Τοπαλίδης: «Επικίνδυνη η Ντόρτμουντ»

Τοπαλίδης: «Επικίνδυνη η Ντόρτμουντ»

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα πολλά κενά στην άμυνα της Ντόρτμουντ για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι θετικό από το αποψινό ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπως ανέφερε ο Γιάννης Τοπαλίδης.

Ο πρώην βοηθός προπονητής του Ότο Ρεχάγκελ στην εθνική μας ομάδα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Stadio by Metro» ανέλυσε τον τρόπο παιχνιδιού της Ντόρτμουντ και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός κόντρα στους πρωταθλητές Γερμανίας.

«Η Ντόρτμουντ είναι ως επί το πλείστον ίδια με την περσινή σεζόν. Έχασε τον Σαχίν, που πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον αντικατέστησε με τον Γκιντογκάν, που αποκτήθηκε απ’ τη Νυρεμβέργη. Άλλη σοβαρή αλλαγή στο ρόστερ της δεν έκανε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πιάνει και την ανάλογη απόδοση», ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Τοπαλίδης.

Και συνέχισε: «Όταν μία ομάδα φτάνει σε μία τόσο υψηλή διάκριση, όπως είναι η κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα και αποτελείται από νέους ηλικιακά ποδοσφαιριστές, είναι λογικό να μη διαθέτει και την απαιτούμενη σταθερότητα. Εκτός αυτού, όλοι πλέον στη Γερμανία υπολογίζουν περισσότερο την Ντόρτμουντ, άρα είναι υποψιασμένοι, προσέχουν περισσότερο και την αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά. Και να φανταστείτε ότι στη χώρα, προτού αρχίσει το τρέχον πρωτάθλημα, τη θεωρούσαν όλοι ως το μεγάλο φαβορί για να το πάρει και πάλι! Ούτε εκείνοι περίμεναν ότι θα παρουσιάσει πτώση».

Παράλληλα, ο πρώην συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ, αναφέρθηκε και στο προσωνύμιο που έχει η Ντόρτμουντ στην Γερμανία: «Light Μπαρτσελόνα! Έτσι την έλεγαν, διότι παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και με μικρές πάσες προσέγγιζε το στιλ παιχνιδιού των Ισπανών».

Για την κακή αμυντική λειτουργία των Γερμανών, ανέφερε: «Οι γερμανικές ομάδες το έχουν γενικότερα αυτό. Δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην επίθεση και στη δημιουργία φάσεων. Γι’ αυτό και βλέπουμε συχνά μεγάλα σκορ στο πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο να αμυνθούν, όσο να προσεγγίσουν πιο πολλές φορές την περιοχή του αντιπάλου. Η Ντόρτμουντ παίζει πολύ επιθετικά και η τετράδα που έχει μπροστά, με Γκρόσκροϊτς, Γκέτσε, Καγκάβα και Λεβαντόφσκι ή Μπάριος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Όλοι είναι γρήγοροι, διαθέτουν καλή τεχνική και εναλλάσσουν συχνά θέσεις, αποδιοργανώνοντας τις αντίπαλες άμυνες. Μόνο οι δύο κεντρικοί μέσοι κρατούν τις θέσεις τους. Στο κομμάτι της ανάπτυξης μετέχει και ο ένας κεντρικός αμυντικός, ο Χούμελζ, ο οποίος συχνά ξεκινάει επιθέσεις από πίσω, αλλά τόσο αυτός όσο και ο Σούμποτιτς δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση φέτος.

Είναι ασταθείς κι εκεί, στο κέντρο της άμυνας δηλαδή, πρέπει να χτυπήσει ο Ολυμπιακός. Επειδή ακριβώς η Ντόρτμουντ θέλει πάση θυσία τη νίκη, δεν πρόκειται να περιμένει τον Ολυμπιακό, κάτι που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν πολλά κενά για να αξιοποιήσουν οι ποδοσφαιριστές του. Και ιδιαίτερα μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός θα βρει πολλές ευκαιρίες για να κάνει γκολ.

Αυτό ακριβώς έγινε στον αγώνα της Ντόρτμουντ με τη Μαρσέιγ. Παιχνίδι έκαναν οι Γερμανοί, αλλά έμειναν ορθάνοικτοι πίσω και δέχθηκαν πολλές φάσεις και γκολ».

