά αγώνες της ιδίας αγωνιστικής περιόδου από δική της υπαιτιότητα, θεωρείται ότι αποχώρησε με την θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα αυτό, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα.


ΑΡΘΡΟ 13ο : ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
(Άρθρο 33 του Κ.Α.Π.)
Ομάδα που τερματίζει στο πρωτάθλημα με παθητικό μεγαλύτερο από δέκα (10) βαθμούς, από οποιαδήποτε αιτία υποβιβάζεται αυτοδίκαια στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

ΑΡΘΡΟ 14ο : ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ
(Άρθρο 17 του Κ.Α.Π.)
1. Ομάδα που δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνα οποιουδήποτε πρωταθλήματος πρέπει να ειδοποιήσει αιτιολογημένα με έγγραφό της τη διοργανώτρια, πριν από τέσσερις (4) τουλάχιστον ημέρες εκτός αν για την υποχρέωση της να αγωνιστεί, ειδοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ (8) ημερών, οπότε η ειδοποίηση αυτή πρέπει να γίνει τουλάχιστον πριν από τρεις (3) ημέρες.
2. Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπομένου ορίου ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια των αγώνων και χρηματική ποινή εκατον πενηντα (150) ευρώ για κάθε αγώνα. Αφαιρούνται επίσης δύο (2) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου και δύο (2) βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας της επομένης περιόδου για κάθε αγώνα που η ομάδα δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται ή δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Η αφαίρεση των δύο (2) βαθμών ισχύει για μέχρι τρεις (3) αγώνες σε κάθε πρωτάθλημα.
3. Από τις παραπάνω κυρώσεις απαλλάσσεται η ομάδα που δηλώνει αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα, εφ’ όσον αυτή οφείλεται σε ανώτερη βία. Ως ανώτερη βία νοείται, ενδεικτικά, η διακοπή των συγκοινωνιών (σιδηροδρομικά, ακτοπλοϊκή, αεροπορική κλπ) από οποιαδήποτε αιτία, από την οποία είναι αδύνατη η έγκαιρη προσέλευση στο γήπεδο της ομάδας.
4. Ομάδα που δηλώνει εμπρόθεσμα αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα, η οποία όμως δεν κρίνεται δικαιολογημένη από τη διοργανώτρια ή ομάδα που αρνείται να αγωνιστεί στην έδρα αντιπάλου της, η οποία είχε μετακινηθεί για τον αγώνα του πρώτου γύρου, εκτός από τις ποινές που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου τούτου υποχρεούται να καταβάλλει – κατά περίπτωση- αποζημίωση που καθορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας τόσο στο αντίπαλο σωματείο (εφ’ όσον είχε μετακινηθεί στον πρώτο γύρο) όσο και στην διοργανώτρια του πρωταθλήματος.  

ΑΡΘΡΟ 15ο : ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ
Η Ε.Π.Σ.Θ. θα αναλαμβάνει την έκδοση της αδείας για την τέλεση των αγώνων σε γήπεδα του Νομού Μαγνησίας.


