Mε «Καρεμπέ» αλλάζει επίπεδο

Δημοσίευση: Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 17.22

Η πραγματοποίηση αυτής της μεταγραφής είναι σίγουρο πως μπορεί να ανεβάσει πολύ το επίπεδο της ομάδας.

Χαίρετε κύριοι,

Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις ελάχιστες ομάδες στην Ευρώπη που από τα μέσα Μαρτίου έχει καθαρίσει το πρωτάθλημα και έχει τον χρόνο να σχεδιάσει έγκαιρα και με ηρεμία το ρόστερ της επόμενης σεζόν.

Ουσιαστικά είναι στην ίδια θέση που βρισκόταν πέρσι ο Παναθηναικός του Νιόπλια, με την διαφορά πως διαθέτει πολύ καλύτερο προπονητή και διοικητική σταθερότητα. Οι Μαρινάκης, Βαλβέρδε είναι οι «σταθερές» του Ολυμπιακού και αν οι δυο τους συνεργαστούν σωστά και κάνουν ορθολογικές επιλογές η επιτυχία φαντάζει δεδομένη.

Οι βάσεις μπήκαν από φέτος. Ο Μαρινάκης ανέλαβε μια ομάδα με ελάχιστους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Το περασμένο καλοκαίρι κάνοντας γρήγορες και σωστές επιλογές, κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την ομάδα και να δώσει ποιότητα στο ρόστερ. Ο Βαλβέρδε ήρθε μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και πέτυχε να προσφέρει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο, σε μια ομάδα στην οποία υπήρχαν πληγές από την περασμένη σεζόν, αλλά και από τον αποκλεισμό από την Μακάμπι.

 Ό,τι και να έγινε στο Καραϊσκάκη με τον Παναθηναικό, με βάση τα όσα έχουμε δει από την πρώτη αγωνιστική μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός πήρε έναν τίτλο που στην διάρκεια της σεζόν τον… διεκδίκησε μόνος του. Ο Βαλβέρδε είχε το πλεονέκτημα ότι δεν είχε να διαχειριστεί ευρωπαϊκά παιχνίδια και του δόθηκε ο χρόνος να διδάξει την φιλοσοφία του στις προπονήσεις και η δυνατότητα να χρησιμοποιεί σε όλους τους αγώνες την βασική ενδεκάδα. 

Όταν ήρθε ο αποκλεισμός από την Μακάμπι κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τις ευεργετικές συνέπειες που θα έφερνε στην νέα προσπάθεια του συλλόγου. Το αποτέλεσμα αυτό έφερε αυτόματα την επιστροφή του Βαλβέρδε και το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να αποκτήσει μακροχρόνιο πλάνο. Δεν απαξιώνω τον Λίνεν αλλά έχοντας ως δεδομένο πως δεν ήταν επιλογή Μαρινάκη ήταν απίθανο ο Γερμανός προπονητής να βγάλει την χρονιά.

 Ο Ολυμπιακός ήταν καινούρια ομάδα, ήθελε «χτίσιμο» που δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί από έναν προπονητή που δεν θα είχε την απόλυτη στήριξη του νέου ιδιοκτήτη. Ο Βαλβέρδε, πέρα από την στήριξη του Μαρινάκη και την εμπιστοσύνη των οπαδών, είχε το τεράστιο πλεονέκτημα να μπορεί να διατηρεί φρέσκια την ομάδα του και να χρησιμοποιεί την εντεκάδα που ετοίμαζε όλη την εβδομάδα σε εύκολα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. 

 Όταν προσπαθείς να διδάξεις ένα καινούριο στυλ ποδοσφαίρου αυτό είναι πιο εύκολο να συμβεί σε βατά παιχνίδια. Μετά την ήττα από τον Ηρακλή το πρόγραμμα ήταν εύκολο για τους «ερυθρόλευκους» και έδωσε την δυνατότητα στους παίκτες να αφομοιώσουν την ποδοσφαιρική λογική του Βαλβέρδε. Ο φετινός Ολυμπιακός είχε ένα στοιχείο το οποίο είναι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Τόσο ψηλά πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο ο Παναθηναϊκός την πρώτη χρονιά του Κυράστα μπορούσε να βγάλει. Η διαφορά ήταν πως ο Κυράστας είχε στη διάθεσή του τον Μίκλαντ να ντουμπλάρει ψηλά όλα τα μαρκαρίσματα, αλλά και να καλύπτει τους κενούς χώρους που δημιουργούνται από την πίεση των υπολοίπων ποδοσφαιριστών. 

 Ο φετινός Ολυμπιακός, όμως, πρέσαρε με όλους τους ποδοσφαιριστές, χωρίς να έχει στην σύνθεσή του ένα καθαρό αμυντικό χαφ που να μπορεί να καλύψει τους κενούς του χώρους. Το ρίσκο αυτής της τακτικής ήταν τεράστιο. Ο Ολυμπιακός πήρε εύκολα όλα τα παιχνίδια που ήταν πολύ καλύτερος από τον αντίπαλό του και μπορούσε να αιχμαλωτίζει με το πρέσινγκ τους αντιπάλους του. Το παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν είναι καν κριτήριο, καθώς οι παίκτες του Χιμένεθ δεν προέβαλαν αντίσταση. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αγώνας στο «Βικελίδης», όπου ο Μιχαλίτσιος αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με τους Φατί, Πρίττα στον άξονα, τον Τόχα αριστερά και τον βαρύ Κόκε πίσω από τον Μπομπαντίγια. Με τόσα βαριά κορμιά στην σύνθεσή του ήταν αδύνατον να κουβαλήσουν οι παίκτες του Άρη την μπάλα και να σπάσουν το πρέσινγκ του Ολυμπιακού. 

Το πρόβλημα και η έλλειψη γρήγορου αμυντικού χαφ στην ενδεκάδα, φαινόταν όταν ο αντίπαλος μπορούσε να τους σπάσει το πρέσινγκ ή να εκμεταλλευτεί την κούραση, που παρουσιάζει στην διάρκεια του παιχνιδιού η ομάδα που οι παίκτες της έχουν την εντολή να πρεσάρουν στο μισό γήπεδο τον αντίπαλο. 

 Στον Ολυμπιακό οφείλουν να σεβαστούν αυτό που έχουν πετύχει την φετινή χρονιά και να το προστατέψουν. Να καταλάβουν δηλαδή πως για να μπορεί να βγει αυτό το πλάνο σε πιο υψηλό επίπεδο χρειάζεται να μην υπάρχει καμία «τρύπα» στην αμυντική τετράδα και είναι απαραίτητη η παρουσία ενός αμυντικού χαφ τύπου Μίκλαντ ή Καρεμπέ. Ο Βαλβέρδε πρέπει να πείσει τον Μαρινάκη πως η δυνατή μεταγραφική του κίνηση δεν πρέπει να είναι της λογικής του αεροδρομίου. Στον Ολυμπιακό που χτίζει ο Ισπανός προπονητής δεν χρειάζονται «πριμαντόνες», αλλά είναι απαραίτητο ένα σημαντικό «κομμάτι», ώστε ο Βαλβέρδε να μπορέσει να εφαρμόσει την ποδοσφαιρική του λογική με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Ο Παναθηναϊκός του Κυράστα για παράδειγμα, όταν πρέσαρε ψηλά μπορούσε να… σκοτώσει τον αντίπαλό του, καθώς πίσω από τους Βαζέχα, Λυμπερόπουλο, Κόλα υπήρχε ο Μίκλαντ και οι νεαροί τότε Καραγκούνης, Μπασινάς. Όταν λοιπόν η μπάλα έφευγε από το αρχικό πρέσινγκ ήταν πολύ εύκολο να γίνει το κλέψιμο, το οποίο αποσυντόνιζε τον αντίπαλο και έβρισκε αδύναμη την άμυνά του.

