Ο εγγυητής

Δημοσίευση: Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 18.37

Χαίρετε κύριοι

Τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά απ' ότι γνωρίζαμε και οι επιπτώσεις φαίνονται σε όλα τα επίπεδα.

Όπου χρειάζεται το χρήμα υπάρχει πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να πουλήσει τον καλύτερό του ποδοσφαιριστή. Η απώλεια του Βιειρίνια σίγουρα κάνει πιο φτωχό το πρωτάθλημά μας αλλά λύνει κάπως και τα χέρια των διοικούντων της ΠΑΕ. Στην εποχή που ζούμε θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όλοι θα θέλαμε οι Ελληνικές ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν ότι καλύτερο έχουν και να ενισχυθούν, αλλά σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ούτε να κλαίμε τον πεθαμένο ούτε να βγάζουμε κορώνες λες και ζούμε εμείς σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Επειδή δεν μιλάμε όμως για ψυχρές εταιρίες αλλά για ποδοσφαιρικές ομάδες που η βιτρίνα τους είναι το γήπεδο, θα πρέπει πίσω από όλες τις κινήσεις να  υπάρχει ένα φανερό σχέδιο. Πολλές φορές αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του οπαδού. Θα πρέπει όμως οι κινήσεις να είναι μέρος ενός ξεκάθαρου σχεδίου μιας ρεαλιστικής πολλές φορές και αναγκαστικής λογικής. Η ΑΕΚ σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση ακριβώς επειδή από την ημέρα που έφυγε ο Ντέμης δεν έγινε καμία κίνηση μέσα σε ένα ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο. Γι' αυτόν το λόγω μόλις έμαθα για την πώληση του Βιειρίνια, είπα στην εκπομπή πως για να κρίνω περιμένω με αγωνία να δω την τοποθέτηση του Μπόλονι αλλά φυσικά και το γενικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στην ομάδα. Θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα αν την πώληση του Πορτογάλου την συνόδευε μια παραίτηση του Μπόλονι (ή ακόμα φανερή δυσαρέσκεια)  και ανοιχτή διαμαρτυρία των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών.

Σεβασμός στο σύλλογο

Αντίθετα όμως η στάση του προπονητή του ΠΑΟΚ δείχνει πως η ομάδα έχει μέλλον. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι τον έκανε να αλλάξει στάση από τα λεγόμενα του όμως στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις τύπου είναι φανερό πως ο άνθρωπος έχει σκοπό να δουλέψει σε βάθος χρόνου με την ομάδα. Εκτός ότι τα λόγια του δείχνουν κατανόηση της κατάστασης, αποδεικνύουν και τον τρόπο που σκέφτεται ο συγκεκριμένος προπονητής. Την περασμένη Τετάρτη και μετά το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό σε ερώτηση για το αν θέλει μεταγραφική ενίσχυση απάντησε. «Εγώ δεν θέλω δανεικούς, δεν έχω μάθει να δουλεύω για άλλους». Μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη σε ερώτηση για τον Νιμανί κινήθηκε ακριβώς στην ίδια λογική. «Αν συμφωνήσω να έρθει ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να κοιτάξουμε να τον πάρουμε για περισσότερους από έξι μήνες. Δεν πρόκειται να πάρουμε παίκτη για 3-4 μήνες».

Λόγια που δείχνουν μια ξεκάθαρη λογική ενός επαγγελματία που σέβεται το σύλλογο που εργάζεται. Ο Μπόλονι δεν έχει ανάγκη ένα κύπελλο Ελλάδος για να φτιάξει το όνομά του μπας και βρει δουλειά στην τελευταία ομάδα σε κανένα μεγάλο πρωτάθλημα. Ο άνθρωπος έχει πίσω του δυνατές δουλειές, ένα αξιόλογο βιογραφικό σε όλα τα επίπεδα. Για έναν προπονητή λοιπόν που έχει έρθει για να κοροϊδέψει ο εύκολος δρόμος και άκοπος είναι του Χιμένεθ. Στηρίζομαι δηλαδή στους μεγάλους, παίρνω και τρεις δικούς μου δανεικούς από τη χώρα μου μέχρι το καλοκαίρι και φτιάχνω ένα σύνολο 3-4 μηνών μπας και τερματίσω ψηλά ή χτυπήσω κανένα κύπελλο.

Τα αποτελέσματα της δουλείας του

Ο ΠΑΟΚ όμως έχει την τύχη την κρίσιμη περίοδο να έχει πέσει πάνω στον κατάλληλο άνθρωπο. Σε έναν προπονητή που την καριέρα του την έχει συνδυάσει με την ανάδειξη τεράστιων ποδοσφαιριστών. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ ήδη βλέπουν τις ευεργετικές συνέπειες να δουλεύεις με τον προπονητή που πρώτος εμφάνισε σε υψηλό επίπεδο ποδοσφαιριστές (όπως οι Ρονάλντο, Κουαρέσμα, Γκουρκίφ και πολλοί άλλοι), που με αυτόν έχουν παίξει την καλύτερη μπάλα στη ζωή τους  (Κάλστρομ, Ουτακά, Γιοβάνοβιτς, Μποκανί, Ντεφούρ) και πολλοί άλλοι που δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Το έργο που μπορεί να αφήσει ο Μπόλονι δουλεύοντας για χρόνια σε μια ομάδα φαίνεται ήδη στον ΠΑΟΚ. Με τον τρόπο που δουλεύει έχει ήδη καταφέρει από ταλέντα να μετατρέψει σε βασικές μονάδες έτοιμους να σηκώσουν στις πλάτες τους το σύλλογό τους Γεωργιάδη, Αθανασιάδη. Παράλληλα βρήκε το κατάλληλο διάστημα για να επενδύσει σε έναν πιο νέο τερματοφύλακα μιας και ο Χαλκιάς δεν είναι σοβαρή λύση και ο Κρέσιτς αρκετά άνευρος για τερματοφύλακας. Προσέξτε όμως, ο Μπόλονι δεν τον πέταξε ξαφνικά στα βαθιά τον Γλυκο για να τον κάψει.

Τον ετοίμαζε και τον έβαλε για πρώτη φορά στο ακίνδυνο παιχνίδι με την Καζάν (ο ΠΑΟΚ είχε ήδη περάσει) ενώ είχε στο μυαλό του πως θα του δώσει και το επόμενο βατό θεωρητικά παιχνίδι με τη Δόξα. Ο Γλυκος τα έβγαλε χωρίς μεγάλο πρόβλημα και ο ΠΑΟΚ κέρδισε έναν τερματοφύλακα που μπορεί ποτέ να μην γίνει επίπεδο Εθνικής Ελλάδος αλλά θα είναι ένα στέλεχος της ομάδας. Την περίπτωση του Γλύκου την ανάφερα γιατί δείχνει  την μεθοδικότητα που δουλεύει ο Μπόλονι. Στο ότι εμπιστεύεται και δεν φοβάται να δώσει ευκαιρίες σε ταλέντα το φανερώνει ξεκάθαρα η περίπτωση Σταφιλίδη. Δεν νομίζω πως πολλοί προπονητές θα είχαν να επιλέξουν μεταξύ του 17χρονου μπακ και του έμπειρου Σνάουτσερ για το Γουάιτ Χαρτ Λέιν και θα έριχναν στη μάχη τον πιτσιρικά. Ο Μπόλονι όμως αν σε πιστεύει ξέρει και πως θα σε κάνει να πιστέψεις και εσύ στον εαυτό σου. Από την ημέρα που ήρθε λοιπόν ο Μπόλονι χωρίς να πειραχτεί η ισορροπία της ομάδας έχει καταφέρει να πάρει περισσότερα πράγματα από 5 νέους ποδοσφαιριστές που βρήκε ο ίδιος στην ομάδα. Βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τους Αθανασιάδη, Γεωργιάδη, έκανε βασικό τον Γλύκο και ενεργούς τους Σταφιλίδη, Γιάνου.

Η πρόταση του Μπόλονι

Όποιος είχε την τύχη να διαβάσει μια πρόσφατη συνέντευξη του στους οργανωμένους του ΠΑΟΚ θα διαπίστωσε πως ο άνθρωπος ξέρει τον τρόπο για να υπάρχει σε αυτό το έργο συνέχεια. Σε εκείνη τη συνέντευξη είπε πολλά σημαντικά πράγματα. Και όποιος τη διάβασε θα κατάλαβε πως δουλεύοντας ο σύλλογος μαζί του το μέλλον του ΠΑΟΚ θα είναι εξασφαλισμένο. Εγώ θα αναδημοσιεύσω ένα μικρό απόσπασμα που ξεχώρισα που θεωρώ πως αποδεικνύει πως ο ΠΑΟΚ είναι πολύ τυχερός που σε αυτήν την κρίσιμη χρονική περίοδο κατάφερε να συνεργαστεί με τον Μπόλονι. «Το να προωθηθούν στην ομάδα νέα παιδιά είναι σημαντικό. Όμως αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά.