ΑΡΘΡΟ 16ο : ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ – ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
(άρθρο 12 του ΚΑΠ)
Σύμφωνα με την από   11/7/2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Θ. οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητές που θα επανδρώσουν τους αγώνες πρωταθλήματος θα ορίζονται με την διαδικασία του ορισμού.
Επίσημοι διαιτητές για όλα τα πρωταθλήματα, θεωρούνται όσοι υπέβαλαν στην οικεία επιτροπή διαιτησίας Ε.Π.Σ. αίτηση διορισμού τους και έγινε δεκτή με την υπογραφή του σχετικού διοριστηρίου του Κανονισμού Διαιτησίας.
1)    Στην περίπτωση που δεν προσέλθει ο διαιτητής που έχει ορισθεί, τότε οι δύο ομάδες έχουν υποχρέωση να υποδείξουν έναν επίσημο διαιτητή, από αυτούς που παραβρίσκονται στον αγώνα, για να τον διευθύνει. Αν δεν συμφωνήσουν για την υπόδειξη διαιτητή, τότε με κλήρωση ορίζεται ο διαιτητής από τους δύο ή περισσότερους που τυχόν παραβρίσκονται.
2)    Αν η μία ομάδα που θα αγωνιστεί δεν θελήσει να υποδείξει κατά την παραπάνω διαδικασία διαιτητή τότε θα διευθύνει υποχρεωτικά τον αγώνα εκείνος τον οποίο υπέδειξε η αντίπαλη ομάδα. Καμία ένσταση δεν επιτρέπεται κατά ορισμό διαιτητή ή βοηθού διαιτητή που έγινε σύμφωνα με τα ανωτέρω.
3)    Οι αγώνες της Α΄, Β΄, Γ΄  Ερασιτεχνικής Κατηγορίας της Ένωσης διεξάγονται με την υποχρέωση των αντιπάλων ομάδων να υποδείξουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως διαιτητή, διαφορετικά ο αγώνας αναβάλλεται και αν μόλα ταύτα διεξαχθεί θεωρείται άκυρος και επαναλαμβάνεται, εφόσον διατυπωθεί ένσταση πριν τον αγώνα. Η παραπάνω διαδικασία εφαρμόζεται και για τον ορισμό του βοηθού διαιτητή ή και των δύο βοηθών κάθε αγώνα τους οποίους όρισε το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο της διοργανώτριας.
4)    Εφόσον υπάρχει αποχή διαιτητών για οποιονδήποτε λόγο, μερική ή ολική ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία διαιτητών, δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων του προγράμματος της Ένωσης το Δ.Σ. αυτής μπορεί κατά την διακριτική του ευχέρεια :
α) Να ζητά δια της Ε.Δ. της Ε.Π.Σ.Θ. τον ορισμό διαιτητών από άλλο Σύνδεσμο, για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων. Σε περίπτωση άρνησης της τοπικής Ε.Δ. να ορίσει διαιτητές, τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο.
β) Οι κάθε είδους αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με ένα διαιτητή και ένα βοηθό διαιτητή ή και μόνο μ’ ένα διαιτητή, ανάλογα με την κρισιμότητα του αγώνα κατά την κρίση της διοργανώτριας.
5) Καμία ένσταση δεν επιτρέπεται κατά ορισμού διαιτητή ή βοηθού διαιτητή που έγινε σύμφωνα με τα παραπάνω.
6)  Τα έξοδα διαιτησίας του αγώνα βαρύνουν εξολοκλήρου το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο αν δεν εξοφλήσει πριν την έναρξη του αγώνα το σύνολο της δαπάνης διαιτησίας (αποζημίωση – έξοδα μετακίνσης και διαμονής), ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση δύο (2) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και χρηματική ποινή. Μέχρι την εξόφληση της ως άνω δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στην διοργανώτρια, δεν ορίζονται οι αγώνες της ομάδας αυτής, κατακυρώνονται δε υπέρ της αντιπάλου ομάδας.
7) Σωματείο που επιθυμεί την παρουσία παρατηρητή διαιτησίας σε αγώνα του, πρέπει να απευθύνεται έγκαιρα στην Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Θ., με αίτησή του, που είναι το αρμόδιο όργανο για τον ορισμό. Τα έξοδα αποζημίωσης του παρατηρητή διαιτησίας, βαρύνουν το σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 17ο : ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ
(‘Άρθρο 13 του Κ.Α.Π.)
1)    Για κάθε αγώνα της αρμοδιότητάς της, η Διοργανώτρια δια της Επιτροπής Πρωταθλήματος της θα ορίζει ένα εκπρόσωπό της ως παρατηρητή, από πίνακα που καταρτίζεται κατά την κρίση της.
2)    Δικαίωμα παραμονής μέσα στον αγωνιστικό χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη κατά την διάρκεια του αγώνα έχουν μόνο τα εξής πρόσωπα, εφόσον επιδείξουν την ταυτότητα (αστυνομική ή επαγγελματική) πριν την έναρξη του αγώνα :
α)  Ο εκπρόσωπος κάθε ομάδας.
β) Ο προπονητής κάθε ομάδας και ο τυχόν βοηθός του (πρέπει υποχρεωτικά να κατέχουν ειδική ταυτότητα προπονητή της Ε.Π.Ο.)
γ)  Ο γιατρός κάθε ομάδας, ο οποίος για να έχει δικαίωμα παραμονής στον πάγκο της ομάδας θα πρέπει να έχει μαζί του την σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος.
δ)  Ο φυσιοθεραπευτής κάθε ομάδας.
Ε) Δυο τραυματιοφορείς
Εκτός από τον προπονητή που θα πρέπει να κατέχει ειδική ταυτότητα προπονητή, τα πρόσωπα α’ και δ’ θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να επιδείξουν ταυτότητα διαπίστευσης - πιστοποίησης εισόδου ώστε να έχουν δικαίωμα παραμονής μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Η ταυτότητα θα ισχύει για όλη την ποδοσφαιρική περίοδο και θα εκδίδεται από την Ένωσή μας με την καταβολή του ποσού των 50 ευρώ έκαστος.
Δικαίωμα έκδοσης ταυτότητας (διαπίστευσης – πιστοποίησης εισόδου) όσον αφορά τον εκπρόσωπο ομάδας έχουν μόνο μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου.  
Καθήκοντα Υπερπαρατηρητή έχει δικαίωμα να ασκεί οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Θ. ή Επιτροπής εφόσον ορισθεί αρμοδίως.


ΑΡΘΡΟ 18ο : ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ (Φ.Α.)
1)    Το φύλλο αγώνα πρέπει να περιέχει τα στοιχεία που καθορίζονται στο άρθρο 15 του Κ.Α.Π.
2)    Ο διαιτητής του αγώνα οφείλει να είναι εφοδιασμένος με την προκήρυξη Πρωταθλήματος του αγώνα που θα διευθύνει. Σε περίπτωση όπου, επιτρέπεται η συμμετοχή αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, υποχρεούται στην προσεκτική παρατήρηση της έναρξης και λήξης ισχύος των αθλητικών δελτίων τους και εφόσον εξ αυτών δεν καλύπτεται η συμμετοχή τους, απαγορεύει την αναγραφή τους στο Φ.Α. ενημερώνοντας σχετικά την ομάδα τους.
3)    Οι αρχηγοί των διαγωνιζομένων ομάδων πρέπει υποχρεωτικά να υπογράφουν στο Φ.Α., τόσο για την σύνθεση των ομάδων τους όσο και για το αποτέλεσμα του αγώνα και τις παρατηρήσεις του διαιτητή. Ιδιαίτερα εφίσταται η προσοχή των αρχηγών να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφει ο διαιτητής (συνθέσεις, αριθμοί φανέλων, παρατηρήσεις κ.λ.π.) γιατί τυχόν παράλειψη ή εσφαλμένη αναγραφή δεν μπορεί να αναγνωριστεί εκ των υστέρων. Η άρνηση των αρχηγών να υπογράφουν το Φ.Α., επισύρει την ποινή της μιας (1) αγωνιστικής σε βάρος τους.  Οι αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν με επιφύλαξη στο Φ.Α. με την υποχρέωση να αιτιολογούν στο Φ.Α. (περιληπτικά) την επιφύλαξη ή την διαφωνία τους.
4)    Παράβαση του διαιτητή σε ότι αφορά τις επιβαλλόμενες σ’ αυτόν υποχρεώσεις από τα παραπάνω, συνεπάγεται την παραπομπή του από το Δ.Σ. της Διοργανώτριας στην αρμόδια Επιτροπή και τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον ενός (1) μηνός (άρθρο 15 παρ. 7 του Κ.Α.Π.).
5)    Κατ’ εξαίρεση στις περιπτώσεις που ο διαιτητής αρνείται στους αρχηγούς των ομάδων να υποβάλλουν στο Φ.Α. τις κατά την κρίση τους ενστάσεις, της άρνησης, βεβαιουμένης ύστερα από αίτηση του αρχηγού της οικείας ομάδας από τον παρατηρητή αγώνα, διαγράφεται των πινάκων αξιολόγησης διαιτητών με απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου της διοργανώτριας (άρθρο 15 παρ. 7 του Κ.Α.Π.).
6)    Σε περίπτωση που το Φ.Α. που προσκομίζει ο διαιτητής στη διοργανώτρια διαφέρει από το αντίγραφο των ομάδων, η διοργανώτρια διεξάγει έλεγχο. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο διαιτητής προσέθεσε ή διέγραψε λέξεις ή υπογραφές αρχηγών ή βοηθών διαιτητών ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σε οποιοδήποτε σημείο του Φ.Α. μετά το κλείσιμό του, αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη. Ο παραβάτης διαιτητής παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή και τιμωρείται με αποκλεισμό έξι (6) μηνών τουλάχιστον μέχρι και οριστική διαγραφή.