 Στον Ολυμπιακό ακόμα και το κλέψιμο χαμηλά το περιμένουν από την οπισθοχώρηση των επιθετικογενών ποδοσφαιριστών, από έξυπνη τοποθέτηση του Ιμπαγάσα ή από ανέβασμα της αμυντικής τετράδας στο ύψος του κέντρου. Το χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος έδωσε την δυνατότητα στον Ολυμπιακό να κατακτήσει τον τίτλο… περίπατο, παίζοντας πρέσινγκ χωρίς να διαθέτει το πιο σημαντικό γρανάζι. 

Η πραγματοποίηση αυτής της μεταγραφής είναι σίγουρο πως μπορεί να ανεβάσει πολύ το επίπεδο της ομάδας, καθώς πλέον όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές έχουν μάθει τους ρόλους τους. Αν έρθει χαφ τύπου Καρεμπέ, Μίκλαντ αυτό που θα μείνει είναι ένας αξιοπρεπής αριστερός μπακ που θα μπορεί να ανεβαίνει και να κάνει δίδυμο στην επίθεση με τον Ριέρα και φυσικά ένα «plan B» για τον Βαλβέρδε για τα δύσκολα παιχνίδια στο Champions League που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αγωνιστεί πιο χαμηλά.

 

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

8 σχόλια
 • thodwrhs Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011 02:49 Συντάχθηκε από thodwrhs

  Καλισπερα καταρχιν χρονια πολλα και οτι επιθυμεις.Σας ακουω αρκετο καιρο απο παροτρινση φιλου μου και τελικα δεν ειχε αδικο ειστε πολυ καλη παρεα ποδοσφαιρικη και μπασκετικη μπραβο σας παιδια συνεχιστε ετσι.Σημερα προσπαθισα να σας παρω για πρωτη φορα αλλα δυσκολο,θα τα λεμε συχνα και πιστευω να μπορεσω να παρω και τηλεφωνο.

 • kokoros Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 10:50 Συντάχθηκε από kokoros

  Συμφωνώ ρε Τσάρλυ, μόνο που για να ανέβουμε επίπεδο χρειαζόμαστε και εναν νεότερο Ιμπαγάσα σίγουρα και ενα δεξιό εξτρέμ που να συγκλινει και όχι σεντραδόρο.

 • bhoy Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 00:15 Συντάχθηκε από bhoy

  Γράψε ρε αγόρι μου και κανά σχόλιο για μπάσκετ!
  Χθες κεντήσατε με τον Θέμη στο ραδιόφωνο.

 • vagavatar Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 11:40 Συντάχθηκε από vagavatar

  ΒΡΕ ΤΣΑΡΛΥ ΜΙΚΑΕΛΣΕΝ Η ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΡΕΜΠΕ? ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ? ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΣΑΝ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ DNA ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΔΥΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗ ΧΑΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
  ΥΓ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΖΙΟ ΚΑΙ ΡΙΒΑΛΝΤΟ!

 • ROJO BOTON Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 01:40 Συντάχθηκε από ROJO BOTON

  ΤΙ, ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΕΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝ???

 • CHRISTOS100YEARS. Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 20:24 Συντάχθηκε από CHRISTOS100YEARS.

  ΦΙΛΕ CHARLIE ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΣΕ ΑΚΟΥΩ Κ ΑΠ'ΤΑ FM Κ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ Κ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΤΟΥ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΕΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΟΥΡΑΣΗ Κ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.

 • ftasameta13sta15 Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 17:47 Συντάχθηκε από ftasameta13sta15

  Καναμε 12 χρονια να παρουμε σεντερ μπακ και ειμαστε ηδη στα 5 χωρις αμυντικο χαφ.

 • Λεωνίδας Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 17:33 Συντάχθηκε από Λεωνίδας

  Αγαπητέ φίλε Τσάρλυ θα μπορούσες να μου πεις κατά την γνώμη σου ποιόν θεωρείς καλύτερο προπονητή. Βαλβέρδε ή Φερέιρα?

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.