Αυτήν τη στιγμή είναι επτά παίκτες που έχουν τη δυνατότητα να κοιτάξουν τη μεγάλη ομάδα. Αν όμως μπουν ταυτόχρονα τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά. Ήδη ο Σταφιλίδης έχει κερδίσει θέση. Αν μέχρι το τέλος της σαιζόν έχουμε ετοιμάσει ακόμα δύο παιδιά θα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Γενικά πιστεύω πολύ στις ακαδημίες και είναι καλό μια ομάδα να ξοδεύει πολλά στον τομέα αυτό. Στην Ευρώπη στη Γαλλία τα φυτώρια είναι πολύ σημαντικά για τους συλλόγους. Θέλω να δουλεύουμε πολύ με την Κ20. Να κάνουμε πολλά φιλικά. Ακόμα θα ήθελα να αγωνίζονται μέσα στην Τούμπα με φώτα και με κόσμο προκειμένου να νιώσουν πιο έντονα συναισθήματα για την ομάδα. Όσον αφορά τη μείωση του μπάτζετ καταλαβαίνω ότι είναι επιβεβλημένη. Κάθε προπονητής χρειάζεται καλούς ποδοσφαιριστές.

Ξέρω όμως ότι με την υπάρχουσα κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουμε ακριβούς ποδοσφαιριστές. Είναι πολύ δύσκολο για τον ΠΑΟΚ να αποκτήσει ξανά παίκτες επιπέδου Γκαρσία, Κοντρέρας. Δεν είναι σε θέση η ομάδα να αποκτήσει Χιλιανό διεθνή οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Έτσι έχω πει στους ανθρώπους της ΠΑΕ ότι είναι καλό να κοιτάξουμε να αποκτήσουμε καλούς ποδοσφαιριστές από φτηνές αγορές. Για παράδειγμα γιατί να μην πάρουμε τον καλύτερο παίκτη που αγωνίζεται στην Αλβανία ή στα Σκόπια. Ή να φέρουμε νέους από την Αφρική που έχουν τα σωματικά προσόντα. Γενικά πρέπει να αναζητήσουμε αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις». Θεωρώ πως γνωρίζοντας τη δουλειά που έχει κάνει ο Μπόλονι μέχρι σήμερα και μαθαίνοντας πόσο ξεκάθαρα πόσο ρεαλιστικά έχει τα πράγματα στο μυαλό του για την επόμενη ημέρα έχουμε όλο το πάζλ. Ο συγκεκριμένος προπονητής είναι μια πολυτέλεια για την Ελλάδα και ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει πολλά αν η διοίκηση του συλλόγου καταφέρει να τον κρατήσει για χρόνια και να αξιοποιήσει τις ιδέες του.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

9 σχόλια
 • kostas 13 Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 16:09 Συντάχθηκε από kostas 13

  δεν συμφωνώ με τίποτα περισσότερο όσο με την τελευταία σου φράση Chris13. καλά κάνει ο Τσάρλυ και είναι αυστηρός με την ομάδα του γιατί έτσι πρέπει αλλά η αυστηρότητα αυτή εξαντλείται σε όλες τις άλλες ομάδες εκτός από τον γαύρο.. προκειμένου να τον λένε αντικειμενικό τον γαύρο δεν τον ακουμπάει...

 • anaimich1 Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 13:50 Συντάχθηκε από anaimich1

  andrea4 yparxei kai enas galletti kai enas giannakopoulos kai isos kai kapoioi alloi pou ksexname. kata tin gnomi mou o vieirinha einai kaliteros kai apo ton atomisti... estoyanoff, alla kai apo ton leto pou exei paiksei ena kalo 6mino mono! i alithia einai pos prosopika mono me ton jorgevic tha ton sinekrina pou omos antipathousa poly san paixti!

 • Chris13 Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 14:27 Συντάχθηκε από Chris13

  Μας δουλευεις ρε Τσαρλι? Μετα απο τη γκελα του γαυρου βρηκες να γραψεις για τα οικονομικα του Παοκ? Γιατι δε γραφεις για το γαματο ροστερ του γαυρου που επαιζε με χαφ 2 δεξια μπακ {ο ενας ισως κ στοπερ (μανιατη-μοντεστο)}? Που εβαλε αλλαγη τον παλαιμαχο γεστε για να παρει το ματς? Που προωθησε τον Μελμπεργκ ως σεντερ φορ απο 84' και μετα? Για τον μεταγραφικο σχεδιασμο του καλοκαιριου που περασε? Τον μεταγραφικο σχεδιασμο του Γεναρη? Τις επιλογες του μερμηγκα που πανε ολοι δανεικοι! Που επειδη κριθηκαν ανεπαρκεις ολοι αυτοι (παικτες-προπονητης-σκαουτερ) επιστρατευτηκε ο Σαββας για να παρουν κανα σφυριγμα παραπανω?
  Τσαρλι επειδη εισαι Παναθηναικος εισαι αυστηρος με την ομαδα σου, αλλα γλειφεις τους γαυρους για να εισαι παντου αρεστος. Συνελθε!