ΑΡΘΡΟ 19ο : ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ.
1)    Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στον διαιτητή :
α) Τα δελτία ατομικών στοιχείων και μεταβολών των ποδοσφαιριστών τους και
β) Το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή θα αναγράφει υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του ποδοσφαιριστή και του σωματείου στο οποίο ανήκει και θα φέρει βεβαίωση του «Κέντρου Προληπτικού Ελέγχου Αγωνιστικής Ικανότητας Ποδοσφαιριστών ΕΠΟ». Η βεβαίωση αυτή ισχύει για ένα μόνο έτος.

γ) Ταυτότητα πιστοποίησης εκπροσώπου της ομάδας.
δ) Ταυτότητα πιστοποίησης μαλάκτη της ομάδας.
ε) Ταυτότητα του προπονητή ή των προπονητών της ομάδας.
στ) Σωματείο που ειδοποιήθηκε από την ΕΠΣΘ και παραλείπει ή αρνείται
να υποβληθούν οι ποδοσφαιριστές του στις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις, αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα. Επίσης θα ανακαλείται προσωρινά το δελτίο ατομικών στοιχείων και μεταβολών ποδοσφαιριστή για όσο χρόνο αυτός αρνείται η παραλείπει να υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις.
     
Κατ’ εξαίρεση σωματεία τα οποία μέχρι την έναρξη της περιόδου 2012-2013 δεν προλάβουν να περάσουν από το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου, προσωρινά θα αγωνίζονται με κατάσταση υγείας.

Οι ποδοσφαιριστές που επιθυμούν, εκτός των σταθμών προληπτικού ελέγχου που λειτουργούν στις ΕΠΣ, μπορούν να πραγματοποιούν τις προαναφερόμενες υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις σε δημόσια ή ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και να προσκομίζουν τις εξετάσεις και τα αποτελέσματα αυτών στην οικεία ‘Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων, με την καταβολή 20 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς στο λογαριασμό της ΕΠΟ για την έκδοση κάρτας Υγείας..
2)    Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος, πριν από την έναρξη του αγώνα, να ελέγξει τα δελτία και τις καταστάσεις υγείας των ποδοσφαιριστών και να σημειώσει στην οικεία στήλη του Φ.Α. τις σχετικές παρατηρήσεις του (ελλείψεις, λήξη ισχύος της ιατρικής θεώρησης κ.λ.π.)
3)    Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του αγώνα, αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Κ.Α.Π.
4)    Τα σωματεία της Α΄, Β΄, και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας πλην της Δ΄ Εθνικής, δύναται να διατηρούν στην δύναμή τους μέχρι πέντε (5) αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές άνω των 18 ετών.
5)    Ομογενείς και Κοινοτικοί ποδοσφαιριστές δεν λογίζονται ως αλλοδαποί .
6)    Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. μέχρι δύο (2) κοινοτικών ποδοσφαιριστών και η συμμετοχή τους στον αγώνα. ‘Όμοια επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. μέχρι δύο (2) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως ηλικίας και η συμμετοχή τους στον αγώνα. Τέλος στην ενδεκάδα του αγώνα δύνανται να συμμετάσχουν έως τέσσερις (4) συνολικά κοινοτικοί ποδοσφαιριστές, εφόσον η αγωνιζόμενη ομάδα δεν διαθέτει για τη συμπλήρωση του Φ.Α. τον παραπάνω προβλεπόμενο αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. Αντίστροφα η έλλειψη κοινοτικών δεν συμπληρώνεται με αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές.
7)    Η παράβαση των απαγορεύσεων της παρούσης παραγράφου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα και με χρηματική ποινή έως χίλια (1.000) ευρώ. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς τρεις (3) και τέρματα 3-0 εκτός εάν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα.
8)    Απαγορεύεται η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και η συμμετοχή ως ποδοσφαιριστή σε αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, (εφόρου, προπονητή, φυσιοθεραπευτή κ.λ.π.). Τυχόν συμμετοχή, σε αγώνα, είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23, παρ. 11 του Κ.Α.Π.
9)  Η υπό τα στοιχεία 1γ,δ,ε αναφερόμενες ταυτότητες προπονητή εκπροσώπου, μαλάκτη εκδίδονται κατ’ έτος για τα τοπικά Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα από την Ε.Π.Σ.Θ.
α. Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα
πρωταθλήματος ή Κυπέλλου χωρίς τα δικαιολογητικά των εδαφ. α΄ και β΄ της παρ. 1 του παρόντος.
 β. Απαγορεύεται εν ενεργεία ποδοσφαιριστής να είναι μέλος Δ.Σ.
Σωματείου
γ. Απαγορεύεται η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και στον πάγκο των
αναπληρωματικών του προπονητή που δεν κατέθεσε την ταυτότητά του.
δ. Σε παράβαση των παραπάνω ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο
δικαιοδοτικό όργανο με ποινή τριών (3) μηνών τουλάχιστον.
10) Ο διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει τα δικαιολογητικά των δια-
νιζομένων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του φύλλου αγώνα οι δε αρχηγοί των ομάδων μπορούν να τα ζητήσουν σε αυτό το διάστημα για να τα ελέγξουν μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας.


ΑΡΘΡΟ 20ο : ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ
1)    Τα σωματεία της Α΄, Β’ και Γ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας είναι υποχρεωμένα, σε κάθε αγώνα πρωταθλήματος, να χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο (2) ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών, γεννηθέντες το έτος 1991 και νεότερους, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα.
2)    Οι παραπάνω νεαροί ποδοσφαιριστές (δύο στα σωματεία της Α΄, και Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας) συμμετέχουν υποχρεωτικά στον αγώνα από την έναρξή του, ακόμα και αν η ομάδα τους παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από έντεκα (11) ποδοσφαιριστές.
3)    Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω υποχρέωσης των σωματείων (δηλαδή, να ξεκινούν τον αγώνα χωρίς τον προβλεπόμενο αριθμό νεαρών ποδοσφαιριστών), ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην τελέσει τον αγώνα και για την υπαίτια ή τις υπαίτιες ομάδες θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 21 του Κ.Α.Π.
4)    Εφόσον η ίδια παράβαση πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του αγώνα, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή, στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται μετά από ένσταση, η προβλεπόμενη από το άρθρο 23 παρ. 11 του Κ.Α.Π. ποινή. Σε κάθε περίπτωση, ο Διαιτητής, που επιτρέπει την έναρξη του αγώνα χωρίς την συμμετοχή των δύο (2) ποδοσφαιριστών, ηλικίας κάτω των είκοσι ενός (21) ετών, τιμωρείται από την Π.Ε.Δ. με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
5)    Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών των παρ. 2,3 και 4 του παρόντος άρθρου ως χρονολογία γέννησής τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησής τους και θα ισχύει μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
6) Τα σωματεία Α’ Β’ και Γ’ Κατηγορίας σε κάθε αγώνα Πρωταθλήματος μπορούν να δηλώνουν στην 18άδα μόνο μέχρι τρεις (3) ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί από 1.1.1976 και πριν, εκ των οποίων δικαίωμα συμμετοχής έχουν μέχρι δύο (2) ποδοσφαιριστές στην 11άδα και με δικαίωμα αλλαγής του ενός σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του αγώνα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα αγωνίζονται συγχρόνως τρεις (3)  ποδοσφαιριστές της κατηγορίας αυτής στην 11άδα.
Σε περίπτωση παράβασης (υπέρβασης του παραπάνω ορίου), ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην τελέσει τον αγώνα και για την υπαίτια ή τις υπαίτιες ομάδες θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 21 του ΚΑΠ.
7)     Εφόσον η ίδια παράβαση πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια του αγώνα, λογίζεται ως αντικανονική συμμετοχή, στην υπαίτια ομάδα επιβάλλεται μετά από ένσταση, η προβλεπόμενη από το άρθρο 23 παρ. 11 του Κ.Α.Π. ποινή. Σε κάθε περίπτωση ο διαιτητής τιμωρείται από την Π.Ε.Δ. με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
8)     Χρονική Περίοδος Μετεγγραφών
Οι μετεγγραφές ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών από ή σε ερασιτεχνικά σωματεία, διενεργούνται κατά το χρονικό διάστημα από 1/7 έως 31/8 εκάστου έτους.
Κάθε σωματείο δύναται να αποκτά με μετεγγραφή από 1/1 έως 31/1 κάθε έτους, μέχρι δύο (2) ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.
Κάθε ποδοσφαιριστής που εκτίει ποινή για βία στους αγωνιστικούς χώρους και για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή, δεν δικαιούται εγγραφής ή μετεγγραφής σε άλλη ομάδα.


ΑΡΘΡΟ 21ο : ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
1.    Η υποβολή ενστάσεων από τις διαγωνιζόμενες ομάδες (και μόνο από αυτές) στους μεταξύ τους αγώνες, ρυθμίζεται αναλυτικά από το άρθρο 23 του Κ.Α.Π. και με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται από τα άρθρα 23 και 24 του Κ.Α.Π.
2.    Για τις ενστάσεις που καταχωρούνται υποχρεωτικά στο Φ.Α., δηλαδή αντικανονικού ορισμού διαιτητών, αντικανονικότητας γηπέδου (αυτές οι ενστάσεις υποβάλλονται πριν από την έναρξη του αγώνα) και πλαστοπροσωπίας (μέχρι το κλείσιμο του Φ.Α.)  δεν απαιτείται υπόμνημα για υποστήριξη, παρά μόνο χρηματικό παράβολο μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την τέλεση του αγώνα. Οι υπόλοιπες ενστάσεις, δηλαδή αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή και αντικανονικής διακοπής αγώνα, υποβάλλονται μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την τέλεση του αγώνα με χωριστό για την κάθε μία υπόμνημα και χρηματικό παράβολο στην Ε.Π.Σ.Θ.
3.    Καταγγελία επιτρέπεται να διατυπωθεί αποκλειστικά για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την τέλεσή του, από τρίτο σωματείο με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι τούτο έχει έννομο συμφέρον.
4.    Η συζήτηση των ενστάσεων είναι υποχρεωτική. Δεν επιτρέπεται παραίτηση από την ομάδα που υπέβαλλε ένσταση. Και αν ακόμα υποβληθεί παραίτηση, αυτή είναι ανίσχυρη και δεν λαμβάνεται υπόψη.
5.    Για κάθε ένσταση, το χρηματικό παράβολο καθορίζεται σε 300 ΕΥΡΩ. Αν γίνει δεκτή ένσταση σωματείου, το παράβολο επιστρέφεται. Αν απορριφθεί, το παράβολο περιέρχεται στο ταμείο της Ένωσης.
         6. Σε περίπτωση που γίνεται δεκτή ένσταση ή καταγγελία αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστή, η υπαίτια ομάδα χάνει τον αγώνα με τέρματα
3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα και της επιβάλλεται χρηματική ποινή εκατον πενήντα ευρώ (150) ευρώ.


ΑΡΘΡΟ 22ο : ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
1.    Η εκδίκαση των ενστάσεων και καταγγελιών του άρθρου 23 του Κ.Α.Π. γίνεται ως εξής :
α) Προκειμένου για αγώνες πρωταθλημάτων των Ενώσεων Ποδοσφαι-
ρικών Σωματείων από τις αρμόδιες Επιτροπές αυτών.
β) Οι αποφάσεις όλων των προαναφερόμενων οργάνων κρίνονται σε
δεύτερο και τελευταίο βαθμό από την Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο.


ΑΡΘΡΟ 23ο : ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΙΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Ε.Π.Σ.Θ. ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. (άρθρο 31 του ΚΑΠ)
1.    Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στις μικτές ομάδες της Ε.Π.Σ.Θ. όταν καλούνται είναι υποχρεωτική τόσο γι’ αυτούς όσο και για τα σωματεία.
2.    Σε περίπτωση αδικαιολόγητης άρνησης ποδοσφαιριστή να συμμετάσχει σε προπόνηση ή αγώνα των μικτών ομάδων επιβάλλεται σε αυτόν με απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου της Ε.Π.Σ.Θ. αποκλεισμός τριών (3) ημερών από οποιοδήποτε επίσημο αγώνα του σωματείου.
3.    Ποδοσφαιριστής που αποκλείστηκε από τις μικτές ομάδες λόγω τραυματισμού ή ασθένειάς του δεν δύναται να συμμετάσχει σε αγώνα του σωματείου που ανήκει πριν από την παρέλευση οκτώ (8) ημερών από την ημέρα του αγώνα των μικτών ομάδων στον οποίο δεν συμμετείχε για την παραπάνω αιτία (η ημέρα του αγώνα δεν υπολογίζεται).
Η τυχόν συμμετοχή αυτού σε αγώνα του σωματείου του είναι αντικανονική και τιμωρείται αυτεπάγγελτα από τη Διοργανώτρια. Εξαιρούνται οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν με το σωματείο τους λόγω τραυματισμού ή ασθένειας σε αγώνα πρωταθλήματος, ή Κυπέλλου, αμέσως προηγούμενου αγώνα των μικτών ομάδων της Ε.Π.Σ.Θ.
4.    Σωματείο που με οποιονδήποτε τρόπο απαγορεύει ή δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή του σε προπόνηση, ή αγώνα ή αποστολή των μικτών ομάδων της Ε.Π.Σ.Θ. αποκλείεται κάθε φορά από τον επόμενο αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου με απόφαση της Επιτροπής πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.Θ. κατά την διαδικασία της παραγράφου 2 εδ. α του άρθρου 31 του Κ.Α.Π.
ΑΡΘΡΟ 24ο : ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ
(άρθρο 20 του Κ.Α.Π.)
1.    Σε περίπτωση που από τον βαθμολογικό πίνακα προκύψει ισοβάθμηση ομάδων τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν προκειμένου για θέσεις που δίνουν το δικαίωμα διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού συντάσσεται ειδικός βαθμολογικός πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.
α) Αν μετά την σύνταξη και του παραπάνω ειδικού βοηθητικού πίνακα
προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται άλλος βοηθητικός πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει κάθε ομάδα στους μεταξύ τους αγώνες.
 β) Η σειρά που παίρνει κάθε ομάδα στους παραπάνω ειδικούς πίνακες,
μεταφέρεται στον αρχικό βαθμολογικό πίνακα για την –κατά σειρά- κατάληψη των θέσεων των ομάδων που έχουν ισοβαθμήσει.
2.    Αν και μετά τις παραπάνω διαδικασίες προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων η σειρά κατάταξής τους γίνεται ως εξής :
α) Εφόσον ισοβαθμούν δύο (2) ομάδες διεξάγεται απλός αγώνας  κατά-
ταξης που διαρκεί 90 λεπτά σε ουδέτερο γήπεδο (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση και πέναλτυ).
β) Εφόσον υποβαθμίσουν τρεις (3) ή περισσότερες ομάδες τότε η σειρά
κατάταξής τους καθορίζεται μετά από διεξαγωγή απλών αγώνων κατάταξης σε ουδέτερα γήπεδα, με διάρκεια κάθε αγώνα 90΄ λεπτά (χωρίς παράτασης).
γ) Στην περίπτωση κατά την οποία και μετά τους παραπάνω αγώνες
κατάταξης, ισοβαθμήσουν δύο (2) ή περισσότερες ομάδες, ή σειρά κατάταξής τους καθορίζεται σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία.
δ) Στην περίπτωση που και πάλι προκύψει ισοβαθμία, η σειρά κατάταξης
των ομάδων που ισοβάθμησαν καθορίζεται με δημόσια κλήρωση από την διοργανώτρια.
ε) Στην περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες οι οποίες υποχρεού-
νται σε αγώνα κατάταξης, αρνούνται αδικαιολόγητα - κατά την κρίση της διοργανώτριας - να πάρουν μέρος στον αγώνα υποβιβάζονται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.

3.    Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το πρωτάθλημα της περιόδου 2012 – 2013 διεξάγεται σε ένα (1) όμιλο 16 ομάδων με τον παρακάτω τρόπο :
Α. Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α΄ και β΄ γύρος) και έτσι οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από την θέση 1 μέχρι την θέση 16 (κανονική διάρκεια).
Β.  Η πρωταθλήτρια ομάδα προβιβάζεται μετά από μπαράζ στην Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013 – 2014. Εάν αποκλειστεί στα μπαράζ τότε επιστρέφει στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013-2014.
Γ. Οι ομάδες που κατέλαβαν την 15η και 16η  θέση του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται απευθείας στην Β΄ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2013 – 2014. ‘Ετσι στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013-2014 θα υποβιβασθούν απευθείας δύο (2) ομάδες.
Δ. Σε περίπτωση όμως που υποβιβαστεί μία (1) ομάδα της δύναμης της Ε.Π.Σ.Θ. από την Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, τότε οι ομάδες που κατέλαβαν την 14η, 15η και 16η  θέση του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται απευθείας στην Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013 – 2014. ‘Ετσι στην Β’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013-2014 θα υποβιβασθούν απευθείας τρεις (3) ομάδες.


     4.    Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το πρωτάθλημα της περιόδου 2012 – 2013 διεξάγεται σε ένα (1) όμιλο 16 ομάδων με τον παρακάτω τρόπο :
Α. Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α΄ και β΄ γύρος) και έτσι οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από την θέση 1 μέχρι και την θέση 16 (κανονική διάρκεια).
Β.  Η πρωταθλήτρια ομάδα καθώς και η ομάδα που κατέλαβε την 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα προβιβάζονται απευθείας στην Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013 – 2014.
Σε  περίπτωση που ο πρωταθλητής της Α’ Κατηγορίας ανέλθει στην Δ’ Εθνική Κατηγορία τότε και η ομάδα που κατέλαβε την 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα προβιβάζεται και αυτή στην Α’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013-2014 και η  ομάδα που κατέλαβε την 16η  θέση του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζεται απευθείας στην Γ΄ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2013 – 2014. ‘Ετσι στην Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013-2014 θα υποβιβασθεί  απευθείας μια (1) ομάδα.

β) Σε περίπτωση που υποβιβαστεί μία (1) ομάδα της δύναμης της Ε.Π.Σ.Θ. από την Δ΄Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, τότε οι ομάδες που κατέλαβαν την 15η και 16η  θέση του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται απευθείας στην Γ΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013 – 2014. ‘Ετσι στην περίπτωση  αυτή στην Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013-2014 θα υποβιβασθούν απευθείας δυο (2) ομάδες

Γ. Στην περίπτωση  που  δεν  ανέλθει  ο πρωταθλητής  της Α΄Κατηγορίας   στην Δ’ Εθνικη  οι ομάδες που κατέλαβαν  την 15η και 16η

 θέση του  βαθμολογικού  πίνακα  υποβιβάζονται απ ευθείας  στην Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία για  την περίοδο 2013-2014.
‘Ετσι στην περίπτωση  αυτή στην Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013-2014 θα υποβιβασθούν απευθείας δυο (2) ομάδες
α) Σε περίπτωση που υποβιβαστεί μία (1) ομάδα της δύναμής της ΕΠΣΘ από την Δ΄ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία,τότε οι ομάδες που κατέλαβαν την 14η 15η και 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται απευθείας στην Γ΄ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2013- 2014.
Έτσι στην περίπτωση αυτή στη Γ΄ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2013- 2014 θα υποβιβαστούν απευθείας τρεις(3) ομάδες.

5.    Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το πρωτάθλημα της περιόδου 2012 – 2013 διεξάγεται σε ένα (1) όμιλο των 8 ομάδων με τον παρακάτω τρόπο :
Α. Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α΄ β΄γ΄και δ΄ γύρος) και έτσι οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από την θέση 1 μέχρι και την θέση 8(κανονική διάρκεια).
Β.  Η πρωταθλήτρια ομάδα καθώς και η ομάδα που κατέλαβε την 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα προβιβάζονται απευθείας στην Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2013 – 2014.
Γ. Ο αριθμός των ομάδων της Γ΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας εξαρτάται από την πορεία των ομάδων της δύναμης της Ε.Π.Σ.Θ. της Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, των επαναδραστηριοποιημένων σωματείων και των νεοσύστατων σωματείων.


ΑΡΘΡΟ 25ο : ΕΠΑΘΛΑ – ΕΠΑΘΛΟ ΗΘΟΥΣ
1.    Στις πρωταθλήτριες ομάδες της Α΄, Β΄ και Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας θα απονεμηθεί κύπελλο και μετάλλια.
2.    Στα σωματεία που θα περατώσουν τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου, χωρίς να έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από κανέναν αγώνα και χωρίς να έχει επιβληθεί σε ποδοσφαιριστή, προπονητή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στο ίδιο σωματείο και από τις ποινές που προβλέπουν οι διατάξεις του Κ.Α.Π. θα απονεμηθούν Κύπελλα ήθους

ΑΡΘΡΟ 26ο : ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
1.    Όλα τα σωματεία που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας υποχρεούνται να έχουν σύμβαση με διπλωματούχο προπονητή, ο οποίος θα φέρει την ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ε.Π.Ο. Η σύμβαση αυτή θα πρέπει να κατατεθεί στην οικεία Δ.Ο.Υ. και επικυρωμένο αντίγραφο αυτής θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Πρωταθλήματος Ε.Π.Σ.Θ. δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο αναγνωρισμένο πτυχίο προπονητή, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ των κανονισμών κυρώσεις. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση αντικατάστασης του προπονητή κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος.
2. Για τις ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Β’ και Γ’ τοπικής Κατηγορίας διευκρινίζονται τα εξής : α) Η πρόσληψη διπλωματούχου Ε.Π.Ο. προπονητή δεν είναι υποχρεωτική β) ‘Οποια ομάδα επιθυμεί να συνεργαστεί με διπλωματούχο Ε.Π.Ο. προπονητή θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται για την ανώτερη τοπική κατηγορία για την έκδοση δελτίου πιστοποίησης προπονητή. γ) ‘Οποια ομάδα δεν επιθυμεί συνεργασία με διπλωματούχο προπονητή, θα πρέπει να δηλώσει στην ‘Ενωσή μας πριν την έναρξη των τοπικών διοργανώσεων, ένα (1) άτομο που θα φέρει τον τίτλο Υπεύθυνος Αγωνιστικής Λειτουργίας της ομάδας. Το συγκεκριμένο άτομο θα εφοδιαστεί, με ευθύνη της οικείας Ε.Π.Σ. με το ειδικό δελτίο (με φωτογραφία του), μετά από αίτησή του και την καταβολή του ισχύοντος παραβόλου. Τα ειδικά δελτία θα τα παραλάβουν οι Ε.Π.Σ. από την ΕΠΟ. δ) Ο Υπεύθυνος Αγωνιστικής Λειτουργίας της ομάδας είναι ο μόνος αρμόδιος για όλα τα θέματα που αφορούν στην αγωνιστική παρουσία της ομάδας στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε αλλαγή του η ομάδα είναι υπεύθυνη για να ενημερώσει την ‘Ενωση και να δηλώσει τον αντικαταστάτη του, με όλες τις παραπάνω αναφερόμενες προϋποθέσεις.  
      3. Δεν μπορεί να ανακληθεί η ταυτότητα του προπονητή, που έλαβε ύστερα από αίτησή του ή αίτηση της ομάδας του, στην ίδια περίοδο, για να μετέχει ως ποδοσφαιριστής σε αγώνες.
       4. Για την έκδοση της ειδικής ταυτότητας προπονητή τριετούς διάρκειας
βασική και αναγκαία προϋπόθεση είναι η εγγραφή των προπονητών στους κατά τόπους συνδέσμους προπονητών που είναι μέλη της Ο.Π.Π.Ε.
       5.  Το υπό στοιχεία 1β δελτίο πιστοποίησης προπονητή εκδίδεται κατ’ έτος για μεν τα εθνικά πρωταθλήματα από την ΕΠΟ για δε την Δ’ Εθνική και τις τοπικές κατηγορίες από τις οικείες Ε.Π.Σ.

ΑΡΘΡΟ 27ο : ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
1.    Οι κάθε φύσης διαφορές που προέρχονται και δημιουργούνται από την εφαρμογή των διατάξεων και των κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Θ. επιλύονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα Αθλητικά όργανα, απαγορευομένης κάθε προσφυγής στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια (άρθρο 35 παρ. 1 του Κ.Α.Π.).
Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διάταξης :
α) Ομάδα που ασκεί προσφυγή κατά παράβαση της παρ. 2 εδ. α΄ του
άρθρου 35 του Κ.Α.Π. αποβάλλεται από το πρωτάθλημα που μετέχει, από την ημέρα άσκησης της προσφυγής. Η παραπάνω ομάδα από την επόμενη περίοδο θα αγωνίζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.
β) Εφόσον προσφεύγει φυσικό πρόσωπο (μέλη Δ.Σ. ομάδων, προπο-
νητές, φυσιοθεραπευτές, γιατροί, φροντιστές, ποδοσφαιριστές κ.λ.π.) κατά περίπτωση οι κυρώσεις του άρθρου 35 παρ. 2 εδαφ. β΄ του Κ.Α.Π.


ΑΡΘΡΟ 28ο : ΕΝΝΟΙΑ ΟΡΩΝ
Όπου στις διατάξεις της παρούσας προκήρυξης αναφέρεται η λέξη «ομάδα» νοείται Ποδοσφαιρικό Σωματείο.


ΑΡΘΡΟ 29ο : ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
1. Απαγορεύεται η συμμετοχή του αυτού προσώπου σε δύο διαφορετικά Δ.Σ.
σωματείων που ανήκουν στην ίδια Ε.Π.Σ. Σε περίπτωση μη τήρησης της απαγόρευσης αυτής, κάθε αγώνας κατακυρούται υπέρ της αντιπάλου (άρθρο 30 του ΚΑΠ)
2. Εκπρόσωπος σωματείου για όλες τις εκδηλώσεις της Ε.Π.Σ.Θ. πρέπει να είναι μέλος του Δ.Σ. της ομάδας.


ΑΡΘΡΟ 30ο ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ
Για την διατήρηση της τάξης και της πειθαρχίας στους αγωνιστικούς χώρους και την τήρηση των κανονισμών ποδοσφαίρου κατά την διεξαγωγή των αγώνων, επιβάλλονται στους ποδοσφαιριστές, ποινές αποκλεισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.
1. Για την αυτοδίκαιη τιμωρία των ποδοσφαιριστών με ποινές αποκλεισμού και χρηματικές ποινές, αρκεί η γνώση του αρχηγού της ομάδας που υπογράφει το φύλλο αγώνα , χωρίς να είναι αναγκαία η κοινοποίηση των σχετικών αποφάσεων του αρμόδιου οργάνου. Με την υπογραφή και μόνο του φύλλου αγώνα από τον αρχηγό της ομάδας υφίσταται αμάχητο τεκμήριο και γνώση χωρίς ανταπόδειξη της ποινής.
2. Το όργανο που είναι αρμόδιο για την έκδοση απόφασης επιβολής αυτών των ποινών, δεν έχει υποχρέωση να καλέσει σε απολογία τον παραβάτη, ο οποίος και θεωρείται αυτοδικαίως τιμωρημένος, εφόσον έχει γραφτεί στο φύλλο αγώνα για παράβαση, που τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

ΑΡΘΡΟ 31ο : ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο πειθαρχικός έλεγχος των σωματείων, παραγόντων και ποδοσφαιριστών ασκείται.
α) Σε πρώτο βαθμό από την αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή της
Ε.Π.Σ.Θ.
β) Σε δεύτερο βαθμό από την Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο.
γ) Αν η καταβολή χρηματικής ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με τις
διατάξεις των άρθρων του παρόντος κανονισμού, δεν γίνει μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την τελεσιδικία της απόφασης στην διοργανώτρια, κάθε αγώνας της ομάδας που οφείλει κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου (άρθρο 29 παρ. 4 εδαφ. ε΄ του Κ.Α.Π.).
        δ)  Εάν οι δυσφημιστικές κρίσεις αφορούν τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών σωματείων αρμόδια να επιληφθεί είναι η Πειθαρχική Επιτροπή της οικείας ένωσης. Εάν αφορούν τις επαγγελματικές ενώσεις αρμόδια είναι η οικεία Πειθαρχική Επιτροπή. Εάν αφορούν την Ε.Π.Ο., τη Διαιτησία, την Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. και γενικά στο ποδόσφαιρο αρμόδια είναι η Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Ο..


