«Liderazgo Guardiola»

«Liderazgo Guardiola»

Το 1513 ο Νικολό Μακιαβέλι σκιαγραφούσε το πορτρέτο του επιτυχημένου ηγέτη με μελανά χρώματα στον εμβληματικό «Ηγεμόνα» του (Il principe).  Τον εμφάνιζε ως σκληρό, ανελέητο, κυνικό, ευφυή αλλά και πονηρό.

«Επιτυχημένος ηγεμόνας είναι ο προικισμένος με αρετή (virtu), αυτός που ξέρει να αδράχνει τις ευκαιρίες που του προσφέρει η τύχη». Η παρουσία του Πεπ Γκουαρντιόλα την 17η Ιουνίου του 2008, όταν αναλάμβανε τις τύχες της Μπαρτσελόνα ήταν τόσο ουδέτερη, που γινόταν ασαφής.

Πόρρω απείχε από την παρακαταθήκη του Μακιαβέλι, που ασπάζονται σαν ευαγγέλιο αρκετοί από τους ηγέτες του κόσμου. Ήταν η προσωποποίηση του αθέατου, που, σήμερα, έπειτα από σχεδόν 3 χρόνια κατάφερε να επιβληθεί ως ηγέτης, με το αθόρυβο στυλ του, στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο.

Το Σάββατο κατέκτησε τον 10ο τίτλο του με τους «μπλαουγκράνα» σε διάστημα τριών ετών, όπου πρόλαβε να γίνει μέχρι και βιβλίο. Το «Liderazgo Guardiola» (Η ηγεσία του Γκουαρντιόλα)...

Η ερμηνεία του φαινομένου

Η Λεονόρ Γκαγιάρδο είναι μία ένθερμος οπαδός του ποδοσφαίρου. Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καστίγια - Λα Μάντσα (UCLM) έχει να παρουσιάσει ένα εκδοτικό έργο δεκαοκτώ βιβλίων.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συγγραφικά με τον Χουάν Κάρλος Κουμπέιρο, ο οποίος είναι πρόεδρος του Οργανισμού «Eurotalent» και καθηγητής πανεπιστημίου.

Έπειτα από τη συνεργασία τους σε ένα βιβλίο για τον θρίαμβο της Εθνικής Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 και άλλο ένα που αφορούσε τους ηγέτες στον αθλητισμό αποφάσισαν να ερμηνεύσουν πρώτοι το «φαινόμενο Γκουαρντιόλα».

Με το «Liderazgo Guardiola που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο, οι δυο συγγραφείς του, προσπαθούν να εξηγήσουν πως ένας διακριτικός 40αρης κατόρθωσε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να σκαρφαλώσει στην προπονητική ιεραρχία, με τέτοια επιδεξιότητα, που σήμερα  θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο.

Χρησιμοποιούν παραδείγματα από την ποδοσφαιρική καθημερινότητα, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν οι ηγέτες της οικονομίας!

Το βιβλίο για τις ηγετικές ικανότητες του Γκουαρντιόλα περιέχει, πέρα από τον πρόλογο που αποτελεί την εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του προπονητή της Μπαρτσελόνα, δύο ακόμη μέρη.

Στο πρώτο εξ αυτών αναλύονται «τα εφτά κλειδιά για να μετατραπεί μια ομάδα σε άξια θαυμασμού» και το δεύτερο εξερευνά «την τέχνη να δημιουργείς αξία».

Ο προπονητής ποδοσφαίρου αντιμετωπίζεται όπως και ένας ηγέτης μιας πολυεθνικής εταιρείας, αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι σημαντικές.

Παρά ταύτα, ο Γκουαρντιόλα είναι κατά τη διάρκεια του αγώνα αναντίρρητα το πρόσωπο του ποδοσφαιρικού κλαμπ, που πάντοτε είχε παγκόσμια απήχηση και οι καθημερινές του αποφάσεις, ακόμη και σε μια προπόνηση, έχουν αντίκτυπο στον οργανισμό Μπαρτσελόνα, όπως υποστηρίζουν οι 2 συγγραφείς…

Η ομάδα Πεπ

Ο Χουάν Κάρλος Κουμπέιρο αναζητά καθημερινά το ταλέντο. Πριν αναλάβει την προεδρία του οργανισμού «Eurotalent» εργαζόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων και είχε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει τους περισσότερους από τους ηγέτες της ισπανικής οικονομίας.

Οι ομοιότητές τους με τον ποδοσφαιρικό ηγέτη είναι αρκετές, όπως σημειώνει στο βιβλίο, αν και το πλέον δύσκολο στην σημερινή εποχή είναι να βρεθεί ο άνθρωπος που θα καταφέρει να εμπνεύσει.

«Στην επιχειρηματικότητα, όπως και στον αθλητισμό, δεν είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψεις ηγέτες που αξίζουν τον θαυμασμό σου. Ο Γκουαρντιόλα, όμως, είναι ένας από αυτούς.

Όχι μόνο εξαιτίας των εντυπωσιακών στατιστικών του, αλλά κυρίως λόγω του ηγετικού του στυλ, που προσδίδει μεγαλύτερη αξία στο κλαμπ που υπηρετεί».

Για πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο κυριαρχούσε το μοντέλο του προπονητή - δικτάτορα, που προσπαθούσε να επιβληθεί στους ποδοσφαιριστές, με ποινές και άναρθρες κραυγές.

Σήμερα πιο αποτελεσματικός τεχνικός, είναι αυτός που θα καταφέρει να επιβληθεί στους παίκτες του μέσω των γνώσεών του, της κατάρτισής του και του τρόπου συμπεριφοράς, γράφει ο Κουμπέιρο στο «Liderazgo Guardiola».

«Ο Γκουαρντιόλα κατάφερε μέσα στον λίγο χρόνο που βρίσκεται στον πάγκο της Μπαρτσελόνα να την μετατρέψει σε «ομάδα Πεπ». Ένα δημιούργημα καθαρά δικό του, στο οποίο διακρίνει κανείς τις αρετές του προπονητή Γκουαρντιόλα.

Το ηγετικό του στυλ, οι καθημερινές κινήσεις  του μας διδάσκουν τόσα πολλά πράγματα στον τομέα των αποφάσεων, που για όποιον παρακολουθήσει από κοντά την δουλειά του, δεν μπορεί να γεννηθεί άλλο συναίσθημα από αυτό του θαυμασμού»…

Οι 4 πυλώνες

Στο βιβλίο, ο Πεπ Γκουαρντιόλα εμφανίζεται ως το απόλυτο παράδειγμα αποτελεσματικού ποδοσφαιρικού ηγέτη. Οι πρακτικές του χρησιμοποιούνται ως μαθήματα για το πώς μπορεί να δράσει ένας άνθρωπος στην καθημερινότητα του ή στο επάγγελμα του.

«Το κλειδί της επιτυχίας του Γκουαρντιόλα είναι ο ανθρώπινος τρόπος που φέρεται. Σήμερα οι ποδοσφαιριστές τέτοιων ομάδων απαιτούν τον σεβασμό.

Έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ και επιθυμούν μια περισσότερο επαγγελματική προσέγγιση από τους προπονητές τους» αναφέρεται στο «Liderazgo Guardiola», του οποίου ο πρόλογος ανήκει στην δημοσιογράφο, Σουζάνα Γκρίσο και ο επίλογος στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο των κλινικών «USP», Γκαμπριέλ Μασφουρόλ, ο οποίος για ένα σημαντικό διάστημα εργάστηκε στην Μπαρτσελόνα.

Όταν ο Γκουαρντιόλα διαδέχθηκε τον Φρανκ Ράικαρντ στην ηγεσία της Μπαρτσελόνα οι περισσότεροι γούρλωσαν τα μάτια για το ριψοκίνδυνο της επιλογής του προέδρου Λαπόρτα.

Όπως υποστήριζε ο Μακιαβέλι «ο μέτριος ηγέτης είναι μόνον τέκνο της συγκυρίας» και ως τέτοιος αντιμετωπιζόταν ο Γκουαρντιόλα. Ακόμη και μετά την πρώτη σεζόν, τα επιτεύγματα της οποίας έμοιαζαν μεγάλη χίμαιρα στην αρχή της, αντίπαλοι, δημοσιογράφοι, ακόμη και άνθρωποι που εργάζονται στην Μπαρτσελόνα ανέμεναν με λαχτάρα την «ανορθογραφία» του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο τεχνικός των «μπλαουγκράνα» αντιμετωπίζεται από τους ελάχιστους, είναι η αλήθεια, πολέμιους του ως ένας προπονητής που εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον μια αναπάντεχη ευκαιρία.

Για τους συγγραφείς του βιβλίου όμως η επιτυχία του βασίζεται σε μια απτή στρατηγική τεσσάρων πυλώνων, που εφαρμόζονται και στις επιχειρήσεις.

Η Μπαρτσελόνα νικάει (αποτελέσματα), ο οπαδός νιώθει ευχαρίστηση και υπερηφάνεια (ικανοποιημένος πελάτης) παρακολουθώντας έναν φαντεζί και δυναμικό τρόπο παιχνιδιού (η διαδικασία για να επιτύχεις το αποτέλεσμα)που μετατρέπει το ταλέντο των παικτών σε ομαδική δουλειά(έμψυχο δυναμικό).

Ο Γκουαρντιόλα λαμβάνει την θέση που του αναλογεί, ακόμη και στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Όπως απέδειξε στο «Γουέμπλεϊ» είναι το πρόσωπο της νέας εποχής, που με το εκτόπισμα του μοιάζει να εξουσιάζει όχι μόνο την Μπαρτσελόνα, αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Παρακολουθείστε ένα video από αυτά που χρησιμοποιεί ο Γκουαρντιόλα για να εμπνεύσει τους παίκτες του

«Liderazgo Guardiola»



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved