Το πλάνο για την αναδιάρθρωση

Συντάκτης: Γιώργος Μέγκουλας Δημοσίευση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 17.34

Αλλάζουν όλα στις κατηγορίες των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε η ΕΠΟ.

Μειώνονται οι ομάδες, ενοποιούνται κατηγορίες και αποκτούν έντονο ελληνικό χρώμα τα πρωταθλήματα με την εισήγηση που προτίθεται να κάνει στη Γενική Συνέλευση η Ομοσπονδία.

Οι ευρύτερες οικονομικές θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που γίνονται στη χώρα μας, με βάση το Μνημόνιο, οδήγησαν την Ομοσπονδία στην απόφαση της να παρουσιάσει ένα πλάνο που θα έχει άμεση εφαρμογή. Ήδη, η Πολιτεία έχει προβεί σε σημαντικές περικοπές, ο ΟΠΑΠ αρνείται να χορηγήσει, επιπλέον, τις ομάδες τη στιγμή που τα έξοδα των ΠΑΕ και ΤΑΠ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Η «νέα Γ’ Εθνική κατηγορία», όπως την ονομάζει η ΕΠΟ στο πλάνο της θα προκύψει από τη συγχώνευση της Γ’ Εθνικής και της Δ’ κατηγορίας. Θα είναι ερασιτεχνική κατηγορία, που θα αποτελείται από 4 ομίλους των 16 ομάδων στη λογική «μία πόλη-μία ομάδα» και θα το διοργανώνει η ΕΠΟ (φεύγει από την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ και Γ’ Εθνικής).

Οι ομάδες θα πρέπει να έχουν γήπεδο, τουλάχιστον 500 θέσεων και τουλάχιστον 400 μέλη με υποχρεωτική ετήσια συνδρομή 100 ευρώ. Το πλαφόν εσόδων-εξόδων θα ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και οι ομάδες θα αποτελούνται αποκλειστικά από Έλληνες παίκτες και υποχρεωτικά από Έλληνα προπονητή και βοηθούς. Η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε ομίλου θα προβιβάζεται και οι τέσσερις τελευταίες θα υποβιβάζονται (συνολικά 16 ομάδες).

Σε πρώτο στάδιο η «νέα Γ’ Εθνική» θα μπορούσε να συγκροτηθεί από τις ομάδες της σημερινής Γ’ Εθνικής, που θα παραμείνουν στην κατηγορία αγωνιστικά και επιθυμούν να συμμετάσχουν με τους νέους όρους, με τον αριθμό να συμπληρώνεται από το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Από την Πολιτεία, θα δίνεται σε ετήσια βάση, τακτική επιχορήγηση ύψους 20.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα για ρουχισμό και διαιτητών θα καλύπτονται από την ΕΠΟ.

Στη Β’ Εθνική οι ομάδες μπορούν να είναι ΤΑΠ ή ΠΑΕ. Υπάρχουν δύο επιλογές για τον αριθμό των ομάδων. Δεκαέξι σε πρωτάθλημα δύο γύρων ή 12 σε πρωτάθλημα τριών γύρων. Διοργανώτρια αρχή θα είναι η ΕΠΟ ή η ΕΕΠ Β’ Εθνικής. Δεν επιτρέπονται οι ξένοι ποδοσφαιριστές παρά μόνο μέχρι 5 κοινοτικούς, ενώ ο προπονητής θα είναι Έλληνας. Ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος με ανώτατο όριο το 1.000.000 ευρώ.

Τέλος τα τοπικά πρωταθλήματα παραμένουν ως έχουν ως προς τη σύνθεση (τοπικές κατηγορίες) και τη διεξαγωγή τους με την αποκλειστική ευθύνη των ΕΠΣ. Η ΕΠΟ κάνει «Καλλικράτη» και στο ποδόσφαιρο, αφού με απόφαση της 16 Περιφέρειες κατανέμουν τις 53 Ενώσεις. Οι πρωταθλητές της Α’ κατηγορίας των ΕΠΣ αγωνίζονται μεταξύ τους για την ανάδειξη πρωταθλητή Περιφέρειας. Οι πρωταθλητές Περιφερειών προβιβάζονται στη Γ’ Εθνική.

Το σημαντικό είναι ότι στην πρόταση της η ΕΠΟ προσδοκά οφέλη από τον ΟΠΑΠ και το ποδοσφαιρικό Στοίχημα μετά και το… «άνοιγμα της αγοράς (πάνω από 20 άδειες), το οποίο θα προσφέρει, έτσι ή αλλιώς, νέο χρήμα στην αγορά με βασικό αποδέκτη το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Περιμένει προτάσεις...

Η ΕΠΟ μάλιστα βάζει σε δημόσια διαβούλευση την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων περιμένοντας προτάσεις που ίσως βοηθήσουν στην καλύτερη δομή των κατηγοριών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: «Η Ε.Π.Ο. ξεκινά τη δημόσια διαβούλευση για τη νέα δομή και τη νέα διάρθρωση των πρωταθλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου, με στόχο τη συγκρότηση μιας συνεκτικής και συνθετικής πρότασης που θα τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε εφαρμογή.

Σκοπός μας είναι να ανασυγκροτήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο με βάση  τα νέα οικονομικά, θεσμικά και διοικητικά δεδομένα της χώρας. Οι δύσκολες περιστάσεις απαιτούν τολμηρές και γενναίες αποφάσεις, οι οποίες για να γίνουν πράξη απαιτούν συνένωση δυνάμεων. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση. Να επιτύχουμε την ισχύ εν τη ενώσει.

Η πρόταση που θέτουμε σε διαβούλευση εκεί ακριβώς στοχεύει. Να επιτύχει συνένωση των δυνάμεων, ώστε το ποδόσφαιρο να βγει δυνατό και ενισχυμένο. Να εξορθολογήσουμε τη διάρθρωσή του και να ενδυναμώσουμε τη βάση του. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό και ελληνοποιημένο ποδόσφαιρο, που δεν θα προσδοκά τα πάντα από τον κρατικό κορβανά, αλλά θα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους, με  βάση τους σύγχρονους όρους της αγοράς.

Καλούμε κάθε φορέα του ποδοσφαίρου όπως και όλους τους ενδιαφερόμενους, να αποτελέσουν κύτταρα διαλόγου και προτάσεων για τη συνδιαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής προοπτικής για  το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα ιδέα και κάθε εποικοδομητική παρατήρηση που θα συνεισφέρει θετικά στην ανάγκη να θεμελιώσουμε το ισχυρό ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα.

Ένα ποδόσφαιρο σύγχρονο, αποκεντρωμένο, λειτουργικό, με ισχυρές ομάδες σε κάθε κατηγορία. Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε μια αλλαγή πάνω στο χάρτη, αλλά να διαμορφώσουμε τη «Νέα Χάρτα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ώστε αυτό να φτάσει εκεί που πραγματικά μπορεί και αξίζει».

Κατηγορία: ΕΠΟ
Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

1 Σχόλιο
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΙΚΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Α.Ο.ΚΡΟΥΣΩΝΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011 21:46 Συντάχθηκε από ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΙΚΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Α.Ο.ΚΡΟΥΣΩΝΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

  Σχετικά με το παραπάνω σχέδιο αναδιάθρωσης των Γ΄& Δ΄ Εθνικής κατ΄αρχήν πιστεύουμε οτι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ομως σαν αμεσα ανδιαφερόμενοι και μέσα απο μιά μεγάλη εμπειρία και ενασχόληση με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και με γνώμονα να πάρει την θέση που αρμόζει στο κομάτι του αθλητισμού και της κοινωνίας γενικότερα, εχουμε να προτείνουμε τα παρακάτω :
  1. Την πιό σύντομη μετάβαση σε αυτό το στάδιο ει δυνατόν από το προσεχές καλοκαίρι η το αργότερο το μεθεπόμενο δηλαδή 2012-2013
  2. Κατάργηση του μέτρου των μικρών διότι στην ουσία δεν χρησιμεύει σε τίποτα.Τό μόνο που κάνει ειναι να δημιουργεί ποδοσφαιριστές που εφ΄οσον εχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στην 11αδα δεν δουλεύουν ανάλογα. Επίσης δημιουργείται ενα εμπόριο,ενα αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων για καλούς μικρούς,μπαίνουμε σε μια διαδικασία μάνατζερ & πατεράδων κά και τελικά ουτε ο κάθε προπονητής ούτε η κάθε διοίκηση μπορεί να σχεδιάσει και να προγραμματίσει μιά ομάδα σε βάθος χρόνου αφού καθε χρόνο οι μικροί αλλαζουν
  3. Εμείς προτείνουμε μικρούς στην 18άδα και οπως τα παλία χρόνια οποιος ειναι καλός, εχει φιλοδοξίες, θα παίξει.
  4. Ερωτούμε με τις ομάδες της Κρήτης, τι θα γίνει; Στόν νέο χαρτη με τους τέσσερις ομιλους των 16 ομάδων πως χωράνε μέσα ;
  5. Με ποιό τρόπο αρχής γενομένης από το επόμενο καλοκαίρι θα φθάσουμε στούς 4 ομίλους των 16 ομάδων ;
  6. Οσον αφορά τις νησιώτικες ομάδες, τι θα γίνει με τα μεταφορικά και το κόστος διαμονής (και οτι συνεπάγεται);
  7.Οσον αφορά τα χρηματικά πρόστιμα ειδικότερα σε περιπτώσεις ασήμαντες και χωρίς επικινδυνότητα,προτείνουμε να καταργηθούν
  8.Να καταργηθούν τα πρόστιμα απο κάρτες
  9.Τα 20.000,00 ευρώ να γίνουν 30.000,00
  10.Τα 400 μέλη να γίνουν 300
  Τέλος θα είθελα να σας γνωστοποιήσω οτι ο Κρουσώνας ειναι μια κομώπολη 3.500 κατοίκων και η μοναδική ομάδα στην Δ΄Εθνική στον καινούργιο Καλλικράτειο Δήμο Μαλεβιζίου
  Οφείλουμε να πούμε οτι τα παραπάνω ειναι στα μέτρα τα δικά μας.....και οχι σε επίπεδο των μεγάλων ενοτήτων που αναφέρεται στο σχέδιο.
  Ευχαριστούμε και ελπίζουμε να τα ξαναπούμε με βάσει νέα δεδομένα,

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.