ΑΡΘΡΟ 32ο ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ
Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τις πράξεις και παραλείψεις όλων όσων με οποιαδήποτε ιδιότητα εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο, κατά την διάρκεια των αγώνων.
      1.        Αξιωματούχος ομάδας (εκπρόσωπος, προπονητής, μαλάκτης, γιατρός κ.λ.π.) με δικαίωμα να παρευρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, που διαπράττει τα αδικήματα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α,β,γ,δ,ε,στ,ζ,η της παρ. 1 του άρθρου 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι χίλια (1.000) ευρώ και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους μέχρι τρεις (3) μήνες.
2.    Σε περίπτωση υποτροπής, οι ως άνω χρηματικές ποινές διπλα-
σιάζονται.

ΑΡΘΡΟ 33ο ΚΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΜΑΔΑΣ
Κακή συμπεριφορά ομάδας στα πρωταθλήματα υπάρχει όταν κατά την διάρκεια ενός αγώνα αποβάλλονται τρεις (3) ποδοσφαιριστές οπότε και επιβάλλεται αυτοδίκαια χρηματική ποινή πενήντα ΕΥΡΩ


ΑΡΘΡΟ 34ο ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ – ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΑΔΩΝ
1.    Οι διαγωνιζόμενες ομάδες οφείλουν να συμμορφώνονται,  να  υλο-
ποιούν τους υφιστάμενους κανόνες ασφαλείας (κανονισμούς) και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο ασφαλείας που εκ των συνθηκών απαιτείται.
2.    Τα σωματεία είναι αλληλέγγυα υπεύθυνα για τις χρηματικές ποινές που
επιβάλλονται σε ποδοσφαιριστές και αξιωματούχους των ομάδων τους. Το γεγονός ότι ένα φυσικό πρόσωπο έχει αποχωρήσει από ένα σωματείο δεν ακυρώνει την αλληλέγγυο ευθύνη.
3.    Η γηπεδούχος ομάδα οφείλει να διασφαλίζει στον εν γένει χώρο του
γηπέδου, την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και αξιωματούχων της φιλοξενούμενης ομάδας και την τήρηση του νόμου και της τάξης.


ΑΡΘΡΟ 35ο ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Οι ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα σε βάρος ομάδας επιβάλλονται με βάση τις αναφορές και περιγραφές των αξιωματού-
χων του αγώνα που προβλέπονται στον ΚΑΠ.
1.    Σε περίπτωση δημιουργία μεμονωμένων επεισοδίων προ, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του αγώνα επιβάλλονται οι εξής ποινές :
α) Κατά περίπτωση χρηματική ποινή από πενήντα (50) ευρώ έως χίλια (1000) ευρώ το ανώτερο.
β) Αποκλεισμός της έδρας από 1 έως τρεις (3) αγώνες.
γ) Σε περίπτωση δημιουργίας επεισοδίων μεγάλης έκτασης ή ιδιαίτερης σοβαρότητας δύναται η διοργανώτρια να επιβάλλει ποινή αποκλεισμού ομάδας από αγώνες μέχρι ένα χρόνο.
2) Σαν ιδιαίτερη επιβαρυντική περίπτωση δυσφήμιση του ποδοσφαίρου θεωρείται ο τραυματισμός διαιτητών, βοηθών διαιτητών, παρατηρητών, γιατρών που γίνεται με βάναυση συμπεριφορά εντός του περιβάλλοντος αγωνιστικού χώρου από μέλη διοικήσεων σωματείων, ποδοσφαιριστές, προπονητές κλπ.
Στις περιπτώσεις αυτές πέρα από τις επιβαλλόμενες ποινές στους υπαίτιους από άλλες διατάξεις, επιβάλλεται στο σωματείο ποινή αποβολής από όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις από ένα (1) μήνα μέχρι τρεις (3) μήνες και χρηματική ποινή (άρθρο 19 παρ. 3 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ).

ΑΡΘΡΟ 36ο : ΣΤΟΙΧΗΜΑ
1.    Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον
χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στην παρ. 1 α, β,γ του παρόντος άρθρου και συγκεκριμένα :
α)  με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εξήντα χιλιάδων ευρώ (60.000).
β) με απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και
γ) με απαγόρευση εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους.
Οι ως άνω ποινές δύναται να επιβληθούν σωρευτικά.
2.    Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι
ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3.    Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω
είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.

ΑΡΘΡΟ 37ο : ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Η προκήρυξη αυτή αποτελεί σύμβαση μεταξύ της Ε.Π.Σ.Θ. ως διοργανώτριας των παραπάνω πρωταθλημάτων και των σωματείων, που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Σ.Θ. διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της προκήρυξης, εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο (π.χ. εναρμόνιση με ενδεχόμενες τροποποιήσεις του Κ.Α.Π. κ.λ.π.) ακόμη και μετά την έναρξη των αγώνων.

ΑΡΘΡΟ 38ο : ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Κάθε τι που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη, τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου και την Αθλητική νομοθεσία, θα ρυθμίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Θ.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.