 • Andreas4 Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 10:30 Συντάχθηκε από Andreas4

  Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως μόνο ο Τζόρτζεβιτς που τον είχα ξεχάσει.

 • Andreas4 Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 10:28 Συντάχθηκε από Andreas4

  anaimich1, όχι και στους 5 καλύτερους; Αν εξαιρέσω τον Εστογιανόφ και τον, φετινό, Λέτο οι οποίοι όμως είναι πολλοί πιο ατομιστές και δεν βοηθάνε ούτε γι' αστείο στην άμυνα. Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν που να μπορεί έστω να συγκριθεί μαζί του, όχι να είναι καλύτερος του.

 • anaimich1 Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 02:25 Συντάχθηκε από anaimich1

  Makari na ipirxan perissoteroi Boloni na eixame kai emeis enan (Panionios). pistevo pos o Vieirinha den tha fanei pos lipei, sta prota paixnidia. nomizo pos itan deforme. alla i apousia tou sigoura einai terastia. pistevo pos einai mesa stous 5 kaliterous akraious xaf pou paiksan kai paizoun stin ellada ta teleftaia 10 xronia!

 • lam Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 17:00 Συντάχθηκε από lam

  τσαρλυ ωραιο το αρθρο σου αλλα..... άλλα λογια ν'αγαπιομαστε!Τι θελω να πω?Συμφωνω οτι ο Μπολονι ειναι ενας προπονητης που εχει μαθει να δουλευει με μεθοδικοτητα αλλα μπορεις να μου πεις τι θα γινει αν ο ΠΑΟΚ φετος σεν βγει Ευρωπη(δυσκολο βεβαια) ή αν του χρονου κανει τρεις βαρβατες γκελες στην αρχη?Θα αρχισουν τα παπαγαλακια να λενε για το τι θα επρεπε να κανει για να μην διασυρεται ενας τοσο ιστορικος συλλογος!Θα γινουν δικες σε ραδιοφωνα και τηλεορασεις, θα αρχισει η πιεση απ'τη διοικηση με αποτελεσμα καποια στιγμη να βαρεθει και να πει:αι σιχτιρ και εσεις και το πρωταθλημα σας!!!Οποτε αντε παλι απ'την αρχη...

 • Απόστολος Α. Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 13:15 Συντάχθηκε από Απόστολος Α.

  Με την Πανάθα τι θα γίνει? ήδη χάνουμε την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

 • SakisKaragiannis Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 21:33 Συντάχθηκε από SakisKaragiannis

  Ωραίος ρε Τσάρλυ αλλά στην Ελλάδα ο Έλληνας έχει χάσει την υπομονή του εδώ και πολύ καιρό.
  Εγώ σαν οπαδός τους ΠΑΟΚ θα άντεχα και θα υπέμενα να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο σαν και αυτό της Ντορτμουντ.Να θυμήσω ότι η Ντορτμουντ είχε 100Εκ Ευρώ χρέη και υποθηκευμένο το γήπεδο της.Δούλεψε τις ακαδημίες της εμπιστεύτηκε έναν προπονητή που ξέρει να δουλεύει με νέους και έφτασε να ξεχρεώσει τους πάντες να πάρει πίσω το γήπεδο της και να πάρει και την περσινή μπουντεσλίγκα.Βέβαια αυτό χρειάστηκε 9 ολόκληρα χρόνια.
  Που θέλω να καταλήξω.Ότι άμα αφήσουν τον προπονητή που έχουμε να δουλέψει και την διοίκηση να κάνει αυτό που είναι σωστό , δηλαδή να συμμαζέψει τα χρέη και όχι να προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού (σε αυτό φταίνε και τα ΜΜΕ) και δήθεν μεταγραφές , τότε σε δύο τρία πέντε χρόνια θα φτάσουμε σε επίπεδο να διεκδικούμε κάθε χρόνο το πρωτάθλημα και όχι όπως γίνεται ενίοτε να είμαστε ένα απλό πυροτέχνημα , βλέπε χρονιά 2003-4 που βγήκαμε στα προκριματικά τσάμπιονς λιγκ και πρόπερσυ.Δηλαδή μια φορά στα 5-6 χρόνια.
  Αλλά όπως ξεκίνησα έτσι θα τελειώσω..Εγώ μπορώ να περιμένω..Οι υπόλοιποι;

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.