Όσον αφορά στους παίκτες «κλειδιά» της Ντόρτμουντ, ανέφερε: «Ο Μάριο Γκέτσε είναι πράγματι ένας ποδοσφαιριστής με σπάνιο ταλέντο. Παίζει τόσο ως δεξιός μεσοεπιθετικός όσο και πίσω απ’ τον σέντερ φορ, θέση που φαίνεται ότι του ταιριάζει καλύτερα και χρησιμοποιείται τελευταία απ’ τον Κλοπ. Το παιχνίδι της Ντόρτμουντ περνάει απ’ τα δικά του πόδια, δημιουργεί φάσεις, είναι εξαιρετικός πασέρ και πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός.

Δεν είναι τυχαίο ότι ομάδες σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης ακούγεται έντονα στη Γερμανία πως θέλουν να τον αποκτήσουν», υπογραμμίζει ο Γιάννης Τοπαλίδης, που δεν προβαίνει σε διαχωρισμό, αναφορικά με την… επικινδυνότητα Λεβαντόφσκι και Μπάριος: «Ο δεύτερος σίγουρα μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα μέσα στο γήπεδο, αλλά και ο πρώτος είναι πολύ καλός σκόρερ. Αν ο Μπάριος πείσει τον Κλοπ ότι έχει επανέλθει 100% και μπορεί να βγάλει ολόκληρο 90λεπτο, ίσως μπει στην ενδεκάδα».

Αναφορικά με το που πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός, υποστήριξε: «Οι Γερμανοί έχουν συγκεκριμένη φιλοσοφία και αυτή είναι να παίζουν επιθετικά σε όλα τα ματς. Όπως είδα, βέβαια, τον Ολυμπιακό και απέναντι στην Άρσεναλ, διαθέτει εξίσου ευρωπαϊκή νοοτροπία, γεγονός που φάνηκε και απ’ το στιλ παιχνιδιού που επέλεξε. Παρατηρώντας ως προπονητής μία ομάδα, σημειώνεις τα στοιχεία-κλειδιά που κάνουν τη διαφορά και τους παίκτες-κλειδιά, που μπορούν να αλλάξουν από μόνοι τους τη ροή ενός αγώνα. Τέτοιος ποδοσφαιριστής είναι ο Γκέτσε για την Ντόρτμουντ.

Όσον αφορά στα γενικότερα χαρακτηριστικά της, μπορούμε να κωδικοποιήσουμε τα εξής:
1) Διαθέτει ποδοσφαιριστές με ταχύτητα και καλή τεχνική κατάρτιση, που σπάνια αφήνουν αναξιοποίητους τους κενούς χώρους ή τις καταστάσεις στο ένας μ’ έναν.
2) Έχουν άψογη φυσική κατάσταση, καθώς σ’ αυτόν τον τομέα ο Γιούργκεν Κλοπ δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα, άρα η Ντόρτμουντ τρέχει πολύ ως ομάδα και με διάρκεια.
3) Είναι επιρρεπής στο λάθος και προβληματική στην άμυνα, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός, πιέζοντας την κυκλοφορία της μπάλας».

«Ο Ολυμπιακός σίγουρα θα βρει τρόπο για να κάνει ευκαιρίες στην Ντόρτμουντ. Και αν παρουσιαστεί όπως στο Λονδίνο, νομίζω ότι είναι ευκαιρία για να πάρει τους βαθμούς της νίκης».

 

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Παναθηναϊκός Aktor: Με τον Χουάντσο οι “πράσινοι”, εκτός ο Μπάλντγουιν
Παναθηναϊκός Aktor: Με τον Χουάντσο οι “πράσινοι”, εκτός ο Μπάλντγουιν
Παναθηναϊκός AKTOR: Ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ ο Κέντρικ Ναν!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ ο Κέντρικ Ναν!
Παναθηναϊκός Aktor: Καζάνι που… βράζει το ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός Aktor: Καζάνι που… βράζει το ΟΑΚΑ
Στο "σφυρί" η Χρυσή Μπάλα του Μαραντόνα απ' το 1986
Στο "σφυρί" η Χρυσή Μπάλα του Μαραντόνα απ' το 1986
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved